Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Γιατί ο Κορωνοϊός Προκαλεί Βαριά Νόσο σε Συγκεκριμένες Πληθυσμιακές Ομάδες
Γιατί πολλοί Ασθενείς με Χασιμότο δεν Αισθάνονται καλά ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος στις Εξετάσεις
6 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Video
Η Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο 9 στις 10 Φορές Πλήττει Γυναίκες

Καλοκαίρι, η Ιδανική Περίοδος του Χρόνου για να Ενισχύσουμε την Υγεία μαςΤο ελληνικό καλοκαίρι συνδυάζει μοναδικά τα καλύτερα «φάρμακα» για ψυχή και σώμα: ήλιο, θάλασσα, μεσογειακή διατροφή και τρόπο ζωής.
 
Καλοκαίρι, η Ιδανική Περίοδος του Χρόνου για να Ενισχύσουμε την Υγεία μας
 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
 
Το καλοκαίρι είναι μια περίοδος, που οι περισσότεροι περιμένουμε ως μοναδική ευκαιρία για να ξεκουραστούμε και να συγκεντρώσουμε δυνάμεις για τη χρονιά που έρχεται.
 
Το φετινό καλοκαίρι μάλιστα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί η περίοδος που το ακολουθεί, αναμένεται ιδιαίτερα απαιτητική. Παρά το γεγονός ότι η πορεία της πανδημίας έχει ανακοπεί και διαχειρίζεται με επιτυχία στη χώρα μας, αυτή συνεχίζει να υφίσταται και ένα ενδεχόμενο 2ο κύμα απειλεί την υγεία, την οικονομία και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα.    
 
Επιπρόσθετα των μέτρων υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης, είναι ζωτικής σημασίας αυτό το διάστημα, να διατηρούμε την καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας.  
 
Το καλοκαίρι είναι περίοδος επούλωσης σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο. Είναι η περίοδος  του έτους, που παίρνουμε το μεγαλύτερο διάστημα διακοπής από την καθημερινότητα.
 
Η προσέγγιση των διακοπών διαφέρει από άτομο σε άτομο, δύο όμως «σχολές» ξεχωρίζουν.
 
Η πρώτη, αφορά στην ομάδα των ατόμων που θέλουν να αποστασιοποιηθούν πλήρως από τους περιορισμούς της καθημερινότητας και επιλέγουν μια πιο «ελεύθερη» προσέγγιση, με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης, γρήγορο φαγητό και ελάχιστη ως καθόλου φυσική δραστηριότητα. Στόχος αυτής της προσέγγισης, είναι η ψυχική ξεκούραση και απομάκρυνση από τις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
 
Η δεύτερη, αφορά σε αυτούς που βλέπουν τις καλοκαιρινές διακοπές ως μοναδική περίοδο για να ανασυνταχτούν και να προσέξουν περισσότερο τον εαυτό τους. Πρόκειται για άτομα που αυξάνουν τη φυσική δραστηριότητα, με κολύμπι, περπάτημα, θαλάσσια σπορ και εκμεταλλεύονται τις διατροφικές δυνατότητες που παρέχει η χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να ενισχύσουν την υγεία τους.
 
Σαλάτες, φρέσκα φρούτα και κηπευτικά, τυρί φέτα, ελιές, κρίθινα παξιμάδια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί, ψάρι, θαλασσινά, κρέας και αυγά από ζώα ελευθέρας βοσκής, αλλά και κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, είναι μερικές από τις επιλογές που μπορούν να προσφέρουν γευστική απόλαυση, αλλά και βοηθήσουν τον οργανισμό να ανακάμψει.
 
Η πρώτη επιλογή είναι σίγουρα πιο εύκολη και ευρύτερα διαδεδομένη. Η ευρύτερη διάδοση αυτής της προσέγγισης, καθιστά τελικά και πιο δύσκολη την απόδραση από αυτή. Αυτό συμβαίνει και λόγω της κοινωνικής πίεσης που δέχεται κανείς, να πιεί «ένα ποτηράκι ακόμη» ή να δοκιμάσει «αυτό το καταπληκτικό γλυκό».
 
Το πρόβλημα φυσικά, δεν δημιουργείται με το ένα ποτηράκι ή με το να δοκιμάσει κανείς ένα γλυκό. Προκύπτει με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και τροφών με αυξημένες θερμίδες και χαμηλή θρεπτική αξία. Έτσι, αντί να νιώσει κανείς καλύτερα και πιο «ελεύθερος», καταλήγει να επιδεινώνει την υγεία του και να ξεκινάει τη χρονιά του με λιγότερες δυνάμεις και πιο ευάλωτος σωματικά.
 
Η Ελλάδα παρότι είναι γενέτειρα της Μεσογειακής  διατροφής, δυστυχώς, πλέον το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού έχει απομακρυνθεί σημαντικά από την παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή. Το 65% περίπου των ενηλίκων στην Ελλάδα, είναι υπέρβαροι, καθώς έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση «κενών θερμίδων» από τροφές που έχουν αυξημένη θερμιδική απόδοση, αλλά χαμηλή θρεπτική αξία (γλυκά, λευκά άλευρα, αλκοόλ, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων, πατάτες κ.ά.)[1].Εικόνα 1. Πάνω από 65% των ενήλικων αντρών στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι. Η ημερήσια παροχή θερμίδων ανά χώρα, συνδέεται άμεσα με το ποσοστό υπέρβαρου πληθυσμού. Our World in Data.    
 
 
Επιλογές που ενισχύουν την υγεία μας, είναι συνήθως πιο δύσκολο να εφαρμοστούν, κυρίως όχι λόγω έλλειψης προσωπικής πειθαρχίας ή μικρότερης απόλαυσης, αλλά λόγω της κοινωνικής πίεσης και της μεγαλύτερης ευκολίας ανεύρεσης των πιο ανθυγιεινών επιλογών.
 
Πιο υγιεινές επιλογές, ειδικά στη χώρα μας, προσφέρουν πραγματική απόλαυση στη γεύση, ενώ παράλληλα ενισχύουν τον οργανισμό μας. Η επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει σταθερά, ότι η Μεσογειακή διατροφή και ο Μεσογειακός τρόπος ζωής:


 • Μειώνουν την πιθανότητα ασθένειας από χρόνια νοσήματα
   
 • Βελτιώνουν τη φλεγμονή
   
 • Βοηθούν στη μείωση του σωματικού βάρους
   
 • Μειώνουν σημαντικά την ολική θνησιμότητα 
   
Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Μεσογειακή διατροφή δεν αφορά στην απλή προσθήκη ελαιόλαδου και ξηρών καρπών στη διατροφή, αλλά στην κατανάλωση πολλών διαφορετικών μη-επεξεργασμένων τροφών, οι οποίες συνδυαστικά παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που ενισχύουν την υγεία[2].
 
Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την καλή μας υγεία. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι. Οι πειρασμοί είναι διάσπαρτοι καθόλη τη διάρκεια του έτους και ενώ χρειάζεται προσπάθεια για να βελτιώσει κανείς την υγεία του, σημαντικές αποκλίσεις κατά τις περιόδους διακοπών, όπως το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, αρκούν για να αναστρέψουν το μεγαλύτερο μέρος από τα οφέλη που  επιτυγχάνονται, ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής κατά την υπόλοιπη διάρκεια του έτους[3][4].      
 
Το Ελληνικό καλοκαίρι προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες, που αν τις χρησιμοποιήσουμε, μπορούμε να αυξήσουμε σημαντικά τα επίπεδα υγείας και ευεξίας, τόσο σε σωματικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο. Όταν το σώμα μας είναι σε καλή κατάσταση, τότε και η διάθεση ενισχύεται επίσης.    
 
Καλό καλοκαίρι! 
Βιβλιογραφία

[1] Obesity by Hannah Ritchie and Max Roser. Our World in Data.
[2] Diet Review: Mediterranean Diet. Harvard School of Public Health. TH CHAN. Accessed July 30 2020.  
[3] Effect of vacation on health: moderating factors of vacation outcome Gerhard Strauss-Blasche et. al. J Travel Med . Mar-Apr 2005.
[4] Keep your health habits on track during the holidays. Harvard Medical School Health. November, 2019.
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.