Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Συμβολή των Μεταβολικών Αναλύσεων στη Βελτίωση της Κατάστασης της Υγείας Ατόμων με Αυτοάνοσο ή Χρόνιο Νόσημα


Η Συμβολή των Μεταβολικών Αναλύσεων στη Βελτίωση της Κατάστασης της Υγείας Ατόμων με Αυτοάνοσο ή Χρόνιο Νόσημα

Μια ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, που εφαρμόζεται στα αυτοάνοσα νοσήματα, παρέχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου. 

Νέα Δημοσίευση της Επιστημονικής Ομάδας της Metabolomic Medicine® 
στο Bio#Futuresτο νέο σύγγραμμα του επιστημονικού εκδοτικού οίκου Springer Nature. 

Η επιστημονική ομάδα της Metabolomic Medicine συνέβαλε με το κεφάλαιο των Χρόνιων και Αυτοάνοσων Νοσημάτων και την επίδραση των νέων ιατρικών τεχνολογιών, στην πρόληψη και αντιμετώπιση τους. 

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά. Πρόκειται μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, ικανή να αποτυπώσει μεταβολικές δυσλειτουργίες που προκύπτουν από μια αυτόνοση ή χρόνια νόσο ή προβλέπουν την παρουσία αυτής.

Το πλεονέκτημα τους είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας, την πορεία αυτοάνοσων  και χρόνιων προβλημάτων υγείας. 


Χρόνια Νοσήματα 

Τα χρόνια νοσήματα, είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας σήμερα. 
 
Το 90% των θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες οφείλεται σε χρόνια νοσήματα. 41 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2017 από νοσήματα της καρδιάς, του αναπνευστικού, διαβήτη και καρκίνο, ενώ η πρώτη αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες είναι τα αυτοάνοσα. 
 
Οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι μια υποομάδα των χρόνιων νοσημάτων και χαρακτηρίζονται από τη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, το οποίο προσβάλλει τους ιστούς και τα όργανα σε διάφορα μέρη του σώματος, προκαλώντας φλεγμονή. Υπολογίζεται ότι το 5-10% του παγκόσμιου πληθυσμού, πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα. 

Το γενετικό υπόβαθρο αφορά στο 20% της προδιάθεσης για νόσο. Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό ότι το 80% των παραγόντων κινδύνου για τα χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα είναι μεταβλητοί και μπορούν να τροποποιηθούν με στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής. 

Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου είναι η διατροφή, η κρυμμένη πείνα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η σωματική δραστηριότητα.  


Κρυμμένη Πείνα
 
Κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών στις ανεπτυγμένες χώρες είναι η "Κρυμμένη Πείνα". 
 
Η κρυμμένη πείνα αφορά στην οριακή έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, που περνά απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. 
 
Είναι μια μορφή υποσιτισμού, που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και στην κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων και ενεργειακά συμπυκνωμένων τροφών, με χαμηλή όμως θρεπτική αξία (κενές θερμίδες).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας υπάρχουν πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως με κρυμμένη πείνα. 

Τα μικροθρεπτικά συστατικά, είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, των ιστών και των οργάνων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται:

- βιταμίνες

- μεταλλικά στοιχεία 

- αμινοξέα

- λιπαρά οξέα

- προβιοτικά

- ένζυμα

- αντιοξειδωτικά

Μέχρι και λίγα μόλις χρόνια πριν, η οριακή έλλειψη των μικροθρεπτικών συστατικών ήταν δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 


Μεταβολικές Διαταραχές 
 
Στις ανεπτυγμένες χώρες η κρυμμένη πείνα, συνυπάρχει με μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, το μεταβολικό σύνδρομο, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η συνύπαρξη των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονής, διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και καταλήγει στην εκδήλωση νόσου. 
 
Οι κύριοι παράγοντες που προωθούν την ανάπτυξη της αντίστασης στην ινσουλίνη και τη διαταραχή τη διαταραχή της λειτουργίας του οργανισμού είναι η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας, το κάπνισμα και η ατμοσφαιρική ρύπανση. 
 
Κατανάλωση Ζάχαρης
Με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες είναι απαραίτητη η μείωση στην κατανάλωση ζάχαρης, ακόμη και αυτής που βρίσκεται στο μέλι και στους χυμούς φρούτων, για τη μείωση του κινδύνου των χρόνιων ασθενειών.
 
Σύμφωνα με τις νεότερες διεθνείς συστάσεις, η ιδανική ποσότητα είναι έως 25 γραμμάρια την ημέρα. Πρόκειται για την ποσότητα που περιέχεται σε 2 πορτοκάλια. Η μέση κατανάλωση ζάχαρης σήμερα ανέρχεται στα 75 γραμμάρια την ημέρα. 
 
Επιπρόσθετα, ενώ η κατανάλωση δύο πορτοκαλιών ή αντίστοιχων ολόκληρων φρούτων έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας ζάχαρης μέσα από τη μορφή φυσικού χυμού είναι ιδιαίτερα βλαβερή. 
 
Η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης, ακόμη και από φυσικές πηγές απορυθμίζει τον μεταβολισμό του ζαχάρου στο σώμα και αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Η αυξημένη έκκριση ινσουλίνης επηρεάζει δυσμενώς το σύνολο του ορμονικού συστήματος και προωθεί άμεσα την ανάπτυξη φλεγμονής. Η πρόσληψη ζάχαρης συνδέεται με την πορεία των νοσημάτων της καρδιάς, του διαβήτη και των αυτοάνοσων ασθενειών.  
 
Είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι τα αρνητικά αποτελέσματα της ζάχαρης στην ανθρώπινη υγεία, είναι ανεξάρτητα της ύπαρξης ή μη παχυσαρκίας. 
 
Κατανάλωση Αλκοόλ
Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου χρόνιων νοσημάτων. Παλαιότερες συστάσεις ανέφεραν ότι θα μπορούσε να επιφέρει κάποιο ευεργετικό αποτέλεσμα όταν καταναλώνεται με μέτρο. Ωστόσο, πρόσφατες συγκριτικές μελέτες αμφισβητούν αυτήν τη σχέση. 
 
Αντιθέτως, πολυάριθμες επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ηπατικών νόσων και έχει συσχετιστεί με περισσότερες από 50 ασθένειες. 
 
Συγκεκριμένα, περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από ασθένειες, μπορεί να αποδοθεί στο αλκοόλ. Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου στην ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, στις χρόνιες παθήσεις του ήπατος και στις καρδιαγγειακές παθήσεις. 
 
Μέσω της αύξησης της αρτηριακής πίεσης και της διαταραχής του προφίλ των λιπιδίων, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, αποτελώντας μια  μεγάλη πρόκληση των σύγχρονων κοινωνιών 
 
Επιπλέον, το αλκοόλ έχει επιζήμια επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου και στην ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να διαχωρίζει εξωγενή στοιχεία, από τους δικού του ιστούς και όργανα. Έχει ως εκ τούτου, συνδεθεί με την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών. 
 
Φυσική Δραστηριότητα
Η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας που απαιτεί επιπλέον ενέργεια, όπως το γρήγορο περπάτημα, η γυμναστική και ποδηλασία, είναι από τους κορυφαίους παράγοντες πρώιμης θνητότητας.
 
Σημαντικός αριθμός μελετών έχει αποδείξει τα θετικά αποτελέσματα της σωματικής δραστηριότητας, όχι μόνο στην πρόληψη αλλά και στη βελτίωση της πορείας της νόσου και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. 
 
Πράγματι, σε μελέτη παρατήρησης 130.000 ατόμων από διαφορετικές χώρες, η μέτρια σωματική δραστηριότητα συσχετίστηκε με περισσότερο από 20% μείωση του κινδύνου για σοβαρό καρδιαγγειακό επεισόδιο και του κινδύνου θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.  

Κάπνισμα
Είναι ο δεύτερος σε βαρύτητα παράγοντας κινδύνου για χρόνια νόσο παγκοσμίως, μετά τη διατροφή. Εκτιμάται ότι το 2020,  οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξ αιτίας του καπνίσματος, περίπου ένα άτομο κάθε 4 δευτερόλεπτα.
 
Είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου, καρδιαγγειακών και αναπνευστικών νοσημάτων, διαβήτη όπως και νευρολογικών ασθενειών. 
 
Το κάπνισμα προκαλεί μεταβολικές αλλαγές που επιταχύνουν τη βλάβη σε επίπεδο κυττάρων (οξείδωση) και ευνοούν την ανάπτυξη αθηρωματικών βλαβών, τη στένωση των αγγείων και την πρόκληση μιας κατάστασης αυξημένης πηκτικότητας του αίματος, που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης.
 
Ομοίως, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, που είναι ηλεκτρονικά συστήματα που απελευθερώνουν νικοτίνη, παράγουν αεροζόλ κατά τη θέρμανση ενός υγρού που εισπνέεται από τον χρήστη. Μπορούν επίσης να είναι εθιστικά και επιβλαβή, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται από παιδιά ή εφήβους των οποίων ο εγκέφαλος είναι ακόμη υπό ανάπτυξη, καθώς και από έγκυες γυναίκες, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο. Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι το ηλεκτρονικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και πνευμονικών παθήσεων, ωστόσο το σύνολο των μακροπρόθεσμων επιπτώσεών του στην υγεία, αναμένεται να μελετηθούν τα επόμενα χρόνια.  
 
Το κάπνισμα δρα συνδυαστικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και επιβαρυντικούς παράγοντες όπως τα βαρέα μέταλλα. Η συνδυαστική επιβάρυνση, επιδεινώνει τις κυτταρικές βλάβες (οξειδωτικό στρες) και τη συστηματική φλεγμονή, επηρεάζοντας την λειτουργία πολλαπλών οργάνων στον ανθρώπινο οργανισμό. 
   


Εικόνα 1: απεικόνιση της συνδυαστικής δράσης των παραγόντων κινδύνου στην ανάπτυξη χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών. D. Tsoukalas et al. Springer 2021.   
 
 
Μεταβολομικές Αναλύσεις 
 

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις παρέχουν στοιχεία σχετικά με τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές, που οδηγούν στην ανάπτυξη νόσου. Η στοχευμένη διόρθωση των ελλείψεων και η αποκατάσταση των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου συμβάλλουν στη(ν):
 • καλύτερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή
   
 • βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου
   
 • αναχαίτιση της εξέλιξης της νόσου
   
 • βελτίωση της ποιότητας ζωής
   
 • ενδυνάμωση του οργανισμού
   
 • αύξηση των επιπέδων ενέργειας
 
Επιπρόσθετα, σε επίπεδο πρόληψης η πρώιμη ανίχνευση των παραγόντων κινδύνου επιτρέπει την έγκαιρη παρέμβαση προληπτικά, με σκοπό τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης νόσου.
 
Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:


 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
  
Τα τελευταία χρόνια, οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεταβολική εικόνα του ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.  
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας, την πορεία αυτοάνοσων  και χρόνιων προβλημάτων υγείας.
Το Bio#Futures είναι το νέο σύγγραμμα του επιστημονικού εκδοτικού οίκου Springer Nature για την επίδραση των βιοεπιστημών και των βιοτεχνολογιών στην ενέργεια, στην υγεία, στα τρόφιμα, στη βιωσιμότητα και στην εκπαίδευση. 

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε υπό την επιμέλεια του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνίου Εμμανουήλ Κούκιου. 

Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. 

Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi, Maria Thanasoula. 

In: Koukios E., Sacio-Szymańska A. (eds) 


Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021

 
 
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.