Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Πορεία ενός Ασθενή με Αυτοάνοσο & η Συμβίωση του με τη Νόσο


Από τη στιγμή που σε έναν ασθενή γίνεται διάγνωση αυτοάνοσου νοσήματος, γνωρίζει ότι για την υπόλοιπη ζωή του θα ζει με το νόσημα. Θα βιώνει περιόδους με εξάρσεις και άλλες με υφέσεις, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων ασθενειών.

Η Πορεία ενός Ασθενή με Αυτοάνοσο & η Συμβίωση του με τη Νόσο
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων επιτρέπει στους ασθενείς να αλλάξουν την πορεία τους με τη νόσο, να βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής τους
 
Τα αυτοάνοσα είναι μια κατηγορία ασθενειών που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν διαγνωστεί με αυτά. Η συμπτωματολογία της νόσου και η μακροχρόνια λήψη φαρμακευτικών αγωγών, επηρεάζουν τη ζωή και την πορεία της υγείας αυτών των ατόμων μακροπρόθεσμα.
 
Από τη στιγμή που σε έναν ασθενή γίνεται διάγνωση αυτοάνοσου νοσήματος, γνωρίζει ότι για την υπόλοιπη ζωή του θα ζει με το νόσημα. Θα βιώνει περιόδους με εξάρσεις και άλλες με υφέσεις, το οποίο είναι χαρακτηριστικό των αυτοάνοσων ασθενειών.
 
Ο χρόνιος πόνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, η χρόνια φλεγμονή, οι διαταραχές του σωματικού βάρους, η μελαγχολία και η κακή διάθεση, οι διαταραχές στον ύπνο, η κόπωση και η έλλειψη ενέργειας είναι κάποια από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα.
 
Ένα αυτοάνοσο νόσημα δεν αναμένεται να θεραπευτεί. Ωστόσο, ενός καλός γιατρός, που στέκεται δίπλα στον ασθενή και η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, μπορούν να τον βοηθήσουν να διαχειριστεί σε μεγάλο βαθμό τη νόσο και τις επιπτώσεις της στη ζωή του.

 
 
Το Πρώτο Διάστημα & η Περίοδος Προσαρμογής στη νέα Πραγματικότητα
 
Το άγχος που προκαλεί η διάγνωση της νόσου είναι ένας από τους πρώτους παράγοντες που διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα στη ζωή των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα. 
 
Όταν ένας γιατρός ανακοινώνει στον ασθενή ότι πάσχει από κάποιο νόσημα το οποίο δε θεραπεύεται, θα βρίσκεται για πάντα υπό φαρμακευτική αγωγή και θα πρέπει να προσαρμοστεί και να διαχειριστεί τη συμπτωματολογία και τις εξάρσεις της νόσου, δημιουργείται ένα επιπρόσθετο άγχος, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό και το αισθάνεται η πλειοψηφία των ασθενών με αυτοάνοσο.

Οι αλλαγές που προκύπτουν στη καθημερινότητα του ασθενούς μετά τη διάγνωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος είναι σημαντικές και επηρεάζουν τη ζωή του ατόμου και της οικογένειάς του. Όταν ένας ασθενής μαθαίνει ότι πάσχει από αυτοάνοσο, είναι κάτι που σίγουρα δεν το επέλεξε και δεν περίμενε να του συμβεί, ωστόσο από τη στιγμή που του συνέβη, οπλίζεται με υπομονή, προσπαθεί να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα και να ζήσει την υπόλοιπη ζωή του με το νόσημα. 
 
Είναι σημαντικό σε αυτή την αρχική φάση, ο ασθενής να προσπαθήσει να διαχειριστεί με ψυχραιμία τα νέα δεδομένα, να ακολουθήσει τις οδηγίες του γιατρού του και να διαμορφώσει το καθημερινό του πρόγραμμα με ένα τρόπο που να μην του προκαλεί επιπρόσθετο στρες.
   
 
 
Η Προσπάθεια που Καταβάλει ο Ασθενής όταν Ακολουθεί την Αγωγή και η Περίοδος που Αναμένεται η Βελτίωση
 
Έχοντας λάβει τη διάγνωση και τις πρώτες οδηγίες, οι ασθενείς προσπαθούν να ρυθμίσουν το νόσημά τους και να νιώσουν καλύτερα. Ακολουθούν σταθερά την αγωγή τους, επισκέπτονται τακτικά το γιατρό τους, κάνουν τις εξετάσεις τους και προσπαθούν να μειώσουν το στρες της καθημερινότητας για να επηρεάζεται λιγότερο η νόσος.
 
Σε αυτό το σημείο οι ασθενείς αναμένουν ότι η αγωγή που λαμβάνουν θα βελτιώσει την κατάσταση τους και θα αρχίσουν σταθερά να αισθάνονται καλύτερα.  

 
 
Όταν η Διαχείριση της Νόσου είναι πιο Δύσκολη από το Αναμενόμενο
 
Μετά τη διάγνωση ακολουθεί η λήψη της ενδεδειγμένης φαρμακευτικής αγωγής, αναλόγως του νοσήματος. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί πληθώρα φαρμακευτικών αγωγών που στοχεύουν στον έλεγχο της φλεγμονής και στην ανακοπή της ταχύτητας επιδείνωσης των αυτοάνοσων ασθενειών.

Οι νέες φαρμακευτικές αγωγές παρέχουν περισσότερα όπλα στο γιατρό, ώστε να χορηγήσει το κατάλληλο φάρμακο για τον κάθε ασθενή. Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ναπροξένη, ιβουπροφαίνη, κ.ά.), ανθελονοσιακά φάρμακα (Plaquenil), κορτικοστεροϊδή (Medrol, Prezolon), ανοσοκατασταλτικά (αζαθιοπρίνη, μυκοφαινολάτη μοφετίλ, μεθοτρεξάτη), βιολογικοί παράγοντες, αντιπηκτικά (ασπιρίνη, ηπαρίνη, sintrom, κ.ά.), φάρμακα που αφορούν στο όργανο που μπορεί να έχει υποστεί βλάβη (αντι-υπερτασικά, διουρητικά, αντι-επιληπτικά, αντιοβιοτικά, κ.ά.) είναι οι πιο συχνές φαρμακευτικές επιλογές για τους ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα.
 
Συχνά όμως μέχρι να εντοπιστεί η αγωγή που είναι πιο ανεκτή και ελέγχει καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, χρειάζεται να γίνουν αρκετές αλλαγές είτε στη δόση, είτε στην ουσία που καλύτερα ταιριάζει στον κάθε ασθενή.
 
Ωστόσο, τα αυτοάνοσα νοσήματα οφείλονται σε πολλαπλούς παράγοντες που επηρεάζουν ταυτόχρονα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, του νευρικού, του ορμονικού, του γαστρεντερικού συστήματος και του οργανισμού συνολικά. Έτσι ο πλήρης έλεγχος ενός αυτοάνοσου νοσήματος είναι ιδιαίτερα δύσκολος και είναι αναμενόμενο οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να ρυθμίσουν ικανοποιητικά τη νόσο.


Αυτό συμβαίνει γιατί τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα που εκδηλώνονται λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας πολλαπλών διαταραχών όπως:
 

 • Αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D
   
 • Ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και λιπαρά οξέα
   
 • Διαταραχή του μικροβιώματος
   
 • Αδυναμία διαχείρισης της χρόνιας φλεγμονής
   
 • Διαταραχή του κύκλου παραγωγής ενέργειας του οργανισμού
   
 • Δυσλειτουργία των βασικών μηχανισμών επιδιόρθωσης 
 
Οι παραπάνω παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία
 του ανοσοποιητικού συστήματος και του οργανισμού συνολικά. Επιδρώντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του οργάνου που βάλλεται και οδηγούν σε επιδείνωση της πορείας της νόσου.

Έτσι συχνά οι ασθενείς δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν το νόσημά τους και να νιώσουν αισθητά καλύτερα, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν, να ακολουθούν σταθερά την αγωγή τους, να επισκέπτονται τακτικά το γιατρό τους για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να μειώσουν το στρες της καθημερινότητας.

Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής για τη ρύθμιση των συμπτωμάτων και τον έλεγχο της φλεγμονής είναι απαραίτητο κομμάτι της αντιμετώπισης στα αυτοάνοσα νοσήματα, ωστόσο δεν είναι αρκεί από μόνη της για να επιτευχθεί πλήρης έλεγχος της νόσου.
 
Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια νοσήματα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα, έχουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την ύπαρξη της νόσου τους.
 
Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, συσσωρεύονται σε διάστημα αρκετών ετών ή και δεκαετιών και υποσκάπτουν την υγεία μας.
 
Όταν πλέον γίνουν αντιληπτές, έχουν ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοάνοσου νοσήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που ο εντοπισμός και η διόρθωσή τους απαιτούν χρόνο και στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας του ασθενή.
 
Παράλληλα με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και τη ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών και επιδεινώνουν τη συμπτωματολογία και την πορεία αυτής της ομάδας ασθενειών.


Στην πλειοψηφία των αυτοάνοσων ασθενειών, η πορεία της νόσου προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις. 

Λόγω της φύσεως των αυτοάνοσων νοσημάτων, θα να πρέπει σκιαγραφηθεί η αναμενόμενη πορεία της υγείας στον ασθενή, ώστε να μειωθεί το στρες που συνοδεύει την ίδια τη διάγνωση και την αγωνία για την πορεία της νόσου.
 
Η πορεία της νόσου δεν είναι γραμμική, δεν νιώθει δηλαδή ο ασθενής κάθε μέρα λίγο καλύτερα, όπως αναμένουν οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξεκινούν μια θεραπεία, είναι μια πορεία με διακυμάνσεις. Εάν δε διαχειριστούν οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της χαρακτηρίζεται από σταθερή επιδείνωση.Εικόνα: Η επιδείνωση της κατάστασης της υγείας των ασθενών με αυτοάνοσο ακολουθεί μια πορεία με διακυμάνσεις στην πάροδο των χρόνων.


Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συμβεί σταδιακά, σε κάποιες άλλες μπορεί να παρατηρηθεί απότομη επιδείνωση. Στην πλειοψηφία όμως των περιπτώσεων, οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο βιώνουν μια σταθερή επιδείνωση της πορείας της νόσου και της κατάστασης της υγείας τους. 


 
Για Κάποιους είναι πιο Εύκολο & για Κάποιους Άλλους όχι
 
Υπάρχουν δύο ομάδες ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα.
 
Η πρώτη ομάδα αφορά αυτούς που είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους και δεν σκέφτονται να αποκαταστήσουν την ποιότητα ζωής τους στο επίπεδο που ήταν πριν την νόσο.
 
Η δεύτερη ομάδα ασθενών αφορά αυτούς που δεν είναι ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της θεραπείας τους και θέλουν να πλησιάσουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πώς ήταν πριν. Πρόκειται για μια ομάδα ασθενών που συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινότητα τους και θέλουν να κάνουν κάτι γι αυτό.

  
 

Πώς η Κλινική μας Βοηθά τον Ασθενή να Αλλάξει την Πορεία του με τη Νόσο
 
Η κλινική μας ειδικεύεται στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων. Στα περιστατικά που αναλαμβάνουμε ο πρώτος στόχος είναι να σταματήσουμε την εξέλιξη της νόσου. 
 
Προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και ο έλεγχος των συμπτωμάτων, ώστε ο ασθενής να πλησιάσει όσο πιο κοντά γίνεται στο πώς ήταν πριν την εμφάνιση της νόσου.  
 
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων επιτρέπει στους ασθενείς να αλλάξουν την πορεία τους με τη νόσο και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. 
 
Οι εξετάσεις που διενεργούνται ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Απευθύνονται σε ασθενείς με αυτοάνοσο και εντοπίζουν τις διαταραχές που επηρεάζουν την πορεία της νόσου. 
 
Πρόκειται για μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:
 

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με αυτοάνοσο.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος και ανάπτυξη αυτοανοσίας. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το ανοσοποιητικό σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των αυτοάνοσων.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων που πλήττονται από το νόσημα. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.

 
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αξιολογούνται από την επιστημονική ομάδα της κλινικής μας, ώστε να διαμορφωθεί το θεραπευτικό πλάνο, που ταιριάζει στον κάθε ασθενή. 
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, συσσωρεύονται σε διάστημα αρκετών ετών ή και δεκαετιών και υποσκάπτουν την υγεία μας. 
 
Όταν πλέον γίνουν αντιληπτές, έχουν ήδη οδηγήσει στην ανάπτυξη αυτοάνοσου νοσήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που η εντοπισμός και η διόρθωσή τους απαιτούν χρόνο και στενή ιατρική παρακολούθηση, ώστε να έχουν ένα σημαντικό αντίκτυπο στην κατάσταση της υγείας του ασθενή. 
 
Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου. 

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.
 
Η επιστημονική μας ομάδα έχει διαχειριστεί περισσότερα από 25.000 περιστατικά με αυτοάνοσα και χρόνια νοσήματα. 
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.
 

 


 

 

Πηγές:
 1. 10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
   
 2. Ένας Οδηγός για Όσους Έχουν Διαγνωστεί με Αυτοάνοσο Νόσημα
   
 3. Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει την Πορεία Ασθενών με Λοιμώξεις και Χρόνια Νοσήματα
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.