Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Χορήγηση Βιταμίνης D & Ωμέγα-3 Λιπαρών για την Πρόληψη των Αυτοάνοσων Νοσημάτων


Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία των ασθενών με αυτοάνοσα.

Χορήγηση Βιταμίνης D & Ωμέγα-3 Λιπαρών για την Πρόληψη των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
 
Κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 25.000 άτομα για 5 έτη, έδειξε ότι η χορήγηση βιταμίνης D και ωμέγα 3 λιπαρών, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσου νοσήματος.
 
Οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά είναι βασικός παράγοντας στην εκδήλωση και στην πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα. 
 
Ιδιαίτερα η έλλειψη βιταμίνης D, θεωρείται από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση αυτοάνοσου νοσήματος, ενώ η χορήγηση της έχει συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο σε πολλές μελέτες.
 
Αντίστοιχα, η αντιφλεγμονώδης δράση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων έχει συσχετισθεί με τη μείωση της φλεγμονής και τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε πολλά αυτοάνοσα νοσήματα.


Βίντεο: Χορήγηση Βιταμίνης D & Ωμέγα-3 Λιπαρών για την Πρόληψη των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Σε κλινική μελέτη που διενεργήθηκε σε 25.871 άνδρες και γυναίκες στις ΗΠΑ, συγκρίθηκε η συχνότητα εμφάνισης αυτοάνοσων ασθενειών σε άτομα που έλαβαν βιταμίνη D (2000iu την ημέρα) και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (1000mg την ημέρα) σε σχέση με άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Ο μέσος χρόνος παρακολούθησης ήταν τα  5 έτη[1].
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο Arthritis Rheumatology, τα άτομα που ελάμβαναν βιταμίνη D3, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ή και τα δύο, είχαν 25-30% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης κάποιου αυτοάνοσου νοσήματος σε σχέση με την ομάδα των ατόμων που δεν ελάμβαναν αγωγή με τα δύο αυτά μικροθρεπτικά συστατικά.   
 
Η μελέτη κατέγραψε μειωμένη εμφάνιση στο σύνολο των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η νόσος του Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η ρευματική πολυμυαλγία και των υπόλοιπων αυτοάνοσων ασθενειών.
 
Επιπλέον, η μελέτη ανέδειξε ότι η επίδραση της βιταμίνης D στη μείωση του κινδύνου ήταν πιο ισχυρή μετά από 2 έτη λήψης του συμπληρώματος.Εικόνα 1: Διάγραμμα εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων στις ομάδες που έλαβαν βιταμίνη D ή/και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (χρωματιστές γραμμές) έναντι των ατόμων που έλαβαν Placebo (μαύρη γραμμή).
 
Καταλήγοντας, η μελέτη έδειξε ότι η χορήγηση βιταμίνης D3 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων  για 5 χρόνια, μείωσε τα περιστατικά αυτοάνοσων νοσημάτων κατά 25-30% σε ενήλικες, έναντι εκείνων που δεν έλαβαν κανένα συμπλήρωμα. Η επίδραση της βιταμίνης D3 φάνηκε ισχυρότερη μετά από 2 χρόνια λήψης συμπληρωμάτων.
 
 
Κρυμμένη Πείνα – Εντοπισμός & Διόρθωση
 
Η οριακή έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών ή αλλιώς «Κρυμμένη Πείνα» είναι από τους βασικούς παράγοντες ανάπτυξης νόσου σήμερα[2][3].
 
Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.
 
Η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Οι συγκεκριμένες ελλείψεις δεν είναι εύκολο να ανιχνευθούν με διαμέσου των κοινών εργαστηριακών εξετάσεων.
 
Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με χρόνιες παθήσεις και ιδιαίτερα με αυτοάνοσα νοσήματα[4][5][6][7][8][9].
 
Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: 


 • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
   
 • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
   
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
   
 • Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
   
 • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
   
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
 
Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, συνδέονται με υπερ-δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, το οποίο παράγει αντισώματα και επιτίθεται σε ιστούς που δεν θα έπρεπε να επιτεθεί.
 
Ο ακριβής εντοπισμός και η αντιμετώπιση των οριακών ελλείψεων που οδηγούν σε νόσο, γίνεται αποκλειστικά με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα.

Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, που συνδέονται με την κατάσταση υγείας του ασθενούς, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων[10][11][12][13][14].

Η στοχευμένη διόρθωση των ελλείψεων και η αποκατάσταση των μεταβολικών παραγόντων κινδύνου είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση:
 

 • της φλεγμονής και του χρόνιου πόνου 
   
 • της εξέλιξης της νόσου
   
 • της έκπτωσης του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • του περιορισμού της δραστηριότητας στην καθημερινή ζωή
   
 • της δυσλειτουργίας του γαστρεντερικού συστήματος
   
 • των μειωμένων επιπέδων ενέργειας και των διαταραχών της διάθεσης και του ύπνου
   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση ειδικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με νόσο.
 
Οι εξετάσεις μεταβολομικής είναι ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που αποτυπώνει με ακρίβεια τη μεταβολική εικόνα του ατόμου και τις ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά.  Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία χρόνιων προβλημάτων υγείας, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.
 
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.


 


Βιβλιογραφικές αναφορές:


[1] Vitamin D and Marine n-3 Fatty Acid Supplementation and Prevention of Autoimmune Disease in the VITAL Randomized Controlled Trial American College of Rheumatology. Hahn J. et al Arthritis Rheumatol. 2021; 73 (suppl 10).
[2] Transforming the food system to fight non-communicable diseases. Francesco Branca et. al.  BMJ 2019.
[3] Hidden Hunger in the Developed WorldBiesalski HK. The Road to Good Nutrition. Basel, Karger, 2013, pp 39–50 https://doi.org/10.1159/000355992
[4] Nutritional Modulation of Immune Function: Analysis of Evidence, Mechanisms, and Clinical RelevanceWu D, Lewis ED, Pae M, Meydani SN.. Front Immunol. 2019;9:3160
[5] McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;0
[6] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
[7] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects.Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi et. al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021
[8] Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy? Shani Dahan, Yahel Segal1 and Yehuda Shoenfeld. NATURE REVIEWS | RHEUMATOLOGY. 13 Apr 2017.
[9] Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology. J. Kang et al. / Journal of Neuroimmunology 279 (2015) 25–32
[10] Metabolic syndrome, autoimmunity and rheumatic diseases. GabrielaMedina et. al. Pharmacological Research Volume, July 2018
[11] Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy? Shani Dahan, Yahel Segal1 and Yehuda Shoenfeld. NATURE REVIEWS | RHEUMATOLOGY. 13 Apr 2017.
[12] Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology. J. Kang et al. / Journal of Neuroimmunology 279 (2015) 25–32
[13] Environmental Exposures and Autoimmune Diseases: Contribution of Gut Microbiome M. Firoze Khan and Hui Wang. Front. Immunol., 10 January 2020 
[14] Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. IngaWessels, LotharRink. Elsevier, The Journal of Nutritional Biochemistry. March 2020. 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.