Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Γιατί Ορισμένοι Ασθενείς που Έχουν Αφαιρέσει το Θυρεοειδή τους Συνεχίζουν να μην Αισθάνονται Καλά


Μετά την αφαίρεση του αδένα οι ασθενείς δεν παράγουν πλέον θυρεοειδικές ορμόνες και θα πρέπει να λαμβάνουν ορμονική υποκατάσταση εφ’ όρου ζωής.

Γιατί Ορισμένοι Ασθενείς που Έχουν Αφαιρέσει το Θυρεοειδή τους Συνεχίζουν να μην Αισθάνονται Καλά

Η ορμονική υποκατάσταση διορθώνει την έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το μεταβολικό κομμάτι της νόσου. Έτσι αρκετά άτομα μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα που συνδέονται με τον θυρεοειδή, ακόμη και όταν οι ορμονικές τους εξετάσεις είναι φυσιολογικές.

Τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι η δυσκολία ρύθμισης του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, η κόπωση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. 

Τα νοσήματα του θυρεοειδή είναι ιδιαίτερα κοινά. Υπολογίζεται ότι ένα στα δύο άτομα έχουν όζους στο θυρεοειδή αδένα. Σε ένα 5% των περιπτώσεων οι όζοι μπορεί να μετατραπούν σε κακοήθεια και να χρειαστεί χειρουργική αφαίρεση του αδένα.
 
Η αφαίρεση του θυρεοειδή μπορεί να χρειαστεί και σε περιπτώσεις υπερθυρεοειδισμού που δεν ανταποκρίνονται στη φαρμακευτική αγωγή, καθώς και σε περιπτώσεις αύξησης του μεγέθους του αδένα (βρογχοκήλη).    
 
Η αφαίρεση του θυρεοειδή σε περιπτώσεις κακοήθειας, είναι μια αποτελεσματική θεραπεία και σε ένα μεγάλο κομμάτι ασθενών, βελτιώνει τη συνολική ποιότητα ζωής[1].
 
Μετά την ολική αφαίρεση του αδένα, ο ασθενής γίνεται μόνιμα υποθυρεοειδικός και θα πρέπει να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για όλη τη διάρκεια της ζωής του.
 
Ωστόσο, παρά τη συνολική βελτίωση του προσδόκιμου και της ποιότητας ζωής αυτών των ασθενών, αρκετοί συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα, όπως μειωμένη πνευματική διαύγεια, κόπωση και αυξημένο σωματικό βάρος μετά την επέμβαση[2][3].
 
Αυτό συμβαίνει γιατί τα νοσήματα του θυρεοειδή έχουν σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Οι ελλείψεις του οργανισμού και οι μεταβολικές διαταραχές που τα συνοδεύουν, παραμένουν και μετά την χειρουργική αφαίρεση του αδένα και συνεχίζουν να επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού.

 
 
Ρύθμιση του Μεταβολισμού
 
Η βασική λειτουργία του θυρεοειδή αδένα είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού. Αυξάνει ή μειώνει το μεταβολισμό ανάλογα με τις συνθήκες (κρύο, ζέστη), τις ανάγκες (ξεκούραση, άσκηση), αλλά και την συναισθηματική μας κατάσταση (θυμός, φόβος, χαρά)[4][5].
 
Οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν σχεδόν κάθε κύτταρο και μεταβολική διεργασία μέσα στο σώμα: τις καύσεις, την παραγωγή ενέργειας, τη θερμοκρασία του σώματος, την κινητικότητα του εντέρου, την πέψη, την αποθήκευση λίπους, τις εγκεφαλικές λειτουργίες, τον ύπνο, τη διάθεση, τη σεξουαλική δραστηριότητα, τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, την ανάπτυξη των τριχών κ.ά.
 
Ο θυρεοειδής αδένας, ρυθμίζει συνεχώς το μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων.

Αν θα πρέπει να ανέβουμε τις σκάλες ή να κάνουμε σωματική άσκηση, ο θυρεοειδής αυξάνει τη λειτουργία του και επιταχύνει το μεταβολισμό, το ίδιο κάνει και όταν κάνει κρύο, όταν έχουμε στρες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία στη ζωή, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.

Όταν όμως ξεκουραζόμαστε, είμαστε χαλαροί, λυπημένοι ή κάνει ζέστη, ο θυρεοειδής μειώνει τη λειτουργία του και αντίστοιχα, το μεταβολισμό.

Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή και η επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι και ο λόγος που ο υπο-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με κούραση, δυσανεξία στο κρύο, μελαγχολία και αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων.

Αντίθετα, ο υπερ-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με συμπτώματα όπως υπερένταση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, δυσανεξία στη ζέστη και γενικά συμπτώματα που συνδέονται με αυξημένο μεταβολισμό.
 
Μετά την αφαίρεση του αδένα οι ασθενείς δεν παράγουν πλέον θυρεοειδικές ορμόνες και θα πρέπει να λαμβάνουν ορμονική υποκατάσταση εφ’ όρου ζωής.
 
Η εξωγενής χορήγηση ορμονών, είναι ένα ζωτικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, η προσαρμογή που γίνεται στη φαρμακευτική αγωγή 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του έτους, δεν μπορεί να προσομοιάσει τη συνεχή και ακριβή ρύθμιση που κάνει το ανθρώπινο σώμα, με αποκρίσεις που γίνονται σε χρονικό διάστημα δευτερολέπτων[6][7].
 
Σε συνδυασμό με τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που συνοδεύουν τα νοσήματα του θυρεοειδή, οι ασθενείς δυσκολεύονται να ανακτήσουν πλήρως την ποιότητα ζωής που είχαν πριν την εκδήλωση της νόσου.Προβλήματα που Μπορεί να Αντιμετωπίζουν Ασθενείς που Έχουν Αφαιρέσει το θυρεοειδή τους
 
Σωματικό βάρος: ένα από τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό είναι η σημαντική δυσκολία στη μείωση του σωματικού τους βάρους, παρά τις ειλικρινείς και συνεχείς προσπάθειες. Η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο χαμηλός μεταβολισμός, οδηγούν στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους και στην αύξηση του βάρους.
 
Κόπωση & χαμηλή ενέργεια. Συχνά οι ασθενείς νιώθουν ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της ζωής. Μια από τις βασικές λειτουργίες του θυρεοειδή είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού και των επιπέδων ενέργειας. Ελλείψεις σε βιταμίνες (D, σύμπλεγμα Β, Κ2), μεταλλικά στοιχεία (μαγνήσιο, σελήνιο, ψευδάργυρος), αντιοξειδωτικά, απορυθμίζουν τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος και του θυρεοειδή και μειώνουν το μεταβολισμό και την απόδοση του οργανισμού σε ενέργεια.  

Διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου. Δυσκοιλιότητα, αργή πέψη και φουσκώματα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. Οφείλονται σε αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος και διαταραχές στην κινητικότητα του εντέρου και της χολής. Στους ασθενείς με δυσλειτουργία του θυρεοειδή, συχνά συνυπάρχουν και διαταραχές στη λειτουργία της χοληδόχου κύστης, που συμμετέχει στην πέψη του λίπους.

Εναλλαγές της διάθεσης & μειωμένη πνευματική διαύγεια. Ο ασθενής μπορεί να νιώθει μελαγχολία και κακή διάθεση, που συχνά είναι δυσανάλογες των καταστάσεων που βιώνει στην καθημερινότητα του. Η μελαγχολία μπορεί να εναλλάσσεται με έντονο εκνευρισμό, που συνδέεται και με τη χρόνια έλλειψη ενέργειας, επηρεάζοντας τις σχέσεις και την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού που συνυπάρχουν στους ασθενείς με νοσήματα του θυρεοειδούς, επηρεάζουν τη λειτουργία του νευρικού και του ορμονικού συστήματος και έχουν σημαντική αρνητική επίπτωση στη διάθεση.

Διάχυτοι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις. Ο υποθυρεοειδισμός, η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι ελλείψεις σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιφλεγμονώδη μικροθρεπτικά συστατικά, δυσχεραίνουν την ικανότητα επούλωσης του οργανισμού, στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο και οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή.
 
Η ορμονική υποκατάσταση διορθώνει την έλλειψη των θυρεοειδικών ορμονών, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει το μεταβολικό κομμάτι της νόσου. Έτσι αρκετά άτομα μπορεί να εξακολουθούν να παρουσιάζουν συμπτώματα που συνδέονται με τον θυρεοειδή, ακόμη και όταν οι ορμονικές τους εξετάσεις είναι φυσιολογικές.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των μεταβολικών διαταραχών και των ελλείψεων που συνοδεύουν τις ασθένειες του θυρεοειδή, είναι κεντρικό κομμάτι στη βελτίωση της υγείας αυτών των ασθενών.
 
Με βάση την κλινική μας εμπειρία ο εντοπισμός και η διόρθωση:


 • του χαμηλου  μεταβολισμού (λόγω οξείδωσης και ελλείψεων σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία).
   
 • της αντίστασης στην ινσουλίνη
   
 • της έλλειψης βιταμίνης D3 και μικροθρεπτικών στοιχείων
   
 • διαταραχών στην εντερική χλωρίδα
   
 • διαταραχών στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή   
 
βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αυξάνοντας τα επίπεδα ενέργειας, την πνευματική διαύγεια και την ικανότητα του ασθενούς να ελέγξει το σωματικό του βάρος.
 
Η σύγχρονη αντιμετώπιση των νοσημάτων του θυρεοειδή, επικεντρώνεται στον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που συνοδεύουν τη νόσο, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[8][9][10].

 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Νοσημάτων του Θυρεοειδή

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση των νοσημάτων του θυρεοειδή. 
 
Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σελιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.


 
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που επιβαρύνουν την υγεία ασθενών με νοσήματα του θυρεοειδή και αφορούν[11-18]:

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας αυτών των ασθενών.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με μειωμένη παραγωγή ενέργειας και αίσθημα κόπωσης.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του μεταβολισμού και δυσχεραίνει την ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
   
Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νοσήματα του θυρεοειδή, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:

 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της πορείας της υγείας των ασθενών και της καθημερινότητας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων. 
   
 • Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης επιπρόσθετων νοσημάτων.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία νοσημάτων του θυρεοειδή προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

 
 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Quality of life after thyroid surgery  S Dogan et al. J Endocrinol Invest . 2017
[2] Patients With Underactive Thyroid Report Pervasive Brain Fog. MedPage Today May 30, 2021.
[3] Hypothyroid Patients Describe What Brain Fog Feels Like Aashka Shah and Spyridoula Maraka. Clinical Thyroidology March 2022
[5] Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology, 14th Edition Author: John E. Hall, Elsevier 06/2020
[6] Thyroid Hormone Regulation of Metabolism Rashmi Mullur, Yan-Yun Liu, and Gregory A. Brent. Physiol Rev. 2014 Apr.
[7] mpact of stress on metabolism and energy balance. Cristina Rabasa, Suzanne L Dickson. Current Opinion in Behavioral Sciences. 2016.
[8] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
[9] Environmental Exposures and Autoimmune Diseases: Contribution of Gut Microbiome M. Firoze Khan and Hui Wang. Front. Immunol., 10 January 2020
[10] A Clinical Trial for the Identification of Metabolic Biomarkers in Hashimoto's Thyroiditis and in Psoriasis: Study Protocol. Sarandi E, Kruger Krasagakis S, Tsoukalas D, Rudofsky G, Tsatsakis A. Pathophysiology. 2021.
11. Vitamin D in Health and Disease Robert P. Heaney Creighton University.
Clin J Am Soc Nephrol 3: 1535–1541, 2008.
12. SERUM METABOLOMIC PATTERNS IN PATIENTS WITH AUTOIMMUNE THYROID DISEASE Jia Liu et. al. Endocr Pract . 2020 Jan. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557082/
13. Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32117049/
14. Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
15. Thyroid Hormone Effects on Mitochondrial Energetics Mary-Ellen Harper, Erin L Seifert
. Thyroid 2008.
16. Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. 
J Clin Lab Anal . 2019
17. Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346005/

18. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.