Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Γιατί οι Ασθενείς με Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο Έχουν Χαμηλό Μεταβολισμό
Γιατί πολλοί Ασθενείς με Χασιμότο δεν Αισθάνονται καλά ενώ ο Θυρεοειδής τους Δείχνει Ρυθμισμένος στις Εξετάσεις
Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Είναι Βασικός Παράγοντας Νόσου Σήμερα

Δεν είναι Μόνο ο Θυρεοειδής!


Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που συνοδεύουν τη νόσο του Χασιμότο επιβαρύνουν την καθημερινότητα των ασθενών.

Δεν είναι Μόνο ο Θυρεοειδής!
Πώς Χαμηλά Επίπεδα Βιταμίνης D Επηρεάζουν την Κατάσταση Υγείας & την Καθημερινότητα Ασθενών με Νόσο του Χασιμότο

 

Συχνά οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο δεν αισθάνονται καλά και αυτό μπορεί να μην οφείλεται αποκλειστικά στη νόσο.

Η νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα με σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. Ελλείψεις σε βιταμίνες, όπως η έλλειψη βιταμίνης D, καθώς και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την καθημερινότητα ασθενών με Χασιμότο. 
  
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγιή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό και αυτό επιβαρύνει την υγεία τους[1].  
 
Η δυσκολία στον έλεγχο του σωματικού βάρους, η εύκολη κόπωση, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, οι μυϊκοί πόνοι, οι γαστρεντερικές διαταραχές και οι εναλλαγές τις διάθεσης, είναι ορισμένα από τα πιο κοινά προβλήματα που βιώνουν οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
 
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα συχνό σε ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, οι αιματολογικές εξετάσεις που αφορούν τη θυρεοειδική λειτουργία να βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων, οι ίδιοι όμως να συνεχίζουν να βιώνουν την πλειοψηφία των συμπτωμάτων της νόσου[2].
 
Τα συμπτώματα μπορούν να παραμείνουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και μετά τη ρύθμιση του υποθυρεοειδισμού με φαρμακευτική αγωγή. 
 
Ένα άτομο μπορεί να έχει φυσιολογικά επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών, εκδηλώνοντας ωστόσο την πλειοψηφία των παραπάνω συμπτωμάτων.

Αυτό συμβαίνει λόγω της συνύπαρξης ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών, όπως η έλλειψη βιταμίνης D, η αντίσταση στην ινσουλίνη και ο χαμηλός μεταβολισμός. Οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές παραμένουν ανεξάρτητα από τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών και είναι δύσκολο να εντοπιστούν με κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, επιβαρύνοντας τη λειτουργία του οργανισμού και την υγεία των ασθενών.
 
 
Βιταμίνη D & Νόσος του Χασιμότο
 
Ερευνητές που ανέλυσαν τα αποτελέσματα 42 δημοσιευμένων μελετών, που αφορούσαν 12.916 άτομα, βρήκαν ότι οι ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό[1].  
 
Η βιταμίνη D έχει πολλαπλές δράσεις στον οργανισμό. Δύο από αυτές συνδέονται άμεσα με τη νόσο του Χασιμότο.


1. Η πρώτη αφορά στη λειτουργία του θυρεοειδή και στην ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αλλοίωση των επιπέδων της TSH και ανεπάρκεια των ορμονών του  θυρεοειδή (Τ3 και Τ4)[3].

2. Η δεύτερη αφορά στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη D έχει ανοσορυθμιστική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έλλειψη βιταμίνης D απορυθμίζει το ανοσοποιητικό και διαταράσσει την ικανότητα του να διαχωρίζει τους δικούς του ιστούς από ξένα στοιχεία.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Κλινική μελέτη που διενεργήθηκε από την ιατρική σχολή του Harvard και παρακολούθησε 25.871 άτομα για 5 έτη, έδειξε ότι η μακροχρόνια χορήγησή της μειώνει σημαντικά την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών[4].

Η βιταμίνη D, έχει θετική επίδραση στη χρόνια φλεγμονή και υψηλά επίπεδά της στο αίμα, συνδέονται με μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή.
 
Μέσα από τις παραπάνω δράσεις, η βιταμίνη D συμβάλει στη(ν):

 • βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδή και της ποιότητας ζωής των ασθενών
   
 • πρόληψη ή τη διόρθωση του υποθυρεοειδισμού
   
 • μείωση των επιπέδων των αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή αδένα
   
 • ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού
   
 • μείωση της εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος
 
Η διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, καθώς ενισχύουν τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βελτιώνουν την πορεία της νόσου και τα συμπτωμάτων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα αυτών των ασθενών[5].
 
Σε αντίθετη περίπτωση η νόσος ακολουθεί μια πορεία σταθερής επιδείνωσης. Η αύξηση του σωματικού βάρους και η δυσκολία απώλειας παρά τη μείωση της ποσότητας τροφής, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας, οι εναλλαγές στη διάθεση, οι μυϊκοί πόνοι και οι διαταραχές στη λειτουργία του γαστρεντερικού είναι τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς .

Κατά τη διόρθωση της έλλειψης βιταμίνης D σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσο έχουν μειωμένη ανταπόκριση στη συγκεκριμένη βιταμίνη. Απαιτούνται σημαντικά υψηλότερες δόσεις  βιταμίνης D και επίπεδα στο αίμα, ώστε να επιτευχθεί η ίδια βιολογική δράση που εμφανίζει η D στους υγιείς[6-8].

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία, έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση της έλλειψης της D, δεν προσδίδει τα πλήρη οφέλη όταν αυτή πραγματοποιηθεί κατά τη στιγμή της έξαρσης ενός αυτοάνοσου[9][10]. 
 
Χρειάζονται αρκετές εβδομάδες ή και μήνες χορήγησης θεραπευτικών δόσεων, παράλληλα με την διόρθωση ελλείψεων σε συμπαράγοντες της βιταμίνης D όπως βιταμίνη Κ2, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του οργανισμού και να παρατηρηθεί σημαντική κλινική βελτίωση[11][12].

Επιπρόσθετα της βιταμίνης D, βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη βιταμίνης D, συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο 

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σελιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

 
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και αφορούν:


 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[13][14].
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του[15][16].
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[17].
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[17][18]
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[19][20].
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[21].
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[19,20].
   
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού[19,20-23].

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων και η επίτευξη ιδανικών τιμών βιταμίνης D επιφέρουν:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
   
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
   
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα. 
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου. 
 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Vitamin D and thyroid disorders: a systematic review and Meta-analysis of observational studies  Sorour Taheriniya et al. BMC Endocr Disord. 2021.
[2] Is a Normal TSH Synonymous With “Euthyroidism” in Levothyroxine Monotherapy?
Sarah J. Peterson, Elizabeth A. McAninch, Antonio C. Bianco. 
The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 2016
[3] Vitamin D, Thyroid Hormones and Cardiovascular Risk: Exploring the Components of This Novel Disease Triangle. Cristina Vassalle et al.  Front. Physiol., 16 September 2021
[4] Vitamin D and Marine n-3 Fatty Acid Supplementation and Prevention of Autoimmune Disease in the VITAL Randomized Controlled Trial American College of Rheumatology. Hahn J. et al Arthritis Rheumatol. 2021; 73 (suppl 10).
[5] Emerging role of vitamin D in autoimmune diseases: An update on evidence and therapeutic implications. GiuseppeMurdaca et al. Autoimmunity Reviews, September 2019
[6] Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study” Marta Entrenas Castillo et al. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct.
[7] A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis Danilo C Finamor et.al. Dermatoendocrinol. 2013 Jan.
[8] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
[9] World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factorsDr. Dimitris Tsoukalas, MD (Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo - Japan.
[10] Sufficient vitamin D status positively modified ventilatory function in asthmatic children following a Mediterranean diet enriched with fatty fish intervention study. Maria M Papamichael, Catherine Itsiopoulos, Katrina Lambert, Charis Katsardis, Dimitris Tsoukalas, Bircan Erbas. Nutr Res . 2020 Aug 16.
[11] The Implication of Vitamin D and Autoimmunity: a Comprehensive Review Chen-Yen Yang, Patrick S. C. Leung, Iannis E. Adamopoulos, and M. Eric Gershwin. Clin Rev Allergy Immunol. 2018
[13] SERUM METABOLOMIC PATTERNS IN PATIENTS WITH AUTOIMMUNE THYROID DISEASE Jia Liu et. al. Endocr Pract . 2020 Jan. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557082/
[14] Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32117049/
[15] Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
[16] Thyroid Hormone Effects on Mitochondrial Energetics Mary-Ellen Harper, Erin L Seifert. Thyroid 2008.
[17] Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019
[18] Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346005/
[19] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.
[20] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
[21] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.