Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Φλεγμονή, Όταν η Λύση Γίνεται Πρόβλημα


Φλεγμονή, Όταν η Λύση Γίνεται Πρόβλημα

Νέα δημοσιευμένη μελέτη της ομάδας μας, περιγράφει πώς η προσπάθεια του οργανισμού να διορθώσει μια βλάβη, μετατρέπεται σε αίτιο νόσου. 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς 

Η πρόληψη και η θεραπεία χρόνιων ασθενειών και λοιμώξεων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της έρευνας διεθνώς. 

Τέτοια νοσήματα είναι: 

 • τα καρδιαγγειακά
   
 • ο διαβήτης
   
 • τα αυτοάνοσα 
   
 • η παχυσαρκία 
   
 • ο καρκίνος 
   
 • η νόσος του Alzheimer 
   
 • η νόσος του Parkinson 
   
 • οι αρθρίτιδες 
   
 • η λιπώδης διήθηση του ήπατος 
   
 • η φυματίωση 
   
 • η νόσος COVID-19 

Παρότι πλήττουν διαφορετικά όργανα, αυτές οι παθολογικές καταστάσεις προκαλούν βλάβη χρησιμοποιώντας κοινούς μηχανισμούς. Αυτοί οι μηχανισμοί, αφορούν κυρίως στην απορύθμιση της διαδικασίας της φλεγμονής. 

Στη νέα μελέτη που εκπονήθηκε από την Metabolomic Medicine® σε συνεργασία με ειδικούς και ερευνητές στους τομείς της βιοχημείας, της φαρμακολογίας, των χρονίων νοσημάτων, της διατροφής και της τοξικολογίας, αναλύονται τα μεταβολικά μονοπάτια που οδηγούν αρχικά στην ανάπτυξη ευπάθειας και στη συνέχεια στην εμφάνιση χρόνιων και λοιμωδών ασθενειών.  


Φλεγμονή: η Απάντηση του Οργανισμού σε μια Βλάβη 

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φλεγμονή είναι μια απάντηση του οργανισμού σε επιβλαβή ερεθίσματα (παθογόνα μικρόβια ή αλλοιώσεις ιστών). 

Το κάπνισμα, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και ζάχαρης, ιοί αλλά και ελλείψεις του οργανισμού, είναι ορισμένα ερεθίσματα που μπορούν να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία της φλεγμονής.

Πρόκειται για έναν κυτταρικό μηχανισμό, που στοχεύει στην επιδιόρθωση της βλάβης και στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας (ομοιόσταση*). 

Φυσιολογικά, οι φλεγμονές είναι αυτοπεριοριζόμενες διαδικασίες. Έχουν μικρή διάρκεια και περιορισμένη έκταση, που αφορά μόνο τους ιστούς που έχουν υποστεί βλάβη. 

Συγκεκριμένοι κυτταρικοί μηχανισμοί ελέγχουν την ένταση της φλεγμονής, περιορίζουν την εξάπλωση και προάγουν την επίλυση της.  Εικόνα 1. Προ-φλεγμονώδη ερεθίσματα ενεργοποιούν την απελευθέρωση μορίων που προκαλούν φλεγμονή. Τα ίδια ερεθίσματα αυξάνουν την παραγωγή αντιοξειδωτικών ενζύμων που εξισορροπούν τη διαδικασία της φλεγμονής. 


Η δυσλειτουργία των μηχανισμών ρύθμισης της φλεγμονής, προκαλεί την υπερβολική απελευθέρωση προ-φλεγμονωδών μορίων, που οδηγεί σε χρόνια σιωπηλή φλεγμονή και αντικατάσταση των υγιών ιστών με ουλώδη, μη λειτουργικό ιστό (ίνωση).  

Η μη επίλυση και η χρόνια παραμονή, αυτού του συνήθως βραχυπρόθεσμου αμυντικού μηχανισμού, οδηγεί σε χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση και μετατροπή της διαδικασίας από λύση, σε αίτιο νόσου. 

Φυσιολογικά, όταν ένας παράγοντας ενεργοποιεί τους μηχανισμούς της φλεγμονής, παράλληλα με την απελευθέρωση μορίων που προάγουν τη φλεγμονή, προκύπτει και αύξηση της παραγωγής αντιοξειδωτικών, που περιορίζουν τη φλεγμονή και επιταχύνουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η φλεγμονή είναι μια απάντηση του οργανισμού σε επιβλαβή ερεθίσματα. 
Ωστόσο, η χρόνια αυξημένη έκθεση σε παράγοντες που προκαλούν βλάβες στους ιστούς, σε συνδυασμό με την έλλειψη στοιχείων, που είναι απαραίτητα στην παραγωγή αντιοξειδωτικών, οδηγούν σε δυσχέρεια επίλυσης της φλεγμονής, η οποία χρονίζει. 

Η χρόνια παραμονή μιας φλεγμονής που δεν ολοκληρώνεται, προκαλεί βλάβες στους προσβεβλημένους ιστούς. 

Στη μελέτη, περιγράφονται οι φαρμακευτικοί παράγοντες που είναι σήμερα διαθέσιμοι για τη διαχείριση της χρόνιας φλεγμονής, αλλά κυρίως οι ιατρικές παρεμβάσεις που αφορούν:

 • στον τρόπο ζωής
   
 • στη διατροφή
   
 • στη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής (nutraceuticals) για τη θεραπεία της φλεγμονής
   
 • στα οφέλη των ω-3 λιπαρών στη χρόνια νόσο
   
 • στη μείωση των υδατανθράκων και στη μεσογειακή διατροφή           


Εικόνα 2. Η κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφών προκαλεί μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν σε δυσλειτουργία των μηχανισμών της φλεγμονής και στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. 

Ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής και διατροφής, μειώνουν τους δείκτες φλεγμονής και παίζουν κεντρικό ρόλο στην πρόληψη και στη θεραπεία των χρόνιων και λοιμωδών ασθενειών. 

Η αυξημένη κατανόηση των μηχανισμών της φλεγμονής, παρέχει επιπρόσθετα εργαλεία στο γιατρό για την αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας, που μέχρι και λίγα χρόνια πριν, ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν του Δείκτες που Σχετίζονται με τη Χρόνια Φλεγμονή και την Εκδήλωση Αυτοανοσίας

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης αυτής της κατηγορίας νοσημάτων. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.
 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:
 

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές.  
 
Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που καθοδηγεί τη διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών. Η αποκατάσταση της φυσιολογικής μεταβολικής λειτουργίας, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης και τα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος. 
 
Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και η αποκατάσταση του μεταβολισμού, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων ή να προλάβουν την εμφάνιση τους.
*Ομοιόσταση: η προσπάθεια του οργανισμού να διατηρήσει μια σταθερή κατάσταση. Ετυμολογία: αρχ. ελληνικά όμοια-στάση.  

Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού   
H Μελέτη

Analysis of the Intricate Effects of Polyunsaturated Fatty Acids and Polyphenols on Inflammatory Pathways in Health and Disease.

Denisa Margină1, Anca Ungurianu2, Carmen Purdel3, George Mihai Nitulescu4, Dimitris Tsoukalas5,6, Evangelia Sarandi6,7, Maria Thanasoula6, Tatyana I Burykina8, Fotis Tekos9, Aleksandra Buha10, Dragana Nikitovic11, Demetrios Kouretas9, Aristidis Michael Tsatsakis12.


Affiliations

 1. Department of Biochemistry, Faculty of Pharmacy, "Carol Davila" University of Medicine and Pharmacy, Traian Vuia 6, Bucharest, 020956, Romania.
 2. Department of Biochemistry, Faculty of Pharmacy, "Carol Davila" University of Medicine and Pharmacy, Traian Vuia 6, Bucharest, 020956, Romania. electronic address: anca.ungurianu@umfcd.ro.
 3. Department of Toxicology, Faculty of Pharmacy, "Carol Davila" University of Medicine and Pharmacy, Traian Vuia 6, Bucharest, 020956, Romania.
 4. Department of Pharmaceutical Chemistry, Faculty of Pharmacy, "Carol Davila" University of Medicine and Pharmacy, Traian Vuia 6, Bucharest, 020956, Romania.
 5. European Institute of Nutritional Medicine EINuM, Rome, Italy; Metabolomic Medicine Clinic, Health Clinics for Autoimmune and Chronic Diseases, 10674, Athens, Greece.
 6. Metabolomic Medicine Clinic, Health Clinics for Autoimmune and Chronic Diseases, 10674, Athens, Greece;
 7. Laboratory of Toxicology and Forensic Sciences, Medical School, University of Crete, 71003, Heraklion, Greece.
 8. Department of Analytical and Forensic Medical Toxicology, Sechenov University, 2-4 Bolshaya Pirogovskaya st, 119991, Moscow, Russia.
 9. Department of Biochemistry-Biotechnology, School of Health Sciences, Larissa, Greece.
 10. Department of Toxicology "Akademik Danilo Soldatović", Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, 11000, Belgrade, Serbia.
 11. Laboratory of Histology-Embryology, Medical School, University of Crete, 71003, Heraklion, Greece.
 12. Laboratory of Toxicology and Forensic Sciences, Medical School, University of Crete, 71003, Heraklion, Greece; Department of Analytical and Forensic Medical Toxicology, Sechenov University, 2-4 Bolshaya Pirogovskaya st, 119991, Moscow, Russia. electronic address: tsatsaka@uoc.gr.

Food Chem Toxicol . 2020 Jul.  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32640331/

DOI: 10.1016/j.fct.2020.111558.   


 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.