Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Έχετε Σκεφτεί ότι ο Τρόπος Ζωής & Διατροφής μας Επηρεάζει την Ανάπτυξη Αυτοάνοσου Νοσήματος;


Για την πλειοψηφία των αυτοάνοσων ασθενειών το μεγαλύτερο βάρος για την εκδήλωση τους, αφορά κυρίως σε μεταβολικούς παράγοντες, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή.

Έχετε Σκεφτεί ότι ο Τρόπος Ζωής & Διατροφής μας Επηρεάζει την Ανάπτυξη Αυτοάνοσου Νοσήματος;

Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Σήμερα γνωρίζουμε ότι ακόμη κι αν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση, μπορεί να αποφύγει την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος, εφόσον εξαλειφθούν οι παράγοντες που πυροδοτούν αυτή την κατηγορία ασθενειών.  
  
Ένα οικογενειακό ιστορικό αυτοάνοσων ασθενειών είναι από μόνος του ένας παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη μιας αυτοάνοσης διαταραχής. Ωστόσο, σε οικογένειες με προδιάθεση για αυτοάνοσα νοσήματα, τα ίδια τα νοσήματα δεν μεταδίδονται απαραίτητα από το γονέα στα παιδιά.
 
Η ύπαρξη ενός τύπου αυτοάνοσου στην οικογένεια, μπορεί να προδιαθέσει τα παιδιά σε άλλους τύπους αυτοάνοσων νόσων. Για παράδειγμα, ένας γονέας μπορεί να έχει λύκο και το παιδί του να έχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει κάποιο άλλο αυτοάνοσο (νεανικό διαβήτη, ψωρίαση, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα). Ένα μέλος της οικογένειας μπορεί να έχει αυτοάνοση νόσο του εντέρου, αλλά ένα άλλο να διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 
Οι αυτοάνοσες ασθένειες δεν μεταδίδονται από ένα μόνο γονίδιο. Είναι πιθανώς ένας συνδυασμός πολλών γονιδίων, που μαζί με παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, πυροδοτούν την ανάπτυξη της νόσου.
 
Παρότι δεν μπορούμε να παρέμβουμε στην κληρονομικότητα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των αυτοάνοσων ασθενειών, το μεγαλύτερο βάρος για την εκδήλωση τους, αφορά κατά 80% σε μεταβολικούς παράγοντες, που μπορούν να μεταβληθούν και συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή[1]


 
 

Εικόνα 1: Το 80% των αυτοάνοσων & χρόνιων ασθενειών οφείλονται στο τρόπο ζωής και διατροφής.


Όσο νωρίτερα διαχειριστούν τα αίτια πυροδότησης των αυτοάνοσων, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας.


Παράγοντες Κινδύνου που Συνδέονται με τον Τρόπο Ζωής

Για την πλειοψηφία των χρόνιων ασθενειών το μεγαλύτερο βάρος για την εκδήλωση τους, αφορά κυρίως σε μεταβολικούς παράγοντες, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή1.
 
Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.ά.:
 

 • Καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
    
 • Οδηγούν στην εμφάνιση και επιδεινώνουν την πορεία αυτοάνοσων νοσημάτων.
 
Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται κρυμμένη πείνα και περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια, μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας.
 
Συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη αυτοανοσίας.
 
Η κληρονομική προδιάθεση, οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά και οι μεταβολικές διαταραχές, μπορούν να συνυπάρχουν σε ένα άτομο για χρόνια, χωρίς να εμφανιστεί νόσημα.    
 
Για να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, πρέπει ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση και να αποκατασταθούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εκδήλωση νόσου
2,3.    

Η ιδανική κατάσταση υγείας δεν είναι η απουσία νόσου. Είναι να ζούμε με καλή διάθεση, να νιώθουμε ότι έχουμε ενέργεια να πραγματοποιήσουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε, να κοιμόμαστε 7-8 ώρες και να ξυπνάμε ξεκούραστοι και έτοιμοι να ξεκινήσουμε τη μέρα μας. 
Η υγεία είναι βασική προϋπόθεση για να χαρούμε οποιοδήποτε άλλο αγαθό.  
 
Ποιος τρόπος ζωής όμως, ποια τροφή και ποια συστατικά χρειάζεται ο καθένας από εμάς; Ποια είναι η ιδανική διατροφή; Είναι οι διαφορετικές τροφές το ίδιο καλές ή κακές για όλους; Ιδανική Δίαιτα

Ας πάρουμε για παράδειγμα το κομμάτι της διατροφής. Ποια θα μπορούσε να είναι μια πραγματικά υγιεινή διατροφή; Η Μεσογειακή διατροφή, η χορτοφαγική διατροφή, η «πάλεο» διατροφή, η νηστεία, η διαλείπουσα νηστεία, μια διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, η πρωτεϊνική διατροφή ή μια διατροφή με καλά λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες;
 
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές δίαιτες που μπορεί να επιλέξει κανείς να ακολουθήσει. Κάθε χρόνο εκδίδονται χιλιάδες βιβλία σχετικά με δίαιτες και διατροφικές προτάσεις. Το καθένα από αυτά χαρακτηρίζει ως ιδανική τη δική του προσέγγιση. Πώς θα μπορούσε λοιπόν να επιλέξει κανείς τι του ταιριάζει καλύτερα σε βιολογικό επίπεδο αρχικά, και στον τρόπο ζωής του στη συνέχεια;
 


 
Εικόνα 2: Η αλληλεπίδραση του μικροβιώματος, με την κληρονομικότητα, την φαρμακευτική αγωγή, τη διατροφή και τον τρόπο ζωής αποτυπώνονται στο μεταβολισμό ενός ατόμου.  


Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η διενέργεια 
ειδικών εξετάσεων που εντοπίζουν τι μεταβολίζει καλύτερα, τη συγκεκριμένη στιγμή, το κάθε άτομο και τι ελλείψεις ή διατροφικές ανάγκες έχειΔεν υπάρχει μια ιδανική δίαιτα που να ισχύει για όλους, γιατί διαφορετικοί οργανισμοί διαχειρίζονται με διαφορετικό τρόπο διαφορετικές τροφές5.
 
Ας δούμε όμως τι σημαίνει αυτό.
 
Αναφέρεται συχνά ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι μια υγιεινή διατροφική συνήθεια. Που θα μπορούσε όμως να βρει φρούτα και λαχανικά ένας Εσκιμώος; Και όμως ξέρουμε ότι οι Εσκιμώοι μέχρι και την δεκαετία του ’60, πριν αλλάξουν την παραδοσιακή διατροφή τους, ακολουθούσαν μια διατροφή που αποτελούνταν κυρίως από τροφές ζωικής προέλευσης –κρέας ταράνδου, φώκιες, ψάρια, λίπος φάλαινας- και παρόλα αυτά είχαν χαμηλό κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα6-8.
 
Το ίδιο παρατηρήθηκε και σε πληθυσμούς που ζούσαν στις ερημικές εκτάσεις της κεντρικής Αφρικής, όπου η πρόσβαση σε φυτικής προέλευσης τροφές ήταν πρακτικά αδύνατη. Τα μέλη της φυλής των Μασάι κατανάλωναν κρέας και ζωικής προέλευσης τροφές που περιείχαν τεράστιες ποσότητες χοληστερίνης και παρόλα αυτά δεν εμφάνιζαν αρτηριοσκλήρυνση, στεφανιαία νόσο, διαβήτη, καρκίνο ή ακόμη και δερματική ακμή9-11.   
 
Στον αντίποδα, πληθυσμοί της Ασίας όπως οι Ιάπωνες, εμφανίζουν αξιοθαύμαστη υγεία και μακροζωία καταναλώνοντας παραδοσιακές διατροφές φυτικής κυρίως προέλευσης και με μικρή ποσότητα ζωικών τροφών που είναι συνήθως ψάρι ή αυγά12.  
 
Ενώ στη μέση αυτού του διατροφικού φάσματος, βρίσκονται οι πληθυσμοί της Μεσογείου που ακολουθούν μια μεικτή διατροφή, καταναλώνοντας τόσο φυτικής, όσο και ζωικής προέλευσης τροφές όπως κρέας, ψάρι, αυγά, λάδι ελιάς, ελιές, αιγοπρόβεια γαλακτοκομικά, φρούτα, χόρτα, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σαλάτες και κρίθινα παξιμάδια, με επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη μακροζωία και την υγεία.
 
Διαφορετικοί οργανισμοί λοιπόν έχουν προσαρμοστεί και λειτουργούν καλύτερα με τροφές που ταιριάζουν στις δικές τους «προδιαγραφές»
6-11.
  
Τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα παρακολουθούμε στις κλινικές μας μια σειρά από παιδιά από την Νότια Κορέα με ατοπική δερματίτιδα. Αυτά τα παιδιά, καταναλώνουν μεταξύ άλλων, 4-5 φορές την ημέρα ρύζι. Το ρύζι στην Κορέα είναι βασική τροφή και συνοδεύει όλα τα γεύματα. Με βάση εξετάσεις μεταβολομικής που έγιναν στα συγκεκριμένα παιδιά, είδαμε ότι μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση σε 2 φορές την ημέρα, χωρίς αυτό να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία τους. Αντιθέτως παρουσιάζουν μια εξαιρετική πορεία όσον αφορά στην ατοπική δερματίτιδα. Αν όμως συστήναμε σε έναν Αμερικανό ή σε έναν κάτοικο της μεσογείου να τρώει ρύζι 2 φορές την ημέρα, θα αυξάναμε σημαντικά τον κίνδυνο του να αναπτύξει διαβήτη και παχυσαρκία13.

 
Η παραπάνω εικόνα περιπλέκεται επιπλέον αν λάβει κανείς υπόψη ότι διαφορετικές ηλικίες, φύλα, επίπεδο σωματικής άσκησης και η έλλειψη ή η απουσία στρες διαμορφώνουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και ελλείψεις.

 

Εξατομικευμένη Φαρμακευτική Θεραπεία


Αντίστοιχη εικόνα μπορεί να έχει κανείς σχετικά με την ανταπόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές. Μια φαρμακευτική θεραπεία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε ένα ποσοστό του πληθυσμού, ουδέτερα σε κάποιους και αρνητικά σε άλλους14.
 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις αξιολογούν την ικανότητα του κάθε ατόμου να μεταβολίσει ένα φάρμακο και παρέχουν πληροφορίες που οδηγούν σε προσαρμογή της αγωγής, με στόχο την καλύτερη απόδοση και τις λιγότερες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις15.  
 
Η χρήση φαρμακευτικής αγωγής, για παράδειγμα, που μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, έχει απόλυτη ένδειξη σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Συχνά όμως αυτή η κατηγορία φαρμάκων προκαλεί πόνους στους μύες, κούραση, αύξηση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα έως και κατάθλιψη16.
 
Οι παραπάνω παρενέργειες προκύπτουν κυρίως γιατί μπλοκάρουν την παραγωγή μιας σημαντικής ουσίας του συνενζύμου Q1014,16. Κάποιοι ασθενείς είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτό και κάποιοι άλλοι επηρεάζονται λιγότερο. Μέσα από μεταβολομικές εξετάσεις, ο γιατρός έχει την πληροφορία σε ποιες περιπτώσεις συμβαίνει αυτό και επεμβαίνει, ώστε να βελτιώσει την ανταπόκριση και την πορεία της υγείας του ασθενούς του.


Σύγχρονες ιατρικές προσεγγίσεις βελτιώνουν τη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού, με στόχο την καλύτερη πορεία της νόσου και την καλύτερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, με τη μικρότερη δυνατή δόση και τη μείωση των παρενεργειών.


Η Μέτρηση Μικρών Μορίων Συμβάλλει Σημαντικά στην Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων, με τη διενέργεια εξειδικευμένων αναλύσεων, παρέχει ακριβή εικόνα για τη μεταβολική κατάσταση του κάθε ατόμου ξεχωριστά. 
 
Καταγράφονται με ακρίβεια οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά και οι μεταβολικές διαταραχές, οδηγώντας στην άμεση διόρθωση τους.

Εντοπίζονται έτσι στοιχεία που αφορούν:


 • τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων (μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα, ωμέγα 3 κ.ά.)
   
 • την ικανότητα διαχείρισης φλεγμονών
   
 • τις διατροφικές ανάγκες
   
 • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • την κατάσταση του μικροβίωματος
   
 • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια
   
 • τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού

Οι πιθανοί συνδυασμοί τρόπου ζωής, διατροφής, ελλείψεων του οργανισμού και φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι δυνητικά άπειροι. Με τη χρήση εξειδικευμένων εξετάσειων, που ανιχνεύουν ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, προκύπτει ο ακριβής συνδυασμός παρεμβάσεων που θα επιφέρουν το καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης της υγείας ενός ατόμου15.

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν. Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στις ελλείψεις του οργανισμού μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων17-22.


Βιβλιογραφικές αναφορές:
 1. Global Health Observatory (GHO) data Global Health. Observatory data  Noncommunicable diseases (NCD).  https://www.who.int/gho/ncd/en/
 2. Stone agers in the fast lane: Chronic degenerative diseases in evolutionary perspective. Eaton SB, Konner M, Shostak M. (1988) Am J Med
 3. Metabolomics: From Fundamentals to Clinical Applications. A. Sussulini. Springer International Publishing AG 2017 (ed.).
 4. The Interrelationships between Lactose Intolerance and the Modern Dairy Industry: Global Perspectives in Evolutional and Historical Backgrounds. Nissim Silanikove. Nutrients. 2015 Sep.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4586535/
 5. Sharpening Precision Medicine by a Thorough Interrogation of Metabolic Individuality. K. Beebe, A.D. Kennedy. Computational and Structural Biotechnology Journal, 2016.
 6. Fatty acid composition of the plasma lipids in Greenland Eskimos. Dyerberg J et. al. Am J Clin Nutr. 1975 Sep. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1163480
 7. The introduction of refined carbohydrates in the Alaskan Inland Inuit diet may have led to an increase in dental caries, hypertension and atherosclerosis FREE James J DiNicolantonio and James H O’Keefe. BMJ Open Heart, July 2018.   https://openheart.bmj.com/content/5/2/e000776
 8. Greenlandic Inuit show genetic signatures of diet and climate adaptation. Fumagalli M et. al. Science. 2015 Sep 18; https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26383953
 9. Lactase Persistence and Lipid Pathway Selection in the Maasai Kshitij Wagh et. al. PLOS ONE September 28, 2012. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0044751
 10. Some Unique Biologic Characteristics of the Masai of East Africa Kurt Biss et. al. N Engl J Med.1971. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJM197104012841304
 11. Cardiovascular disease in the masai. G.V.Mann et. al. Journal of Atherosclerosis Research 1964.  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0368131964800417
 12. Rice intake and risk of type 2 diabetes: the Singapore Chinese Health Study. Seah, J.Y.H., Koh, WP., Yuan, JM. et al. Eur J Nutr (2018).  https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-018-1879-7
 13. White Rice, Brown Rice, and Risk of Type 2 Diabetes in US Men and Women Dr. Qi Sun et. al. Arch Intern Med. 2010 Jun 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3024208/
 14. Integration of pharmacometabolomics with pharmacokinetics and pharmacodynamics: towards personalized drug therapy. Vasudev Kantae et al. Metabolomics. 2017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5165030/
 15. Metabolomics activity screening for identifying metabolites that modulate phenotype Carlos Guijas et al. Nat Biotechnol. 2018 Apr 5.   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937131/  
 16. Statin Adverse Effects: A Review of the Literature and Evidence for a Mitochondrial Mechanism Beatrice A. et.al. Am J Cardiovasc Drugs. 2008. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2849981/
 17. Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma Papamichael M.M., Katsardis C, Erbas B, Itsiopoulos C, Tsoukalas D. Nutrition Research 2018. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171830335X
 18. Efficacy of a Mediterranean diet supplemented with fatty fish in ameliorating inflammation in paediatric asthma: a randomised controlled trial Papamichael M. M., Katsardis C., Lamber K., Tsoukalas D., et al. Clinical Nutrition ESPEN 2018 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12609
 19. Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults
 20. Tsoukalas D et al. IJMM 2017 https://www.spandidos-publications.com/ijmm/40/1/112
 21. Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults Tsoukalas D. et al. IJMM 2019. https://www.spandidos-publications.com/ijmm/43/1/233
 22. A Polyphenol-Enriched Supplement Exerts Potent Epigenetic-Protective Activity in a Cell-Based Model of Brain Ischemia Faggi L., Porrini V., Lanzillotta A., Benarese M., Mota M., Tsoukalas D. et al. Nutrients 2019 https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/345/htm
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.