Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Νόσος του Graves – Υπερθυρεοειδισμός
Ειδικές Εξετάσεις που Απευθύνονται σε Ασθενείς με Αυτοάνοσο Εντοπίζουν Ελλείψεις που Επηρεάζουν την Πορεία της Νόσου
Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει την Πορεία Ασθενών με Λοιμώξεις και Χρόνια Νοσήματα
Πώς το Σαπούνι Σκοτώνει τον Κορωνοϊό

Διεθνής δημοσιότητα στη μελέτη μας για το άσθμα και τη διατροφή


Διατροφή πλούσια σε Ωμέγα-3 καταπολεμά το παιδικό άσθμα

Νέα διεθνής μελέτη με την συμμετοχή του Dr. Τσουκαλά και του Πανεπιστημίου La Trobe βρίσκει ότι η διατροφή πλούσια σε ψάρι καταπολεμά το άσθμα.

Η μελέτη έτυχε μεγάλης διεθνής δημοσιότητας με άρθρα στον τύπο στις Η.Π.Α. στην Huffington Post στην Αγγλία, στην Ινδία, στην Αυστραλία έως και στην Αλάσκα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά με άσθμα που ακολούθησαν μια υγιεινή Μεσογειακή δίαιτα εμπλουτισμένη με λιπαρά ψάρια είχαν βελτιωμένη πνευμονική λειτουργία μετά από έξι μήνες.


Η κλινική έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου La Trobe της Μελβούρνης, το European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M) της Ρώμης και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. 

Η επικεφαλής ερευνήτρια Μαρία Παπαμιχαήλ από το Πανεπιστήμιο La Trobe δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης αποτελούν επιπρόσθετη ένδειξη οτι μία υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το παιδικό άσθμα.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι η διατροφή πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη του παιδικού άσθματος, και τώρα έχουμε ενδείξεις ότι είναι εφικτό να διαχειριστούμε τα συμπτώματα του άσθματος μέσω υγιεινής διατροφής» εξηγεί η κυρία Παπαμιχαήλ. «Τα λιπαρά ψάρια που είναι υψηλά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντι-φλεγμονώδη δράση. Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ψαριού ακόμα και δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή στους πνεύμονες παιδιών με άσθμα.»

Ο Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine αναφέρει ότι "Το άσθμα είναι μια ασθένεια που οφείλεται σε αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού και ανήκει μαζί με τις αλλεργίες στην ευρύτερη κατηγορία των αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι αναλύσεις που διενεργήθηκαν στα παιδιά έδειξαν διαφορά στα επίπεδα των ωμέγα-3 λιπαρών που ρυθμίζουν τη φλεγμονή, πριν και μετά τη διατροφική παρέμβαση και αναδεικνύουν το κεντρικό ρόλο της διατροφής στις σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις των χρόνιων και αυτοάνοσων ασθενειών.” 


Παράλληλα η Ερευνήτρια της ομάδας και Διευθύντρια της Σχολής Επιστημών Υγείας, Καθηγήτρια Κατερίνα Ιτσιόπουλος επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. «Ακολουθώντας μια παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά τρόφιμα και λιπαρά ψάρια θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος να μειώσουμε τα συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά»

Ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Bircan Erbas από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του La Trobe είναι ειδικός στο άσθμα και τις αλλεργίες, και συμμετείχε στην επίβλεψη της μελέτης.

«Το άσθμα είναι η πλέον κοινή αναπνευστική νόσος στους νέους ανθρώπους και μια από τις κυριότερες αιτίας νοσηλείας και εισαγωγής στα επείγοντα στα παιδιά» εξηγεί ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Erbas. 

«Δυστυχώς η ταχύτητα εμφάνισης περιστατικών με άσθμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως. Είναι απαραίτητο να βρούμε νέες θεραπείες που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν παράλληλα με συμβατικές θεραπείες έναντι του άσθματος»

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 64 παιδιά από την Αθήνα, ηλικίας 5 έως 12 ετών τα οποία είχαν ελαφρύ άσθμα. Ερευνητές από Αυστραλία και Ελλάδα χώρισαν τα παιδιά σε δύο γκρουπ και παρότρυναν το ένα γκρουπ να καταναλώνει για έξι μήνες 2 γεύματα μαγειρεμένων λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (τουλάχιστον 150 γρ. το καθένα), στα πλαίσια της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής. Τα υπόλοιπα παιδιά ακολουθήσαν την συνηθισμένη τους διατροφή.

Στο τέλος της μελέτης, βρέθηκε ότι τα παιδιά που κατανάλωσαν ψάρι είχαν μειωμένη βρογχική φλεγμονή κατά 14 μονάδες. Πάνω από 10 μονάδες θεωρείται σημαντικό σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. 

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε
εδώ


Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού  
 1. Science Daily: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/11/181104085114.htm
 2. 9 News Melbourne: https://www.9news.com.au/health/2018/11/05/14/34/eating-fish-could-help-fight-asthma-la-trobe-research
 3. Huffington Post UK: https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/diet-rich-in-fatty-fish-can-reduce-asthma-symptoms-in-children-study-suggests_uk_5be16318e4b04367a88029ac?utm_hp_ref=uk-parents&guccounter=1&guce_referrer_us=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmdyLw&guce_referrer_cs=m8lpbEMeR1I46h-il9PA5w
 4. La Trobe University: https://www.latrobe.edu.au/news/articles/2018/release/diet-rich-in-fish-helps-fight-asthma
 5. EurekAlert, American Association for the Advancement of Science https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-11/ltu-tfd110218.php
 6. Medical Express: https://medicalxpress.com/news/2018-11-diet-rich-fish-asthma.html
 7. Medi Bulletin: https://medibulletin.com/fatty-fishes-like-salmon-trout-sardines-help-kids-fight-asthma/
 8. Economic Times, Health: https://health.economictimes.indiatimes.com/news/diagnostics/diet-rich-in-fish-helps-fight-asthma-study/66510832
 9. Reddit Science: https://www.reddit.com/r/science/comments/9ubt7h/diet_rich_in_fish_helps_fight_asthma_children/
 10. AJC: https://www.ajc.com/news/health-med-fit-science/can-diet-rich-fish-help-fight-childhood-asthma/R0CV9MfN6OOcLClsXsdWXO/
 11. Sydney Strait Times: https://www.nst.com.my/lifestyle/heal/2018/11/428527/fish-consumption-reduces-symptoms-childhood-asthma-study
 12. Genetic Engineering and Biotechnology News: https://www.genengnews.com/news/oily-fish-reduces-airway-inflammation-in-asthmatic-children/
 13. The Cordova Times Alaska: https://www.thecordovatimes.com/2018/11/06/study-fish-rich-diet-helps-fight-asthma/
 14. Pharmacy News:https://www.pharmacynews.com.au/news/why-eating-more-fish-can-help-children-asthma-0
 15. Ellenic Parliament: 


Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.