Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Μια Διαταραχή που Συνδέεται με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & το Μεταβολικό Σύνδρομο


Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης καταστέλλουν τη θυρεοειδική λειτουργία & αυξάνουν το σωματικό βάρος.

Αντίσταση στην Ινσουλίνη: Μια Διαταραχή που Συνδέεται με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & το Μεταβολικό Σύνδρομο

Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική διαταραχή που παίζει κεντρικό ρόλο στη ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο και στην εκδήλωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Η ύπαρξη αντίστασης στην ινσουλίνη, σε συνδυασμό με ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, επηρεάζει αρνητικά την υγεία αυτών των ασθενών. 

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, να εντοπίσουν τις ακριβείς ελλείψεις που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου.

 
Στα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα στους μύες, στο συκώτι και στο λίπος, στην προσπάθεια τους να προστατευτούν από την αυξημένη παρουσία ινσουλίνης, δεν ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό σε αυτήν και η γλυκόζη δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό τους.
 
Ο οργανισμός αναγκάζεται να εκκρίνει όλο και μεγαλύτερες ποσότητες ινσουλίνης, ώστε να επιτύχει το ίδιο βιολογικό αποτέλεσμα που ανατροφοδοτεί το φαινόμενο της αντίστασης.

Ωστόσο, η ινσουλίνη πέρα από το ρόλο της στη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζει τις καύσεις του λίπους, την παραγωγή ενέργειας, τους μηχανισμούς της φλεγμονής και επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού.
 
Στην πράξη, όλο σχεδόν το ενδοκρινικό σύστημα επηρεάζεται από τη δράση της ινσουλίνης. Διαταραχές στη λειτουργία της, απορυθμίζουν το ορμονικό σύστημα και έχουν αρνητική επίδραση στο θυρεοειδή, στο σωματικό βάρος και στις φλεγμονές.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης καταστέλλουν τη θυρεοειδική λειτουργία, αυξάνουν το σωματικό βάρος, ενισχύουν τις φλεγμονές και συνδέονται με[16-19]:

 • Την εκδήλωση υποθυρεοειδισμού
 • Την αυξημένη παρουσία όζων του θυρεοειδούς
 • Αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε άτομα με νόσο του Χασιμότο
 • Αύξηση του σπλαχνικού λίπους, ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου και αύξησης του σωματικού βάρους
 • Την ανάπτυξη χρόνιας φλεγμονής
 • Διαταραχή του μεταβολισμού της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων
 • Υπέρτασης
 • Αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων
 • Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων 
 • Διαταραχές στη διάθεση
 • Διαταραχή του μικροβιώματος

Η αντίσταση στην ινσουλίνη συνδέεται με όλα τα παραπάνω και επηρεάζει αρνητικά τη συνολική κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Διαταράσσει σημαντικό αριθμό μεταβολικών λειτουργιών στον οργανισμό και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων ασθενειών και ιδιαίτερα αυτοάνοσων ασθενειών, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές που Συνδέονται με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & το Μεταβολικό Σύνδρομο
 
Βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 
Υπάρχουν 5 βασικές ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που συντελούν στην ανάπτυξη της νόσου:

 • Βιταμίνης D
 • Σεληνίου
 • Μαγνησίου
 • Προβιοτικών
 • Ωμέγα 3 λιπαρών 
 
Οι ελλείψεις των παραπάνω στοιχείων επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδή αδένα.
 
Σε συνδυασμό με μεταβολικές διαταραχές όπως:
 
- αντίσταση στην ινσουλίνη
 
- χαμηλός μεταβολισμός
 
- διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας
 
επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία των θυρεοειδικών κυττάρων. Επιπρόσθετα με το ψυχογενές στρες, επιδρούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα και αλλοιώνουν τη σύσταση και τη μορφολογία των κυττάρων του θυρεοειδούς.
 
Αντίστοιχα, το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια διαταραχή που επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου, αυτοάνοσου νοσήματος και διαβήτη.
 
Η ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου συνδέεται άμεσα με την μεταβολική διαταραχή που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Ελλείψεις σε βιταμίνες όπως η D, το μαγνήσιο, το χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, της Κ2 και αλλοιώσεις στη μικροβιακή χλωρίδα του οργανισμού παίζουν επίσης κεντρικό ρόλο[6-14]
 
 
Ειδικές Εξετάσεις για τον Εντοπισμό των Ελλείψεων & των Μεταβολικών Διαταραχών

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές να εντοπίσουν τις ακριβείς ελλείψεις που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την πορεία της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο και την ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες.
 
Τα τελευταία χρόνια, μια νέα κατηγορία εξετάσεων που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διατραχές που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση του μεταβολικού συνδρόμου και της νόσου του Χασιμότο, με στόχο τη βελτίωση της υγείας του ασθενή[1,2,4,8-10].  
 
Ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Οι εξετάσεις εντοπίζουν ανεπάρκειες σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία που σχετίζονται:

 • με την αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • το μεταβολισμό των ζαχάρων
   
 • των μεταβολισμό των λιπιδίων
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την παραγωγή ενέργειας
   
 • την κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου
   
 • τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
 
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων συνοδεύονται από το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή και η σταθερή παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη. 
 
Η αγωγή αποτελείται από βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, διατροφή, καθώς και συστάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 
Παράλληλα, ο ασθενής συνεχίζει να ακολουθεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους. 

Η διενέργεια των εξετάσεων είναι το πρώτο βήμα.
 
Στη συνέχεια, ο γιατρός σχεδιάζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο ασθενής εφαρμόζει την αγωγή για την αντιμετώπιση του νοσήματός του και τη βελτίωση της υγείας του. Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, σε συνδυασμό με σταθερή παρακολούθηση από την ομάδα μας.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας.

Ο έλεγχος των συμπτωμάτων, η ρύθμιση της φλεγμονής, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι τα πιο κοινά σημεία βελτίωσης. 
 
Η διόρθωση της αντίστασης της ινσουλίνης με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, αλλάζει την πορεία της εξέλιξης του μεταβολικού συνδρόμου και της νόσου του Hashimoto [21-26]:

 • Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας  
   
 • Οδηγεί σε βελτίωση του μεταβολισμού και μείωση του σωματικού βάρους
   
 • Αυξάνει την απώλεια σπλαχνικού λίπους στην κοιλιακή χώρα
   
 • Βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο και νόσο του Χασιμότο
   
 • Διασώζει την υπολειπόμενη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα
   
 • Βελτιώνει την ανταπόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη
   
 • Βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της υγείας σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και νόσο του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της επιδείνωσης της υγείας αυτών των ασθενών.


 
Βιβλιογραφία:
 1. Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal.
 2. Stress and Thyroid Autoimmunity Tetsuya Mizokami. Thyroid . 2004 Dec 
 3. Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
 4. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis Shiqian Hu, Margaret P Rayman. Thyroid . 2017 May.
 5. Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb.
 6. Metabolic syndrome and chronic diseases 
 7. Insulin Resistance, the Insulin Resistance Syndrome, and Cardiovascular Disease 
 8. Association between insulin resistance and the development of cardiovascular disease
 9. The Metabolic Cardiovascular Syndrome: Syndrome X, Reaven's Syndrome, Insulin Resistance Syndrome, Atherothrombogenic Syndrome. J Cardiovasc Pharmacol. 1992.
 10. Fructose, insulin resistance, and metabolic dyslipidemia
 11. The Sweet Path to Metabolic Demise: Fructose and Lipid Synthesis 
 12. Role of Dietary Nutrients in the Modulation of Gut Microbiota: A Narrative Review. Qi Yang et al. Nutrients . 2020 Jan.
 13. Influence of diet on the gut microbiome and implications for human health Rasnik K. Singh et al. Journal of Translational Medicine April 2017.
 14. Understanding Empty Calories. Harvard Medical School  
 15. Sugar isn’t just empty, fattening calories – it’s making us sick. Robert Lustig. The Conversation October 27, 2015.
 16. Metabolic syndrome is associated with an increased incidence of subclinical hypothyroidism – A Cohort Study. Chia-Hsuin Chang et al. Nature > Scientific Reports. July 2017.
 17. Thyroid disease and the metabolic syndrome Mehran et al. urrent Opinion in Endocrinology & Diabetes and Obesity: October 2019.
 18. Metabolic syndrome and its components are associated with increased thyroid volume and nodule prevalence in a mild-to-moderate iodine-deficient area  Semra Ayturk et al. ur J Endocrinol. 2009.
 19. Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. 
 20. Association of Statin Therapy Initiation With Diabetes Progression: A Retrospective Matched-Cohort Study. Mansi IA et al. JAMA Intern Med. 2021.
 21. A Clinical Trial for the Identification of Metabolic Biomarkers in Hashimoto’s Thyroiditis and in Psoriasis: Study Protocol . Evangelia Sarandi, Sabine Kruger Krasagakis, Dimitris Tsoukalas, Gottfried Rudofsky, Aristides Tsatsakis. ISP Pathophysiology  May 2021.
 22. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics November 2019. 
 23. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa, Antonio La Cava & Giuseppe Matarese.18 October 2017. Nature Immunology.
 24. Circulating metabolites in progression to islet autoimmunity and type 1 diabetes. Springer Link. Diabetologia, 2019 Dec.
 25. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et. al. Metabolites. 2020 Dec 8.
 26. Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.