Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Όταν Νιώθεις ότι Κάτι Πάει Λάθος με την Υγεία σου & το Σώμα σου


Συχνά οι ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα αισθάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα τους, ωστόσο δεν μπορούν να το εντοπίσουν. 

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Όταν Νιώθεις ότι Κάτι Πάει Λάθος με την Υγεία σου & το Σώμα σου
 
Πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα νιώθουν έντονη κούραση, εξάντληση και ότι κάτι πάει λάθος με την υγεία τους και το σώμα τους, που δεν διορθώνεται μόνο με τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
 
Έτσι συχνά δεν καταφέρνουν να ρυθμίσουν το νόσημά τους και να νιώσουν αισθητά καλύτερα, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν, να ακολουθούν σταθερά την αγωγή τους, να επισκέπτονται τακτικά το γιατρό τους για να κάνουν τις εξετάσεις τους και να μειώσουν το στρες της καθημερινότητας.
 
Αυτό συμβαίνει γιατί τα αυτοάνοσα είναι νοσήματα που συνδέονται άμεσα με τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού και τη διατροφή.
 
Η σταδιακή ανάπτυξη οριακών ελλείψεων, που περνούν απαρατήρητες, συσσωρεύονται σε διάστημα αρκετών ετών ή και δεκαετιών και υποσκάπτουν την υγεία μας.
 
Η «Κρυμμένη Πείνα» είναι η οριακή έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών. Ο όρος αναφέρεται στις συσσωρευμένες ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αντιοξειδωτικά και άλλα[1][2][3][4].

Ονομάζεται «κρυμμένη», γιατί είναι δύσκολο να εντοπιστεί με τις κοινές μεθόδους μέτρησης. Η κρυμμένη πείνα αποτελεί κύριο παράγοντα ανάπτυξης αυτοάνοσων ασθενειών, καθώς ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά1[5]:


 • Απορυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
   
 • Αυξάνουν την ευπάθεια σε λοιμώξεις
   
 • Επιδεινώνουν την πορεία χρόνιων ασθενειών, όπως τα αυτοάνοσα, τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και τα νοσήματα του αναπνευστικού.

Το άτομο αισθάνεται συχνά ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα του, ωστόσο οι παραπάνω διαταραχές δεν μπορούν να εντοπιστούν μέσα από κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Παρά το γεγονός ότι οι ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών, είναι κοινές και αφορούν στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, συχνά δεν εντοπίζονται.
 
Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, τα ω3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο και τα προβιοτικά, έχουν ανοσο-ρυθμιστική δράση. Είναι απαραίτητες δηλαδή, για τη φυσιολογική ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. 

Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με αυτοάνοσες παθήσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:  


 • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
   
 • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
   
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
   
 • Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
   
 • Διαβήτης τύπου Ι: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
   
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
 
Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, συνδέονται με υπερ-δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, το οποίο παράγει αντισώματα και επιτίθεται σε ιστούς που δεν θα έπρεπε να επιτεθεί.
 
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς νέες φαρμακευτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Ωστόσο η συνολική αποτελεσματικότητα στη βελτίωση της εικόνας του ασθενούς είναι μικρότερη του 40%[6][7].
 
Εάν δε διαχειριστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της χαρακτηρίζεται από σταθερή επιδείνωση.
 
Ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων και στη διατροφή, παράλληλα με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής, βελτιώνουν συνολικά την κατάσταση υγείας αυτών των ασθενών[8].
 
Ειδικές εξετάσεις που μετρούν πολύ μικρά μόρια, εντοπίζουν τις ακριβείς ιατρικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον τρόπο ζωής και διατροφής και επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων. 
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ασθενειών.Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Στην προσπάθεια του οργανισμού να προσαρμοστεί και να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την παρουσία των ελλείψεων, των μεταβολικών διαταραχών και της χρόνιας φλεγμονής, προκύπτουν αλλαγές στη φυσιολογική του λειτουργία. Όταν αυτές δεν εντοπιστούν εγκαίρως, προκύπτουν αλλοιώσεις που είναι είτε μόνιμες είτε πολύ δύσκολο να αναστραφούν[9].
 
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσο βιώνουν μια σταθερή επιδείνωση της πορείας της νόσου και της κατάστασης της υγείας τους. 
 
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλά άτομα με αυτοάνοσο νόσημα, δεν μπορούν να βελτιώσουν την υγεία τους, να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας και να μειώσουν τη συμπτωματολογία της νόσου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν και τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
 
Έχουμε διαπιστώσει, μέσα από χιλιάδες περιστατικά με αυτοάνοσα νοσήματα, ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η βελτίωση των επιπέδων ενέργειας, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο.

Το 85% των ασθενών μας παρατηρεί σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής του. Συγκεκριμένα, η μείωση της φλεγμονής και του πόνου, η βελτίωση της λειτουργίας του γαστρεντερικού, η βελτίωση του ύπνου, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας και η ρύθμιση του βάρους και των κατακρατήσεων, είναι τα πιο συχνά σημεία βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.

 

 


Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Transforming the food system to fight non-communicable diseases. Francesco Branca et. al.  BMJ 2019.
[2] Hidden Hunger in the Developed World. Biesalski HK. The Road to Good Nutrition. Basel, Karger, 2013, pp 39–50 
[3] Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutr Prev Heal 2020:bmjnph-2020-000100.
[4] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
[5] [1] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic AcidsMetabolites. 2020 Dec 8. 
Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelos Papakonstantinou, Maria Antonaki, Athanassios Vozikis, Aristidis Tsatsakis, Ana Maria Buga, Mihaela Mitroi , Daniela Calina 
[6] Balashova EE, Maslov DL, Lokhov PG. A Metabolomics Approach to Pharmacotherapy Personalization. J Pers Med. 2018 Sep 5;8(3):28. doi: 10.3390/jpm8030028.
[7] Beebe K, Kennedy AD. Sharpening Precision Medicine by a Thorough Interrogation of Metabolic Individuality.
[8] Comput Struct Biotechnol J. 2016 Jan 21;14:97-105. doi: 10.1016/j.csbj.2016.01.001.
Fugger L, Jensen LT, Rossjohn J. Challenges, Progress, and Prospects of Developing Therapies to Treat Autoimmune Diseases. Cell. 2020 Apr 2;181(1):63-80. doi: 10.1016/j.cell.2020.03.007.
[9] Metabolic features and regulation of the healing cycle—A new model for chronic disease pathogenesis and treatment. Robert K.Naviaux. Mitochondrion 2019
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.