Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Νόσος του Crohn & Έλλειψη Βιταμίνης D
Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου: Νόσος του Crohn και Ελκώδης Κολίτιδα
Η Αντίσταση στην Ινσουλίνη Επηρεάζει την Υγεία των Ασθενών με Αυτοάνοσο Νόσημα
Κρυμμένη Πείνα & Μεταβολικές Διαταραχές - Πώς Συνδέονται με την Ανάπτυξη Αυτοάνοσων

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Η Ρύθμιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος Βελτιώνει τη Χρόνια Φλεγμονή & την Πορεία της Υγείας των Ασθενών


Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα απορυθμίζεται και δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει τους δικούς του ιστούς από ξένα στοιχεία. 

Αυτοάνοσα Νοσήματα: Η Ρύθμιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος Βελτιώνει τη Χρόνια Φλεγμονή & την Πορεία της Υγείας των Ασθενών
 
Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις στα αυτοάνοσα νοσήματα, επικεντρώνονται στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αντί στη γενικευμένη καταστολή του.
 
Η καταστολή της συνολικής δραστηριότητας του ανοσοποιητικού, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και σοβαρών παρενεργειών.
 
Ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, βελτιώνουν τη συμπτωματολογία, την ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 
Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα απορυθμίζεται και δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει τους δικούς του ιστούς από ξένα στοιχεία. Αυτή η δυσλειτουργία, οδηγεί το ανοσοποιητικό να μην αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και να τους επιτίθεται, προκαλώντας χρόνιες φλεγμονές.
 
Τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται με πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις, που διαφοροποιούνται ανάλογα με τα όργανα που πλήττονται από το ανοσοποιητικό.
 
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα το ανοσοποιητικό πλήττει τις αρθρώσεις, στη σκλήρυνση κατά πλάκας το νευρικό ιστό, στην ψωρίαση το δέρμα, στη νόσο του Χασιμότο το θυρεοειδή αδένα κ.ο.κ.
 
Όταν το ανοσοποιητικό απορυθμίζεται, μπορεί να πλήξει και να προκαλέσει βλάβες σχεδόν σε οποιοδήποτε ιστό και όργανο στο ανθρώπινο σώμα. Μέχρι σήμερα έχουν περιγραφεί περισσότερα από 150 αυτοάνοσα νοσήματα[1].
 
Οι τρέχουσες θεραπείες για τις περισσότερες από τις αυτοάνοσες διαταραχές, περιλαμβάνουν τη γενικευμένη ανοσοκαταστολή. Ο στόχος της καταστολής του ανοσοποιητικού είναι η μείωση της δράσης του και της έντασης της φλεγμονής που προκύπτει από την καταστροφή των ιστών.
 
Ωστόσο, η καταστολή της συνολικής δραστηριότητας του ανοσοποιητικού, αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων και σοβαρών παρενεργειών, όπως η ανάπτυξη κακοήθειας[2].
 
Για τη βελτίωση της πορείας των αυτοάνοσων ασθενειών, αντί για τη γενικευμένη καταστολή του ανοσοποιητικού, προτιμάται η ρύθμιση της λειτουργίας του.
 
Η ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος (ανοσορύθμιση), μπορεί να πραγματοποιηθεί με φαρμακευτικές παρεμβάσεις, με τη χρήση αντισωμάτων, με τη χρήση εμβολίων, με τη χρήση ουσιών, όπως η ιντερφερόνη και με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού[3].
 
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν το ζωτικό ρόλο των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά και των μεταβολικών διαταραχών που συνδέονται με τον τρόπο ζωής και τη διατροφή, στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, οι συγκεκριμένες ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές δεν ήταν εύκολο να εντοπιστούν με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις.
 
Η χρήση ειδικών εξετάσεων που μετράνε μικρά μόρια εντοπίζει με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και επιβαρύνουν την υγεία ασθενών με αυτοάνοσο[4]

 
 
Ο Ρόλος της Βιταμίνης D & των Μικροθρεπτικών Συστατικών στη Ρύθμιση του Ανοσοποιητικού Συστήματος
 
Η ανεπάρκεια σε μικροθρεπτικά συστατικά επιβαρύνει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Η χορήγηση ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών σε δόσεις μεγαλύτερες από τα τρέχοντα συνιστώμενα επίπεδα, μπορεί να βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ανοσοποιητικού.  
 
Η ενίσχυση στη λειτουργία του με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει την άμυνα του οργανισμού και την αντίσταση στις λοιμώξεις. Παράλληλα ενισχύεται η ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει τους δικούς του ιστούς και να μην τους επιτίθεται[5].
 
Ένας βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη αυτοανοσίας είναι η έκπτωση της λειτουργίας των ρυθμιστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού (Treg-cells). Τα ρυθμιστικά κύτταρα είναι μια κατηγορία Τ-λεμφοκυττάρων που κατέχει στρατηγικό ρόλο στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού. H δυσλειτουργία τους έχει συνδεθεί στενά με την ανάπτυξη της αυτοανοσίας και του καρκίνου[6].
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο, ωμέγα-3, προβιοτικά και αντιοξειδωτικά, ενισχύει τη δράση των ρυθμιστικών κυττάρων.
 
Η βιταμίνη D έχει κυρίαρχη ανοσορυθμιστική δράση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έλλειψη βιταμίνης D απορυθμίζει το ανοσοποιητικό και μειώνει την ικανότητα του να διαχωρίζει τους δικούς του ιστούς από ξένα στοιχεία.

 

Εικόνα: Τ-λεμφοκύτταρο (T-cell), μικροθρεπτικά συστατικά ενισχύουν ή μειώνουν λειτουργίες του και ενισχύουν τη δράση των ρυθμιστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος (Τreg-cells). Βιταμίνη D (D), ψευδάργυρος (Ζ), ωμέγα-3 (n3), βιταμίνη Ε (Ε), προβιοτικά (PB), αντιοξειδωτικά (EG). Wu et al. Front. Immunol., 2019
 

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Κλινική μελέτη που διενεργήθηκε από την ιατρική σχολή του Harvard και παρακολούθησε 25.871 άτομα για 5 έτη, έδειξε ότι η μακροχρόνια χορήγησή της μειώνει σημαντικά την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών[7].

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη D έχει θετική επίδραση στη χρόνια φλεγμονή και υψηλά επίπεδά της στο αίμα, συνδέονται με μειωμένα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του θυρεοειδή.

 
 
Αντίσταση στην Ινσουλίνη & Αυτοανοσία
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει αρνητικά τη δράση των ρυθμιστικών κυττάρων του ανοσοποιητικού.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης καταστέλλουν τα ρυθμιστικά κύτταρα και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσων νοσημάτων και χρόνιας φλεγμονής[8].
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι μια μεταβολική διαταραχή που οφείλεται αποκλειστικά στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.
 
Η αντίσταση στην ινσουλίνη προκύπτει όταν τα κύτταρα στο συκώτι, στο λιπώδη ιστό και στους μύες προσπαθούν να προστατευτούν από την αυξημένη διάθεση γλυκόζης και δεν ανταποκρίνονται στη συγκεκριμένη ορμόνη.
 
Η αυξημένη πρόσληψη τροφών που περιέχουν ζάχαρη ή που αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα, σε συνδυασμό με χαμηλή φυσική δραστηριότητα και ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική δράση της ινσουλίνης, είναι οι κύριοι παράγοντες ανάπτυξης αντίστασης σε αυτήν.
 
Επιπρόσθετα, η διατροφή κατέχει σημαντικό ρόλο στα αυτοάνοσα νοσήματα λόγω της επίδρασης της και στο μικροβίωμα του οργανισμού. Διαταραχές στο μικροβίωμα απορυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων[9].   
 
Η επίλυση της αντίστασης στην ινσουλίνη και η αποκατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας έχουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού και στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες, που συμμετέχουν στις μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της υγείας, διευκολύνουν την ανάπτυξη αντίστασης στην ινσουλίνη, δυσχεραίνουν την επούλωση των ιστών και προάγουν τις χρόνιες φλεγμονές.   

 
 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι οι παράγοντες που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, με ελλείψεις του οργανισμού και με τη διατροφή που μπορούν να εντοπιστούν, να διορθωθούν και να βελτιώσουν την πορεία της νόσου, ρυθμίζοντας τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
 
Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα που αντιμετωπίζουν μεταβολικές διαταραχές να εντοπίσουν τις ακριβείς ελλείψεις που επηρεάζουν την υγεία τους, καθώς αυτές συνδέονται άμεσα με την πορεία της νόσου τους και την εξέλιξη της υγείας τους.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες.
 
Τα τελευταία χρόνια, μια νέα κατηγορία εξετάσεων που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διατραχές που επηρεάζουν την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της αντίστασης στην ινσουλίνη, με στόχο τη βελτίωση της υγείας του ασθενή[10-15].
 
Ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.
 
Οι εξετάσεις εντοπίζουν ανεπάρκειες σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία που σχετίζονται:


 • με την αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • το μεταβολισμό των ζαχάρων
   
 • των μεταβολισμό των λιπιδίων
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την παραγωγή ενέργειας
   
 • την κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου
   
 • τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων συνοδεύονται από το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή και η σταθερή παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη.
 
Η αγωγή αποτελείται από βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, διατροφή, καθώς και συστάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
  
Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους.
 
Η διενέργεια των εξετάσεων είναι το πρώτο βήμα.
 
Στη συνέχεια, ο γιατρός σχεδιάζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 
Ο ασθενής εφαρμόζει την αγωγή για την αντιμετώπιση του νοσήματός του και τη βελτίωση της υγείας του. Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, σε συνδυασμό με σταθερή παρακολούθηση από την ομάδα μας.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας.
 
Η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος με ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, αλλάζει την πορεία της υγείας:
 

 • Μειώνει τις φλεγμονώδεις εξάρσεις της νόσου
   
 • Μειώνει τις παρενέργειες από τη φαρμακευτική αγωγή και ενισχύει την ανταπόκριση του οργανισμού σε αυτή
   
 • Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και να ενισχύσει τα επίπεδα ενέργειας 
   
 • Οδηγεί σε βελτίωση του μεταβολισμού, μείωση του σωματικού βάρους και του σπλαχνικού λίπους
   
 • Βελτιώνει σημαντικά την καθημερινότητα των ατόμων με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η νόσος του Χασιμότο, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα.
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη
   
 • Βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων
   
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της υγείας σε άτομα με αυτοάνοσο νόσημα προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης[10-15].
 
Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της επιδείνωσης της υγείας.

 
 

Βιβλιογραφικές Αναφορές: 

[2] Immunomodulation in Autoimmune Disorders. S Sengupta et al. Springer-Nature Chapter 10. 18 June 2022
[3] Challenges, Progress, and Prospects of Developing Therapies to Treat Autoimmune Diseases. Lars Fugger et al. Cell April 2020.
[4] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019
[5] Nutritional Modulation of Immune Function: Analysis of Evidence, Mechanisms, and Clinical Relevance Dayong Wu et al. Front. Immunol., 15 January 2019
[6] Regulatory T Cells in Autoimmunity and Cancer: A Duplicitous Lifestyle Aikaterini Hatzioannou et al. Front. Immunol.,2021.
[7] Vitamin D and Marine n-3 Fatty Acid Supplementation and Prevention of Autoimmune Disease in the VITAL Randomized Controlled Trial American College of Rheumatology. Hahn J. et al Arthritis Rheumatol. 2021; 73 (suppl 10).
[8] Insulin Inhibits IL-10–Mediated Regulatory T Cell Function: Implications for Obesity Jonathan M. Han, Scott J. et al. J Immunol 2014
[9] Autoimmune Inflammation and Insulin Resistance: Hallmarks So Far and Yet So Close to Explain Diabetes Endotypes Alessandra Petrelli et al. Immunology, Transplantation, and Regenerative Medicine 2021.
10. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. 
Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics, 2019
11. Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et al. 
Metabolites. 2020 Dec 8. 
12. Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas et al. 
Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
13. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 
BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169

14. Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy? Shani Dahan, Yahel Segal1 and Yehuda Shoenfeld. NATURE REVIEWS | RHEUMATOLOGY. 13 Apr 2017.
15. Mechanisms of mucosal healing :treating inflammatory bowel disease without immunosuppression? Eduardo J. Villablanca et al Nature reviews Gastroenterology & Hepatology April 2022.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.