Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Ελλείψεις του Οργανισμού


Η πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων συνδέεται άμεσα με ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Ελλείψεις του Οργανισμού
 
Πολλοί ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα έχουν ελλείψεις που επηρεάζουν την υγεία τους και δεν το γνωρίζουν. 

Μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που απευθύνεται σε όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα, εντοπίζει τις ελλείψεις που επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας αυτών των ασθενών.

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, βοηθά τους ασθενείς να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. 

 
Η πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων συνδέεται άμεσα με ελλείψεις σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, που προκαλούν διαταραχές στους μηχανισμούς διαχείρισης της φλεγμονής και στην ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει τα δικά του όργανα και ιστούς[1-3].

 
 
Γιατί Νοσούμε
 
Το ανθρώπινο σώμα  για να λειτουργήσει φυσιολογικά, χρειάζεται σε ιδανική αναλογία: 
 • οξυγόνο
 • νερό 
 • μακροθρεπτικά στοιχεία: λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες
 • μικροθρεπτικά συστατικά: βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, προβιοτικά, ένζυμα, αντιοξειδωτικά

Η ιδανική αναλογία των παραπάνω είναι διαφορετική για κάθε άτομο και σε διαφορετικές περιόδους της ζωής.
 
Οι συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών ουσιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και φυσιολογικών διαδικασιών του οργανισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ανάπτυξη νόσου.
 
Ανεπάρκειες σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.ά.:


 • Καταστέλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
 • Επιδεινώνουν τις φλεγμονές
   
 • Επιδεινώνουν την πορεία των αυτοάνοσων ασθενειών

Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια.
Η «Κρυμμένη Πείνα» αναφέρεται στις συσσωρευμένες ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα ωμέγα-3 λιπαρά, τα προβιοτικά, τα αντιοξειδωτικά και άλλα. 
 
Η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες. 
 
Βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως η βιταμίνη D, τα ω3 λιπαρά οξέα, το μαγνήσιο, το σελήνιο και τα προβιοτικά, έχουν ανοσο-ρυθμιστική δράση. Είναι απαραίτητες δηλαδή, για τη φυσιολογική ρύθμιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
 
Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με αυτοάνοσες παθήσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι[3-8]
 

 • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
   
 • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
   
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
   
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος: βιταμίνη D, βιταμίνη K, αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3.
   
 • Σύνδρομο Sjogren: βιταμίνη D, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά, προβιοτικά.
 
Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, συνδέονται με υπερ-δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, το οποίο παράγει αντισώματα και επιτίθεται σε ιστούς που δεν θα έπρεπε να επιτεθεί.
 
Ο εντοπισμός  και η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, είναι αναπόσπαστο κομμάτι στην αντιμετώπιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος και οδηγούν σε βελτίωση της πορείας της νόσου, σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με αυτή την ομάδα ασθενειών.

 
Ειδικές Εξετάσεις Εντοπίζουν τις Ελλείψεις που Επιδεινώνουν τα Αυτοάνοσα Νοσήματα
 
Είναι σημαντικό ότι αυτές οι συνέπειες μπορούν να αντιστραφούν διορθώνοντας τις ανεπάρκειες με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής.
 
Η ανάλυση μικρών μορίων, ανιχνεύει ελλείψεις που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών.
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις, ώστε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένα το θεραπευτικό πλάνο για την αντιμετώπιση της νόσου και τη βελτίωση της υγείας του ασθενή[1,2,4,8-10].  
 
Ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες που σχετίζονται άμεσα με την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου και με την εξέλιξη της νόσου του. 

Οι εξετάσεις εντοπίζουν ανεπάρκειες σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία που σχετίζονται με τη διαχείριση της φλεγμονής, την παραγωγή ενέργειας, την κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου, την ικανότητα του οργανισμού να αναγνωρίζει δικά του όργανα και ιστούς και να μην τους επιτίθεται.

Η διενέργεια των εξετάσεων επιτρέπει στους ασθενείς να ελέγξουν το νόσημα τους, να βελτιώσουν την υγεία τους και να έρθουν όσο πιο κοντά γίνεται στο πώς ήταν πριν την εκδήλωση της νόσου. 

Η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο είναι ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι μέχρι πρόσφατα η αντιμετώπιση τους βασίζονταν σε γενικές οδηγίες, με περιορισμένη αποτελεσματικότητα. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, χιλιάδες ασθενείς έχουν βοηθηθεί και έχουν βελτιώσει την υγεία και την καθημερινότητά τους.  

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων συνοδεύονται από το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή και η σταθερή παρακολούθηση από γιατρό είναι απαραίτητη. 
 
Η αγωγή αποτελείται από βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, διατροφή, καθώς και συστάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.
 
Παράλληλα, ο ασθενής συνεχίζει να ακολουθεί την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Καθώς οριακές ελλείψεις του οργανισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά, συσσωρεύονται σταδιακά στο χρόνο και οδηγούν σε νόσο, χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για τη διόρθωση τους. 

Η διενέργεια των εξετάσεων είναι το πρώτο βήμα.
 
Στη συνέχεια, ο γιατρός σχεδιάζει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο που ταιριάζει στον κάθε ασθενή, με βάση τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο ασθενής εφαρμόζει την αγωγή για την αντιμετώπιση του νοσήματός του και τη βελτίωση της υγείας του. Είναι κάτι που χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, σε συνδυασμό με σταθερή παρακολούθηση από την ομάδα μας.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής και ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας.

Ο έλεγχος των συμπτωμάτων, η ρύθμιση της φλεγμονής, η αύξηση των επιπέδων ενέργειας και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι τα πιο κοινά σημεία βελτίωσης. 

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, αλλάζουν ριζικά την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης. 

Εάν έχετε διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα κάντε το πρώτο βήμα, επικοινωνήστε μαζί μας και προγραμματίστε το ραντεβού για τις εξετάσεις. 

 
 

 
 
Βιβλιογραφία:

 
 1. European Institute of Nutritional Medicine, Rome, Italy
 2. Metabolomic Medicine, Athens, Greece
 3. Laboratory of Toxicology and Forensic Sciences, Medical School of the University of Crete, Crete, Greece
View Full Text http://dx.doi.org/10.1136/bmjnph-2020-000169

[
2] Nutritional Modulation of Immune Function: Analysis of Evidence, Mechanisms, and Clinical Relevance. Wu D, Lewis ED, Pae M, Meydani SN.. Front Immunol. 2019;9:3160  

[3]  Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Tsoukalas D et al. Metabolites. 2020 Dec 8.   

[4] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmolb.2019.00120/full 

[5] Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy? Shani Dahan, Yahel Segal1 and Yehuda Shoenfeld. NATURE REVIEWS | RHEUMATOLOGY. 13 Apr 2017.

[6] Philip C. Calder et. al. Nutrients, Nutritional Immunology. April 23 2020  

[7] McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;0  

[8] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects.   Dimitris Tsoukalas12, Evangelia Sarandi12, Maria Thanasoula1. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021. 


[9] Höller U, Bakker SJL, Düsterloh A, et al. Micronutrient status assessment in humans: current methods of analysis and future trends. TrAC Trends in Analytical Chemistry 2018 

[10] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Dimitris Tsoukalas et al. Advances in Clinical Chemistry. July 15, 2020. Elsevier Inc.


 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.