Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Βιταμίνης D
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Βιταμίνης D
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Σεληνίου


Το σελήνιο αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών.

Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο & Έλλειψη Σεληνίου
 
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα όργανα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σεληνίου στο ανθρώπινο σώμα. Το σελήνιο είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενεργοποίηση δεκάδων γονιδίων που παράγουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία επιτρέπουν τη διόρθωση βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο.

Η νόσος του Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα έναντι του θυρεοειδή αδένα, όπου σταδιακά τoν καταστρέφει, καταλήγοντας σε υποθυρεοειδισμό.

Ο θυρεοειδής αδένας, ρυθμίζει συνεχώς το μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων. 

Οι δύο κύριες μεταβολικές ορμόνες που εκκρίνει ο θυρεοειδής είναι οι[1]:
 • Τ4 (Θυροξίνη)
   
 • Τ3 (Τρι-ιωδο-θυρονίνη)

Ο θυρεοειδής εκκρίνει κυρίως την αδρανή ορμόνη Τ4, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε Τ3, ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες των κυττάρων. Η έκκριση και ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών, είναι ένας ευαίσθητος και ακριβής μηχανισμός ρύθμισης, που επιτρέπει στο σώμα να προσαρμοστεί και να ανταποκριθεί άμεσα σε αλλαγές των συνθηκών λειτουργίας του.

Το σελήνιο αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4). Η έλλειψη σεληνίου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας[2].
 
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα όργανα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σεληνίου, στο ανθρώπινο σώμα. Το σελήνιο είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενεργοποίηση δεκάδων γονιδίων που παράγουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία επιτρέπουν τη διόρθωση βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο. Ικανοποιητικά επίπεδα σεληνίου, συνδέονται με καλύτερη λειτουργία του κύκλου παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδή. 
 
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αναπλήρωσή του βελτιώνει την κλινική εικόνα στις αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες (νόσο του Graves) και μειώνει τα επίπεδα των αυτο-αντισωμάτων στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
 
Το σελήνιο έχει ωστόσο, ένα στενό θεραπευτικό εύρος. Χαμηλά επίπεδα συνδέονται με την εκδήλωση νόσου, ενώ η πρόσληψη του σε αυξημένη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Γι’ αυτό και η λήψη του πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. 


Εικόνα 1. Το σελήνιο έχει στενό θεραπευτικό εύρος. Χαμηλά επίπεδα προκαλούν νόσο, ενώ αυξημένα συνδέονται με τοξικότητα. Κristian Hillert. Nature Reviews, Endocrinology 2020.


Επιπρόσθετα του σεληνίου, βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με την έλλειψη σεληνίου, συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. 

Ο ανθρώπινος οργανισμός για να λειτουργήσει ομαλά, απαιτεί την πρόσληψη ζωτικών συστατικών σε σωστές αναλογίες.

Οι βιταμίνες λειτουργούν μαζί, συνεργικά. Συμμετέχουν συνδυαστικά σε χιλιάδες χημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Έτσι η χορήγηση μίας και μόνης ουσίας δεν αρκεί για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική λειτουργία. Η αποτελεσματικότητα της χορήγησης ενός θρεπτικού συστατικού, βασίζεται στην παράλληλη χορήγηση και των συστατικών που λειτουργούν συνδυαστικά με αυτό.

Συνεπώς, η χορήγηση σεληνίου σε ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, χωρίς αυτή να συνδυάζεται με την ταυτόχρονη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική και να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κλινική εικόνα του ασθενή. 

Ένας μεγάλος αριθμός μελετών δείχνουν ότι η χορήγηση βιταμινών, ω-3 λιπαρών, μεταλλικών στοιχείων (μαγνήσιο, ψευδάργυρος, σελήνιο), προβιοτικών, αντιοξειδωτικών και αμινοξέων, συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης της υγείας και της πορείας νόσου στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. 

 

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Ελλείψεων που Συνδέονται με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο 


Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. 
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που προκύπτουν, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων
[3,4].
 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές[5,6].  
 
Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που καθοδηγεί τη διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών.
 
Το πλεονέκτημα των μεταβολομικών αναλύσεων, είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
 
Έχουμε διαπιστώσει, μέσα από χιλιάδες περιστατικά με τη νόσο του Χασιμότο, ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο. 
 
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
 1. Guyton and Hall Textbook of Medical Physiology, 14th Edition Author: John E. Hall, Elsevier 06/2020
 2. Selenium in thyroid disorders — essential knowledge for clinicians. Κristian Hillert Winther, Margaret Philomena Rayman, Steen Joop Bonnema & Laszlo Hegedüs.     Nature, Nature Reviews Endocrinology (2020) 16, pages 165–176 
 3. Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases. Evangelia Sarandi, Maria Thanasoula, Chrisanthi Anamaterou, Evangelos Papakonstantinou, Franco Geraci, Maria Michelle Papamichael, Catherine Itsiopoulos, Dimitris Tsoukalas. Advances in clinical chemistry (Elsevier) 2020, in print.
 4. Thyroid nodules. Geanina Popoveniuc, Jacqueline Jonklaas. Med Clin North Am . 2012.
 5. Thyroid Hormone Regulation of Metabolism Rashmi Mullur, Yan-Yun Liu, and Gregory A. Brent. Physiol Rev. 2014 Apr.
 6. Impact of stress on metabolism and energy balance. Cristina Rabasa, Suzanne L Dickson. Current Opinion in Behavioral Sciences. 2016.
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.