Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Οι Ασθενείς με Νόσο του Χασιμότο Συχνά Αντιμετωπίζουν Προβλήματα στο να Ρυθμίσουν τη Νόσο παρά τη Λήψη Θυρεοειδικών Ορμονών


Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, δεν αισθάνεται καλά, παρά το γεγονός ότι έχει φυσιολογικές ορμονικές εξετάσεις.

Οι Ασθενείς με Νόσο του Χασιμότο Συχνά Αντιμετωπίζουν Προβλήματα στο να Ρυθμίσουν τη Νόσο παρά τη Λήψη Θυρεοειδικών Ορμονών
 
Η νόσος του Χασιμότο συνδέεται με συμπτώματα που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ οι εξετάσεις τους δείχνουν ότι ο θυρεοειδής αδένας λειτουργεί φυσιολογικά.
 
Μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και ελλείψεις σε μικροθρεπτικά, που δεν ανιχνεύονται εύκολα με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, επιβαρύνουν για διάστημα ετών την υγεία αυτών των ασθενών.
 
Χαμηλά επίπεδα ενέργειας, μυϊκοί πόνοι, αύξηση του σωματικού βάρους και εναλλαγές στη διάθεση, δυσκολεύουν την καθημερινότητα ασθενών με νόσο του Χασιμότο.

 
Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, δεν αισθάνεται καλά, παρά το γεγονός ότι έχει φυσιολογικές ορμονικές εξετάσεις.
 
Ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις, περνούν απαρατήρητες για αρκετά χρόνια.
 
Η νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τον θυρεοειδή αδένα, παράγει αντισώματα και σταδιακά τον καταστρέφει.
 
Δυσλειτουργίες του θυρεοειδή που οφείλονται σε ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, συνδέονται με τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνουν οι ασθενείς, όπως κόπωση και χαμηλή ενέργεια, διαταραχές του σωματικού βάρους, της γαστρεντερικής λειτουργίας, της διάθεσης και της πνευματικής διαύγειας.

 
 
Συχνά Ασθενείς δεν Αισθάνονται Καλά ενώ έχουν Φυσιολογικές Εξετάσεις Αίματος
 
Ωστόσο, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός ασθενών, δεν αισθάνεται καλά και αναφέρει επιβάρυνση της ποιότητας ζωής του ακόμη και με φυσιολογικές αιματολογικές εξετάσεις[1].
 
Τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς είναι:

 • Αίσθημα κόπωσης
   
 • Αύξηση του σωματικού βάρους ακόμη και με μειωμένη πρόσληψη τροφής
   
 • Δυσκοιλιότητα
   
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
   
 • Εναλλαγές στη διάθεση
 
Υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του αδένα έχουν συνδεθεί με επιβάρυνση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής σε ασθενείς με Χασιμότο, ακόμη και με φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή. Οι ασθενείς αισθάνονται ότι επηρεάζεται αρνητικά η κοινωνική ζωή τους, νιώθουν ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση υγείας, ότι η νόσος επηρεάζει τη σεξουαλική τους ζωή και την εικόνα τους για το σώμα τους[2][3].

 
 
Γιατί Νοσεί ο Θυρεοειδής
 
Ο θυρεοειδής αδένας, ρυθμίζει συνεχώς το μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων.
 
Αν θα πρέπει να ανέβουμε τις σκάλες ή να κάνουμε σωματική άσκηση, ο θυρεοειδής αυξάνει τη λειτουργία του και επιταχύνει το μεταβολισμό, το ίδιο κάνει και όταν κάνει κρύο, όταν έχουμε στρες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία στη ζωή, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.
 
Όταν όμως ξεκουραζόμαστε, είμαστε χαλαροί, λυπημένοι ή κάνει ζέστη, ο θυρεοειδής μειώνει τη λειτουργία του και αντίστοιχα, το μεταβολισμό.
 
Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή και η επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι και ο λόγος που ο υπο-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με κούραση, δυσανεξία στο κρύο, μελαγχολία και αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων.
 
Αντίθετα, ο υπερ-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με συμπτώματα όπως υπερένταση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, δυσανεξία στη ζέστη και γενικά συμπτώματα που συνδέονται με αυξημένο μεταβολισμό.
 
Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού από βιομηχανικά χημικά που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, αλλά και ορισμένα φάρμακα, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή.
 
Γνωρίζουμε επίσης, ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη, συνδέονται άμεσα με δυσλειτουργία του θυρεοειδή. Άτομα που εμφανίζουν δυσλειτουργία του θυρεοειδή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο, επιδείνωση του μεταβολισμού των λιπιδίων, αυξημένο σωματικό βάρος και υπέρταση, τα οποία συνδυαστικά αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 
 
Γιατί είναι Σημαντική η Έγκαιρη Διάσωση, έστω και Τμήματος του Αδένα
 
Ο θυρεοειδής σταδιακά καταβάλλεται, στην προσπάθειά του να ενεργοποιήσει ένα μεταβολισμό που δεν λειτουργεί σωστά.
 
Σε αυτό το σημείο, η εξωγενής χορήγηση ορμονών, είναι ένα ζωτικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα και την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Ωστόσο, η προσαρμογή που γίνεται στη φαρμακευτική αγωγή 2-3 φορές κατά τη διάρκεια του έτους, δεν μπορεί να προσομοιάσει τη συνεχή και ακριβή ρύθμιση που κάνει το ανθρώπινο σώμα, με αποκρίσεις που γίνονται σε χρονικό διάστημα δευτερολέπτων.
 
Έχουμε διαπιστώσει μέσα από την εμπειρία μας, ότι ακόμη και όταν ο αδένας υπολειτουργεί έως και κατά 80%, αυτό το ποσοστό μπορεί να καλυφθεί μέσα από ορμονική υποκατάσταση, χωρίς να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητας ζωής του ασθενούς. Η υπολειπόμενη κατά 20% λειτουργία του αδένα, μπορεί να καλύψει κατά σημαντικό ποσοστό συνήθεις προσαρμογές του μεταβολισμού στις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
 
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε να διατηρηθεί οποιαδήποτε υπολειπόμενη λειτουργία του αδένα, που να επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά σε αυτές τις αλλαγές.
 
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού και των μεταβολικών διαταραχών, που συνέβαλαν στην ανάπτυξη της θυρεοειδικής νόσου, αποτελεί βασικό κομμάτι της αντιμετώπισης των αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδή.


 
Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές στη Νόσο του Χασιμότο
 
Η νόσος του Χασιμότο έχει σημαντικό μεταβολικό υπόβαθρο. 

Οι διαταραχές του θυρεοειδή επηρεάζουν το μεταβολισμό, συμβαίνει ωστόσο και το αντίθετο. Οι διαταραχές του μεταβολισμού επηρεάζουν αντίστοιχα και τη λειτουργία του θυρεοειδή.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη, το στρες, η έλλειψη βιταμίνης D και ο χαμηλός μεταβολισμός, είναι οι βασικοί παράγοντες που επιβαρύνουν το θυρεοειδή.

Σε συνδυασμό με ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μεταλλικά στοιχεία (σελήνιο, ψευδάργυρος, μαγνήσιο) οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου και επηρεάζουν αρνητικά την πορεία της υγείας των ασθενών. 

Εάν οι παραπάνω παράγοντες δε ρυθμιστούν, η αντιμετώπιση της νόσου δε μπορεί να είναι αποτελεσματική και ο ασθενής θα συνεχίσει να βιώνει όλα τα συμπτώματα που δυσκολεύουν την καθημερινότητά του και χειροτερεύουν την ποιότητα ζωής του. 
 
Μεταβολικοί παράγοντες που επιβαρύνουν τη νόσο του Χασιμότο και συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στην εκδήλωση των συμπτωμάτων που νιώθουν οι ασθενείς είναι:
 
1. Η μειωμένη παραγωγή ενέργειας του οργανισμού: προκύπτει λόγω δυσλειτουργίας των οργανιδίων που παράγουν ενέργεια στα κύτταρα[4][5][6].
 
2. Η αντίσταση στην ινσουλίνη: αφορά στη μειωμένη απόκριση των κυττάρων στη συγκεκριμένη ορμόνη. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης μπλοκάρουν την καύση του λίπους, αυξάνουν το αίσθημα της πείνας και επιβαρύνουν την χρόνια φλεγμονή[7][8][9].
 
3. Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη D, σελήνιο, μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και αντιοξειδωτικά, είναι συχνές σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο. Επιβαρύνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την κατάσταση αυτοανοσίας και έχουν αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό[10][11].
 
4. Διαταραχή της μικροβιακής χλωρίδας: αλλοιώσεις στο μικροβίωμα του οργανισμού συντελούν στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων και επηρεάζουν τη διάθεση και τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος[12][13].
 
5. Διαταραχή στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή: η νόσος του Χασιμότο είναι ένα χρόνο φλεγμονώδες νόσημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στον θυρεοειδή. Κύτταρα του ανοσοποιητικού και αντισώματα ενάντια στον αδένα καταστρέφουν τον αδένα και προκαλούν φλεγμονή. Ελλείψεις σε ωμέγα-3 λιπαρά και διαταραχές που προκύπτουν στην ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τη φλεγμονή και να επουλώνει τις βλάβες, επιδεινώνουν την εικόνα και την πορεία των αυτοάνοσων νοσημάτων. H δυσχέρεια διαχείρισης της φλεγμονής επηρεάζει τη λειτουργία του οργανισμού συνολικά, με χρόνιους πόνους, κόπωση, διαταραχή του ύπνου, κατακρατήσεις, υπνηλία και μειωμένη πνευματική διαύγεια[14][15][16][17].  
 
Για την ουσιαστική βελτίωση της κλινικής εικόνας,  η αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο πρέπει να περιλαμβάνει, μαζί με τη ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών, τον εντοπισμό και τη  διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που τη συνοδεύουν[7-16].


 
Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο 

Ο εντοπισμός και η αντιμετώπιση των μεταβολικών διαταραχών, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. Η μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης της νόσου.

Το είδος των αναλύσεων δεν είναι συγκρίσιμο με τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που διενεργούνται σελιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως με πολύ υψηλά στάνταρ. 

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας. 

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.


 
Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω της Εξέτασης Metabolomic Analysis®

Οι μεταβολομικές αναλύσεις εντοπίζουν μεταβολικές διαταραχές που προωθούν την ανάπτυξη και την εκδήλωση της νόσου Hashimoto και αφορούν:

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με Hashimoto[18,19].
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και ανάπτυξη της νόσου του Χασιμότο. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το θυρεοειδή σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του[20,21].
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου[15,22,23].
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή του αδένα[15,22,23]
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών[15,22,23].
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος[15].
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί[15,22,23].
   
Η σύγχρονη αντιμετώπιση της νόσου του Χασιμότο επικεντρώνεται στην αποκατάσταση των παραπάνω διαταραχών, με τον εντοπισμό και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της νόσου, ώστε να διατηρηθεί η βέλτιστη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού.

Με βάση την κλινική μας εμπειρία στους ασθενείς με νόσο του Χασιμότο, ιατρικές παρεμβάσεις σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μεταβολομικών αναλύσεων επιφέρουν:


 • Βελτίωση της πορείας της νόσου, με αναχαίτιση της περαιτέρω καταστροφής του θυρεοειδή αδένα.
   
 • Διατήρηση και ενίσχυση της εναπομείνασας λειτουργίας του θυροειδή αδένα, η οποία επιτρέπει στον οργανισμό να προσαρμόζεται μεταβολικά στις συνεχείς αλλαγές που απαιτούνται από τις ανάγκες της καθημερινότητας, επιτρέποντας μια πολύ καλή ποιότητα ζωής.
   
 • Σταδιακή μείωση των επιπέδων των αυτο-αντισωμάτων.
   
 • Μείωση του αισθήματος κόπωσης και αύξηση των επιπέδων ενέργειας.
   
 • Βελτίωση της διάθεσης και μείωση των έντονων συναισθηματικών μεταπτώσεων, λόγω της κακής λειτουργίας του αδένα. 
   
 • Μείωση του κινδύνου βλάβης σε άλλα όργανα και εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου νοσήματος.
   
 • Βελτίωση του μεταβολισμού και επίτευξη φυσιολογικού σωματικού βάρους.
   
 • Βελτίωση της ανταπόκρισης στη φαρμακευτική αγωγή.
 
Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Καθώς διορθώνονται οι αποκλίσεις από την ιδανική κατάσταση λειτουργίας, το σώμα ενεργοποιεί και πάλι τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες και εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες.

Αλλαγές προκύπτουν ταυτόχρονα σε πολλαπλά μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού με την έναρξη της αγωγής. Αυτές, είναι ζωτικής σημασίας να εντοπιστούν και να διαχειριστούν κατάλληλα, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία αποκατάστασης. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διαδικασίες αποκατάστασης του οργανισμού δεν προχωρούν, καθυστερώντας σημαντικά τη βελτίωση της υγείας.   

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
 

 
Βιβλιογραφικές Αναφορές:

[1] Persisting symptoms in patients with Hashimoto’s disease despite normal thyroid hormone levels: Does thyroid autoimmunity play a role? A systematic review  Karelina L. Groenewegen et al. J Transl Autoimmun. 2021
[2] Is Thyroid Autoimmunity per se a Determinant of Quality of Life in Patients with Autoimmune Hypothyroidism?  Watt T et al. European Thyroid Journal 2012
[3] Is thyroid autoimmunity itself associated with psychological well-being in euthyroid Hashimoto's thyroiditis?  Mehmet Muhittin Yalcin et al. Endocr J . 2017.
[4] Enhanced oxidative stress in Hashimoto's thyroiditis: inter-relationships to biomarkers of thyroid function.Rostami R1, Aghasi MR, Mohammadi A, Nourooz-Zadeh J. Clin Biochem. 2013 Mar
[5] Selenium involvement in mitochondrial function in thyroid disorders. Monica Livia Gheorghiu & Corin Badiu. Hormones 2020.
[6] Bioenergetic Aspects of Mitochondrial Actions of Thyroid Hormones  by Federica Cioffi  et al. Cells 2022
[7] Association between thyroid hormones and insulin resistance indices based on the Korean National Health and Nutrition Examination Survey  Yun Mi Choi et al. Nature -Scientific Reports (2021)
[8] Introducing the thyroid gland as another victim of the insulin resistance syndrome. Jorge Rezzonico et al. Thyroid 2008. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18346005/
[9] Changes in Glucose-Lipid Metabolism, Insulin Resistance, and Inflammatory Factors in Patients With Autoimmune Thyroid Disease Yi Lei et. al. J Clin Lab Anal . 2019
[10] Correlation Between Hashimoto's Thyroiditis-Related Thyroid Hormone Levels and 25-Hydroxyvitamin D Guanqun Chao, Yue Zhu, Lizheng Fang. Front Endocrinol (Lausanne). 2020 Feb
[11] Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis Shiqian Hu, Margaret P Rayman. Thyroid . 2017 May.
[12] Gut microbiota and Hashimoto's thyroiditis  Camilla Virili et al. Rev Endocr Metab Disord. 2018
[13] Association Between Gut Microbiota and Autoimmune Thyroid Disease: A Systematic Review and Meta-Analysis  Boshen Gong, et al. Front. Endocrinol., 17 November 2021  
[14] An update on the pathogenesis of Hashimoto's thyroiditis  A P Weetman et al.

[15] Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), November 2019
[16] Nutritional Management of Thyroiditis of Hashimoto Yana Danailova et al. 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.