Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει την Πορεία Ασθενών με Λοιμώξεις και Χρόνια Νοσήματα
Οι Δύο ¶ξονες στην Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Δείτε επίσης

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
Η Κρυμμένη Πείνα Καθορίζει την Πορεία Ασθενών με Λοιμώξεις και Χρόνια Νοσήματα
Οι Δύο ¶ξονες στην Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Κοινές Ελλείψεις του Οργανισμού που Συνδέονται με την Ανάπτυξη & την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο


Η διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο. 
 
Κοινές Ελλείψεις του Οργανισμού που Συνδέονται με την Ανάπτυξη & την Πορεία της Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία, όπως μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος. Ελλείψεις σε αυτά τα στοιχεία συνδέονται με την ανάπτυξη και την πορεία θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 
Η νόσος του Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα έναντι του θυρεοειδή αδένα, όπου σταδιακά τoν καταστρέφει, καταλήγοντας σε υποθυρεοειδισμό.
 
Υπάρχουν 5 βασικές ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που συντελούν στην ανάπτυξη της νόσου:

 • Βιταμίνης D
   
 • Σεληνίου
   
 • Μαγνησίου
   
 • Προβιοτικών
   
 • Ωμέγα 3 λιπαρών  
 
Οι ελλείψεις των παραπάνω στοιχείων επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και του θυρεοειδή αδένα.
 
 

Βιταμίνη D 

Η βιταμίνη D είναι ένα από τα πιο σημαντικά μικροθρεπτικά στοιχεία, στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η έλλειψη της, έχει συσχετιστεί με μεγάλο αριθμό χρόνιων ασθενειών, όπως είναι τα νοσήματα του θυρεοειδή, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα νοσήματα, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση, οι χρόνιες φλεγμονές, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι λοιμώξεις[1][2].
 
Σχετικά πρόσφατα, έχει αναγνωριστεί ο ρόλος της στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την εκδήλωση αυτοάνοσων ασθενειών του θυρεοειδή. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης νόσου του Χασιμότο1,[3].
 
Η έλλειψη βιταμίνης D επιδρά σε πολλαπλά σημεία του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταράσσοντας1,[4],[5]:

 • Την ενεργοποίηση των κυττάρων του ανοσοποιητικού
   
 • Την ικανότητα του ανοσοποιητικού να αναγνωρίζει τους δικού του ιστούς
   
 • Την παραγωγή αντισωμάτων
   
Η διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D, είναι ζωτικής σημασίας σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την πορεία της νόσου και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης επιπρόσθετου αυτοάνοσου[6][7].
 
 
Σελήνιο

 
Το σελήνιο αποτελεί κεντρικό ρυθμιστή της παραγωγής των θυρεοειδικών ορμονών (Τ3 και Τ4). Η έλλειψη σεληνίου αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας[8].
 
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένα από τα όργανα με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σεληνίου, στο ανθρώπινο σώμα. Το σελήνιο είναι απαραίτητο στοιχείο για την ενεργοποίηση δεκάδων γονιδίων που παράγουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία επιτρέπουν τη διόρθωση βλαβών σε κυτταρικό επίπεδο.   
 
Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αναπλήρωσή του βελτιώνει την κλινική εικόνα στις αυτοάνοσες θυρεοειδίτιδες (νόσο του Graves) και μειώνει τα επίπεδα των αυτο-αντισωμάτων στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
 
Το σελήνιο έχει ωστόσο, ένα στενό θεραπευτικό εύρος. Χαμηλά επίπεδα συνδέονται με την εκδήλωση νόσου, ενώ η πρόσληψη του σε αυξημένη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα. Γι’ αυτό και η λήψη του πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Εικόνα 1. Το σελήνιο έχει στενό θεραπευτικό εύρος. Χαμηλά επίπεδα προκαλούν νόσο, ενώ αυξημένα συνδέονται με τοξικότητα. Κristian Hillert. Nature Reviews, Endocrinology 2020.
 

 
Μαγνήσιο
 

Το μαγνήσιο συμμετέχει σε πάνω από 600 χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, προσλαμβάνουν 50% λιγότερη ποσότητα μαγνησίου από αυτήν που χρειάζεται ο οργανισμός για να καλύψει τις ανάγκες του και να λειτουργήσει φυσιολογικά[9].
 
Χαμηλά επίπεδα μαγνησίου συνδέονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης και επιδείνωσης της πορείας ασθενών με υποθυρεοειδισμού και θυρεοειδίτιδα Hashimoto [10].
 
Η έλλειψη μαγνησίου έχει σημαντικά αρνητική επίπτωση στην υγεία, συνδέεται με την εκδήλωση χρόνιων νοσημάτων και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιβαρύνουν την ανθρώπινη υγεία σε όλο τον κόσμο9.
 
Το 99% του μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό βρίσκεται μέσα στα κύτταρα, γι’ αυτό η μέτρηση των επιπέδων του στο αίμα δεν μπορεί να εντοπίσει την έλλειψη του. Όπως συμβαίνει και για την πλειοψηφία των μικροθρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, βιταμίνη B12, B6, B1, φολικό κ.ά), φυσιολογικά ή και αυξημένα επίπεδα μαγνησίου στο αίμα δεν αντικατοπτρίζουν τα επίπεδα του στοιχείου στον οργανισμό.
 
Η ανάλυση μικρών μορίων στο αίμα, με τη χρήση ειδικών εξετάσεων, ανιχνεύει την επάρκεια ή την έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών και μεταβολικών διαταραχών που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο.
 

 
Προβιοτικά
 

Το ανθρώπινο μικροβίωμα αφορά το σύνολο των μικροοργανισμών που βρίσκονται στον ανθρώπινο οργανισμό.
 
Σήμερα γνωρίζουμε ότι το μικροβίωμα ρυθμίζει πολυάριθμες μεταβολικές λειτουργίες[11]:

 • Την απορρόφηση και την πέψη της τροφής
   
 • Τη σύνθεση βιταμινών (βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Κ)
   
 • Τη σύνθεση ορμονών (ντοπαμίνη, σεροτονίνη)
   
 • Την ωρίμανση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
Διαταραχές στη σύσταση του ανθρώπινου μικροβιώματος, συνδέονται με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων. Τέτοια νοσήματα είναι ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σκληρόδερμα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
 


Εικόνα 2. Αλληλεπίδραση του μικροβιώματος και του θυρεοειδή αδένα. Knezevic, Nutrients 2020.
 
 

Η μειωμένη παρουσία ωφέλιμων μικροοργανισμών (προβιοτικά) και αυξημένη παρουσία δυνητικά παθογόνων:
 • συμμετέχουν στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων του θυρεοειδή
   
 • επιδρούν αρνητικά στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα
   
Η αποκατάσταση της φυσιολογικής χλωρίδας του ανθρώπινου οργανισμού είναι σημαντικός παράγοντας στην επίλυση της χρόνιας φλεγμονής, της ορμονικής λειτουργίας και στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο[12][13].
 
 

Ωμεγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα  ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την πορεία πολλών αυτοάνοσων νοσημάτων.
 
Η ανεπάρκεια σε ωμεγά-3 λιπαρά οξέα επιδρά αρνητικά:

 • στη λειτουργία του θυρεοειδή  αδένα
   
 • στην ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές
   
 • στη λειτουργία του ορμονικού συστήματος
   
 • στην ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
   
Η αυξημένη κατανάλωση ψαριών, θαλασσινών και η λήψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 λιπαρά, συνδέεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης και καλύτερη πορεία νόσου στους ασθενείς με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο[14].
 
Σε πρόσφατη κλινική μελέτη διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών μειώνει τα επίπεδα αυτο-αντισωμάτων κατά τη διάρκεια της κύησης και τις επιπλοκές στην υγεία των γυναικών μετά τον τοκετό.
 

Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση των Ελλείψεων που Συνδέονται με τη Θυρεοειδίτιδα Χασιμότο 


Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορεί να γίνει μόνο με τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων που αναλύουν μικρά μόρια στο αίμα. Ανιχνεύονται διαταραχές που συνδέονται με την πορεία και την εκδήλωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο. 
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Μετράνε πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι καταγράφουν τις ακριβείς ελλείψεις και μεταβολικές διαταραχές που προκύπτουν, καθιστώντας έτσι αποτελεσματική την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων[15][16].

 

Δείκτες που Ανιχνεύονται μέσω των Μεταβολομικών Αναλύσεων

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις ανιχνεύουν δείκτες που εντοπίζουν:

 • τις ελλείψεις σε βιταμίνες, ένζυμα, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
   
 • μεταβολικές διαταραχές όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • τη διαχείριση της φλεγμονής
   
 • την ικανότητα παραγωγής ενέργειας (μιτοχονδριακή λειτουργία)
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
 • την κατάσταση της εντερικής χλωρίδας (μικροβίωμα)
   
 • την παρουσία διαταραχών στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • διαταραχές στη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • διαταραχές στην ορμονική λειτουργία
   
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές[17][18].  
 
Πρόκειται για ένα επιπρόσθετο διαγνωστικό εργαλείο, που καθοδηγεί τη διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών.
 
Το πλεονέκτημα των μεταβολομικών αναλύσεων, είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
 
Έχουμε διαπιστώσει, μέσα από χιλιάδες περιστατικά με τη νόσο του Χασιμότο, ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου του Hashimoto προς το καλύτερο. 

 
  
 
Βιβλιογραφικές Αναφορές:
 
[1] Immunomodulatory Function of Vitamin D and Its Role in Autoimmune Thyroid Disease. Rui Zhao et al. Front. Immunol., 19 February 2021.
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2021.574967/full
[2] Micronutrients in autoimmune diseases: possible therapeutic benefits of zinc and vitamin D. IngaWessels, LotharRink. Elsevier, The Journal of Nutritional Biochemistry. March 2020. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2019.108240  
[3]  Pathophysiological role and therapeutic implications of vitamin D in autoimmunity: focus on chronic autoimmune diseases. Bellan M, et al. Nutrients. March 2020. https://www.mdpi.com/2072-6643/12/3/78
[4] Nutritional Modulation of Immune Function: Analysis of Evidence, Mechanisms, and Clinical Relevance. Wu D, Lewis ED, Pae M, Meydani SN.. Front Immunol. 2019;9:3160 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2018.03160/full
[5] Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. Shane McAuliffe et al. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020. https://nutrition.bmj.com/content/bmjnph/3/1/93.full.pdf
[6] Emerging role of vitamin D in autoimmune diseases: An update on evidence and therapeutic implications. GiuseppeMurdaca et al. Autoimmunity Reviews, September 2019. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1568997219301508
[7] Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi.  BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020. https://nutrition.bmj.com/content/3/2/419
[8] Selenium in thyroid disorders — essential knowledge for clinicians. Κristian Hillert Winther, Margaret Philomena Rayman, Steen Joop Bonnema & Laszlo Hegedüs.     Nature, Nature Reviews Endocrinology (2020) 16, pages 165–176
[9] Subclinical magnesium deficiency: a principal driver of cardiovascular disease and a public health crisis James J DiNicolantonio et al. BMJ Open Heart. 2018. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786912/
[10] Severely low serum magnesium is associated with increased risks of positive anti-thyroglobulin antibody and hypothyroidism: A cross-sectional study Kunling Wang et al. Nature Scientific Reports 2018. https://www.nature.com/articles/s41598-018-28362-5
[11] Gut microbiota and Hashimoto's thyroiditis. Camilla Virili et al. Rev Endocr Metab Disord . 2018 Dec. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30294759/
[12] Effect of synbiotics and probiotics supplementation on autoimmune diseases: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Gholamreza Askari et al. Clin Nutr. 2021 May https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33642142/
[13] Thyroid-Gut-Axis: How Does the Microbiota Influence Thyroid Function? Jovana Knezevic et al. Nutrients. 2020 Jun. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7353203/
[14] Differences in food consumption between patients with Hashimoto’s thyroiditis and healthy individuals Dean Kaličanin et al. Nature Scientific Reports, 2020. https://www.nature.com/articles/s41598-020-67719-7.pdf?proof=t
[15] Prediction of Autoimmune Diseases by Targeted Metabolomic Assay of Urinary Organic Acids. Dimitris Tsoukalas et al. Metabolites. 2020 Dec 8. DOI: 10.3390/metabo10120502
[16] Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects. Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi et al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.
[17] Metabolic profiling of organic and fatty acids in chronic and autoimmune diseases   EvangeliaSarandi et al. Advances in Clinical Chemistry, 15 July 2020.  https://doi.org/10.1016/bs.acc.2020.06.003
[18] SERUM METABOLOMIC PATTERNS IN PATIENTS WITH AUTOIMMUNE THYROID DISEASE Jia Liu et. al. Endocr Pract . 2020 Jan. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557082/
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.