Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Τι είναι η Μεταβολομική

 

Μεταβολομική - Εφαρμογές στην Ιατρική Πρόληψη και Θεραπεία

Εξειδικευμένες εξετάσεις που μετράνε πολύ μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, επιτρέπουν την κατανόηση των αιτιών νόσου και καθοδηγούν εξατομικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις με βάση το μοναδικό μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου. 

 Η μεταβολομική έχει χαρακτηριστεί ως η "επιστήμη του αόρατου" γιατί μετράει πολύ μικρά μόρια, που οι συνήθεις εξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν. Μας επιτρέπει να μπούμε μέσα στα κύτταρα και να μετρήσουμε χημικές αντιδράσεις και να αξιολογήσουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινο οργανισμός.

Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό συμβαίνουν 5.000 περίπου διαφορετικές χημικές αντιδράσεις (Εικ. 1). Το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων ονομάζονται μεταβολίτες.  


Εικόνα 1. Το Ανθρώπινο Μεταβολιδίωμα: Το σύνολο των μεταβολιτών και των αντιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό 


Οι χημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, συμβαίνουν σε μια αλληλουχία. Ένα συστατικό μετατρέπεται (μεταβάλλεται) σε κάποιο άλλο και αυτό μετατρέπεται στο επόμενο.

Μετρώντας τους μεταβολίτες τον έναν μετά τον άλλο, μπορούμε να εντοπίσουμε αν σε κάποιο σημείο του μεταβολισμού, μια χημική αντίδραση δεν διεκπεραιώνεται σωστά, οπότε ένα συστατικό δεν περνάει στο επόμενο βήμα και συσσωρεύεται. Το συγκεκριμένο συστατικό ανιχνεύεται σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι θα έπρεπε σε σχέση με το επόμενο. 


Είναι σημαντικό να πούμε ότι η μεταβολομική μπορεί να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε ειδικότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην ογκολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ενδοκρινολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ρευματολογία και στα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην γυναικολογία και στην επιλογή ωαρίων και για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην τεχνητή γονιμοποίηση.   

Με την μεταβολομική ιατρική εντοπίζεται το πραγματικό αίτιο που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας. Δεν απευθυνόμαστε στο να διαχειριστούμε ένα απλό σύμπτωμα, βλέπουμε ποια είναι βασική χημική ανισορροπία του οργανισμού έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση της υγείας κάποιου προληπτικά, μπορούμε να διαχειριστούμε ένα χρόνιο νόσημα και να εντοπίσουμε την ιδανική για τον συγκεκριμένο οργανισμό θεραπευτική προσέγγιση. Γι αυτό μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική.

Μπορούμε μέσα από την μεταβολομική ιατρική να εφαρμόσουμε τόσο μια φαρμακευτική αγωγή που θα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τον συγκεκριμένο οργανισμό, όσο και να καλύψουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά - βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα - και να δώσουμε την κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα.  

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας. Ειδικός στην Αναισθησιολογία και Αναζωογόνηση, Ειδικός στην Επιστήμη της Διατροφής.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας.
Παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Βερόνα της Ιταλίας, με ειδίκευση στην παιδιατρική, στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους