Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Τι είναι η Μεταβολομική

 

Μεταβολομική - Εφαρμογές στην Ιατρική Πρόληψη και Θεραπεία

Εξειδικευμένες εξετάσεις που μετράνε πολύ μικρά μόρια, τα οποία συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού, επιτρέπουν την κατανόηση των αιτιών νόσου και καθοδηγούν εξατομικευμένες ιατρικές παρεμβάσεις με βάση το μοναδικό μεταβολικό προφίλ κάθε ατόμου. 

 Η μεταβολομική έχει χαρακτηριστεί ως η "επιστήμη του αόρατου" γιατί μετράει πολύ μικρά μόρια, που οι συνήθεις εξετάσεις δεν μπορούν να ανιχνεύσουν. Μας επιτρέπει να μπούμε μέσα στα κύτταρα και να μετρήσουμε χημικές αντιδράσεις και να αξιολογήσουμε πως λειτουργεί ο ανθρώπινο οργανισμός.

Μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό συμβαίνουν 5.000 περίπου διαφορετικές χημικές αντιδράσεις (Εικ. 1). Το αποτέλεσμα αυτών των χημικών αντιδράσεων ονομάζονται μεταβολίτες.  


Εικόνα 1. Το Ανθρώπινο Μεταβολιδίωμα: Το σύνολο των μεταβολιτών και των αντιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό 


Οι χημικές αντιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, συμβαίνουν σε μια αλληλουχία. Ένα συστατικό μετατρέπεται (μεταβάλλεται) σε κάποιο άλλο και αυτό μετατρέπεται στο επόμενο.

Μετρώντας τους μεταβολίτες τον έναν μετά τον άλλο, μπορούμε να εντοπίσουμε αν σε κάποιο σημείο του μεταβολισμού, μια χημική αντίδραση δεν διεκπεραιώνεται σωστά, οπότε ένα συστατικό δεν περνάει στο επόμενο βήμα και συσσωρεύεται. Το συγκεκριμένο συστατικό ανιχνεύεται σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ ότι θα έπρεπε σε σχέση με το επόμενο. 


Είναι σημαντικό να πούμε ότι η μεταβολομική μπορεί να εφαρμοστεί από οποιαδήποτε ειδικότητα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην ογκολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ενδοκρινολογία, μπορεί να εφαρμοστεί στην ρευματολογία και στα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορεί να εφαρμοστεί στην γυναικολογία και στην επιλογή ωαρίων και για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην τεχνητή γονιμοποίηση.   

Με την μεταβολομική ιατρική εντοπίζεται το πραγματικό αίτιο που προκαλεί ένα πρόβλημα υγείας. Δεν απευθυνόμαστε στο να διαχειριστούμε ένα απλό σύμπτωμα, βλέπουμε ποια είναι βασική χημική ανισορροπία του οργανισμού έτσι ώστε να αξιολογήσουμε την κατάσταση της υγείας κάποιου προληπτικά, μπορούμε να διαχειριστούμε ένα χρόνιο νόσημα και να εντοπίσουμε την ιδανική για τον συγκεκριμένο οργανισμό θεραπευτική προσέγγιση. Γι αυτό μιλάμε για εξατομικευμένη ιατρική.

Μπορούμε μέσα από την μεταβολομική ιατρική να εφαρμόσουμε τόσο μια φαρμακευτική αγωγή που θα έχει τις λιγότερες παρενέργειες και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα για τον συγκεκριμένο οργανισμό, όσο και να καλύψουμε ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά - βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα - και να δώσουμε την κατάλληλη διατροφή που χρειάζεται ο συγκεκριμένος οργανισμός για να λειτουργήσει καλύτερα.  

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους