Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Θεραπευτική Προσέγγιση

 

Presicion Medicine 

Θεραπεύοντας την Αιτία με την Ιατρική Ακριβείας

Η προσέγγισή μας είναι αιτιολογική, χρησιμοποιούμε προηγμένες διαγνωστικές αναλύσεις σε μοριακό και γενετικό επίπεδο με στόχο να εντοπίσουμε τα ακριβή αίτια κάθε προβλήματος υγείας.

Στις κλινικές μας εφαρμόζουμε την Ιατρική Ακριβείας (Precision Medicine) για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων και χρόνιων νοσημάτων.

  "Στόχος της ιατρικής ακρίβειας είναι να στοχεύσει τις σωστές θεραπείες στους κατάλληλους ασθενείς την κατάλληλη στιγμή. Οι περισσότερες ιατρικές θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για τον "μέσο ασθενή" με μια γενική προσέγγιση που εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βιολογική μοναδικότητα του καθενός ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να είναι επιτυχές για ορισμένους ασθενείς, αλλά όχι για άλλους. 
 
  Η ιατρική ακρίβειας, γνωστή και ως «εξατομικευμένη ιατρική», είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στη διαμόρφωση της θεραπείας και στην πρόληψη των ασθενειών, η οποία λαμβάνει υπόψη, τις διαφορές στα γονίδια, τα περιβάλλοντα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων."


Αντιμετωπίζουμε περιστατικά από τις εξής κατηγορίες:

Αυτοάνοσα Νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Chronη σκλήρυνση κατά πλάκαςνοσήματα του θυρεοειδούς, η ρευματοειδής αρθρίτιδαη σκληροδερμία, ο ερυθηματώδης λύκος, ή η ψωρίαση.

Χρόνια Προβλήματα Υγείας: όπως ο διαβήτης, η χοληστερίνη, η υπέρταση, ο καρκίνος, οι γαστρεντερικές διαταραχές, το ευερέθιστο έντερο, η χρόνια γαστρίτιδα, τα καρδιολογικά νοσήματα, η οστεοαρθρίτιδα

Πρόληψη με στόχο την βελτίωση της υγείας, την προστασία του οργανισμού από την πρόωρη γήρανση, την διατήρηση φυσιολογικού βάρους, και την ανάκτηση της ενέργειας και ζωτικότητας του οργανισμού. Οι μεταβολομικές αναλύσεις μπορούν να εντοπίσουν διαταραχές σε μοριακό επίπεδο χρόνια πριν την εμφάνιση νόσου

Τα εργαλεία της Ιατρικής Ακριβείας ενσωματώνουν δεδομένα, από τις Metabolomic Analysis®, την Ανάλυση Τελομερών, το μικροβίωμα, τα γονίδια, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την παθολογία του ατόμου, για την στοχευμένη διαχείριση της υγείας του. Κάθε ασθενής διαφοροποιείται ως προς τα παραπάνω και αποτελεί ένα μοναδικό βιολογικό σύστημα. 

Η Ιατρική Ακριβείας στοχεύει τη σωστή θεραπεία, στον κατάλληλο ασθενή, την κατάλληλη στιγμή. 
 
Metabolomic Analysis®
Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι ένα εργαλείο της Ιατρικής Ακριβείας που μετρά πολύ μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού και αποτυπώνουν την κατάσταση της υγείας την δεδομένη χρονική στιγμή.

Η εξέταση Metabolomic Analysis® που διενεργείται στις κλινικές μας παρέχει ακριβή δεδομένα για την αντιμετώπιση και πρόληψη αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών, όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η νόσος Hashimoto, η νόσος του Crohn και άλλες παθήσεις. 

Η εξέταση εντοπίζει πρώιμα διαταραχές του οργανισμού και προσδιορίζει τους διαφορετικούς παράγοντες της νόσου, αποτυπώνοντας με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις ανάγκες του οργανισμού, που οφείλονται τόσο σε ενδογενείς (DNA) όσο και εξωγενείς παράγοντες (διατροφή, άσκηση, στρες). Κάθε οργανισμός αξιολογείται ως ένα μοναδικό βιολογικό σύστημα.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας σήμερα. (Harvard Mag). Αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού και διαμορφώνουν την εξατομικευμένη αιτιολογική προσέγγιση και πρόληψη.

Εντοπίζονται παράγοντες που αφορούν:
  • τις φλεγμονές
  • τις ελλείψεις σε μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
  • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια (μιτοχονδριακή λειτουργία)
  • την λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού 
  • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
  • το εντερικό μικροβίωμα 
  • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
και επιπρόσθετους δείκτες που εστιάζουν στην απόκλιση του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο.

H εξέταση Metabolomic Analysis® διενεργείται σε δείγμα αίματος και ούρων και πραγματοποιείται στην Ελλάδα σε ένα από τα πέντε διεθνή εργαστήρια με τις υψηλότερες τεχνικές προδιαγραφές, με πιστοποίηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Έρευνας και Διάγνωσης Συγγενών και Μεταβολικών Νοσημάτων (ERNDIM, πρόκειται για τον επιστημονικό οργανισμό με υψηλότερα εργαστηριακά πρότυπα παγκοσμίως) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ
 


Ανάλυση Τελομερών 
Η μέτρηση του μήκους των τελομερών (ακραία τμήματα των χρωμοσωμάτων) σε κάθε οργανισμό και σε κάθε χρωμόσωμα ξεχωριστά (184 τελομερή) προσδιορίζει την βιολογική ηλικία έναντι της χρονολογικής.

Η εξέταση διενεργείται στις κλινικές μας, σε αποκλειστική συνεργασία με ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας. 

Κοντά τελομερή συνδέονται με όλα τα χρόνια νοσήματα και φαίνεται να είναι η βασική και βιολογικά προγραμματισμένη αιτία των νοσημάτων που σχετίζονται με το γήρας, όπως καρκίνος, καρδιοπάθειες, διαβήτης, αυτοάνοσα νοσήματα και άλλες παθήσεις.

Παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, η κάλυψη ελλείψεων σε βιταμίνες και στοιχεία, η κατάλληλη άσκηση και η χορήγηση φυσικών ουσιών που ενεργοποιούν τους κυτταρικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης μπορούν να μειώσουν ή και να αναστρέψουν την απώλεια του μήκους των μικρών τελομερών.

Πρόκειται για ένα επίτευγμα της σύγχρονης ιατρικής επιστήμης που βραβεύτηκε με βραβείο Νόμπελ της Ιατρικής το 2009.

 
Αποτελέσματα εξετάσεων & αγωγή
Η αγωγή για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες, τις ανισορροπίες και ανάγκες του οργανισμού που εντοπίστηκαν μέσα από τις μεταβολομικές εξετάσεις ή και εξετάσεις τελομερών. Περιλαμβάνει, παράλληλα με την συμπτωματική αγωγή που ενδεχομένως ακολουθείται ήδη από τον ασθενή, χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή.

H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η σταδιακή αποκατάσταση των παραπάνω παραγόντων επιφέρει μια σταθερή βελτίωση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού αντί μια βαθμιαία επιδείνωση, γιατί το σώμα είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές.

 

Συχνές Ερωτήσεις

Πρώτη και Δεύτερη Επίσκεψη 
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη εξετάζεστε από έναν από τους εξειδικευμένους γιατρούς των κλινικών. Λαμβάνεται το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας και πραγματοποιείται λήψη δείγματος αίματος και ούρων. Την ίδια μέρα, κλινική διατροφολόγος λαμβάνει το διατροφικό ιστορικό και καταγράφει στοιχεία που αφορούν στον τρόπο ζωής σας. Αυτά είναι ζωτικά δεδομένα για την αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας σας σε συνάρτηση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Η συνολική διάρκεια της πρώτης επίσκεψης είναι περίπου μιάμισης ώρας.

Η δεύτερη σας επίσκεψη προγραμματίζεται μέσα σε δέκα ημέρες περίπου, ώστε να λάβετε τα αποτελέσματα των εξετάσεων καθώς και την αγωγή. 

Στη συνέχεια προγραμματίζεται επαναληπτική επίσκεψη σε 3 μήνες ή ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας και με παρακολουθεί ήδη γιατρός γι αυτό. Μπορώ να σας επισκεφτώ;
Ναι μπορείτε. Η αγωγή στοχεύει στην ενίσχυση του οργανισμού σας σε κυτταρικό επίπεδο και δεν επηρεάζει την φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε. Αντιθέτως βελτιώνει την απόδοση και αποτελεσματικότητα της. 

Έχω ήδη τον δικό μου διατροφολόγο. Χρειάζεται να επισκεφτώ και τον διατροφολόγο της κλινικής σας;
Ναι. Η διατροφή είναι συνάρτηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων που διενεργούμε και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αγωγής. 

Τι χρειάζεται να φέρω στο ραντεβού μου;
Μια λίστα με όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνετε αυτήν την περίοδο. Εξετάσεις που κάνατε μέχρι 12 μήνες είναι χρήσιμες. 


Καλύπτει η ασφάλεια μου το κόστος;
Συχνά τα κόστη των εξετάσεων και της παρακολούθησης περιλαμβάνονται στις καλύψεις των ιδιωτικών ασφαλιστικών καλύψεων υγείας, είτε εν μέρη είτε συνολικά. Αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την ασφαλιστική εταιρεία, το πρόγραμμα κάλυψης και την νόσο. Σε κάθε περίπτωση θα λάβετε ακριβή απόδειξη και ιατρικές βεβαιώσεις σχετικά με τις υπηρεσίες που λάβατε, ώστε να τις καταθέσετε στην ασφάλεια σας.
 

 
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Καθηγητής Μεταμοσχεύσεων Πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας. Ειδικός στην Αναισθησιολογία και Αναζωογόνηση, Ειδικός στην Επιστήμη της Διατροφής.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Μιλάνο Ιταλίας.
Παιδίατρος του Πανεπιστημίου της Βερόνα της Ιταλίας, με ειδίκευση στην παιδιατρική, στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους