Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Μείωση της Kατανάλωσης Zάχαρης για τη Mείωση του Kινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων
Αγωγή και Παρακολούθηση εξ Aποστάσεως
Τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν την παραγωγή μυελίνης στα νευρικά κύτταρα

The Human Longevity Project – Επεισόδιο 3: Διατροφή & Άσκηση: οι εκπληκτικές συνήθειες των υγιών πληθυσμών
 
The Human Longevity Project – Επεισόδιο 3: Διατροφή & Άσκηση: οι εκπληκτικές συνήθειες των υγιών πληθυσμών

Jason Prall: Καλωσορίσατε και πάλι στο The Human Longevity project. Στο 1ο επεισόδιο είδαμε πως τα μιτοχόνδρια κατευθύνουν την διαδικασία γήρανσης και στο 2ο επεισόδιο είδαμε τους διαφορετικούς τρόπους που το μικροβίωμα ελέγχει την λειτουργία.

Με αυτή τη νέα πλέον γνώση, το σκηνικό έχει τεθεί για να συνεχίσουμε με την υπόλοιπη σειρά επεισοδίων καθώς εξετάζουμε διαφορετικούς παράγοντες τρόπου ζωής που επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα και την υγεία μας στο σύνολο.

Ας προχωρήσουμε με το 3ο επεισόδιο, όπου θα μελετήσουμε από μια μοναδική οπτική γωνία την διατροφή και την άσκηση.

Dr. Mark Hyman, Director of Cleveland Clinic Center for Functional Medicine: πιστεύουμε ότι μπορούμε να φάμε ό, τι θέλουμε είναι ΟΚ, απλά θα το επεξεργαστούμε, είναι απλά θερμίδες και δεν χρειαζόμαστε πολλές θερμίδες, χάνουμε βάρος αν ασκούμαστε αρκετά, αν διατηρούμε το ίδιο βάρος, αλλά η αλήθεια είναι ότι το φαγητό είναι πληροφορία δεν είναι απλά θερμίδες, οπότε πρέπει να κατανοήσουμε ότι η ποιότητα μετράει.

Jeffrey Bland, PhD, Biochemist, Researcher, & Founder of Institute for Functional Medicine: Μόλις ξεκινήσει η επεξεργασία της τροφής, ξεκινάει και η νοθεία της και η νοθεία της τροφής μπορεί να έχει πολύ μικρές συνέπειες ή πολύ σημαντικές συνέπειες αν γίνεται λεύκανση των τροφίμων και τα τρόφιμα εκτίθενται σε υψηλές τοξίνες και θείο και η χημική σύνθεση αυτών των υλικών είναι διαφορετική αν και οι χημικοί ισχυρίζονται ότι έχουν την ίδια ακριβώς σύνθεση ατόμων μέσα τους, θα είναι κατανεμημένα σε πολύ διαφορετικό συνδυασμό και θα έχουν διαφορετικό τρόπο πέψης, απορρόφησης, μεταφοράς, αφομοίωσης, και αξιοποίησης από το σώμα.

Andrea Nakayama, Functional Nutritionist and Educator: όσο περισσότερο μπορούμε να τρώμε ζωντανές τροφές και να αγοράζουμε ζωντανές τροφές και εννοούμε τις οργανικές και ωμές τροφές που έχουν ουσιαστικά όσα περισσότερα ένζυμα γίνεται τόσο το καλύτερο γίνεται η πέψη από το σώμα μας και επίσης από πλευράς ενζύμων δηλαδή μπαίνει σε λειτουργία όλη η χημεία του σώματος. Πιστεύω επικεντρωνόμαστε περισσότερο και συχνότερα στα τυποποιημένα τρόφιμα και υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να εντάξουμε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Dr. Dimitris Tsoukalas, President of the European Institute of Nutritional Medicine: Γνωρίζουμε ότι τα μικρο RNA που υπάρχουν κυρίως στα λαχανικά παράγουν βαριές και σημαντικές επιγενετικές αντιδράσεις με το γονιδιόμα μας οπότε τροποποιούν την γενετική μας απάντηση και εν τέλει τα φαινότυπά μας, οπότε και το πως μοιάζουμε.

Οπότε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ποικιλία τροφών που δεν είναι επεξεργασμένες οπότε αυτά τα μικρά μόρια να μην χάνονται ούτε να αλλάζουν και αν ζούμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φύση αυτό θα ήταν μια φυσική διαδικασία και το σώμα μας ρυθμίζει τις αντιδράσεις του σε αυτό, αλλά αν επεξεργαζόμαστε τις τροφές μας, το οποίο μπορεί να σημαίνει και αλλαγές σε χημικό και μοριακό επίπεδο, δε γνωρίζουμε καν τις συνέπειες, ποιο θα είναι το αποτέλεσμα.

Alvin Danenberg, DDS, Periodontist & Functional Medicine Practitioner: αυτές οι επεξεργασμένες τροφές δυστυχώς -αν ρίξετε μια ματιά στα συστατικά τους- περιέχουν πολλά χημικά και συντηρητικά, και τεχνητά γλυκαντικά, και επεξεργασμένα σιτηρά και υδρογονωμένα έλαια, ή μερικώς υδρογονωμένα έλαια αυτές είναι οι τροφές που είναι ανθυγιεινές. Επεξεργασία τροφών με επεξεργασμένους σπόρους ελαίων, όπως το έλαιο canola και το σογιέλαιο, και το ηλιέλαιο, αυτά είναι ανθυγιεινά και αυτά είναι τα τρόφιμα που καταστρέφουν το έντερο και το στόμα. Οπωσδήποτε τα ανθρακούχα αναψυκτικά, οποιουδήποτε τύπου, είναι πολύ ανθυγιεινά είναι πολύ όξινα, το στόμα δεν θέλει να έχει αυτού του είδους την οξύτητα όλη την ώρα, οπότε είναι πολυ όξινα, έχουν είτε υψηλά επίπεδα ζάχαρης, είτε υψηλά επίπεδα φωσφορικού οξέως, υψηλά επίπεδα τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, τα οποία είναι ανθυγιεινά για πληθώρα άλλων λόγων.
Οπότε αυτά είναι χημικά που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών, δημιουργούν ανθυγιεινά βακτήρια στην οδοντική πλάκα αλλάζουν το συνολικό μικροβίωμα στην γλώσσα και όταν τα καταπίνουμε βλάπτουν το έντερό μας.

Kiran Krishnan, Research Microbiologist & Chief Science Officer at Microbiome Labs: η πλειοψηφία των πλυθησμών στον κόσμο τρώνε κάποια μορφή ψωμιού, μάλιστα σε πολλά μέρη είναι βασικό μέρος της διατροφής τους και το θέμα είναι ότι οι σπόροι περιέχουν συνδέσεις που τροφοδοτούν πολύ συγκεκριμένα μικρόβια μέσα στο έντερό μας, ας πάρουμε για παράδειγμα το κριθάρι. Το κριθάρι περιέχει υψηλά επίπεδα βήτα γλυκάνης και η βήτα γλυκάνη είναι πολύ συγκεκριμένο πρεβιοτικό που τροφοδοτεί συγκεκριμένους τύπους μικροβίων στο έντερο που άλλες πηγές τροφών απλά δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν.

Οπότε παίρνοντας το σιτάρι, το φυσικά καλλιεργημένο καλό σιτάρι, και μετατρέποντάς το σε ψωμί, που είναι ένας εύκολος τρόπος να καταναλωθεί το σιτάρι είναι ουσιαστικά ένας φυσιολογικός τρόπος της εξέλιξης των ανθρώπων και η δαιμονοποίηση του ψωμιού θα μας οδηγήσει επί της ουσίας στο να τρώμε υποκατάστατα, που είναι πολύ χειρότερα.  Ξέρετε, τώρα έχουμε διάφορα ψωμιά που δεν περιέχουν σίτο, όπου αντικαθιστούν τους υδατάνθρακες με άλλα λιπαρά και αυτό επί της ουσίας διαταράσσει την πρόσληψή μας σε μακροθρεπτικά συστατικά και επίσης διαταράσσει το μικροβίωμα.
Οπότε δεν είναι το ψωμί καθεαυτό, αλλά η δυνατότητα του σώματός μας να διαχειριστεί το ψωμί, και το είδος του ψωμιού που τρώμε.

Dr. Dimitris Tsoukalas, President of the European Institute of Nutritional Medicine: Έχουμε δύο παράγοντες εδώ. Ένας παράγοντας είναι ότι η τροφή έχει αλλάξει, οπότε η ποσότητα γλουτένης στο ψωμί της γιαγιάς μου ήταν πολύ χαμηλή, γιατί δεν ήταν επεξεργασμένο, γιατί το άφηνε να έχει μια φυσική διαδικασία ζύμωσης, πριν το μετατρέψει σε ψωμί, γιατί το σιτάρι ήταν διαφορετικό οπότε είχε από μόνο χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη, γιατί είχε πολλές φυτικές ίνες, οπότε η γλουτένη αραιωνόταν μέσα σε αυτό.

Οπότε στο τέλος, αυτό που έφτανε στον τελικό καταναλωτή, ήταν μια πολύ μικρή ποσότητα γλουτένης. Τώρα, επειδή έχουμε όλες αυτές τις διαδικασίες καθαρισμού, η ποσότητα της γλουτένης είναι κατά προσέγγιση 10 με 20 φορές.
Οπότε το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην προσαρμογή, ή ότι μπορούσαμε να τρώμε γλουτένη στο παρελθόν, και τώρα δεν μπορούμε, το πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ η γλουτένη σήμερα.

Jason Prall: Είδαμε από πρώτο χέρι πόσο σημαντικός είναι ο τρόπος ζωής στην υγεία και την μακροζωία.  Η αυτοπρόσωπη εμπειρία που είχαμε μέσα σε αυτές τις μοναδικές κοινωνίες, στις περιοχές που βρεθήκαμε, ήταν πραγματικά κάτι που μας άλλαξε τη ζωή και μας ενέπνευσε.

Ξέρετε, μέσα από τα ταξίδια μας σε όλο τον κόσμο, συνειδητοποιήσαμε πόσο τυχεροί είμαστε στις ΗΠΑ. Καθώς το συγκεκριμένο πρότζεκτ αφορά την μακροζωία, αναλύσαμε περιοχές που είχαν τα χαμηλότερα αποτελέσματα υγείας, ειδικά αναφορικά με τα παιδιά, και θέσαμε ως στόχο να κάνουμε μια πραγματική διαφορά και εκεί επίσης.
Η αποστολή μας είναι να βοηθήσουμε 1 εκατομμύριο παιδιά, ελαττώνοντας τον αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τις γεννήσεις παγκοσμίως.

Ένα μέρος των εσόδων αυτής της σειράς θα πάει σε οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα,  που δραστηριοποιούνται στο να σώζουν ζωές μητέρων και νεογέννητων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Κάθε μέρα, χιλιάδες νεογέννητα και μητέρες πεθαίνουν λόγω περιπλοκών στη γέννα, και λόγω έλλειψης φροντίδας και κυρίως λόγω έλλειψης βασικών πόρων.


Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους