Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

  • book banner

The Human Longevity Project – Επεισόδιο 1: Η αλήθεια για τη γήρανση: μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αντιστραφεί;
Ενεργοποιήστε ελληνικούς υπότιτλους


Απόσπασμα από το ντοκυμαντέρ: The Human Longevity Project – Επεισόδιο 1: Η αλήθεια για τη γήρανση: μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αντιστραφεί;

Jason Prall, παρουσιαστής
: Είμαι ο Jason Prall και θέλω να σας καλωσορίσω στο the Human Longevity Project. Πήραμε συνέντευξη από περισσότερους από 90 ειδικούς σε θέματα υγείας για να μας εξηγήσουν πώς βγήκαμε τόσο πολύ εκτός πορείας και τι μπορούμε να κάνουμε για να θέσουμε ένα τέλος σε αυτή την επιδημία χρόνιων ασθενειών που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Και θα καλύψουμε μεγάλο έδαφος σε αυτό το κομμάτι και θα μάθετε ακριβώς τι είναι η γήρανση, πώς να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία και τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε αυτή τη γνώση, για να ζήσετε περισσότερο να έχετε μια πιο ευτυχισμένη, και εκπληρωμένη ζωή.

Dr. Mark Hyman, Director of Cleveland Clinic Center for Functional Medicine: Συνήθως αντιμετωπίζουμε το σώμα σαν ένα σύνολο αποτελούμενο από πολλά διαφορετικά μέρη και πηγαίνουμε σε διαφορετικό γιατρό για κάθε μέρος του. Πχ. για τον πονοκέφαλο πηγαίνουμε σε γιατρό για το κεφάλι. Το πρόβλημα είναι ότι ο πονοκέφαλος μπορεί να προκληθεί από κάτι που τρώμε ή από τη χλωρίδα του εντέρου μας ή από κάποια θρεπτική ανεπάρκεια ή κάποια τοξίνη και δεν έχουμε τρόπο να το χαρτογραφήσουμε αυτό επειδή η επιστήμη αλλάζει τόσο γρήγορα που δεν έχουμε προλάβει να την προφτάσουμε κλινικά.

Michael McEvoy, Clinical Educator, Founder of Metabolic Healing & Co-founder of TrueReport: Γνωρίζουμε ότι υπάρχει το πυρηνικό DNA και το μιτοχονδριακό DNA τα οποία δεν είναι ίδια. Το μιτοχονδριακό DNA κληρονομείται από τη μητέρα, ενώ το πυρηνικό DNA κληρονομείται και από τους δύο γονείς, αλλά υπάρχει μια αμφίδρομη επικοινωνία που αφορά τον τρόπο που λειτουργούν τα κύτταρά μας, το πώς δημιουργείται το ATP και το πώς το DNA μας επικοινωνεί με τα μιτοχόνδρια.

Dr. Dimitris Tsoukalas, President of the European Institute of Nutritional Medicine: Ανακαλύψαμε πρόσφατα ότι υπάρχουν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των μιτοχονδρίων και του πυρήνα των κυττάρων. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα μιτοχόνδρια απελευθερώνουν μερικά μόρια που φτάνουν στον πυρήνα και κάνουν το γονιδιόμα μας να αντιδράσει σε αυτό που συμβαίνει.

Michael McEvoy, Clinical Educator, Founder of Metabolic Healing & Co-founder of TrueReport: Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε το DNA το οποίο είναι σαν ένα εγχειρίδιο οδηγιών, ένα γιγαντιαίο εγχειρίδιο οδηγιών που θα πρέπει να λέει “αυτό είναι το σώμα και με αυτό τον τρόπο πρέπει να λειτουργεί δεδομένων των περιστάσεων που έχετε κληρονομήσει», αλλά αυτό το DNA πρέπει να μεταφραστεί σε RNA και το RNA πρέπει να μεταφραστεί σε πρωτεΐνη που είναι τελικά αυτό που πραγματικά χρησιμοποιείται. Έτσι μπορεί να υπάρξουν όλα τα είδη των πιθανών προβλημάτων που συμβαίνουν στο DNA στη διαδικασία μετάφρασης του RNA σε πρωτεΐνη που πραγματικά δεν έχουμε αρκετά καλή κατανόηση ακόμα, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε με βάση τις υπάρχουσες έρευνες ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πάνω σε αυτούς τους μηχανισμούς.

Dr. Ben Lynch, Naturopathic Doctor: Για μένα ένα γονίδιο είναι απλά ένα βιβλίο προς ανάγνωση, έτσι ένα γονίδιο έχει μια δουλειά να κάνει. Έχουμε περίπου 19.000 διαφορετικά γονίδια όπου κάποια κάνουν μια συγκεκριμένη δουλειά, ορισμένα κάνουν πολλαπλές εργασίες, και έτσι αν ένα γονίδιο παίρνει εντολή να ενεργοποιηθεί τότε θα το κάνει, και οι παράγοντες που θα ενεργοποιήσουν ένα γονίδιο θα μπορούσε να είναι λοιμώξεις, θα μπορούσε να είναι ο τρόπος που σκέφτεστε, αν είστε εκνευρισμένοι ή νευριασμένοι πυροδοτείτε πολλά γονίδια για να σας διεγείρουν ώστε να μπορέσετε να αναλάβετε δράση.

Dr. Dimitris Tsoukalas, President of the European Institute of Nutritional Medicine: Ένας νέος όρος έχει γεννηθεί τα τελευταία χρόνια στη βιολογία που ονομάζεται επιγενετική, προέρχεται από την ελληνική λέξη «επί» που σημαίνει "πάνω από" και τη «γενετική». Οπότε γεννιέται κάποιος και οι περισσότεροι από εμάς γεννιόμαστε υγιείς, υπάρχει μόνο μια περίπτωση στις 2500 που έχει κάποιο συγγενές νόσημα, λόγω προβληματικών γονιδίων, αλλά υπάρχουν 2499 από εμάς που γεννιούνται υγιείς, έτσι το τι κάνουμε μετά τη γέννησή μας -που είναι η επιγενετική- είναι αυτό που επηρεάζει τις αλλαγές στην υγεία μας και αυτό είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας.

Dr. Datis Kharrazian, Clinical Researcher, Functional Neurologist & Professor: Τα γονίδια είναι μόνο μέρος της συνολικής εικόνας, το πώς τα αλλάζετε ή τα εκφράζετε μέσα από τα πράγματα που κάνετε στη ζωή σας πραγματικά κάνει όλη τη διαφορά.

Όταν εξετάζουμε αυτές τις μελέτες γονιδίων δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας, ένας τρόπος ζωής και διατροφής παίζει ρόλο στην διαμόρφωση του ατόμου. Το κλασικό παράδειγμα στα καλύτερα μοντέλα είναι οι μελέτες σε διδύμους επειδή μοιράζονται παρόμοιο DNA.

Matt Riemann, Clinical Educator & Health Futurist: Τα ταυτόσημα δίδυμα έχουν το ίδιο ακριβώς γενετικό υλικό, με την πάροδο του χρόνου όμως γίνονται πολύ πολύ διαφορετικοί άνθρωποι επειδή τα περιβάλλοντά τους, ο τρόπος ζωής, διατροφής, δουλειάς τους οι παρέες που κάνουν, τα περιβάλλοντα και τα κλίματα που επιλέγουν να ζήσουν τους κάνουν πολύ πολύ διαφορετικούς ανθρώπους,  καθαρά και μόνο λόγω της επιγενετικής.

Sachin Patel, DC, Founder of Living Proof Institute: Μελετώντας τις έρευνες που αφορούν δίδυμους μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, τα πρόσωπα τους είναι δραματικά διαφορετικά. Τώρα, κάποιος που καπνίζει, πιθανώς αν σκάψουμε λίγο βαθύτερα, μπορεί να υπάρχει ένας συναισθηματικός παράγοντας στο γιατί εξακολουθεί να καπνίζει και έτσι θα μπορούσε να είναι αυτό που τον κάνει να γερνάει πιο γρήγορα απ' ότι τα ίδια τα τσιγάρα γι 'αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να μελετήσουμε τους ανθρώπους σε σχέση με τα πειραματόζωα, τα ποντίκια ή τα μικρόβια που μελετούμε μέσα σε ένα εργαστηριακό δοχείο, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά επίπεδα πολυπλοκότητας στην ανθρώπινη ζωή που είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε ότι είναι ένα συγκεκριμένο πράγμα, αλλά εμείς σίγουρα γνωρίζουμε ότι έχουν τα ίδια γονίδια, μιας και είναι δίδυμα και τα περιβάλλοντα και οι συνθήκες και οι αποφάσεις που πήραν στη ζωή τους άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο ντύνονται, σκέφτονται και τον τρόπο που λειτουργούν.

Dr. Dimitris Tsoukalas, President of the European Institute of Nutritional Medicine: Έτσι ενώ διάφοροι παράγοντες συσσωρεύονται και δημιουργούν βλάβη σε κυτταρικό ή βιολογικό επίπεδο, αυτοί προκαλούν τη διαίρεση των κυττάρων μας. Στην πραγματικότητα τα βλαστοκύτταρα, τα μητρικά κύτταρα είναι αυτά που μπορούν να διαιρεθούν και να αντικαταστήσουν όλα τα κατεστραμμένα κύτταρα. Αλλά κάθε φορά που διαιρούνται ένα μέρος στην άκρη κάθε χρωμοσώματος, που ονομάζεται τελομερές, από τις Ελληνικές λέξεις  «τέλος» και «μέρος», δεν αντιγράφεται.

Όταν τα τελομερή κονταίνουν, το DNA και το γονιδιόμα, όπου το γονιδιόμα είναι οι πληροφορίες που περιέχονται μέσα στο DNA και τα χρωμοσώματα, γίνεται ασταθές. Οπότε όταν έχουμε ασταθές DNA είμαστε ευάλωτοι σε ασθένειες, ή και στον θάνατο, καθώς το DNA δεν λειτουργεί σωστά. Όσο πιο κοντά είναι τα τελομερή μας, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βιολογική ηλικία μας.

Matt Riemann, Clinical Educator & Health Futurist: Η συζήτηση για τα τελομερή που αποτελούν τα άκρα των γονιδίων μας ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Περίπου πριν από μια δεκαετία, όπου μελετήθηκε και ανακαλύψαμε ότι κονταίνουν καθώς μεγαλώνουμε, και αυτό είναι κάτι που μας ενθουσιάζει σαν πληροφορία, καθώς καταλαβαίνουμε τώρα ότι ο τρόπος ζωής επηρεάζει περισσότερο από όσο πιστεύαμε τα γονίδιά μας και μάλιστα τα επηρεάζει τόσο ώστε μπορεί να κονταίνουν με βραδύτερο ρυθμό ή ακόμα και να αναστρέψει την διαδικασία της γήρανσης.

Dr. Dimitris Tsoukalas, President of the European Institute of Nutritional Medicine: Οπότε ο τρόπος ζωής που ακολουθούμε, η διατροφή, το στρες, το περιβάλλον, επηρεάζει το βαθμό βλάβης και το πόσο γρήγορα ή πόσο αργά κονταίνουν τα τελομερή μας.

Jason Prall: Ελπίζω να απολαύσατε το 1ο επεισόδιο του The Human Longevity project, καθώς αναλύσαμε σε βάθος τη μιτοχονδριακή υγεία.

Τα μιτοχόνδρια παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη διαδικασία γήρανσης, επικοινωνώντας με το μικροβίωμά μας και το DNA μας για να ελέγξει την γενετική έκφραση. Οπότε το ερώτημα είναι, πώς θα διατηρούμε τα μιτοχόνδριά μας υγιή.
Καθώς θα προχωράμε στα επόμενα επεισόδια αυτής της σειράς. θα μάθετε πώς παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η δίαιτα, η άσκηση, το φως, οι τοξίνες, τα συναισθήματα, η κοινωνία και οι στόχοι στη ζωή, επηρεάζουν τα μιτοχόνδρια ώστε να επηρεάσουν την κατάσταση της υγείας σας, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη, πιο υγιή, και πιο αρμονική ζωή.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε σήμερα έχουν αντίκτυπο στα παιδιά μας όπως ποτέ πριν και για αυτό τον λόγο το έχουμε κάνει δικό στόχο μας να μειώσουμε την θνησιμότητα στις γεννήσεις παγκοσμίως.
Στοχεύουμε το έργο μας να επηρεάσει τις ζωές ενός εκατομμυρίου παιδιών. Τις επόμενες μέρες θα μάθετε περισσότερα για αυτή την αποστολή και για το σχέδιό μας αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, την συμμετοχή σας, την φωνή σας και το πάθος σας, είναι πολύ κρίσιμα για εμάς.

Παρακαλώ συνεχίστε να διαδίδετε το έργο μας κοινοποιώντας το παρόν βίντεο, και βοηθήστε μας να μεγαλώσουμε αυτό το κίνημα.

Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Σας ευχαριστώ.


Πηγή

 The Human Longevity Project 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους