Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Αντιφλεγμονώδης Διατροφή
Η Θέση της Διόρθωσης των Ελλείψεων του Οργανισμού στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Χρόνιων Ασθενειών
Η Φλεγμονή ως Θεραπευτική Διαδικασία
Μείωση της Kατανάλωσης Zάχαρης για τη Mείωση του Kινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων

Δείτε επίσης

Αντιφλεγμονώδης Διατροφή
Η Θέση της Διόρθωσης των Ελλείψεων του Οργανισμού στην Πρόληψη και Αντιμετώπιση Χρόνιων Ασθενειών
Η Φλεγμονή ως Θεραπευτική Διαδικασία
Μείωση της Kατανάλωσης Zάχαρης για τη Mείωση του Kινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων

Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη
Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη 

του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά


Η επιτροπή σύστασης διατροφικών κατευθυντήριων οδηγιών των ΗΠΑ (Dietary Guidelines Advisory Committee), συντάσσει ανά πενταετία μια αναφορά που επηρεάζει σε ευρεία κλίμακα την παγκόσμια κοινότητα σε θέματα διατροφής και υγείας.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις επηρεάζουν άμεσα τις αναφορές στα ΜΜΕ για τη διατροφή, τους ισχυρισμούς υγείας των εταιρειών παρασκευής τροφίμων, τις συστάσεις και οδηγίες που δίνουν γιατροί και διαιτολόγοι, τη διατροφή στα σχολεία, μέχρι και τον τρόπο διαφήμισης των τροφίμων.


Διατροφικές Συστάσεις και Χοληστερίνη

Οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015 διαμορφώνουν αυτή τη φορά μια πολύ σημαντική αλλαγή θέσης σε σχέση με τις προηγούμενες, που αφορά στη χοληστερίνη και αναφέρουν τα εξής:

Χοληστερόλη: Παλαιότερα, οι Διαιτητικές Οδηγίες συνιστούσαν τον περιορισμό πρόσληψης χοληστερόλης σε λιγότερο από 300 mg/ημέρα.
Το 2015 η επιτροπή διατροφικών συστάσεων (DGAC) δεν θα συνεχίσει την εν λόγω σύσταση επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση χοληστερόλης  
μέσα από τη διατροφή και των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα.

Σε συμφωνία και με τα συμπεράσματα της αναφοράς της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA / ACC report) η χοληστερόλη είναι μια θρεπτική ουσία της οποία η αυξημένη κατανάλωση δεν καθιστά πρόβλημα.”

Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Συστάσεων (DGAC).
Αναφορά 2015, κεφάλαιο 1, σελ. 17.

Δηλαδή, αναφέρεται ότι η κατανάλωση χοληστερίνης δεν είναι πρόβλημα για την υγεία και δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα. Πρόκειται για μια επαναστατική στροφή, σε σχέση με τις συστάσεις των προηγούμενων 50 χρόνων, που επηρέασαν και άλλαξαν πλήρως τις διατροφικές μας συνήθειες.

Αυτή η αναφορά, σε συνδυασμό με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας(1) που αποδεσμεύουν τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής από τα επίπεδα χοληστερίνης, επιφέρουν μια πολύ σημαντική αλλαγή στο κομμάτι διατροφικών και φαρμακευτικών συστάσεων σχετικά με τη χοληστερίνη.


Χοληστερίνη, ο καλός της υπόθεσης


Η χοληστερίνη παράγεται κατά το 85% από τον ίδιο τον οργανισμό και είναι ένα βασικό συστατικό για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής(2). Η πρόσληψη της μέσα από την τροφή, αφορά μόνο στο 15% της χοληστερίνης που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επηρεάζει τα επίπεδα στο αίμα.

Λόγω της συμμετοχής της χοληστερίνης σε πολυάριθμες λειτουργίες του οργανισμού, τα επίπεδα της στο αίμα ανεβαίνουν όχι γιατί προσλαμβάνουμε παραπάνω από την τροφή, αλλά γιατί είναι απαραίτητη στην επιδιόρθωση βλαβών σε ιστούς και κύτταρα. Το σώμα αυξάνει την ενδογενή παραγωγή χοληστερίνης για να βοηθήσει τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης.(3)  

Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά, γενετικά καθορισμένα, επίπεδα χοληστερίνης. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν τον καθορισμό "φυσιολογικών" επιπέδων.(4) Οι φυσιολογικές τιμές χοληστερίνης* μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 150-320 mg/dl(5,6).

Αν όμως ένα άτομο έχει τιμές που συνήθως κυμαίνονται για παράδειγμα κοντά στα 220 ml/dl και αυτές ανέβουν κάποια στιγμή σε υψηλότερα επίπεδα, τότε αυτό σημαίνει ότι το σώμα χρειάζεται περισσότερη χοληστερίνη, ώστε να διορθώσει μια βλάβη. Η χοληστερίνη δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μέρος της διαδικασίας επίλυσης. Η ιδανική λύση θα ήταν να εντοπίσουμε την χρόνια φλεγμονή και να επέμβουμε βοηθώντας τον οργανισμό να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Δυστυχώς, η αντίληψη για τη χοληστερίνη που επικρατούσε όλο το προηγούμενο διάστημα, οδήγησε ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην αποφυγή τροφών με μεγάλη θρεπτική αξία(6) όπως τα αυγά, το κρέας ελευθέρας βοσκής, τα θαλασσινά ή το βιολογικό βούτυρο. Παράλληλα, αυξήθηκε η κατανάλωση ζάχαρης και επεξεργασμένων τροφίμων που οδήγησαν στην αύξηση της εμφάνισης νοσημάτων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα.

Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος μέχρι το πεπερασμένο δεδομένο που αφορά στη συσχέτιση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης με την υγεία να σταματήσει να επηρεάζει τις επιλογές, τόσο του κοινού, όσο και των γιατρών. Ευελπιστώ ότι σήμερα που βιώνουμε την επανάσταση της πληροφορίας αυτή η αλλαγή θα γίνει πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.  
 


*Η διακύμανση των τιμών 150-320mg/dl αφορά σε άτομα του γενικού πλυθυσμού που δεν πάσχουν από συγγενή υπερχοληστερολαιμία, όπου οι τιμές αναφοράς είναι από 2 έως 5 φορές υψηλότερες από αυτές του γενικού πληθυσμού.   


Βιβλιογραφικές αναφορές

Dietary Guidelines Advisory Committee Report

http://edition.cnn.com/2015/02/19/health/dietary-guidelines/

http://annals.org/article.aspx?articleid=729152

Total cholesterol and all-cause mortality by sex and age: a prospective cohort study among 12.8 million adults

ACC/AHA Heart Risk Calculator
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους