Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Αυτισμός
Χρόνια Προβλήματα Υγείας
Ανθρώπινο Σώμα  Μια Εκπληκτική Μηχανή Προσαρμογής
Μπορούμε να σταματήσουμε να γερνάμε;

Έλληνες Ερευνητές Ανακάλυψαν την πιο Ισχυρή Ουσία που Έχει Βρεθεί Μέχρι Σήμερα και Ενεργοποιεί το «Ένζυμο της Αθανασίας»

 

Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση από Έλληνες ερευνητές αναφέρεται στην ανακάλυψη φυσικών ουσιών που ενεργοποιούν το ένζυμο που αναστέλλει τη γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Molecular Medicine Reports.

Η γήρανση δεν οφείλεται στην φθορά του σώματος που αυξάνει με την ηλικία, όπως πιστεύαμε μέχρι και λίγα χρόνια πριν. Οφείλεται στη σταδιακή σμίκρυνση των ακραίων τμημάτων των χρωμοσωμάτων, των τελομερών.


 
Το Νόμπελ Ιατρικής 2009 αφορούσε την περιγραφή των μηχανισμών του γήρατος, τη βιολογική του ρύθμιση μέσω των τελομερών, αλλά και την περιγραφή του ενζύμου που τα μακραίνει ξανά. Το ένζυμο αυτό ονομάζεται τελομεράση και έχει χαρακτηριστεί ως «το ένζυμο της αθανασίας».

Φυσιολογικά, η τελομεράση αντισταθμίζει τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα κατά τη διάρκεια της ζωής. Τελικά όμως η ταχύτητα που καταφέρνει η τελομεράση να μακρύνει και πάλι τα τελομερή είναι μικρότερη από αυτή με την οποία συρρικνώνονται, έτσι προκύπτει το γήρας και οι ασθένειες που συνδέονται με αυτό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης της δράσης της τελομεράσης με τελικό στόχο την αναστολή της ταχύτητας της γήρανσης. Η ενίσχυση της δράσης της τελομεράσης αναμένεται να έχει σημαντική θεραπευτική εφαρμογή σε νοσήματα που σχετίζονται άμεσα με την αύξηση της ηλικίας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια νέα ερευνητική μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, έδειξε για πρώτη φορά την ικανότητα ενός συνδυασμού φυσικών ουσιών να ενισχύουν τη δράση της τελομεράσης έως και 9 φορές σε σχέση με κύτταρα που δεν εκτέθηκαν σε αυτήν. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία αυτή είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση τελομεράσης που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

Η μελέτη διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα της Metabolomic Medicine® σε συνεργασία με επιστήμονες από ελληνικά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στη μελέτη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι για το επιστημονικό τους έργο καθηγητές Αριστείδης Τσατσάκης και Δημήτρης Σπαντίδος. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινα λευκά αιμοσφαίρια όπου καταγράφηκε η δράση της τελομεράσης πριν και μετά την χορήγηση φυσικών μορίων που έχουν ως στόχο να την ενισχύσουν.

Τα πειράματα έγιναν σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα στα οποία είχε προστεθεί μια σειρά φυσικών ουσιών και κατόπιν μετρήθηκε η δράση της τελομεράσης, σε σύγκριση με κύτταρα στα οποία δεν είχε προστεθεί κάποια δραστική ουσία. Από τους φυσικούς συνδυασμούς μορίων που εξετάσθηκαν, ο πιο ισχυρός ενεργοποιητής ήταν η φόρμουλα 08AGTL η  οποία περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και εκχύλισμα από το φυτό Centella Asiatica. Τα κύτταρα με τη φόρμουλα 08AGTL είχαν κατά 8.8 φορές μεγαλύτερη ενεργοποίηση τελομεράσης σε σχέση με αυτά που δεν είχε προστεθεί κάποια δραστική ουσία.

Οι ερευνητές παράλληλα μελέτησαν διαφορετικά φυσικά σκευάσματα και έδειξαν ότι το συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικά εκχυλίσματα αύξησε σημαντικά τη δράση της τελομεράσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι φυσικά μόρια που βρίσκονται στην ελιά, όπως το ολεανολικό οξύ, μπορούν να αυξήσουν τη δράση της τελομεράσης έως και 6 φορές.  

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι αυτή η μελέτη αποτελεί τη βάση για την εύρεση νέων μέσων πρόληψης και θεραπείας των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.


www.iatronet.gr 


 Βιβλιογραφική αναφορά:

Discovery of potent telomerase activators: Unfolding new therapeutic and anti-aging perspectives     
Dimitris Tsoukalas, Persefoni Fragkiadaki, Anca Oana Docea, Athanasios K. Alegakis, Evangelia Sarandi, Maria Thanasoula, Demetrios A. Spandidos, Aristidis Tsatsakis, Mayya Petrovna Razgonova, Daniela Calina. Mol. Med. Reports Published online on: August 23, 2019 https://doi.org/10.3892/mmr.2019.10614
 
 


Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine.
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους