Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Γιατί η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι το λίπος και η χοληστερίνη δεν είναι οι “κακοί της υπόθεσης”!
Μείωση της Kατανάλωσης Zάχαρης για τη Mείωση του Kινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων
Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη

Δείτε επίσης

Γιατί η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι το λίπος και η χοληστερίνη δεν είναι οι “κακοί της υπόθεσης”!
Μείωση της Kατανάλωσης Zάχαρης για τη Mείωση του Kινδύνου των Xρόνιων Νοσημάτων
Τέλος Εποχής για τη Χοληστερίνη

Πώς η [Αμερικάνικη] Κυβέρνηση μας έκανε Παχύσαρκους

Πώς η [Αμερικάνικη] Κυβέρνηση μας έκανε Παχύσαρκους 

Από τότε που εισήχθη η Πυραμίδα των Τροφίμων στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο μέσος Αμερικανός [και o μέσος Έλληνας] έχει γίνει πιο παχύς και πιο άρρωστος. Μήπως αυτή η διατροφική οδηγία -η βάση της σύγχρονης "υγιεινής διατροφής"- μας οδήγησε σε λάθος κατεύθυνση; Εάν ναι, πώς συνέβη αυτό και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό; Ο καρδιολόγος Δρ. Bret Scher προσφέρει λίγη τροφή για σκέψη σ’ αυτό το πολύ «βαρύ» θέμα.

       
Ενεργοποιήστε τους Ελληνικούς Υπότιτλους 
 
Ορίστε ένας γρίφος:
 
Πώς γίνεται από τότε που η κυβέρνηση άρχισε να μας λέει τι να φάμε, να έχουμε γίνει παχύτεροι και πιο άρρωστοι;
 
Το 1977, όταν η κυβέρνηση έθεσε για πρώτη φορά διαιτητικές οδηγίες, ο μέσος Αμερικανός άνδρας ζύγιζε 77 κιλά. Τώρα ζυγίζει 89. Η εικόνα δεν είναι καλύτερη για τις γυναίκες -66 με 77. Και δεν χρειάζεται κανείς μια πανεπιστημιακή μελέτη για να καταλάβει ότι το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά. Απλά κοιτάξτε γύρω σας.
 
Η αύξηση βάρους έχει συνέπειες στην πραγματική ζωή: το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 - μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά ιατρικά προβλήματα - αυξήθηκε από 2% το 1977 σε πάνω από 9% το 2015. Σε απόλυτους αριθμούς, αυτό είναι, από 5 εκατομμύρια σε πάνω από 30 εκατομμύρια ανθρώπους.
 
Πώς έγινε αυτό?


Όλα ξεκίνησαν αρκετά αθώα τη δεκαετία του 1950, όταν ο Πρόεδρος Dwight Eisenhower είχε ένα καρδιακό επεισόδιο ενώ βρισκόταν στο Λευκό Οίκο. Ξαφνικά, το ζήτημα της υγείας της καρδιάς έγινε εθνική εμμονή.
 
Λάβετε υπόψη ότι αυτή ήταν μια εποχή κατά την οποία οι επιστήμονες είχαν τιθασεύσει τη δύναμη του ατόμου, ξεκλείδωσαν τα μυστικά του DNA και που θεραπεύθηκαν ασθένειες που ήταν κάποτε ανίατες, όπως η πολιομυελίτιδα. Σίγουρα, έπρεπε να υπάρχει μια επιστημονική λύση για τις καρδιακές παθήσεις.
 
Και υπήρχε. Και ένας χαρισματικός ιατρικός ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα που ονομάστηκε Ancel Keyes την είχε.
 
Η χοληστερόλη, δήλωσε ο Keyes, ήταν ο κακός της υπόθεσης, στις καρδιακές παθήσεις.


 
Οι πλέον διάσημη μελέτη του "των επτά χωρών" ξεκαθάριζε μια για πάντα -τουλάχιστον στο μυαλό του- ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν υψηλές ποσότητες λιπαρών, ειδικά κορεσμένων λιπαρών, είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και συνεπώς υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών.
 
Μειώστε την πρόσληψη λίπους και θα μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.
 
Ο απόλυτα βέβαιος Keyes διέδωσε το μήνυμα. Ως ισχυρό μέλος της American Heart Association, βρισκόταν σε πολύ ισχυρή θέση για να το κάνει. Υπήρχε μόνο ένα πρόβλημα: η μελέτη του Keyes ήταν κακή επιστήμη. Το μέγεθος του δείγματος ήταν τόσο μικρό, η ακεραιότητα συλλογής δεδομένων τόσο άθλια και οι μεταβλητές του τρόπου ζωής μεταξύ των χωρών που μελετούσε τόσο μεγάλες, ώστε η έρευνά του δεν είχε επιστημονική ισχύ. Με άλλα λόγια, υποστήριξε ένα συμπέρασμα που δεν μπορούσε να αποδείξει.
 
Όταν άλλοι επιστήμονες αμφισβήτησαν τα συμπεράσματα του Keyes, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έντονες αντιρρήσεις, όπως: «οι άνθρωποι πεθαίνουν ενώ εσείς προβάλλετε  αντιρρήσεις για ασήμαντα σημεία που αφορούν στα στοιχεία». Και «υπάρχουν μεγάλα οφέλη ενώ δεν υπάρχουν κίνδυνοι» στην υιοθέτηση αυτού του νέου τρόπου διατροφής.
 
Το 1973, η American Heart Association καθόρισε το όριο πρόσληψης σε κορεσμένα λιπαρά στο 10%, και το 1977 η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολούθησε το παράδειγμα. Από πού προέκυψε η τιμή του 10%; Δεν προήλθε από επιστημονικά δεδομένα. Ήταν απλώς μια υπόθεση της κυβερνητικής επιτροπής.
 
Αυτό συνέβη παρά τα αντίθετα αποδεικτικά στοιχεία όπως η μελέτη εργαζομένων της Western electric Company του 1957 που δεν έδειξε διαφορά στις καρδιακές προσβολές σε αυτούς που κατανάλωναν περισσότερα ή λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Μια μακροπρόθεσμη μελέτη των ίδιων ατόμων της Western electric το 1981 κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα. Αλλά και πάλι, κανείς δεν ήθελε να το ακούσει.


 
Για να διευκολυνθεί η κατανόηση και η διάδοση του μηνύματος στα σχολεία, δημιουργήθηκε η "Διατροφική Πυραμίδα ". Αυτό είναι το σχέδιο που είδατε πρώτη φορά στην τρίτη ή τέταρτη τάξη του δημοτικού με όλα τα υποτιθέμενα καλά τρόφιμα στο κάτω μέρος - που σημαίνει "τρώτε πολλά από αυτά" και τα κακά τρόφιμα στην κορυφή- "αυτά να τα τρώτε σε περιορισμένη ποσότητα".
 
Ο τρόπος που σιτίζονται τα παιδιά μας στο σχολείο, το πώς τρέφονται τα στρατεύματά μας, το πώς τρέφονται οι άρρωστοι στα νοσοκομεία, ποιες καλλιέργειες φυτεύουμε και πώς ταΐζουμε τα βοοειδή μας, βασίζονται όλα σε αυτό το παραπλανητικό διατροφικό μοντέλο.
 
Καθώς οι Αμερικανοί έτρωγαν λιγότερο κορεσμένο λίπος -μαργαρίνη αντί για βούτυρο, επεξεργασμένα έλαια όπως καλαμποκέλαιο αντί για ελαιόλαδο, γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, έτσι άρχισαν να τρώνε περισσότερα «υγιεινά για την καρδιά» ολικής άλεσης δημητριακά, όπως ακριβώς συστήνει η Διατροφική Πυραμίδα και η ενημερωμένη της έκδοση που ονομάζεται MyPlate.
 
Καθώς η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών μειώθηκε σχεδόν κατά 40%, η κατανάλωση ραφιναρισμένων δημητριακών -υδατανθράκων που μετατρέπονται σε ζάχαρη στο σώμα - αυξήθηκε σημαντικά. Η συνολική πρόσληψη θερμίδων άρχισε επίσης να αυξάνεται.


 
Αυτό συνέβη σε σημαντικό βαθμό επειδή και οι εταιρείες τροφίμων εκμεταλλεύτηκαν τη μανία: «με χαμηλά λιπαρά». Μείωσαν το λίπος και αύξησαν τη ζάχαρη. Ξαφνικά, τα σούπερ-μάρκετ γέμισαν με υποτιθέμενα υγιή «χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη» τρόφιμα. Και ίδιο ισχύει και σήμερα. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη διεγείρουν τα κέντρα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και μας κάνουν να θέλουμε κι άλλο. Έτσι φτάσαμε στην περίφημη ατάκα για τα πατατάκια: "Βάζω στοίχημα ότι δεν μπορείτε να φάτε μόνο ένα!"
 
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας πιο παχύς πληθυσμός, με όλο και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2, ένα πρόβλημα που χειροτερεύει, δεν βελτιώνεται.
 
Πώς μπορούμε να βγούμε από αυτή την καταστροφική πορεία;
 
Υπάρχουν πολλές απαντήσεις: για μερικούς, μπορεί να είναι μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Για άλλους, να είναι μια μεσογειακή διατροφή. Για κάποιους, μπορεί να είναι χορτοφαγία ενώ για άλλους, μπορεί να είναι κάτι άλλο.

 
Πρέπει να βρείτε την καλύτερη λύση για εσάς.
 
Και αυτό είναι στ’ αλήθεια το θέμα: πρέπει να αναλάβουμε υπευθυνότητα για την υγεία μας.
 
Εάν υπάρχει ένα πράγμα που μας δίδαξε η Διατροφική Πυραμίδα αυτό είναι:
 
Μην βασίζεστε στην κυβέρνηση για να σας φροντίσει.
 
Είμαι ο Δρ Bret Scher, καρδιολόγος, για το Prager University.
 
 
Πηγή
How the Government Made You Fat Bret Scher, Sep 23, 2019.

Στοιχεία και Πηγές του άρθρου

Ever since the government began telling us what to eat, Americans have gotten fatter and sicker.

 • In 1977, when the government first set dietary guidelines, the average American male weighed around 170 pounds.
  View source
   
 • The average American male now weighs 197 pounds.
  View source
   
 • American women now weigh on average 170 pounds, up from 145 pounds in the late-1970s.
  View source
   
 • An American woman’s average weight in 2015 was about the same as an average man in the 1960s.
  View source
   
 • By 2015, the percentage of Americans diagnosed with type 2 diabetes topped 9 percent.
  View source
   
 • Related reading: “Good Calories, Bad Calories: Fats, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health” – Gary Taubes
  View source
   
 • Related reading: “The Big Fat Surprise: Why Butter, Meat, and Cheese Belong in a Healthy Diet” – Nina Teicholz, Erin Bennett, et al.
  View source
Government involvement in nutrition began when heart health became a national obsession in the 1950s.
 • After President Dwight Eisenhower had a heart attack while in office, the issue of heart health became a high priority nationally.
  View source
   
 • The 1950s had seen world-changing scientific advancements creating a sense of optimism about the potential to solve almost any problem.
  View source
   
 • A researcher from the University of Minnesota named Ancel Keys claimed to have found the cause of heart disease: cholesterol.
  View source
   
 • Keys’ famous “Seven Countries Study” determined that people who consumed high amounts of fat, specifically saturated fat, had higher cholesterol levels and thus higher rates of heart attacks.
  View source
   
 • Keys spread his findings and became an influential member of the American Heart Association.
  View source
Ancel Keys’ “Seven Countries Study” on heart disease—which significantly influenced American dietary practices—was bad science.
 • The sample size of Ancel Keys’ famous “Seven Countries Study” was so small and the life-style variables between the countries he studied so great that his research has no scientific validity. Countries with high fat intake and low rates of heart disease were left out of the massively influential study.
  View source
 • In 1973, the American Heart Association set the dietary limit on saturated fat at 10%.
  View source
 • In 1977, the U.S. government followed the American Heart Association’s recommendation, even though the link between fat and heart disease had not been proven.
  View source
 • Keys created the K ration used by American troops in WWII.
  View source
 • Keys’ findings were contradicted by other studies. A 1957 Western electric Company employee study showed no difference in heart attacks in those who ate more or less saturated fat. A longer-term study of the same Western electric subjects in 1981 reached the same conclusion.
  View source
 • Recent studies have found that higher carb intake increases the risk of dying, while those with a higher fat intake have a lower risk.
  View source

To spread the message of fats supposedly being bad and carbs supposedly being good to schools, the USDA created “the food pyramid.”
 • The food pyramid was created by the USDA in 1992.
  View source
 • Whole grains were at the bottom of the food pyramid, meaning they should be consumed at greater rates than foods at higher levels, even though the primary benefit they provide, fiber, can be found in other foods.
  View source
 • The consumption of refined grains — carbohydrates that convert to sugar in the body — has increased substantially since 1963. During that same period, type 2 diabetes and obesity among Americans has also substantially increased.
  View source
 • “The American Heart Association recommends at least 3-5 servings of whole grains per day for optimal healthy nutrition,” Dr. Bret Scher explains. “It’s simply accepted that whole grains are good for us.”
  View source
 • WATCH: Dr. Bret Scher – “2018 Cholesterol Guidelines: What Do They Mean For LCHF?”
  View source

In response to flawed USDA guidelines, food companies have taken advantage of the low-fat craze—and Americans’ health has suffered.
 • Adjusting to flawed guidelines on fats and carbohydrates set by the USDA, supermarkets have grown saturated with supposedly healthy low-fat, high-sugar foods.
  View source
 • Since 1963, Americans have been consuming more carbohydrates and less fiber.
  View source
 • The end result is a fatter population with an increasing number of health issues — like type 2 diabetes.
  View source
 • “We eat grains and wheat for taste, for convenience (since our society has evolved into a grain-centric society), and possibly for addiction (or at least a stimulated craving),” Dr. Bret Sher explains.
  View source
 • WATCH: “Is a Ketogenic (Low Carb) Diet Heart Healthy?” – Dr Bret Scher MD
  View source
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους