Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Πώς γίνεται να λιμοκτονούμε τρώγοντας περισσότερο;Πώς γίνεται να λιμοκτονούμε τρώγοντας περισσότερο;

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
 

Ενώ σήμερα έχουμε στη διάθεση μας περισσότερο φαγητό παρά ποτέ στην ιστορία του ανθρώπου, στην πραγματικότητα λιμοκτονούμε.

Πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό; 
 
Ας εξετάσουμε τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους τρώμε, πέρα από την απόλαυση.
 
Ο πρώτος είναι η πρόσληψη θερμίδων και
  
Ο δεύτερος η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών
 
Οι θερμίδες αφορούν στην ποσότητα ενέργειας που περιέχει μια τροφή.
 
Ενώ τα θρεπτικά συστατικά αφορούν στις βιταμίνες, στα μεταλλικά στοιχεία, στις πρωτεΐνες, στους υδατάνθρακες και στα υπόλοιπα συστατικά που είναι απαραίτητα για την επιτέλεση των κυτταρικών διεργασιών και την διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού.
 
Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τόσο θερμίδες όσο και θρεπτικά συστατικά.

Γνωρίζουμε ότι λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν όταν ο άνθρωπος εμφανίστηκε στη Γη αλλά και λόγω της σπανιότητας της τροφής μέχρι μόλις λίγες δεκαετίες πριν, το σώμα μας λειτουργεί καλύτερα όταν λαμβάνει τροφές με μεγάλη θρεπτική αξία και χαμηλή θερμιδική απόδοση.
 
Η πλειοψηφία όμως των τροφών που προσλαμβάνουμε σήμερα, παρέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων ενώ έχει πολυ χαμηλή θρεπτική αξία.

Έτσι παρότι λοιπόν προσλαμβάνουμε μεγάλο αριθμό θερμίδων λιμοκτονούμε σε θρεπτικά συστατικά.

Μια Επικίνδυνη Αναστροφή
Η αναστροφή στην πρόσληψη θερμίδων σε σχέση με την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ο κύριος λόγος πίσω από τη έκπτωση της υγείας μας σήμερα. Η αλλαγή αυτή έγινε σταδιακά μέσα στα προηγούμενα 40 χρόνια και έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο που η πλειοψηφία των τροφών μας να μην έχει ουσιαστικά καμία θρεπτική αξία.
   
Είναι προφανές ότι το σώμα μας για να λειτουργήσει και να διατηρηθεί στη ζωή χρήζει  ζωτικών ουσιών όπως το οξυγόνο, το νερό, θερμίδες, μίκρο-θρεπτικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα) και μάκρο-θρεπτικά (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεϊνες) συστατικά.

Αν κάποιο από αυτά απουσιάζει ή δεν παρέχεται σε επαρκή ποσότητα έχουμε μειωμένη απόδοση και διαταραχή της υγείας. Θα φανταζόσασταν ποτέ να χρησιμοποιήσετε στο αυτοκίνητο σας κάρβουνο αντί για βενζίνη, ή να διακόψετε την παροχή αέρα ή να ξεκινήσετε τον κινητήρα χωρίς λάδια; Κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο.

Πώς λοιπόν αναμένουμε να είμαστε υγιείς όταν:
 
 
Παγκόσμια παροχή ημερήσιας τροφής ανά ήπειρο, σε θερμίδες ανά άτομο 1961-2013.


Αυτοάνοσες και χρόνιες ασθένειες που πριν από μερικές δεκαετίες ήταν σπάνια, έχουν γίνει πλέον κοινά. Σκεφτείτε πόσα άτομα γνωρίζατε πριν απο είκοσι χρόνια που έπασχαν από τη νόσο του Χασιμότο, ψωρίαση, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία, λύκο ή κοιλιοκάκη; Η πιθανότητα να γνωρίζεται σήμερα κάποιον που να πάσχει απο τα παραπάνω είναι δυστηχώς πολύ αυξημένη.
 
Ενώ η επιστημονική έρευνα προσπαθεί να ανακαλύψει φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που συνοδεύουν τα παραπάνω νοσήματα, η μόνη ουσιαστική λύση βρίσκεται στην αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού.
 
Το μεγαλύτερο μέρος από τις τροφές που καταναλώνουμε σήμερα είναι στ' αλήθεια "κενές" και δεν παρέχουν στο σώμα μας τα βασικά συστατικά για την επιτέλεση των χημικών αντιδράσεων που συντελούν στην επίβίωση και την υγιή του λειτουργία.
 
Μπορείτε να θυμηθείτε πως ήταν η γεύση της ντομάτας όταν είσασταν παιδιά; Εντοπίζετε διαφορές σε σχέση με τις σημερινές ντομάτες; Στο άρωμα; Στη γεύση; Στην όψη; Αν το καλοσκεφτεί κανείς πρόκειται για δυό πράγματα εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους. Το ίδιο συμβαίνει και με το ψωμί, το κρέας, τα λαχανικά και τις υπόλοιπες τροφές μας. Η έντονη μείωση της περιεκτικότητας των τροφών σε συστατικά απαραίτητα για τη ζωή και την υγεία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο άνθρωπος.

Ενισχυτικά Γεύσης και η Καθοδική Πτώση της Υγείας μας
Η παραπάνω εικόνα περιπλέκεται επιπλέον απο την προσθήκη χημικών ενώσεων στις τροφές ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους. Τα ενισχυτικά γεύσης δημιουργούν εθισμό στις συνθετικές γεύσεις ("Δεν μπορείς να φας μόνο ένα!") που κάνει τις φυσικές ακατέργαστες τροφές να φαίνονται άνοστες.

Η απομάκρυνση απο τον φυσικό τρόπο διατροφής μας οδηγεί σε ολοένα και χειρότερες συνήθειες, η ελλειψη ενέργειας μας κάνει πιο μαλθακούς, να έχουμε λιγότερη διάθεση και δύναμη και έτσι  ξεκινά μια πτώση του επιπέδου της υγείας μας που δεν είναι εύκολο να σταματήσουμε.
 
Η λύση είναι να μετακινηθούμε σε ολοένα και πιο υγιεινές και φυσικές συνήθειες. Οι τροφές μας να είναι "ζωντανές" και να έχουν υποστεί την λιγότερη δυνατή επεξεργασία.
 
Η διόρθωση του ελλείμματος σε θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας. Ολοένα και περισσότερες έρευνες συνδέουν χρόνια νοσήματα με ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά και επιβάρυνση από τοξικές ενώσεις:

 • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
   
 • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
   
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
   
 • Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
   
 • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
   
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο.
   
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, βιταμίνη D.
   
 • Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Νόσος του Alzheimer: βιταμίνη Β12, μαγνήσιο.
   
 • Αυτισμός: δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Νόσος του Parkinson: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος. 
   
Η αξιολόγηση των ελλειμάτων και η αποκατάσταση τους στη συνέχεια, είναι η ιδανική λύση. Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογικές εξελίξεις προκάλεσαν μια δραματική αλλαγή στο πλανήτη και στο περιβάλλον που ζούμε.
 
Η ίδια όμως η τεχνολογία μπορεί να είναι και η απάντηση στο πρόβλημα που δημιούργησε. Ειμαστε πλέον σε θέση να μετρήσουμε και να αξιολογησουμε με ακρίβεια τα μεταβολικά μονοπάτια του οργανισμού σε πραγματικό χρόνο και είμαστε σε θέση να παράγουμε σε επαρκείς συγκεντρώσεις τα απαραιτητα θρεπτικά συστατικά.
 
Μέσα απο την ανάπτυξη ειδικών εξετάσεων υψηλής ανάλυσης μπορούμε να εντοπίσουμε τις ελλείψεις σε μίκρο και μάκρο θρεπτικα συστατικά και να προχωρήσουμε σε αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού μέσα απο την διατροφή και την λήψη των συστατικών που παρουσιάζουν έλλειμα.
 

Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού   


Βιβλιογραφικές αναφορές
  
 1. Understanding Empty Calories. Harvard Medical School 
   
 2. Multiple Nutritional Factors and the Risk of Hashimoto's Thyroiditis. Review article. Hu S, et al. Thyroid. 2017.
   
 3. Selenium and the thyroid. Köhrle J. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2015.
   
 4. A key regulatory role for histamine in autoimmune encephalomyelitis
   
 5. A pilot study assessing the effect of prolonged administration of high daily doses of vitamin D on the clinical course of vitiligo and psoriasis. Coibra et. al Dermatoendocrinol. 2013 Jan 1;5(1):222-34. doi: 10.4161/derm.24808. 
   
 6. Safety and immunologic effects of high- vs low-dose cholecalciferol in multiple sclerosis. Neurology. 2015 Dec 30. Sotirchos ES1, Bhargava P1, Eckstein C1, Van Haren K1, Baynes M1, Ntranos A1, Gocke A1, Steinman L1, Mowry EM1, Calabresi PA2.
   
 7. 25-Hydroxyvitamin D Deficiency and Risk of MS Among Women in the Finnish Maternity Cohort.
   
 8. Relationships Between Vitamin D, Gut Microbiome, and Systemic Autoimmunity 
   
 9. The Importance of the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio in Cardiovascular Disease and Other Chronic Diseases. Artemis P. Simopoulos. Experimental Biology and Medicine 2008, 233:674-688. 
   
 10. Transdermal histamine in multiple sclerosis
   
 11. How does exercise cause asthma attacks? 
   
 12. Selenium, selenoproteins and the thyroid gland
   
 13. Brain-gut-microbe communication in health and disease
   
 14. http://www.aarda.org/infocus_article.php?ID=33
   
 15. Vitamin D for Cancer Prevention J Epidemiology 2009
   
 16. Vitamin D and prevention of breast cancer
   
 17. Vitamin D and prevention of colorectal cancer
   
 18. Recurrent aphthous stomatitis of any origin with vitamin B12  
   
 19. http://www.bbc.co.uk/news/health-11569602 
   
 20. Trends Of food Intake USDA 
   
 21. Recent exposure to fine particle pollution linked to lupus disease activity," Jennifer F. Nyland and Wendy Hessler, Environmental Health News, November 11, 2010
   
 22. Elias K, et al. Retinoic acid inhibits Th17 polarization and enhances FoxP3 expression through a Stat-3/Stat-5 independent signaling pathway. Blood 2008;111:1013-1020.
   
 23. High Intake of Vitamin D Linked to Reduced Risk of Multiple Sclerosis," InteliHealth, Jan. 12, 2004;
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους