Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει έως και 50% τους θανάτους από καρκίνο


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD


Ο υγιεινός τρόπος ζωής “ασπίδα” προστασίας κατά του καρκίνου. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μας, θα μπορούσαν να προλάβουν έως και το 40% των νέων περιστατικών καρκίνου και να αποτρέψουν περίπου τους μισούς πρόωρους θανάτους (50%) εξαιτίας της νόσου, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο “JAMA Oncology”.
 
Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μινγκγιάνγκ Σονγκ,  ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 89.600 γυναίκες και 46.400 άνδρες, από τους οποίους οι 16.500 γυναίκες και οι 11.700 άνδρες ακολουθούσαν ένα υγιεινό τρόπο ζωής και χαρακτηρίστηκαν ως ομάδα χαμηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως υγιεινός τρόπος ζωής ορίζεται η αποχή από το τσιγάρο ή ακόμη καλύτερα αν δεν έχει καπνίσει κανείς ποτέ, η λελογισμένη χρήση αλκοόλ (έως ένα ποτήρι τη μέρα οι γυναίκες και δύο οι άνδρες), το σωματικό βάρος (δείκτης μάζας σώματος μεταξύ 18,5 και 27,5) και η συστηματική σωματική άσκηση (τουλάχιστον 150 λεπτά με μέτρια ένταση την εβδομάδα ή 75 λεπτά έντονης γυμναστικής).

Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι οι γυναίκες που ζούσαν ανθυγιεινά, είχαν κατά μέσο όρο 25% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο και 48% να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με όσες ζούσαν υγιεινά. Για τους άνδρες που ζούσαν ανθυγιεινά, τα αντίστοιχα ποσοστά αυξημένου κινδύνου ήταν 33% και 44%.
 
Όσων αφορά τις διάφορες μορφές καρκίνου, τα εύρηματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες που ζούσαν ανθυγιεινά είχαν κατά μέσο όρο 82% μεγαλύτερο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο του πνεύμονα και οι άνδρες κατά 78% αντίστοιχα, 29% και 20% για τον καρκίνο του εντέρου, 30% και 29% για τον καρκίνο στο πάγκρεας, και 36% και 44% για τον καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Παρόμοιες ήταν οι εκτιμήσεις σχετικά με την θνησιμότητα.
 
«Τα ευρήματα αυτά επιβεβαιώνουν την καθοριστική σημασία των παραγόντων του τρόπου ζωής για τον κίνδυνο του καρκίνου. Ως εκ τούτου η πρωτογενής πρόληψη πρέπει να είναι προτεραιότητα για τον έλεγχο της νόσου”, επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης. 

Ενώ οι συνήθεις προληπτικές εξετάσεις φαίνεται να μην μπορούν να προσφέρουν την προστασία που αναμέναμε, η αλλαγή του τρόπου ζωής μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.

Ο καλύτερος τρόπος για την επιλογή των ενεργειών που θα φέρουν το μέγιστο αποτέλεσμα είναι μέσα από τη διενέργεια Μεταβολομικών Αναλύσεων. Σύμφωνα με ερευνητές του Harvard η Μεταβολομική μπορεί να ανιχνεύσει διαταραχές σε μοριακό επίπεδο, χρόνια πριν αυτές εκδηλωθούν με τη μορφή νόσου. Η Μεταβολομική μπορεί να εντοπίσει διαταραχές και να βοηθήσει το γιατρό να ασκήσει αιτιολογική θεραπεία και συστάσεις τόσο στη πρόληψη όσο και στην θεραπεία χρονίων νοσημάτων όπως είναι ο καρκίνος, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο διαβήτης. 

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα που επιβεβαιώνει προηγούμενες μελέτες ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο φάρμακο. Αν οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση ενισχυθούν και με άλλες επιλογές που μειώνουν την επίπτωση του καρκίνου, όπως είναι ιδανικές τιμές της βιταμίνης D και η διενέργεια Μεταβολομικών Αναλυσεων, μας επιτρέπει να κάνουμε κάτι ουσιαστικό απένταντι στη σύγχρονη αυτή μάστιγα.  

Στην Υγειά Σας!

Βιβλιογραφία

  1. Mingyang Song, MD, ScD, Edward Giovannucci, MD, ScD. Preventable Incidence and Mortality of Carcinoma Associated With Lifestyle Factors Among White Adults in the United StatesJAMA Oncol., May 2016 DOI: 10.1001/jamaoncol.2016.0843
  2. The JAMA Network Journals. (2016, May 19). Can a healthy lifestyle prevent cancer?. ScienceDaily
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους