Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ο Δυτικός Τρόπος Ζωής & Διατροφής είναι Βασικό Αίτιο για την Αυξημένη Εξάπλωση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων


Οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές χαρακτηρίζονται από χαμηλή θρεπτική αξία. Η συχνή κατανάλωση τους οδηγεί σε οριακή έλλειψη του οργανισμού σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα συστατικά.

Ο Δυτικός Τρόπος Ζωής & Διατροφής είναι Βασικό Αίτιο για την Αυξημένη Εξάπλωση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
 
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν μπορεί πλέον να κάνει ξεχωρίσει μεταξύ υγιών κυττάρων και παθογόνων μικροοργανισμών.
 
Σύμφωνα με ειδικούς του Ινστιτούτου Francis Crick στο Λονδίνο, η έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων οφείλεται στο δυτικό τρόπο ζωής και διατροφής.
 
Τα αυτοάνοσα νοσήματα αφορούν ένα ευρύ φάσμα ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, ο διαβήτης τύπου 1, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου και σκλήρυνση κατά πλάκας.
 
Οι αριθμοί των αυτοάνοσων περιπτώσεων άρχισαν να αυξάνονται πριν από περίπου 40 χρόνια στη Δύση, ωστόσο, βλέπουμε τώρα να αυξάνονται σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Ασίας, που δεν είχαν ποτέ τέτοιες ασθένειες στο παρελθόν.

Όπως αναφέρει ο καθ. James Lee από το Πανεπιστήμιο του Cambridge (Κέιμπριτζ), η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Επομένως, κάτι πρέπει να έχει αλλάζει στον έξω κόσμο, με τρόπο που αυξάνει την προδιάθεσή μας για αυτοάνοσες ασθένειες.
 
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Δυτικός τρόπος ζωής, η σχετικά πρόσφατη υιοθέτηση του fast food, η αύξηση της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών και η ατμοσφαιρική επιβάρυνση, ευθύνονται για την έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων στον πληθυσμό.
 
 
Ελλείψεις βιταμινών & Μικροθρεπτικών Στοιχείων
 
Οι υψηλά επεξεργασμένες τροφές χαρακτηρίζονται από χαμηλή θρεπτική αξία. Η συχνή κατανάλωση τους οδηγεί σε οριακή έλλειψη του οργανισμού σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και άλλα συστατικά.
 
Είναι σύνηθες οι συγκεκριμένες ελλείψεις να μην γίνονται αντιληπτές και γι αυτό περιγράφονται με τον όρο “Κρυμμένη Πείνα”. Η μακρόχρονη παρουσία κρυμμένης πείνας είναι ένα από τα πιο κοινά αίτια νόσου.
 
Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο, η αυξημένη διαβίωση σε εσωτερικούς χώρους επηρεάζει δυσμενώς τα επίπεδα της βιταμίνης D και συνδέεται άμεσα με τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Μικροθρεπτικά συστατικά απαραίτητα για την διεκπεραίωση ζωτικών λειτουργιών στο ανθρώπινο σώμα όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Κ, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καταγράφονται σε έλλειψη τόσο στους πληθυσμούς στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.  
 
Η έλλειψη των παραπάνω στοιχείων συνδέεται άμεσα με απορρύθμιση και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγεί σε αυτοανοσία.
 
 
Μεταβολικές Διαταραχές
 
Ο μεταβολισμός των πλήρων τροφών, στον οργανισμό διαφέρει σημαντικά σε σχέση με αυτόν των υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων.
 
Τροφές όπως η ζάχαρη, τα αρτοποιήματα από λευκό αλεύρι, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα γλυκά, οι πατάτες, τα μακαρόνια, το ρύζι κ.ά, τείνουν να αυξήσουν απότομα τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και προκαλούν αυξημένη έκκριση ινσουλίνης.
 
Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, προκαλούν φλεγμονές, επιταχύνουν τον ρυθμό πρόκλησης βλάβης στο σώμα και είναι ένας από τους κύριους παράγοντες εκδήλωσης νόσου σήμερα.
 
Επιπρόσθετα η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών μειώνει την παρουσία ωφέλιμων μικροοργανισμών και ενισχύει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων. Η αλλοίωση του μικροβιώματος έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων και πληθώρας ασθενειών όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
 
Ένας επιπρόσθετος επιβαρυντικός παράγοντας που συνδέεται με τον Δυτικό τρόπο ζωής, είναι η αυξημένη έκθεση σε επιβαρυντικούς για την υγεία παράγοντες. Η έκθεση σε βιομηχανικούς και ατμοσφαιρικούς ρύπους, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ και η κατάχρηση φαρμάκων (παυσίπονα, αντιβιοτικά, κ.ά), διαταράσσουν την λειτουργία του ορμονικού συστήματος και αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσων.  
 
Οι παραπάνω διαταραχές παρατηρούνται στην πλειοψηφία των ανθρώπων σήμερα και είναι δύσκολο να ανιχνευτούν με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Τα τελευταία χρόνια, με τη χρήση ειδικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που οδηγούν στην ανάπτυξη νόσου.

Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στις ελλείψεις του οργανισμού μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των αυτοάνοσων νοσημάτων.
 
Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της αυτοανοσίας έχει βελτιώσει σημαντικά την πορεία αυτών των νοσημάτων. Τα αυτοάνοσα νοσήματα δε θεωρούνται πλέον άλυτες καταστάσεις υγείας που χαρακτηρίζονται από σταθερή επιδείνωση. 
 
Η αποκατάσταση της μεταβολικής κατάστασης του οργανισμού βελτιώνει την πορεία των αυτοάνοσων, την ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή και την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, καθώς αποκαθιστά τις ελλείψεις που προκαλούνται λόγω της αγωγής και της ίδιας της νόσου.
 
Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν.  Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι για να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, πρέπει ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση και να αποκατασταθούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εκδήλωση νόσου. 
 


 Βιβλιογραφία – Πηγές:
 

  1. Global spread of autoimmune disease blamed on western diet. The Guardian 9 Jan. 2022
  2.  Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas and Evangelia Sarandi. BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020; bmjnph-2020-000169
  3. Dietary micronutrients in the wake of COVID-19: an appraisal of evidence with a focus on high-risk groups and preventative healthcare. McAuliffe S, Ray S, Fallon E, et al. BMJ Nutr Prev Heal 2020:bmjnph-2020-000100
  4. Transforming the food system to fight non-communicable diseases. Francesco Branca et. al.  BMJ 2019.
     
 
 
 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.