Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Συνέντευξη στην Ιταλική τηλεόραση RAI - Πρόληψη χρόνιων και αυτοάνοσων νοσημάτων μέσω της διατροφής
Αυτοάνοσα & Τρόπος Ζωής
Η Διόρθωση των Ελλείψεων του Οργανισμού Συμβάλλει Σημαντικά στην Πρόληψη και στη Θεραπεία των Λοιμώξεων και Χρόνιων Ασθενειών

Γιατί ο Κόσμος δεν θα είναι πια ο Ίδιος μετά την Πανδημία


Ένα παιδί παρατηρεί το πλήθος στο σταθμό της Νέας Υόρκης. Photo by Scott Gummerson on Unsplash
 
Γιατί ο Κόσμος δεν θα είναι πια ο Ίδιος μετά την Πανδημία


Όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή η κατάρρευση της Lehman Brothers, η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε την υφήλιο. Σήμερα μπορούμε μόνο να φανταστούμε το πλήρες φάσμα των συνεπειών του.


Πώς Αναμένεται να εξελιχθεί η Πανδημία

Παρότι πολλές χώρες πλήττονται ακόμη βαριά από την πανδημία, η εξέλιξή της στην Ιταλία και στη χώρα μας, μάς κάνουν να ελπίζουμε σε μια θετική έκβαση.

Η έρευνα για την εύρεση αποτελεσματικών φαρμακευτικών αγωγών βρίσκεται σε εξέλιξη με ελπιδοφόρα μηνύματα.
 

Αριθμός ασθενών που βρίσκονται στην εντατική. Ιταλία. Il Sole24 ore, 09.4.2020
 
Ήδη στη χώρα μας και στη γειτονική Ιταλία, τα περιστατικά που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνονται σταθερά εδώ και αρκετές ημέρες. Αυτός είναι ένας από τους βασικότερους δείκτες για την πορεία της εξάπλωσης της πανδημίας σε μια χώρα. 
 
Τόσο τα περιοριστικά μέτρα, όσο και οι νέοι θεραπευτικοί συνδυασμοί που βρίσκονται υπό μελέτη, δείχνουν ότι υπάρχουν σοβαρές ελπίδες να ελέγξουμε την πανδημία και να μειώσουμε τις απώλειες παγκοσμίως.
 
Η έξοδος όμως από την πανδημία δεν θα προκύψει από τη μια μέρα στην άλλη, θα είναι σταδιακή, όπου τα κρούσματα θα μειώνονται σταθερά για πολλούς μήνες. 
 
Αυτό διαφαίνεται από την πορεία που ακολούθησαν προηγούμενες επιδημίες στο παρελθόν. Αναμένεται να υπάρξει μια φθίνουσα πορεία που σταδιακά θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων ή και πλήρη εξάλειψη της νόσου(1).


Πορεία επιδημιών, κρούσματα ανά μήνα στη διάρκεια ενός έτους. Παρατηρείται κατανομή των κρουσμάτων σε ένα έτος με έναν μήνα να εμφανίζει τα περισσότερα περιστατικά και στη συνέχεια να ακολουθείται από σταδιακή μείωση. Science Mag. Jon Cohen, Mar. 13, 2020.  
 
Μέχρι να συμβεί αυτό και επειδή καμία θεραπεία ή εμβόλιο δεν επιδεικνύει 100% αποτελεσματικότητα, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την καλύτερη δυνατή κατάσταση υγείας και να βοηθήσουμε το ανοσοποιητικό μας, ώστε να λειτουργεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
 
Η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο και όσο τετριμμένη και αν ακούγεται αυτή η φράση, πρόκειται για μια μεγάλη αλήθεια.
 
 
Μετά την Πανδημία 
 
Όλοι μας έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε τη μετά την πανδημία εποχή. Σίγουρα τα πράγματα δεν θα είναι πια τα ίδια. Όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή η κατάρρευση της Lehman Brothers, η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε την υφήλιο. Σήμερα μπορούμε μόνο να φανταστούμε το πλήρες φάσμα των συνεπειών του(2).  
 
Η χώρα μας μέχρι τώρα, διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία. Οι δράσεις και οι επιλογές που έχουν γίνει ήταν αποτελεσματικές, χωρίς τη δημιουργία πανικού από τις αρχές, επιτυγχάνοντας έτσι ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα θνητότητας παγκοσμίως.
 
 
Περισσότερη Ρύθμιση - Περισσότεροι Περιορισμοί
 

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας, θα προκύψουν ρυθμίσεις και κατευθυντήριες οδηγίες σε διεθνές επίπεδο. Αυτές οι ρυθμίσεις θα επηρεάσουν αναπόφευκτα και τη χώρα μας και αναμένεται να αφορούν τη διακίνηση αγαθών, τις μετακινήσεις των ανθρώπων και την αντιμετώπιση των ασθενειών (2-4).
 
 

Όπως η πτώση του Τείχους του Βερολίνου ή η κατάρρευση της Lehman Brothers, η πανδημία του κορωνοϊού είναι ένα γεγονός που συγκλόνισε την υφήλιο. Σήμερα μπορούμε μόνο να φανταστούμε το πλήρες φάσμα των συνεπειών του.

Foreign Policy Magazine
 

 
Τέτοιες ρυθμίσεις είναι συνήθως περιοριστικές, προσθέτουν πολυπλοκότητα και δυσκολεύουν περισσότερο το εμπόριο, την οικονομία και τις διεθνείς συνεργασίες. Μειώνουν επίσης την ανταγωνιστικότητα προς όφελος μεγαλύτερων και καλύτερα οργανωμένων εταιρειών και οργανισμών, που έχουν ήδη στημένους νομικούς και οικονομικούς μηχανισμούς.
 
Σε ένα χαμηλότερο επίπεδο οργάνωσης, που αφορά μεμονωμένα άτομα, μικρές εταιρίες, μικρότερα ερευνητικά κέντρα, νέους θεσμούς και ομάδες, το αυξημένο επίπεδο ρύθμισης και πολυπλοκότητας δυσχεραίνει την επιβίωση και την ανάπτυξη και καθιστά πιο δύσκολη την ανάδειξη ικανών ατόμων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
 
Σκεφτείτε το εξής, αν λόγω της πανδημίας τεθούν περιορισμοί και ρυθμίσεις που αφορούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό ποιον θα δυσκολέψει περισσότερο; Τις ήδη υπάρχουσες μεγάλες εταιρείες στο χώρο, ή μικρότερους πιθανούς ανταγωνιστές τους; Παρότι οι ήδη υπάρχουσες εταιρείες θα δυσκολευτούν σε κάποιο βαθμό, θα είναι πολύ πιο εύκολο για αυτές να προσαρμοστούν, παρά για κάποια μικρή εταιρεία που μόλις ξεκινάει και δεν έχει τα μέσα και τη γνώση να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.
 
Η έκρηξη και η ανάπτυξη του διαδικτύου βασίστηκε σε μεγάλο μέρος στην ελεύθερη μη ρυθμισμένη διακίνηση πληροφορίας. Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε νέο κλάδο. Στη συνέχεια, αυτός ρυθμίζεται και συνεπώς καταλήγει να ελέγχεται από λίγες μεγάλες εταιρείες. Αυτό συμβαίνει στο χώρο της υγείας, του εμπορίου, της βιομηχανίας τροφίμων, στο ηλεκτρονικό εμπόριο, κ.ο.κ. Παρότι οι ρυθμίσεις ξεκινούν με στόχο την προστασία του κοινού, τελικά οδηγούν σε περισσότερους περιορισμούς και λιγότερες επιλογές.   
 
Η ύπαρξη μεγάλων εταιρειών και πολυεθνικών δεν είναι κάτι αρνητικό εξ ορισμού. Μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί επιδεικνύουν ικανότητα στη μαζική παραγωγή και διανομή προϊόντων και ιδεών, που συνέλαβαν όμως μεμονωμένα άτομα.
 
Η ανθρωπότητα προοδεύει γιατί χαρισματικοί επιστήμονες, ερευνητές, μηχανικοί, γιατροί, καλλιτέχνες και δημιουργοί μπόρεσαν να δράσουν και να εκφραστούν.
 
Από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι σήμερα, όπου η ανθρωπότητα βιώνει μια ανεπανάληπτη περίοδο ελευθερίας, έχουμε καταφέρει μέσα σε λίγες δεκαετίες να μεταβούμε από την εποχή της φωτιάς, στην εποχή των ηλεκτρονικών, της τεχνητής νοημοσύνης και των διαστημικών ταξιδιών.
 
Μια απόλυτα ελεγχόμενη και ρυθμισμένη κοινωνία θα κάνει όλο και πιο δύσκολη την ανάδειξη των επόμενων Αϊνστάιν, Στιβ Τζομπς, Πάμπλο Πικάσσο, Αλέξανδρων Φλέμινγκ, Μαρί Κιουρί και Νίκων Καζατζάκιδων που κάνουν την ανθρωπότητα κάθε φορά και λίγο καλύτερη.
 
 
Απώλεια Δημοκρατίας και Ατομικών Ελευθεριών
 
Περίοδοι κρίσης και πανικού δίνουν την ευκαιρία σε μη δημοκρατικά στοιχεία να βγουν στην επιφάνεια. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο απώλειας της δημοκρατίας και συρρίκνωσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων του ανθρώπου(4-6).  
 
Πριν μερικές ημέρες στην Ιταλία, θεσπίστηκε κρατική επιτροπή ειδικών για τη διαφύλαξη της αλήθειας και τη διάδοση ορθών πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στη συγκεκριμένη επιτροπή δεν περιλαμβάνεται κανένας γιατρός, λοιμωξιολόγος, βιολόγος ή επιδημιολόγος(7). Αυτή η εικόνα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και δεν απέχει πολύ από το «Υπουργείο της Αλήθειας» του Τζωρτζ Όργουελ(8).   
 
Στις 30 Μαρτίου 2020, ο Δρ. Μαικλ Ράιαν, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε ότι η κατάσταση δικαιολογεί την εισβολή στα σπίτια και την απομάκρυνση ατόμων από τις οικογένειες τους!

«Λόγω των περιοριστικών μέτρων, η μετάδοση μεταφέρθηκε πλέον από τους δρόμους και συμβαίνει μέσα στις οικογένειες. Τώρα χρειάζεται να μπούμε στα σπίτια να εντοπίσουμε αυτούς που νοσούν, να απομακρύνουμε και να τους απομονώσουμε με έναν ασφαλή και αξιοπρεπή τρόπο.» Dr. Michael Ryan W.H.O.Αξιωματούχος του Π.Ο.Υ. "Μπορεί να χρειαστεί να μπούμε στα σπίτια σας και να απομακρύνουμε μέλη της οικογένειας σας".  

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ανησυχητική δήλωση που έγινε σε επίσημη ενημέρωση του Π.Ο.Υ. προς τους δημοσιογράφους(9). Αυτή η δήλωση σε διαφορετικές συνθήκες θα προκαλούσε πρωτοσέλιδα και έντονες αντιδράσεις.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι τέτοια περιστατικά είναι ο κανόνας και ότι θα χάσουμε αναγκαστικά ελευθερίες και δικαιώματα. Σημαίνει όμως, ότι υπάρχει ο κίνδυνος και ότι πρέπει να είμαστε - και ως πολίτες και ως κοινωνίες - σε εγρήγορση για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων.  
 
Είναι φυσικά επιβεβλημένο να πάρουμε όλα τα μέτρα που λογικά χρειάζονται για να αποφύγουμε παρόμοιες κρίσεις στο μέλλον, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία και τις ελευθερίες που έχουμε κατακτήσει ως ανθρωπότητα, χωρίς να παρασυρθούμε από το φόβο και τον πανικό.
 
Αυτή η πανδημία μπορεί να είναι μια ευκαιρία για να προχωρήσει η ανθρωπότητα ένα βήμα πιο μπροστά, να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, να συνεργαστούμε και να ανακαλύψουμε νέες θεραπείες και νέες λύσεις για μια καλύτερη ζωή.
 
Μπορεί όμως και να είναι η στιγμή που θα χαθούν ελευθερίες και θα οπισθοδρομήσουμε, αφήνοντας περισσότερο έλεγχο σε κάποιους που «ξέρουν καλύτερα» από μας, να μάς περιορίσουν «για το καλό μας».
 
Είναι μια υπευθυνότητα που βαραίνει τον καθένα από εμάς ατομικά, ώστε να σηκώσει το μερίδιο που του αναλογεί και όλοι μαζί να κάνουμε τη διαφορά.
 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
 
 

 
Βιβλιογραφία 
 

 1. Why do dozens of diseases wax and wane with the seasons—and will COVID-19? By Jon CohenMar. 13, 2020 https://www.sciencemag.org/news/2020/03/why-do-dozens-diseases-wax-and-wane-seasons-and-will-covid-19
   
 2. How the World Will Look After the Coronavirus Pandemic https://foreignpolicy.com/2020/03/20/world-order-after-coroanvirus-pandemic/
   
 3. Guidance on regulatory requirements in the context of the COVID-19 pandemic https://www.ema.europa.eu/en/news/guidance-regulatory-requirements-context-covid-19-pandemic
   
 4. How Will the Coronavirus Reshape Democracy and Governance Globally? Frances Z. Brown, Saskia Brechenmacher, Thomas Carothers. https://carnegieendowment.org/2020/04/06/how-will-coronavirus-reshape-democracy-and-governance-globally-pub-81470
   
 5. Democracy in critical care as coronavirus disrupts governments https://www.politico.eu/article/democracy-in-critical-care-as-coronavirus-disrupts-governments/
   
 6. Human Rights and Coronavirus: What’s at Stake for Truth, Trust, and Democracy? Alicia Ely Yamin and Roojin Habibi. https://www.hhrjournal.org/2020/03/human-rights-and-coronavirus-whats-at-stake-for-truth-trust-and-democracy/
   
 7. Task force contro le fake news, Meloni: "Limita la libertà". Martella: "Serve a combattere disinformazione, non opinioni" https://www.repubblica.it/politica/2020/04/05/news/task_force_anti_fake_news_martella_meloni-253198490/
   
 8. Τζορτζ Οργουελ: Ο Μεγάλος Αδελφός και η παγκόσμια επιτήρηση. Το Βήμα, 8 Αυγούστου 2018. https://www.tovima.gr/2018/08/04/books-ideas/tzortz-orgoyel-o-megalos-adelfos-kai-i-pagkosmia-epitirisi/
   
 9. World Health Organization COVID-19 Briefing Transcript March 30.2020. https://www.rev.com/blog/transcripts/world-health-organization-covid-19-briefing-transcript-march-30
 
 
 
 
 
 
 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ειδική Ρευματολόγος
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους