Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Είναι Τελικά ο Καρκίνος ένα Δημιούργημα του Σύγχρονου Ανθρώπου;
Μπορούμε να σταματήσουμε να γερνάμε;
Η Ιατρική γυρίζει σελίδα, επίσημα!
Η Zάχαρη προκαλεί πρόωρο θάνατο στα σκουλήκια!

Μπορεί το χαμόγελό σας να προβλέψει πόσο θα ζήσετε;

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.


Γνωρίζατε ότι το χαμόγελό σας μπορεί να προβλέψει πόσο θα ζήσετε αλλά και το βαθμό επιτυχίας σας στη ζωή;
 
Μπορεί κάτι τόσο στοιχειώδες όσο ένα χαμόγελο να έχει τόσο ισχυρή επίδραση πάνω μας;
 
Λοιπόν Ναι!
 
Εκτενείς επιστημονικές ανακαλύψεις δείχνουν ότι έχει άμεση επίδραση τόσο στη φυσική όσο και στην πνευματική μας κατάσταση.
 
Σύμφωνα με τον Ron Gutman απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και μέλος της επιστημονικής ομάδας του Χάρβαρντ που αφορά νέες τεχνολογικές εφαρμογές στην ιατρική (SMARrt Initiative), ο τρόπος και η συχνότητα που χαμογελάμε καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ζωής και της υγείας μας. Ο Gutman συνέδεσε στοιχεία από τις επιστήμες της ιατρικής, της βιολογίας, της κοινωνιολογίας και της νευροφυσιολογίας για να ανακαλύψει τις κρυμμένες δυνάμεις του χαμόγελου.
 
Μια μελέτη 30 ετών από το πανεπιστήμιο του Berkeley, εξέτασε τα χαμόγελα στις κολεγιακές φωτογραφίες και τις συνέκρινε με την πορεία και το βαθμό ευτυχίας που είχαν αυτά τα άτομα στη ζωή.


 
Ακόμη πιο εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα μελέτης που αφορούσε στα χαμόγελα παικτών του μπέιζμπολ σε σχέση με την διάρκεια ζωής τους. Βρέθηκε ότι οι παίκτες που είχαν τις πιο χαμογελαστές φωτογραφίες είχαν ένα μέσο όρο διάρκειας ζωής που έφτανε τα 79.9 χρόνια ενώ αυτοί που χαμογελούσαν λιγότερο ή καθόλου ζούσαν μόνο 72.9 χρόνια.
 
Το χαμόγελο μας όμως φαίνεται να επηρεάζει τόσο την δική μας συμπεριφορά όσο και αυτή των γύρω μας. Ο Gutman ανακάλυψε στις έρευνες του ότι ότι είναι στη φύση του ανθρώπου να χαμογελάει και το χαμόγελο μπορεί να επηρεάσει θετικά οποιαδήποτε σχεδόν κοινωνική δραστηριότητα και ότι μας κάνει καλό.
 
Τα συμπεράσματα του Gutman επιβεβαιώνονται και από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ όπου σε άρθρο της έκδοσης του “Harvard Health” με τίτλο “Η σύνδεση μεταξύ Ευτυχίας και Υγείας¨ αναφέρεται ότι επιστημονικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα θετικά συναισθήματα μπορούν να βοηθήσουν στο να γίνει η ζωή μας μεγαλύτερη και υγιέστερη.
 
Το χαμόγελο είναι ένα βασικό και πολύ συχνό μέσο επικοινωνίας του ανθρώπινου είδους. Νέες τρισδιάστατες τεχνικές μας επιτρέπουν να καταγράψουμε έμβρυα που χαμογελούν πριν καν γεννηθούν. Πάνω από το 30% των ατόμων ανάμεσα μας χαμογελούν περισσότερες από 20 φορές την ημέρα ενώ λιγότεροι από 5% από εμάς χαμογελούν κάτω από 5 φορές την ημέρα. Τα παιδιά όμως μπορούν να χαμογελάσουν και 400 φορές σε μια ημέρα. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί όταν βρίσκεστε με χαμογελαστά παιδιά χαμογελάτε και εσείς περισσότερο;
 
Δύο μελέτες από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία έδειξαν ότι το χαμόγελο των άλλων καταστέλλει στην πραγματικότητα τον έλεγχο που εμείς ασκούμε στους μύες του προσώπου μας και μας ωθεί να χαμογελάσουμε. Οι ίδιοι ερευνητές κατέγραψαν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να συνοφρυωθούμε όταν κοιτάμε κάποιον που μας χαμογελάει. Το χαμόγελο είναι μεταδοτικό και μας προκαλεί μια ισχυρή υποσυνείδητη τάση να χαμογελάσουμε και εμείς όταν βλέπουμε ένα.
 
Σύμφωνα με τον Gutman και μόνη η κίνηση να χαμογελάσουμε μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη από κοινωνικές, συναισθηματικές, συμπεριφορικές και σωματικές αλλαγές που καθορίζουν όχι μόνο το πως αισθανόμαστε αλλά και το πως μας βλέπουν και μας κρίνουν οι άλλοι.
 
Άγγλοι ερευνητές κατέγραψαν την ηλεκτρομαγνητική δραστηριότητα του εγκεφάλου κατά την διάρκεια του χαμόγελου και την συνέκριναν με άλλα ευχάριστα ερεθίσματα. Βρήκαν λοιπόν ότι ένα χαμόγελο ισοδυναμεί με ένα ερέθισμα από 2.000 σοκολάτες ή με 16.000 στερλίνες μετρητά!
 
Η επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα συναισθήματα μας όχι μόνο καθορίζουν την πορεία της επιτυχίας και της υγείας μας αλλά και ότι μπορούν να διαμορφωθούν από εμάς τους ίδιους ανεξάρτητα με το πως αισθανόμαστε και τι συνθήκες επικρατούν γύρω μας.
 
Φορέστε το καλύτερο σας χαμόγελο. Αρχικά μπορεί να είναι κάπως σφιγμένο ή να μην μοιάζει καθόλου με χαμόγελο, συνεχίστε λίγο ακόμη και παρατηρήστε την διάθεση, την υγεία και τη ζωή σας να αλλάζουν.
 
Στην Υγειά Σας!

 
Πηγές
http://blog.healthtap.com/2011/05/the-untapped-power-of-smiling/
education.ucsb.edu/janeconoley/ed197/Keltnerexpressionsofpositivemotion.pdf 
http://www.health.harvard.edu/healthbeat/the-happiness-health-connection
http://blog.healthtap.com/2011/05/the-untapped-power-of-smiling/
http://pss.sagepub.com/content/early/2010/02/26/0956797610363775.extract
http://www.springerlink.com/content/y6167x802644377v/ 
http://www.livescience.com/3503-smiles-predict-marriage-success.html
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/3105580.stm

 
 
 
 
                                                       


Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine.
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους