Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Μεταβολομική, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη επιστήμη στο χώρο της ιατρικής

Ποια θα ήταν η ιδανική ιατρική προσέγγιση και πώς ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της σύγχρονης ιατρικής βοηθάει σε αυτό;

Η ιδεατή ιατρική προσέγγιση θα ήταν αυτή που θα μπορούσε κατά την εφαρμογή της, τόσο στη διάγνωση όσο και στη θεραπεία, να εντοπίσει και να διαχειριστεί τον κάθε ασθενή με βάση τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. 

Ο κάθε οργανισμός ως βιολογική οντότητα είναι μοναδικός. Αυτό καταγράφεται τόσο στην εμφάνιση του (φαινό-τυπος) όσο και στη διαφορετική γενετική του πληροφορία (γονό-τυπος).  
Μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούσαμε ότι ο γονότυπος, το DNA δηλαδή, είναι το πιο καθοριστικό κομμάτι στην διαμόρφωση της κατάστασης της υγείας ενός οργανισμού. Αυτό που αναφέρουμε πιο απλά ως κληρονομικότητα.  


Aυτή όμως η προσέγγιση έχει πλέον αλλάξει και η ιατρική πέρασε από την εποχή της γενετικής στη εποχή της επι-γενετικής. Ενώ η γενετική μελετά το DNA και τα γονίδια, η επιγενετική είναι η επιστήμη που καταγράφει της επιρροές του περιβάλλοντος στη λειτουργία και στην έκφραση του DNA. 

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και οι μονοωογενείς δίδυμοι (οργανισμοί που ξεκίνησαν από το ίδιο πρωταρχικό κύτταρο) με την ίδια αρχική γενετική πληροφορία, καταλήγουν τελικά να έχουν ελαφρώς διαφορετικό DNA και διαφορετικά δακτυλικά αποτυπώματα.

Εξατομικευμένο Μεταβολικό Προφίλ


Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο Linus Pauling παρατήρησε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει ένα μοναδικό μεταβολικό προφίλ.

Το μεταβολικό προφίλ αφορά στις χημικές ενώσεις που υπάρχουν στον οργανισμό μας. Χιλιάδες χημικές αντιδράσεις γίνονται συνεχώς μέσα και έξω από τα κύτταρα μας ώστε να διατηρηθούμε στη ζωή.

Η επιστήμη που μετράει αυτές τις χημικές αντιδράσεις και τα προϊόντα τους (τους μεταβολίτες) ονομάζεται μεταβολομική. 

Η εξατομικευμένη ιατρική έγινε επιστημονικά εφικτή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, με την μέτρηση μεταβολιτών και την καταγραφή του προσωπικού μεταβολικού προφίλ κάθε ατόμου, είτε αυτό είναι υγιές είτε πάσχει από νόσο. Σήμερα είναι ο πιο ακριβής τρόπος αξιoλόγισης της υγείας και αναπόσπαστο κομμάτι της Εξατομικευμένης Ιατρικής

Μεταβολικοί δείκτες μπορούν να βοηθήσουν το γιατρό σε εξατομικευμένες θεραπείες που αφορούν:
  • Στην κάλυψη ελλείψεων θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, τα αμινοξέα, η εντερική χλωρίδα ή ένζυμα.
  • Στον εντοπισμό της τροφής που μεταβολίζει καλύτερα ο συγκεκριμένος ασθενής (ή υγιής), δίνοντας στοιχεία για το πως κάποιος μεταβολίζει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες ή τα λίπη.
  • Αλλά και στην καταλληλότερη χρήση της όποιας αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής, στον συγκεκριμένο οργανισμό ώστε να επιτευχθούν τα περισσότερα οφέλη με τις λιγότερες παρενέργειες.
Με την εξέλιξη των αναλυτών, της πληροφορικής και την σταδιακή μείωση του κόστους αυτού του είδους των εξετάσεων από δεκάδες χιλιάδες δολάρια σε τιμές συγκρίσιμες με το κόστος ενός κλασικού τσεκάπ (200€-400€) η εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση μέσω της μεταβολομικής έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα και στην κλινική πράξη.  

Η μείωση του κόστους των αναλύσεων έχει επιτρέψει την όλο και εύρυτερη εφαρμογή τους με αποτέλεσμα χιλιάδες νέες επιστημονικές μελέτες να δημοσιεύονται κάθε χρόνο που αφορούν στη μεταβολομική. Αναμένεται οι μεταβολομικές αναλύσεις να είναι κατεστημένο στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων και χρόνιων προβλημάτων υγείας μέσα στην επόμενη πενταεντία.   

Ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος της ιατρικής  

Σύμφωνα με το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Tecnology) η μεταβολομική είναι ανάμεσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες επιστήμες και η ταχύτερα αναπτυσσόμενη στο χώρο της ιατρικής.

Η αύξηση με την οποία δημοσιεύονται νέες επιστημονικές μελέτες που αφορούν τη μεταβολομική είναι εντυπωσιακή. Από περίπου 2 μελέτες που δημοσιεύτηκαν κατά το έτος 2000 φτάσαμε στις πάνω από 2500 δημοσιευμένες μελέτες το 2015 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις μας επιτρέπουν να μετρήσουμε τα πολύ μικρά μόρια μέσα στο ανθρώπινο σώμα και να εντοπίσουμε ελλείψεις και διαταραχές σε μοριακό επίπεδο. Αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε την βέλτιστη θεραπευτική προσέγγιση σε κάθε άτομο αλλά και να προλάβουμε την εμφάνιση ασθενείων πολύ πριν εκδηλώσουν συμπτώματα.

Με την μεταβολομική μπορούμε να ανιχνεύσουμε την εκδήλωση ασθενειών χρόνια πριν αυτές εμφανιστούν. Θεωρείται σήμερα ως ο πιο απλός και αξιόπιστος τρόπος για την αξιολόγηση της υγείας.   

Η ιατρική εξελίσσεται ραγδαία στην εποχή της επανάστασης της πληροφορίας και παρέχει στο γιατρό νέα εργαλεία στη φαρέτρα του εξατομικεύοντας την πρόληψη και την θεραπευτική προσέγγιση. 

Στην Υγειά Σας!    


Βιβλιογραφικές αναφορές

http://genetics.thetech.org/ask/ask68 
http://www2.technologyreview.com/10-emerging-technologies/ 
An Emerging Role for Metabolomics in Nutrition Science8
Harvard Mag: Fathoming metabolism, May 2011. 
Metabolomics as a key integrator for personalized medicine 
Metabolomics: moving to the clinic.
Role of Metabolomics in Personalized Medicine
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους