Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Ο Αδύναμος Κρίκος της Ανθρώπινης Διατροφής
Γιατί η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ αναφέρει ότι το λίπος και η χοληστερίνη δεν είναι οι “κακοί της υπόθεσης”!
Τι Μετράει Περισσότερο, Τα γονίδια ή ο Τρόπος Ζωής;
Κρυμμένη Πείνα & Μεταβολικές Διαταραχές - Πώς Συνδέονται με την Ανάπτυξη Αυτοάνοσων

Αυτοάνοσα νοσήματα και εφαρμογή της Μεταβολομικής (video)

Ομιλία του Dr Δημήτρη Τσουκαλά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο Metabolomics: an emerging tool for personalized medicine

Στα πλαίσια της συνεργασίας της κλινικής μας με τον καθηγητή κ. Αριστείδη Τσατσάκη και την ομάδα του πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Dr. Τσουκαλάς παρουσίασε τα τελευταία ευρήματα από την κλινική εμπειρία και το ερευνητικό έργο πάνω στην αιτιολογική διάγνωση και θεραπεία των αυτοάνοσων και χρονίων νοσημάτων χρησιμοποιώντας προηγμένες διαγνωστικές εξετάσεις.

Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία από τις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αναδεικνύοντας τη δυνατότητα της μεταβολομικής να ανιχνεύει τις ελλείψεις, δυσλειτουργίες και βιοχημικές ανισορροπίες του οργανισμου. Η επαναφορά της βιοχημικής ισορροπίας στα βέλτιστα επίπεδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε νοσήματα που χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή, όπως τα αυτοάνοσα.
 

Ομιλία του Dr Δημήτρη Τσουκαλά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο Metabolomics: an emerging tool for personalized medicine. (26.11.18)

"Το 80% των χρόνιων και αυτοάνοσων προβλημάτων υγείας οφείλονται στο τρόπο ζωής και διατροφής. Μέχρι σήμερα όμως η επίδρασή του τρόπου ζωής και οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση νόσου δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν ικανοποιητικά με από τις συνήθεις εξετάσεις. Οι συστάσεις που δίνονταν στους ασθενείς βασίζονταν σε γενικές κατευθυντήριες οδηγίες και την κλινική εμπειρία του γιατρού.

Η παραπάνω ιατρική προσέγγιση, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε κάποιους ασθενείς, όχι όμως σε όλους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και χρειάζεται εξατομικευμένη θεραπεία.

Μέσω νέας γενιάς αναλύσεων οι γιατροί αξιολογούν αντικειμενικά την επίδραση των παραγόντων κινδύνου σε κάθε ασθενή. Έτσι προκύπτει θεραπεία που αποτελείται από εξατομικευμένη διατροφή, διόρθωση των ελλείψεων και βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής στα μέτρα του κάθε ατόμου ξεχωριστά."
 
 
Επιλεγμένη βιβλιογραφία
-Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults
Authors: Dimitrios Tsoukalas, Athanasios K. Alegakis, Persefoni Fragkiadaki, Evangelos Papakonstantinou, Gerasimos Tsilimidos, Franco Geraci, Evangelia Sarandi, Dragana Nikitovic, Demetrios A. Spandidos, Aristides Tsatsakis.International Journal of Molecular Medicine. Published online on: November 14, 2018 

-Efficacy of a Mediterranean diet supplemented with fatty fish in ameliorating inflammation in 
paediatric asthma: a randomised controlled trial. M. M. Papamichael,1 Ch. Katsardis,2 K. Lambert,3 D. Tsoukalas,4 M. Koutsilieris,2 B. Erbas3 & C. Itsiopoulos1J Hum Nutr Diet. 2018 Oct 30. doi: 10.1111/jhn.12609. The official journal of the British Dietetic Association. 

-Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma
Maria Michelle Papamichaela, Chris Katsardisc, Bircan Erbasb, Catherine ItsiopoulosaDimitris Tsoukalasd
Nutrition Research, Elsevier. October 2018.

-Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults
Tsoukalas D 1-2, Alegakis A1, Fragkiadaki P1, Papakonstantinou E2, Nikitovic D3, Karataraki A2, Nosyrev AE4, Papadakis EG5, Spandidos DA6, Drakoulis N7, Tsatsakis AM1. Int J Mol Med. 2017 May 10. doi: 10.3892/ijmm.2017.2983.

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους