Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ισορροπημένη διατροφή και Precision Medicine


Η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και άλλων στοιχείων σε επάρκεια μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους και πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με την διατροφή και την υγεία.

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να βελτιώσουν ή να διατηρήσουν την υγεία τους μέσα από σωστές διατροφικές επιλογές χωρίς τα επιθυμητά αποτελεσματα. Σίγουρα η σωστή διατροφή είναι ζωτικής σημασίας, δυστυχώς όμως σήμερα αυτό δεν είναι αρκετό. Ας δούμε όμως γιατί.

Ο Bruce Ames, καθηγητής στο Berkeley University of California, είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο αναγνωρισμένους ερευνητές παγκόσμια στη δημόσια υγεία. Οι έρευνες του στη διατροφή και το μεταβολισμό έχουν συμβάλει τα μέγιστα στη σύγχρονη διαμόρφωση των επιστημών της ιατρικής και της διατροφολογίας.

Η πιο σημαντική κατά την άποψη μου συνεισφορά του κορυφαίου αυτού ερευνητή αφορά στην “Θεωρία της Διαλογής των Μικροθρεπτικών Συστατικών στον Ανθρώπινο Οργανισμό” (Triage Theory), την οποία δημοσίευσε για πρώτη φορά στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS) το 2006. 

Ο Bruce Ames παρατήρησε και αργότερα απέδειξε με επόμενες δημοσιεύσεις, ότι ο ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί βάση ενός συστήματος όπου διανέμει και χρησιμοποιεί τα μικρο-θρεπτικά συστατικά (40 περίπου βασικά συστατικά όπως οι βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα και τα λιπαρά οξέα ω3-ω6 και ω9) που έχει στη διάθεση του, με βάση τις ανάγκες που αφορούν την άμεση επιβίωση εις βάρος λειτουργιών που αφορούν λιγότερο επείγουσες διαδικασίες

Όταν η λύση ανάγκης γίνεται μόνιμη κατάσταση λειτουργίας 

Σε μια κατάσταση ξαφνικού κινδύνου που το σώμα μας χρειάζεται για παράδειγμα ασβέστιο, ώστε να απελευθερώσει άμεσα ενέργεια, αποσύρει ασβέστιο από τα οστά και το προωθεί στο εσωτερικό των κυττάρων (μιτοχόνδρια) όπου χρησιμοποιείται ως εναλλακτικός μηχανισμός παραγωγής ενέργειας.

Όταν αυτή η διαδικασία ενεργοποιείται σποραδικά και το σώμα έχει άφθονο ασβέστιο στη διάθεση του, καταφέρνει έτσι να αντεπεξέλθει σε μια απρόσμενα δύσκολη κατάσταση και αποκαθιστά το έλλειμμα στη πρώτη ευκαιρία. 

Αν όμως ο εναλλακτικός μηχανισμός παραγωγής ενέργειας χρησιμοποιείται συνεχόμενα και όχι ως εναλλακτική λύση σε έκτακτες καταστάσεις, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της περιεκτικότητας των οστών σε ασβέστιο (οστεοπόρωση) και την  αυξημένη εναπόθεση ασβεστίου στο εσωτερικό των κυττάρων (αρτηριοσκλήρυνση, αρθρίτιδες, ασβεστώσεις).             

Οι σταδιακές αλλαγές και βλάβες που αθροίζονται ως αποτέλεσμα των χρόνιων ελλείψεων, αυξάνουν τον κίνδυνο για νόσο και το ρυθμό γήρανσης.

Νόσος και Γήρας και Πρόληψη 

Οι επιπτώσεις της συγκεκριμένης θεωρίας στη δημόσια υγεία είναι τεράστιες. Η φυσιολογική λειτουργία βασικών μεταβολικών οδών αλλοιώνεται λόγω της ανεπάρκειας σε βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. αυτό όμως συνεπάγεται ότι νοσήματα που συνδέονται με το γήρας μπορούν εύκολα να προληφθούν εξασφαλίζοντας στον οργανισμό μια επαρκή παροχή σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, λιπαρά οξέα και αμινοξέα. 

Το ανθρώπινο σώμα ως μια μηχανή εσωτερικής καύσης χρειάζεται συγκεκριμένα συστατικά ώστε να λειτουργήσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές της. 

Ακούμε συνεχώς ότι μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί το σώμα μας να λάβει όλες τις βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Αυτό μπορεί να ίσχυε μέχρι και πενήντα ή εκατό χρόνια πριν, δεν ισχύει όμως σήμερα και αυτό είναι πλέον τεκμηριωμένο επιστημονικό γεγονός. Η σύγχρονη διατροφή δεν μπορεί να καλύψει, όχι τα ιδανικά επίπεδα σε θρεπτικές ουσίες, αλλά ούτε καν τις ελάχιστα απαραίτητες ποσότητες σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως αυτά προτείνονται μέσα από τις Συνιστώμενες Ημερήσιες Δόσεις

Η διατροφή και οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά είναι η κυριότερη αιτία νόσου σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.      

Ανεπάρκειες σε Μικροθρεπτικά και Νοσήματα*

  • Μαγνήσιο: βλάβη στο DNA, καρκίνος του εντέρου  
  • Φολικό οξύ: βλάβη σε επίπεδο χρωμοσωμάτων, καρκίνος του παχέος εντέρου 
  • Βιταμίνη D: πολυάριθμες μορφές καρκίνου, έκπτωση νοητικών λειτουργιών  
  • Ψευδάργυρος: καρκίνος στον οισοφάγο 
  • Κάλιο: καρδιολογικά νοσήματα
  • Βιταμίνη Κ: οστεοπόρωση, αντίσταση στην ινσουλίνη  
  • Σελήνιο: εγκεφαλικό επεισόδιο, θρόμβωση, καρδιολογικά νοσήματα, προσβολή από ιώσεις
  • Σίδηρος: διαταραχές της ανάπτυξης στα παιδιά    

* B. N. Ames “Diet for Heath and Longevity” Dec. 2010

Μπορούμε λοιπόν να αρρωστήσουμε:

  • είτε οξέως, όπως από κάποια ίωση, 
  • είτε μετά από μεγάλα χρονικά διαστήματα όπου το σώμα μας συσσώρευσε ελλείμματα και δυσλειτουργίες. 

Στη πρώτη περίπτωση αρκεί να ξεκουραστούμε να φάμε καλά και αν τα συμπτώματα είναι έντονα ή απειλούν τη ζωή μας να τα ελέγξουμε μέσα από την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Συνήθως η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες.

Στη δεύτερη όμως περίπτωση η νόσος επέρχεται μετά από χρόνια συσσώρευσης ελλείψεων και βλαβών όπου δεν μας είναι εύκολο να συνδέσουμε την πραγματική αιτία με το πρόβλημα. Για να επιτύχουμε όμως πραγματική και πλήρη ίαση δεν αρκεί πλέον η ξεκούραση και το καλό φαγητό, θα πρέπει να δώσουμε στο σώμα και τα συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά. Σε αυτές τι περιπτώσεις είναι πολλές φορές απαραίτητη η διενέργεια εξετάσεων που θα εντοπίσουν τις ακριβείς ανάγκες και θα βοηθήσουν και το γιατρό και τον ασθενή σε μια πιο άμεση και αποτελεσματική αποθεραπεία.   

Πρόληψη και Αιτιολογική Αντιμετώπιση με την Ιατρική Ακριβείας

Κάθε άνθρωπος αποτελεί ένα μοναδικό βιολογικό σύστημα με διαφορετικές ανάγκες και ελλείψεις. Γι αυτό και οι γενικές συστάσεις όπως "χάσε βάρος", "κόψε το κάπνισμα" ή "κάνε άσκηση" εφαρμόζονται από ένα χαμηλό ποσοστό. Δεν μπορεί να κάνει άσκηση κάποιος που δεν έχει ενέργεια ή δεν μπορεί να κοιμηθεί. Δεν μπορεί να χάσει βάρος κάποιος που πεινάει συνέχεια γιατί το σώμα του, την συγκεκριμένη περίοδο, έχει αυξημένη ανάγκη από πρωτεΐνες (κρέας, αυγό, ψάρι) και του προτείνεται να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά, γιατί αυτό είναι καλό για τον ευρύτερο πληθυσμό. Δεν έχει τις ίδιες ανάγκες ένας ασθενής σε φλεγμονή με έναν υγιή αθλητή ή ένας έφηβος σε ανάπτυξη με ένα άτομο 50 ετών που κάνει καθιστική ζωή. 

Η Precision Medicine (Ιατρική Ακριβείας) είναι η σύγχρονη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του τρόπου ζωής, τη διατροφή, τα γονίδια, τη μικροβιακή σύνθεση και το περιβάλλον των ανθρώπων. Ο στόχος είναι η επαναφορά της ιδανικής βιολογικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού για το κάθε άτομο ξεχωριστά. 

Με την εφαρμογή των εργαλείων της Ιατρικής Ακριβείας έχουμε διαπιστώσει ότι οι ασθενείς δεν δυσκολεύονται στην αλλαγή τρόπου ζωής, διατροφής όπως όταν δίνονται γενικές οδηγίες. 

Τα εργαλεία της Ιατρικής Ακριβείας ενσωματώνουν δεδομένα, από τις μεταβολομικές αναλύσεις (μέτρηση χημικών αντιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό), το μικροβίωμα, τα γονίδια, τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και την παθολογία του ατόμου, για την στοχευμένη διαχείριση της υγείας του. Παρέχει ακριβή δεδομένα για την αντιμετώπιση και την πρόληψη αυτοάνοσων ασθενειών όπως ο ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδή αρθρίτιδα, η ψωρίαση, η νόσος Hashimoto, η νόσος του Crohn κι άλλες αυτοάνοσες και χρόνιες ασθένειες. 

Στην Υγειά Σας!

 


  

 


  

Βιβλιογραφικές αναφορές 

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine.
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους