Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Ιατρική Ακριβείας στη Διάγνωση & Θεραπεία Νοσημάτων - 3ο Διεθνές ΣυνέδριοΙατρική Ακριβείας στη Διάγνωση & Θεραπεία Νοσημάτων - 3ο Διεθνές Συνέδριο* 


Ο Dr. Τσουκαλάς παρουσίασε στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για την Ιατρική Ακριβείας* τα αποτελέσματά της Metabolomic Medicine® σχετικά με τη xρήση της Mεταβολoμικής Aνάλυσης ως εργαλείου για την πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων νοσημάτων.

Ιατρική Ακριβείας

Οι περισσότερες ιατρικές θεραπείες μέχρι σήμερα, έχουν σχεδιαστεί για τον "μέσο ασθενή". Ως αποτέλεσμα αυτής της “ίδιας για όλους” προσέγγισης, οι θεραπείες μπορεί να είναι αποτελεσματικές για ορισμένους ασθενείς, αλλά όχι για άλλους.

Η Ιατρική Ακριβείας είναι μια καινοτόμος προσέγγιση που έχει στόχο να αυξήσει τα ποσοστά επιτυχίας των σύγχρονων θεραπειών λαμβάνοντας υπόψη τα μοναδικά βιολογικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενή. 

Η Ιατρική Ακριβείας προσαρμόζει τις στρατηγικές θεραπείας και πρόληψης στα μοναδικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων με βάση:

- Την αλληλουχία του DNA,
- Τη σύνθεση του μικροβιώματος,
- Το ιατρικό ιστορικό, τον τρόπο ζωής και διατροφής,
- Το Μεταβολομικό Προφίλ

"Ο στόχος της ιατρικής ακρίβειας είναι να στοχεύσει τις κατάλληλες θεραπείες, στους κατάλληλους ασθενείς, την κατάλληλη στιγμή."

Η Ιατρική Ακριβείας δεν είναι κάτι νέο, είναι η συνδυασμένη εφαρμογή όσων γνωρίζουμε. 

Οι χρόνιες ασθένειες αντιπροσωπεύουν το 90% των συνολικών θανάτων στις ανεπτυγμένες χώρες.Σύμφωνα όμως με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 80% αυτών των θανάτων, από χρόνιες ασθένειες, προκαλούνται από κοινούς μεταβλητούς παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου δεν είναι γενετικοί, όπως συχνά πιστεύεται, αλλά σχετίζονται κυρίως με παράγοντες που μπορούν να τροποποιηθούν μέσω επιλογών στον τρόπο ζωής και διατροφής.

Οι χρόνιες ασθένειες θεωρούνται ότι είναι η προσαρμογή του ανθρώπινου οργανισμού σε επιβλαβείς συμπεριφορές του τρόπου ζωής.

Οι ταχείες όμως πολιτισμικές αλλαγές έχουν ξεπεράσει την ταχύτητα γενετικής προσαρμογής και οδήγησαν στην αύξηση των χρόνιων ασθενειών.


Η Μεταβολομική Ανάλυση παρέχει μια λεπτομερή εικόνα της τρέχουσας κατάστασης υγείας

Μετρώντας τις μεταβολές σε πολύ μικρά μόρια, η μεταβολομική ανάλυση προσφέρει μια βαθιά κατανόηση των επιπτώσεων της διατροφής, της επίδρασης των φαρμακευτικών θεραπειών και των ασθενειών. 

Ενώ η εξέταση των γονιδίων παρέχει στοιχεία σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί σε ένα άτομο, η Μεταβολομική παρέχει στοιχεία για το τι έχει συμβεί καθώς και ποια είναι η παρούσα κατάσταση υγείας ενός ατόμου.  


Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα είναι η πρώτη αιτία χρόνιων νοσημάτων

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής συμβάλλουν σημαντικά στην αύξηση της συχνότητας των αυτοάνοσων νοσημάτων και των αλλεργιών (κατά 300%) στις βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες.

Η μείωση της έκθεσης σε μικρόβια, η αύξηση της ποσότητας της τροφής αλλά και η κατανάλωση βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφών οδηγούν στην αύξηση των αυτοάνοσων.  Η επαφή με μικρόβια, που πρέπει φυσικά να βρίσκονται στο περιβάλλον μας, είναι κεντρικός παράγοντας στην ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αναγνώριση του εαυτού. 

Οι τροφές που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση θερμίδων, παράλληλα με μειωμένη παρουσία θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, προβιοτικά και μεταλλικά στοιχεία που καταλήγουν σε υπερλειτουργία του ανοσοποιητικού.   
Η παραπάνω εικόνα περιγράφεται ως “Μεταβολική Πίεση” και εξηγεί πώς το περιβάλλον, η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το στρες και το ορμονικό σύστημα αλληλεπιδρούν στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων ασθενειών και οδηγεί στην αιτιολογική αντιμετώπιση αυτών των νοσημάτων.  


Μεταβολομική και Αυτοάνοσα Νοσήματα 

Η Μεταβολομική μετράει τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν μέσα στον οργανισμό και επηρεάζονται από τη νόσο. Με αυτό τον τρόπο παρέχει ζωτικές πληροφορίες στο γιατρό για τη διάγνωση, την πρόληψη και τη θεραπεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.

Οι Μεταβολομικές Αναλύσεις εντοπίζουν δυσλειτουργίες σε μοριακό επίπεδο χρόνια πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Λόγω του ότι οι διαταραχές σε μοριακό επίπεδο προκύπτουν χρόνια πριν την εμφάνιση μιας ασθένειας, η Μεταβολομική είναι ένα πρόσθετο εργαλείο για τους γιατρούς που τους βοηθάει στην πρόληψη, στην παρακολούθηση και στη θεραπεία των χρόνιων νοσημάτων.


Η εμπειρία μας στην κλινική εφαρμογή της Metabolomic Analysis® στα Αυτοάνοσα Νοσήματα

Κατά την τελευταία 10ετία, έχουμε πραγματοποιήσει στην κλινική μας πάνω από 40.000 Μεταβολομικές Αναλύσεις σε ασθενείς με χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα, αλλά και προληπτικά. 

Το 60% των ασθενών μας αφορά σε αυτοάνοσα νοσήματα. Το υπόλοιπο 40% αφορά κυρίως σε πρόληψη και ασθενείς με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, διαταραχές του εντέρου και του στομάχου, δερματολογικά νοσήματα, υπογονιμότητα, κόπωση, αρθροπάθειες, χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, κ.ά.

Τα Αυτοάνοσα Νοσήματα περιελάμβαναν:
  • αυτοάνοση ασθένεια του θυρεοειδούς (νόσος του Hashimoto και νόσος του Graves) 
  • ρευματοειδή αρθρίτιδα,
  • σκλήρυνση κατά πλάκας,
  • ψωρίαση,
  • φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου,
  • ατοπική δερματίτιδα 
και άλλες λιγότερο κοινές αυτοάνοσες ασθένειες.

Μετά την διενέργεια των εξετάσεων ακολούθησε εξατομικευμένη αγωγή για τον κάθε ασθενή που αφορούσε:

  • τον τρόπο ζωής 
  • την διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού
  • την διαμόρφωση διατροφής 
  • την φαρμακευτική αγωγή
Σε διάστημα που κυμαίνεται από 3 μήνες έως ένα έτος, περισσότερο από το 85% των περιπτώσεων εμφάνισαν είτε σημαντική βελτίωση, είτε πλήρη υποχώρηση της νόσου. 3rd International congress on Pharmacogenomics and, Personalized Diagnosis and Therapy.

METABOLIC SYNDROME, METABOLOMICS IN PRECISION MEDICINE

Chair: Evangelia Charmandari (Greece)
            Dimitrios Tsoukalas (Greece)Metabolomics as a precision medicine tool for the prediction and treatment of insulin related chronic diseases.

Tsoukalas, D.


*Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο υπό την προεδρία του αν. καθ. Κλινικής Φαρμακολογίας Dr. Νικόλαου Δρακούλη, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κλινικής φαρμακολογίας και φαρμακογενετικής του πανεπιστημίου Αθηνών. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος διεθνώς αναγνωρισμένοι ομιλητές όπως ο Γεώργιος Χρούσος, ο Αριστείδης Τσατσάκης, ο Στυλιανός Αντωναράκης, η Sophie Siest, η Daciana Branisteanu, ο Jurgen Brockmöller, κ.ά. 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους