Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ποια ειδική εξέταση πρέπει να κάνετε αν πάσχετε από αυτοάνοσο

Η βελτίωση της υγείας είναι εφικτή με τη χρήση των νέων εργαλείων της σύγχρονης Ιατρικής.

Ποια ειδική εξέταση πρέπει να κάνετε αν πάσχετε από αυτοάνοσο

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD 


Ειδικές εξετάσεις εντοπίζουν με ακρίβεια τις ελλείψεις του οργανισμού που καθορίζουν την αντιμετώπιση και την πρόληψη των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.  


Κρυμμένη πείνα

Τι είναι η "κρυμμένη πείνα;" Δεν αφορά στην έλλειψη φαγητού, όπως θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Είναι ένας επιστημονικός όρος που αναφέρεται στις συσσωρευμένες ελλείψεις του οργανισμού σε θρεπτικά στοιχεία: βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, αμινοξέα κ.ά. Η κρυμμένη πείνα είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες στην εκδήλωση αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών(1-6).   
 
Το ανθρώπινο σώμα  για να λειτουργήσει φυσιολογικά χρειάζεται σε ιδανική αναλογία: 

 • οξυγόνο
   
 • νερό
   
 • μακροθρεπτικά στοιχεία (λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες)
   
 • μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, λιπαρά οξέα, προβιοτικά, ένζυμα, αντιοξειδωτικά)
   
Η ιδανική αναλογία των παραπάνω είναι διαφορετική για το κάθε άτομο, αλλά και για το ίδιο άτομο σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του. Το ανθρώπινο σώμα  για να λειτουργήσει φυσιολογικά χρειάζεται θρεπτικά στοιχεία σε ιδανική αναλογία μεταξύ τους. 


Γιατί νοσούμε

Είναι εύκολο να καταλάβουμε τις συνέπειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο σώμα η πλήρης έλλειψη οξυγόνου, νερού ή τροφής. Αυτές γίνονται άμεσα αντιληπτές σε ένα διάστημα λίγων λεπτών, στην περίπτωση έλλειψης οξυγόνου, ή μερικών ημερών και εβδομάδων στις περιπτώσεις έλλειψης νερού και τροφής.  
 
Ωστόσο, η οριακή έλλειψη θρεπτικών συστατικών περνάει απαρατήρητη για πολλά χρόνια μέχρι την εκδήλωση κάποιας ασθένειας. Αλλά και όταν αυτή εκδηλωθεί, είναι πολύ δύσκολο να συνδεθεί με συγκεκριμένη έλλειψη από την στιγμή που οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες
(2,3).

Συνεχόμενα αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων με χρόνιες παθήσεις. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι: 
 

 • Νόσος του Hashimoto και ασθένειες του θυρεοειδούς: σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνη D, ψευδάργυρος.
   
 • Ψωρίαση: βιταμίνη D, ωμέγα-3.
   
 • Ρευματοειδής αρθρίτιδα: βιταμίνη D.
   
 • Αλλεργίες, άσθμα: αφυδάτωση, μαγνήσιο, μεταλλικά στοιχεία, ωμέγα-3.
   
 • Διαβήτης: βιταμίνη D, μαγνήσιο, χρώμιο.
   
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας: βιταμίνη D, βαρέα μέταλλα, απαραίτητα αμινοξέα, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Καρκίνος του μαστού: βιταμίνη D, ασβέστιο.
   
 • Καρκίνος του παχέος εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος, βιταμίνη D.
   
 • Κολίτιδα και φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Νόσος του Alzheimer: βιταμίνη Β12, μαγνήσιο.
   
 • Αυτισμός: δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα, έλλειψη βιταμίνης D, βιταμίνης Β6 και μαγνησίου, αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.
   
 • Νόσος του Parkinson: αλλοίωση του εντερικού μικροβιώματος.  

Η οριακή χρόνια έλλειψη θρεπτικών στοιχείων ονομάζεται “κρυμμένη πείνα” και είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες πίσω από κάθε ασθένεια(1).
 
Η “κρυμμένη πείνα” σε συνδυασμό με: 

 • τη γενετική προδιάθεση 
   
 • την αυξημένη κατανάλωση “κενών” θερμίδων. Τροφές που παρέχουν θερμίδες χωρίς όμως να έχουν θρεπτική αξία (γλυκά, αναψυκτικά).
   
 • την αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
   
 • περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το τοξικό φορτίο 
   
 • την έλλειψη άσκησης
   
 • το στρες

οδηγούν στην εκδήλωση αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών(1-9).  
   

Διαγνώστηκα με αυτοάνοσο, τι πρέπει να κάνω τώρα; 


Μετά από την αρχική διάγνωση, ο ειδικός γιατρός χορηγεί την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και συνήθως συμβουλεύει τους ασθενείς να αλλάξουν τρόπο ζωής και να ακολουθήσουν πιο υγιεινές επιλογές. 

Αρκετοί ασθενείς επιθυμούν να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους. Σε αυτό το σημείο, προσπαθούν από μόνοι τους να εντοπίσουν τι θα τους βοηθούσε καλύτερα στο να αποκαταστήσουν την υγεία τους.

Έρχονται τότε αντιμέτωποι με πληθώρα από αντικρουόμενα δεδομένα και είναι πρακτικά αδύνατο, μέσα από τυχαίες επιλογές, να εντοπίσουν τις ενέργειες που θα αποκαταστήσουν τη φυσιολογική και υγιή λειτουργία στα χιλιάδες μεταβολικά μονοπάτια του ανθρώπινου οργανισμού.   
 

Το επόμενο βήμα μετά τη διάγνωση ενός αυτοάνοσου ή χρόνιου νοσήματος 

Η διάγνωση είναι το πρώτο και όχι το τελευταίο βήμα στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων. Είναι ζωτικής σημασίας, παράλληλα ή σε συνέχεια της διάγνωσης ενός αυτοάνοσου νοσήματος, να εντοπιστούν και να διαχειριστούν οι υποκείμενες μεταβολικές διαταραχές και παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην εκδήλωση του.

Όσο νωρίτερα διαχειριστούν τα αίτια πυροδότησης των αυτοάνοσων, τόσο πιο αποτελεσματικές είναι οι παρεμβάσεις πρόληψης και θεραπείας.

Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων στον ανθρώπινο οργανισμό, 
προσδιορίζει τους διαφορετικούς παράγοντες της νόσου, αποτυπώνοντας με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις ανάγκες του οργανισμού(10-12)

Η μεταβολομική είναι η επιστήμη που μετράει τα μικρά μόρια, τους μεταβολίτες, που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού(10-17)Πρόκειται για ένα ιατρικό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου ως προς τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τα γονίδια, τη μικροβιακή του σύνθεση και το περιβάλλον του

Οι μεταβολομικές αναλύσεις, σύμφωνα με την ιατρική σχολή του Harvard, αποτυπώνουν την ακριβή κατάσταση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού και είναι η πιο ακριβής μέθοδος αξιολόγησης της υγείας σήμερα (Harvard Mag).
 
Εντοπίζονται στοιχεία που αφορούν:

 • τις ελλείψεις θρεπτικών στοιχείων (μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα, ωμέγα 3 κ.ά.)
   
 • την ικανότητα διαχείρισης φλεγμονών
   
 • τις διατροφικές ανάγκες
   
 • το μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπιδίων
   
 • την κατάσταση του μικροβίωματος 
   
 • την ικανότητα του οργανισμού να παράγει ενέργεια
   
 • τη λειτουργία του νευρικού συστήματος
   
 • την τοξική επιβάρυνση του οργανισμού 
   
 • την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
   
και επιπρόσθετους δείκτες που εστιάζουν στην απόκλιση του οργανισμού από τη φυσιολογική λειτουργία σε κυτταρικό επίπεδο.

 

Η αποκατάσταση της μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού, σε συνδυασμό με την εφαρμογή εντατικής ιατρικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής και διατροφής, βελτιώνει την κλινική εικόνα και την πορεία της υγείας ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα(18-20)Αποτελέσματα εξετάσεων & αγωγή

Η αγωγή για την επαναφορά της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού διαμορφώνεται ανάλογα με τις ελλείψεις, τις ανισορροπίες και ανάγκες του οργανισμού που εντοπίζονται.

Περιλαμβάνει, παράλληλα με την φαρμακευτική αγωγή, χορήγηση βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αμινοξέων και ειδική διατροφή για την αναπλήρωση των ελλείψεων.
 
H διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα μπορούν να αλλάξουν ριζικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ατόμων.
 
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία στα αυτοάνοσα και χρόνια προβλήματα υγείας έχουμε δει ότι η βελτίωση της υγείας είναι εφικτή με τη χρήση των νέων εργαλείων της σύγχρονης Ιατρικής(21-30)
  

 

Βιβλιογραφικές αναφορές:

 

 1. Hidden Hunger in the Developed WorldBiesalski HK. The Road to Good Nutrition. Basel, Karger, 2013, pp 39–50 https://doi.org/10.1159/000355992
 2. Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins Bruce N. Ames PNAS October 23, 2018. https://www.pnas.org/content/115/43/10836
 3. Low micronutrient intake may accelerate the degenerative diseases of aging through allocation of scarce micronutrients by triage. Bruce N. Ames. PNAS 2006. https://www.pnas.org/content/pnas/103/47/17589.full.pdf
 4. Role of “Western Diet” in Inflammatory Autoimmune Diseases Arndt Manzel et. al. Curr Allergy Asthma Rep. 2014 Jan; 14(1): 404.
 5. Hygiene Hypothesis and Autoimmune Diseases Clinical Reviews in Allergy & Immunology Graham A. W. Rook 2012.
 6. Metabolic pressure and the breach of immunological self-tolerance Veronica De Rosa et al. Nature Immunology (2017).
 7. Eric F. Morand New evidence strengthens the hypothesis that exposure to trauma and the associated physiological responses contribute to the development of autoimmune diseases, including systemic lupus erythematosus. NATURE REVIEWS | RHEUMATOLOGY. Jan. 2018
 8. Global Health Observatory (GHO) data Global Health. Observatory data. Noncommunicable diseases (NCD).  https://www.who.int/gho/ncd/en/
 9. NCD Countdown 2030: worldwide trends in non-communicable disease mortality and progress towards Sustainable Development Goal target 3.4. The Lancet 2018. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31992-5/fulltext
 10. Sharpening Precision Medicine by a Thorough Interrogation of Metabolic Individuality. K. Beebe, A.D. Kennedy. Computational and Structural Biotechnology Journal, 2016.
 11. Integration of pharmacometabolomics with pharmacokinetics and pharmacodynamics: towards personalized drug therapy. Vasudev Kantae et al. Metabolomics. 2017. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5165030/
 12. Fathoming Metabolism.Harvard Mag 2011
   
  harvardmagazine.com/2011/05/fathoming-metabolism?page=all
 13. Metabolomics: From Fundamentals to Clinical Applications. A. Sussulini. Springer International Publishing AG 2017 (ed.).
 14. Metabolomics activity screening for identifying metabolites that modulate phenotype Carlos Guijas et al. Nat Biotechnol. 2018 Apr. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5937131/  
 15. Urinary organic acids as biomarkers in the assessment of pulmonary function in children with asthma Papamichael M.M., Katsardis C, Erbas B, Itsiopoulos C, Tsoukalas D. Nutrition Research 2018. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S027153171830335X
 16. Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology. J. Kang et al. / Journal of Neuroimmunology 279 (2015) 25–32
 17. Dietary factors in rheumatic autoimmune diseases: a recipe for therapy? Shani Dahan, Yahel Segal1 and Yehuda Shoenfeld. NATURE REVIEWS | RHEUMATOLOGY. 13 Apr 2017.
 18. Precision Medicine FDA
   
  https://www.fda.gov/medical-devices/vitro-diagnostics/precision-medicine
 19. U.S. National Library of medicine. What is the Precision Medicine Initiative?
 20. World Economic Forum global report. 10 Emerging technologies 2018.
 21. Efficacy of a Mediterranean diet supplemented with fatty fish in ameliorating inflammation in paediatric asthma: a randomised controlled trial Papamichael M. M., Katsardis C., Lamber K., Tsoukalas D., et al. Clinical Nutrition ESPEN 2018. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jhn.12609
 22. Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults. Tsoukalas D et al. IJMM 2017 https://www.spandidos-publications.com/ijmm/40/1/112
 23. Application of metabolomics part II: Focus on fatty acids and their metabolites in healthy adults Tsoukalas D. et al. IJMM 2019. https://www.spandidos-publications.com/ijmm/43/1/233
 24. A Polyphenol-Enriched Supplement Exerts Potent Epigenetic-Protective Activity in a Cell-Based Model of Brain Ischemia Faggi L., Porrini V., Lanzillotta A., Benarese M., Mota M., Tsoukalas D. et al. Nutrients 2019 https://www.mdpi.com/2072-6643/11/2/345/htm
 25. World aging population, chronic diseases and impact of modifiable-metabolic risk factors Dr. Dimitris Tsoukalas, MD (Greece). European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M. 20th International Congress of Rural Medicine 2018. Tokyo - Japan.
 26. Metabolic Fingerprint of Chronic Obstructive Lung Diseases: A New Diagnostic Perspective
  Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi , Maria Thanasoula, Anca Oana Docea, Gerasimos Tsilimidos, Daniela Calina, and Aristides Tsatsakis. Metabolites 2019, 9(12), 290; Published: 26 November 2019. 
  https://doi.org/10.3390/metabo9120290
 27. Anthropogenic Pressure and Lifestyle are the Underlying Cause of Pandemic Chronic Diseases. Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi, Aristides Tsatsakis, Daniela Calina. Journal of Siberian Federal University. Biology 2019-09.. DOI: 10.17516/1997-1389-0297
 28. Clinical aspects of precision medicine using as biomarkers telomere length, fatty acids and organic acids. D Tsoukalas. TOXICOLOGY LETTERS 314, S29-S29
 29. Precision Medicine Advances in Childhood Atopic Diseases: Results from Atopic Dermatitis and Asthma. Dimitris Tsoukalas, Gerasimos Tsilimidos, Maria Michelle Papamichael, Charis Katsardis,Bircan Erbas, Catherine Itsiopoulos. 5th World Summit on Pediatrics Berlin, Germany, 20/06/2019 - 23/06/2019
 30. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vassileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, Published 1 November 2019. https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmolb.2019.00120/full

 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.