Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Ιατρική Ακριβείας στα Αυτοάνοσα Νοσήματα


Ιατρική Ακριβείας στα Αυτοάνοσα Νοσήματα


Η προσέγγιση της Ιατρικής Ακριβείας δεν είναι κάτι νέο στην Ιατρική. Συνδυάζει όλα όσα γνωρίζουμε στην εξατομικευμένη πρόληψη και θεραπεία.

Πρόκειται για ένα προηγμένο ιατρικό μοντέλο, το οποίο συνδυάζει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου ως προς τον τρόπο ζωής, τη διατροφή, τα γονίδια, τη μικροβιακή του σύνθεση και το περιβάλλον του.

 


"Στόχος της ιατρικής ακρίβειας είναι να στοχεύσει τις κατάλληλες θεραπείες, στους κατάλληλους ασθενείς την κατάλληλη στιγμή. Οι περισσότερες ιατρικές θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για τον "μέσο ασθενή" με μια γενική προσέγγιση που εφαρμόζεται σε όλους τους ασθενείς χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βιολογική μοναδικότητα του καθενός ξεχωριστά. Αυτό μπορεί να είναι επιτυχές για ορισμένους ασθενείς, αλλά όχι για άλλους.

Η ιατρική ακρίβειας, γνωστή και ως «εξατομικευμένη ιατρική», είναι μια καινοτόμος προσέγγιση στη διαμόρφωση της θεραπείας και στην πρόληψη των ασθενειών, η οποία λαμβάνει υπόψη, τις διαφορές στα γονίδια, τα περιβάλλοντα και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων."

FDA US Food & Drug Administration, Precision Medicine


Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι παθολογικές καταστάσεις όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει όργανα και ιστούς ως δικά του και τους επιτίθεται. Ανάλογα με το όργανο που εμπλέκεται διαφέρει η νόσος και η συμπτωματολογία. Έτσι η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο αφορά το θυρεοειδή αδένα, η ελκώδης κολίτιδα το έντερο, η ατοπική δερματίτιδα το δέρμα κ.ο.κ. Ωστόσο κάποια αυτοάνοσα αφορούν και παραπάνω από ένα όργανα, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η ψωρίαση.

Τα αυτοάνοσα είναι η πρώτη αιτία νόσου στις ανεπτυγμένες χώρες και υπολογίζεται ότι πλήττουν πάνω από 1 στα 5 άτομα.

Πρόκειται για ασθένειες που εμφανίζουν σταθερά αυξανόμενη συχνότητα τα τελευταία χρόνια με ποσοστά αύξησης που ξεπερνούν και το 300% για κάποιες από αυτές, όπως η νόσος του Crohn, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η κοιλιοκάκη.
 
Σύμφωνα με νέα στοιχεία πέρα από τη γενετική προδιάθεση, κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτοανοσίας παίζουν:
  • η ανθυγιεινή διατροφή
  • οι ελλείψεις σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά
  • η έλλειψη άσκησης
  • το στρες
  • η κατανάλωση υψηλά επεξεργασμένων τροφών
  • η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • το κάπνισμα
  • η αλλοίωση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού
  • το τοξικό φορτίο από το περιβάλλον

Μέχρι σήμερα οι παραπάνω παράγοντες και η επίδρασή τους στην υγεία δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν επαρκώς με τις συνήθεις εξετάσεις. Έτσι οι συστάσεις που δίνονταν στους ασθενείς βασίζονταν σε γενικές κατευθυντήριες οδηγίες και την κλινική εμπειρία του γιατρού. Η συγκεκριμένη ιατρική προσέγγιση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε κάποιους ασθενείς, όχι όμως σε όλους. 
 
Η Ιατρική Ακριβείας ολοκληρώνει την υπάρχουσα προσέγγιση στοχεύοντας στη χορήγηση της σωστής θεραπείας, στο σωστό ασθενή, τη σωστή στιγμή. 
 
Η σύγχρονη αυτή προσέγγιση βασίστηκε στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που επιτρέπουν τη μέτρηση πολύ μικρών μορίων στο σώμα. Τα μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού ονομάζονται μεταβολίτες και οι αναλύσεις που τα μετράνε, αναλύσεις μεταβολομικής (Metabolomic Analysis®).
 
Μέσω των μεταβολομικών αναλύσεων, οι γιατροί αξιολογούν την επίδραση των παραγόντων κινδύνου σε κάθε ασθενή. Έτσι προκύπτει το θεραπευτικό πλάνο, το οποίο αποτελείται από εξατομικευμένη διατροφή, διόρθωση των ελλείψεων και βελτιστοποίηση της φαρμακευτικής αγωγής στα μέτρα του κάθε ατόμου ξεχωριστά.

 Metabolomics: An emerging tool for Personalised Medicine. D. Tsoukalas, Conferene London School of Economics Nov. 2018. 
 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους