Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Ελληνική ανακάλυψη κατά της γήρανσης


Άρθρο: "Η Ελληνική ανακάλυψη κατά της γήρανσης"

της Τότας Καρλατήρα, Πρώτο Θέμα της Κυριακής 22 Μαΐου 2017


Μπορείτε να φανταστείτε μια απλή εξέταση, π.χ. μια αιμοληψία, η οποία θα φωτίζει μυστικά του οργανισμού σας, όπως ποια είναι η αληθινή βιολογική ηλικία σας -έναντι της απατηλής χρονολογικής-, πόσο γρήγορα γερνάτε, αλλά και µε ποιον τρόπο μπορείτε να ανακόψετε τον ρυθμό γήρανσης; 

Τα νέα επιστημονικά όπλα που ρίχνουν πλέον οι ειδικοί στη μάχη κατά της γήρανσης µας επιτρέπουν να φανταζόµαστε πολύ περισσότερα από τα παραπάνω, καθώς οι εξετάσεις που θα δείχνουν την ποιότητα και τη διάρκεια της ζωής µας από επιστημονική φαντασία γίνονται πραγματικότητα. Ήδη είναι γεγονός η ανάλυση του μήκους των τελοµερών -πρόκειται για µικροσκοπικές δοµές στις άκρες των χρωµοσωµάτων το µήκος των οποίων καθορίζει τη βιολογική ηλικία του καθενός από εμάς-, μια εξέταση η οποία έχει (και) ελληνική σφραγίδα.

Το «thema people» συνομίλησε με τον Dr Δημήτριο Τσουκαλά, ο οποίος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης εφαρμόζει κλινικά την εξέταση στη χώρα μας -μάλιστα προς το παρόν η ανάλυση του μήκους των τελομερών εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία. Το επόμενο -και μάλιστα άμεσο βήμα- είναι η ανάπτυξη σκευασμάτων από  βότανα που μπορούν να αυξήσουν το μήκος των τελομερών, επιβραδύνοντας τον ρυθμό της γήρανσης, με τον ειδικό να εκτιμά ότι η κυκλοφορία του θα γίνει μέσα στο 2018. 

Τα 184 τελομερή (τέσσερα σε κάθενα από τα 46 χρωμοσώματα μας) βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων σε ότι αφορά τους μηχανισμούς αντιγήρανσης. Ο Dr. Τσουκαλάς μας εξηγεί γιατί: “Τα τελομερή είναι τα άκρα των χρωμοσωμάτων (σύνθετη λέξη από τις ελληνικές τέλος και μέρος) και το μήκος τους καθορίζει την βιολογική ηλικία. Είναι το βιολογικό ρολόι που καθορίζει τον ρυθμό γήρανσης του οργανισμού. Όσο πιο νέοι είμαστε τόσο πιο μακρυά είναι και τα τελομερή μας. Καθώς μεγαλώνουμε τα τελομερή μας συρρικνώνονται – και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο γερνάμε. Ενέργειες που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό, όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών, όπως η D και η C, το στρες, οι λοιμώξεις και η καθιστική ζωή οδηγούν σε πιο κοντά τελομερή. Αυτά πάλι συνδέονται με αυξημένη εμφάνιση των νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης, τα καρδιολογικά νοσήματα, η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά και την έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντιθέτως, μακριά τελομερή συνδέονται με μειωμένη επίπτωση του καρκίνου, των καρδιολογικών νοσημάτων και καλύτερη υγεία.»

Η ανάλυση του μήκους όλων των των τελομερών -και όχι η μέτρηση του μέσου όρου τους- γίνεται για πρώτη φορά. Πρόκειται για μια απλή αιμοληψία, οι πολύτιμες απαντήσεις της οποίας για το βιολογικό γήρας αυτού που υποβάλλεται στην εξέταση δίνονται μετά από περίπου ένα μήνα. Το κόστος της στην παρούσα φάση κυμαίνεται στα 1750 ευρώ. «Το σημαντικό είναι ότι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μπορούμε αυτή τη στιγμή να υπολογίσουμε την βιολογική ηλικία σε σχέση με τη χρονολογική. Παρόμοιες εξετάσεις γίνονται μόνο σε ένα ακόμη εργαστήριο στον κόσμο, στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης», επισημαίνει ο Dr. Τσουκαλάς. Για να γίνει αυτό προηγήθηκαν δύο χρόνια μετρήσεων στον ελληνικό πλυθυμσμό ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων με το μήκος των τελομερών σε διαφορετικές ηλικίες. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “Toxicology Letter” τον Σεπτέμβριο του 2016, η ο ομάδα του κ. Αριστείδη Τσατσάκη ανακοίνωσε ότι το μέσο μήκος των τελομερών των ατόμων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση και αγωγή ήταν κατά 13% μακρύτερο από αυτό του γενικού πληθυσμού παρόμοιας ηλικίας. «Το +13% επιμήκυνσης των τελομερών των ασθενών μας δείχνει ότι είναι εφικτή η βελτίωση της εικόνας των τελομερών και αυτό αποτυπώνεται και στη γενικότερη εικόνα των ασθενών, όπου αναφέρουν ότι άλλοι τους ρωτούν τι έχουν κάνει και φαίνονται πιο νέοι και πιο υγιείς» λέει ο Dr. Τσουκαλάς.
 
Μετά την παρουσίαση από τον ειδικό εύκολα γίνεται κατανοητό γιατί στην επιστημονική κοινότητα η ιατρική των τελοµερών θεωρείται η πιο σημαντική ανακάλυψη στον τομέα της υγείας, καθώς μπορεί να συγκριθεί µε εκείνη της πενικιλίνης. Εάν αναλογιστούμε δε και τη ραγδαία εξέλιξη που υπάρχει στο συναφές πεδίο, αντιλαμβανόμαστε ότι ίσως η ζωή χωρίς γήρας να µην είναι πολύ µακριά - άλλωστε από το 2009 που ο Μπιλ Άντριους ανακάλυψε το ένζυμο της τελοµεράσης, το οποίο μπορεί να επιδιορθώσει και να μακρύνει ξανά τα τελοµερή και άρα να μικρύνει τη βιολογική µας ηλικία, έχουν περάσει μόλις οκτώ χρόνια. Αυτή η ανακάλυψη, μαζί µε την παρατήρηση ότι το ένζυµο της τελοµεράσης μπορεί να ενεργοποιηθεί είτε φαρµακευτικά είτε µε φυσικά συστατικά είτε µε παρέμβαση στο γενετικό υλικό, έδωσε το έναυσμα ώστε να ξεκινήσουν έρευνες σε όλο τον κόσμο για τρόπους ενεργοποίησής της µε στόχο την επιβράδυνση και πιθανόν την αναστροφή του γήρατος.
 
Ο Dr. Τσουκαλάς, στοχοπροσηλωμένος από την αρχή της άσκησης της Ιατρικής στην αναζήτηση απαντήσεων στα «πώς» και τα «γιατί» της φθοράς και της γήρανσης, γνώρισε το 2010 στη διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αντιγήρανσης τον ερευνητή Μπιλ Άντριους και τον επισκέφτηκε στο ερευνητικό κέντρο που διηύθυνε στη Νεβάδα των ΗΠΑ. Όπως λέει, συνεργάστηκαν από κοινού µε μια φαρμακευτική εταιρεία στις ΗΠΑ που έδειξε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενεργοποιητών του ενζύµου της τελοµεράσης και τη χρήση τους σε χρόνια νοσήματα όπως η πνευμονική ίνωση.

Ο Έλληνας γιατρός πλέον συνεργάζεται µε το Τμήμα Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία µε τον ακαδημαϊκό Αριστείδη Τσατσάκη και την ομάδα του. «Διεξάγουμε έρευνες σε πολλαπλά επίπεδα που αφορούν τόσο τη βιολογία των τελοµερών και τις εφαρμογές της στην ιατρική πρακτική όσο και τα αίτια της εμφάνισης των χρόνιων νοσημάτων µέσω της επιστήμης της Μεταβολοµικής. Η Μεταβολοµική μετρά µικρά µόρια µέσα στον ανθρώπινο οργανισµό µε στόχο να εντοπίσει τη βασική βιοχημική ανισορροπία που βρίσκεται πίσω από κάθε διαφορετικό νόσηµα. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε συνεργασία και µε το Ίδρυα Τεχνολογίας και Ερευνάς (ΙΤΕ), διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων και την τεχνολογική δυνατότητα να πραγματοποιήσει έρευνες και πειράματα που γίνονται σε πολύ λίγα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως», σηµειώνει µε περηφάνια ο δρ Τσουκαλάς για τη συνεργασία του µε τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Σύμφωνα µε τον ειδικό, «έχουν εντοπιστεί φυσικά µόρια από φυτά της Μεσογείου και της Ασίας που μπορούν να ενεργοποιήσουν την τελοµεράση σε ισχυρό βαθµό και να αυξήσουν το μήκος των τελοµερών. Κάνουνε μετρήσεις για ήδη γνωστά αλλά και για νέα µόρια και σε διαφορετικούς συνδυασμούς µε στόχο τη συνεργική δράση. Τα φυσικά µόρια που έχουμε εντοπίσει έχουν έξι µε επτά φορές μεγαλύτερη ισχύ σε σχέση µε ήδη γνωστά µόρια, όπως η κυκλοαστραγενόλη, η οποία είναι πλέον και η ουσία αναφοράς».

Μάλιστα γίνονται συζητήσεις µε τρεις εταιρείες σε Ιταλία, Ελλάδα και Ελβετία για την παραγωγή και τη διάθεση συμπληρωμάτων που αφορούν τη συγκεκριμένη έρευνα. Καταλήγοντας ο Dr. Τσουκαλάς δηλώνει βέβαιος ότι «στα επόμενα χρόνια η μέτρηση του μήκους των τελοµερών θα είναι μέρος των προληπτικών check-up ως εξέταση ρουτίνας. Κι αυτό θα επιτρέπει στους γιατρούς αλλά και στους ασθενείς να έχουν πραγματική εικόνα για την πορεία της υγείας τους, καθώς και για το αποτέλεσμα που παράγουν οι σωστές ή και οι λάθος επιλογές στον τρόπο ζωής, στη διατροφή, στην άσκηση και σε όποια θεραπευτική αγωγή». 

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ | Κυριακή 22 Μαϊου 2017

Στην Υγειά Σας!
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ειδική Ρευματολόγος
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους