Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

 • book banner

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Δείτε επίσης

10 Κοινά Προβλήματα που Αντιμετωπίζουν στην Καθημερινότητα τους όσοι έχουν Αυτοάνοσο Νόσημα
Αυτοάνοσα & Χρόνια Νοσήματα
Εξειδικευμένες Εξετάσεις για την Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων
Πώς Φτάνουμε στο Σημείο να Εκδηλώσουμε Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

Η Αντιμετώπιση του Πόνου στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Αποτελεί Κεντρικό Κομμάτι στη Διαχείριση της Νόσου


Ο πόνος στη ΡΑ είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός, γιατί προκύπτει από βλάβη και ερεθισμό των οδών του πόνου σε πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα.

Η Αντιμετώπιση του Πόνου στη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα Αποτελεί Κεντρικό Κομμάτι στη Διαχείριση της Νόσου
 
Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα υποφέρουν από έντονους πόνους.

Η δυσκολία στην αντιμετώπιση της νόσου έγκειται στο ότι η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από μόνη της δεν μπορεί να τους ανακουφίσει επαρκώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.
 
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων εντοπίζει τους διαφορετικούς παράγοντες που επιδεινώνουν τη φλεγμονή και το χρόνιο πόνο που βιώνουν οι ασθενείς με ΡΑ. Έτσι οι ασθενείς μπορούν να αλλάξουν την πορεία τους με τη νόσο και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.


Ο πόνος στη ΡΑ είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός, γιατί προκύπτει από βλάβη και ερεθισμό των οδών του πόνου σε πολλαπλά σημεία ταυτόχρονα:
 
1. Φλεγμονή του υμένα που καλύπτει το εσωτερικό της άρθρωσης. Λόγω της φλεγμονής στον αρθρικό υμένα, απελευθερώνονται προ-φλεγμονώδεις ουσίες (κυτοκίνες) που αυξάνουν την ευαισθησία των νευρικών απολήξεων της περιοχής, προκαλώντας το αίσθημα του πόνου ακόμη και με φυσιολογικά ερεθίσματα.

Η αυξημένη ευαισθησία των νευρικών απολήξεων έχει ως σκοπό την προστασία της άρθρωσης και τον περιορισμό της χρήσης της.

2. Φλεγμονή της εξωτερικής κάψας και των ιστών που περιβάλλουν την άρθρωση. Η φλεγμονή στην εξωτερική κάψα, στους τένοντες, στους συνδέσμους, στα αισθητήρια νεύρα και στους μύες που βρίσκονται γύρω από την άρθρωση είναι επιπρόσθετη πηγή πόνου.  

Οι χόνδροι που επικαλύπτουν το εσωτερικό της άρθρωσης δεν περιέχουν αισθητήρια νεύρα, ώστε να επιτρέπουν τη μηχανική στήριξη του βάρους του σώματος και την κίνηση των αρθρώσεων, χωρίς την εκδήλωση πόνου.
 
3. Μείωση της ανοχής στον πόνο. Η φλεγμονή στον αρθρικό υμένα, προκαλεί αλλαγές στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, διευκολύνοντας τη μετάδοση των μηνυμάτων του πόνου.

Λόγω της φλεγμονής, προκύπτουν αλλαγές στην έκκριση ουσιών (νευροδιαβιβαστές) που ελέγχουν  τη μετάδοση των μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα.  Αυτό προκαλεί μείωση του ορίου αντοχής του πόνου και σε ιστούς που είναι κοντά στην άρθρωση και δεν έχουν υποστεί βλάβη. Η μειωμένη ανοχή στον πόνο έχει συνδεθεί με τις διαταραχές στο ύπνο και την κακή διάθεση που συχνά συνοδεύουν τις εξάρσεις του πόνου.
 
4. Καταστροφή της άρθρωσης και των οστών. Ο πόνος επιδεινώνεται λόγω της καταστροφής και της παραμόρφωσης των αρθρώσεων με βλάβες στα παρακείμενα οστά. Η ΡΑ προκαλεί διάβρωση των οστών της άρθρωσης και μείωση του διαστήματος μεταξύ των οστών (μεσάρθριο διάστημα).
 
5. Ψυχογενείς παράγοντες. Στους ασθενείς με ΡΑ το αίσθημα του πόνου επιβαρύνεται από την ανησυχία του ασθενούς για την εξέλιξη της νόσου και το πώς ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται το μέγεθος της βλάβης στις αρθρώσεις του. 
 
Για την αποτελεσματική διαχείριση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της κινητικότητας, δεν αρκεί η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Χρειάζεται να εντοπιστούν και να διαχειριστούν όλοι οι διαφορετικοί παράγοντες που οδηγούν στην εκδήλωσή της και επηρεάζουν την πορεία της. 

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δε διαχειριστούν οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη της νόσου, η πορεία της προχωρά σε σταθερή και σταδιακή επιδείνωση μέσα από εξάρσεις και υφέσεις, μειώνεται η ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή, επιβαρύνοντας την καθημερινότητα και την κατάσταση υγείας του ασθενή. Εξειδικευμένες Εξετάσεις Εντοπίζουν τους Διαφορετικούς Παράγοντες που Επηρεάζουν τη Νόσο & Επιδεινώνουν τη Συμπτωματολογία της
 
Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων επιτρέπει στους ασθενείς να αλλάξουν την πορεία τους με τη νόσο και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.
 
Οι εξετάσεις που διενεργούνται ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις. Εντοπίζουν τις διαταραχές που επηρεάζουν την πορεία της νόσου και επιδεινώνουν την κατάσταση υγείας του ασθενή.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις ανήκουν σε μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων και ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:


 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με ΡΑ.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με την εκδήλωση ΡΑ και χρόνια κόπωση.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία της νόσου.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως ενισχυτικός παράγοντας στη φλεγμονή. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, επιδεινώνουν την αυτοανοσία, επιταχύνουν την καταστροφή των αρθρώσεων και αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού, ορμονικού συστήματος και την αντίληψη του πόνου. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στην ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Οι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα που παρακολουθούμε στην κλινική μας, παρατηρούν μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων, υποχώρηση του οιδήματος και της φλεγμονής, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ανάγκη για λήψη αντιφλεγμονωδών.
 
Λόγω της μείωσης του πόνου βελτιώνεται η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου. Επίσης, βελτιώνεται η φυσική κατάσταση και τα επίπεδα ενέργειας και παρατηρείται σημαντική βελτίωση του αισθήματος κακουχίας που συνοδεύει τη νόσο.

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.
 
Όσο νωρίτερα διαχειριστούν οι παράγοντες που συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου, τόσο καλύτερα είναι και τα αποτελέσματα. Το στάδιο της νόσου τη στιγμή που μας επισκέπτεται ο ασθενής παίζει καθοριστικό ρόλο στο πώς θα ανταποκριθεί στη θεραπεία.
 
Σε περιπτώσεις που οι αρθρώσεις έχουν πλέον καταστραφεί ολοκληρωτικά, η παρέμβασή μας, όπως και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση, δεν μπορεί να βοηθήσει.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία, η αποκατάσταση του μεταβολισμού και η ρύθμιση του βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, αλλάζουν ριζικά την πορεία της ΡΑ προς το καλύτερο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, από μια εικόνα σταθερής επιδείνωσης, σε μια σταθερής βελτίωσης.

Είναι ζωτικής σημασίας η ταχύτερη δυνατή παρέμβαση για την αποκατάσταση των παραπάνω, με στόχο την αναστολή της εξέλιξης της νόσου. 
Για να ενημερωθείτε για τα νοσήματα που αναλαμβάνουμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στη δική σας περίπτωση, καλέστε στο 210 3611054 ή συμπληρώστε τη φόρμα που ακολουθεί, ώστε να επικοινωνήσουμε μαζί σας.


Πηγές:

1. 
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα - Αίτια - Συμπτώματα

2. Σύγχρονες Ιατρικές Θεραπείες Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας

 
 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Ας κρατήσουμε επαφή. Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.