Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Η Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής Αποτελεί Κεντρικό Παράγοντα για τη Βελτίωση της Υγείας των Ασθενών με Αυτοάνοσο


Στην προσπάθεια το σώμα να διορθώσει τη βλάβη που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σε όργανα όπως το δέρμα, τα αγγεία, τα νεφρά και οι αρθρώσεις, προκαλείται φλεγμονή στους αντίστοιχους ιστούς. 

Η Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής Αποτελεί Κεντρικό Παράγοντα για τη Βελτίωση της Υγείας των Ασθενών με Αυτοάνοσο 

Ο εντοπισμός και η διόρθωση ελλείψεων και μεταβολικών διαταραχών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χρόνιας φλεγμονής, βελτιώνει την πορεία της νόσου σε ασθενείς με αυτοάνοσο.
 
Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα πλήττει και καταστρέφει λανθασμένα, ιστούς του ίδιου του οργανισμού.
 
Στην προσπάθεια το σώμα να διορθώσει τη βλάβη που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σε όργανα όπως το δέρμα, τα αγγεία, τα νεφρά και οι αρθρώσεις, προκαλείται φλεγμονή στους αντίστοιχους ιστούς.  

 
Όσο πιο μεγάλη η βλάβη σε έναν ιστό ή όργανο του σώματος, τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, παραμένει σε χρόνια βάση και επιδεινώνει τη βλάβη1,2.

Συμπτώματα της χρόνιας φλεγμονής μπορεί να είναι:

 •  ο χαμηλός πυρετός
 •  το οίδημα (κατακράτηση, πρήξιμο)
 •  ο χρόνιος πόνος
 •  η κόπωση
 •  η κακή διάθεση (μελαγχολία, υπερένταση, εκνευρισμός)
 •  η έντονη πείνα
 •  η υπνηλία
 •  η διαταραχή του ύπνου
 •  μειωμένη πνευματική διαύγεια  

 

Εικόνα: Χρόνια φλεγμονή.  Int. J. Environ. Res. Public Health, MDPI (2020).
 


Η χρόνια φλεγμονή είναι κεντρικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί στα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών της νόσου, αλλά και επιπρόσθετων ασθενειών, ιδιαίτερα χρόνιων ασθενειών, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Κατά την τελευταία κυρίως πενταετία, έχει βρεθεί ότι διαταραχές των μεταβολικών διεργασιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων ασθενειών.  

Ελλείψεις & Μεταβολικές Διαταραχές που Επιβαρύνουν τη Χρόνια Φλεγμονή
 
Μεταβολικές διαταραχές και ελλείψεις του οργανισμού που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι:
 
 • Μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη 
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D
   
 • Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η βιτ. Α, οι βιταμίνες Β6, Β12, C, E, φολικό, μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, και τα ω-3 λιπαρά οξέα
   
 • Ψυχογενές στρες 
 
Η χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί νέες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή και προκαλούν επιπρόσθετες επιπλοκές.

 
Η χρόνια φλεγμονή επιδεινώνει την πορεία την πορεία των αυτοάνοσων και συνδέεται με:
 
 • την εκδήλωση πόνου 
   
 • με την επιδείνωση των βλαβών στο όργανο στόχο που πλήττει η νόσος
   
 • την επιδείνωση της συνολικής κατάστασης της υγείας 
   
 • το αίσθημα χρόνιας κόπωσης που βιώνουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο
   
 • επιδείνωση της διάθεσης
   
 • επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη 
   
 • διαταραχή στο μεταβολισμό των λιπιδίων 
   
 • επιδείνωση των συστηματικών βλαβών και πιθανές επιπλοκές της βασικής νόσου
 
Η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής στα αυτοάνοσα νοσήματα είναι κεντρικός παράγοντας στην εξέλιξη της πορείας τους. 
 
Η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με αυτοάνοσο πρέπει να συνδυάζει ταυτόχρονα τόσο τη διαχείριση της φλεγμονής και της συμπτωματολογίας της νόσου, όσο και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της.Ειδικές Εξετάσεις Καθοδηγούν την Επίλυση της Φλεγμονής & την Επούλωση των Ιστών 
 
Κατά την τελευταία δεκαετία, έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανόηση των μηχανισμών έναρξης και επίλυσης της φλεγμονής. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε προσεγγίσεις που οδηγούν σε επίλυση της διαδικασίας της φλεγμονής, αντί για τη διακοπή της.
 
Η επίλυση της διαδικασίας της φλεγμονής μπορεί να πραγματοποιηθεί τόσο φαρμακευτικά όσο και με την αποκατάσταση των φυσιολογικών μηχανισμών επούλωσης.
 
Παρά το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα φαρμακευτικών επιλογών που διακόπτουν τη φλεγμονή, οι υπάρχουσες φαρμακευτικές παρεμβάσεις δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας της φλεγμονής και την επούλωση των ιστών.
 
Νέες φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη λύση της φλεγμονής και την ενίσχυση της διαδικασίας επούλωσης, βρίσκονται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και αναμένεται να έχουμε σημαντικά νέα σχετικά κατά την επόμενη πενταετία.  
 
Ωστόσο, ιατρικές παρεμβάσεις που αφορούν στον τρόπο ζωής, στη διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού και στη διατροφή, επιφέρουν ήδη σημαντική βελτίωση σε ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα. 
 
Εξειδικευμένες εξετάσεις χαρτογραφούν την κατάσταση του οργανισμού και τις διαταραχές που εμποδίζουν την ολοκλήρωση της φλεγμονής.
 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και διατροφής είναι οι βασικοί παράγοντες έναρξης και διατήρησης της χρόνιας φλεγμονής
3,4.
 
Ένας μεγάλος αριθμός φυσιολογικών διεργασιών προάγει τη ρύθμιση της φλεγμονής. Παρεμβάσεις που ενισχύουν την επίλυση της φλεγμονής και τους μηχανισμούς επούλωσης επιφέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε βάθος χρόνου.
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των μεταβολικών διαταραχών και των ελλείψεων που προάγουν τη φλεγμονή, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης.  
 
Κατά την τελευταία δεκαετία, η μέτρηση πολύ μικρών μορίων που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού, των μεταβολιτών, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα του οργανισμού να διαχειριστεί τη φλεγμονή.
 
Οι συγκεκριμένες εξετάσεις ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις και απευθύνονται σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο ή χρόνιo νόσημα.
 
Πρόκειται για μια ευαίσθητη μέθοδο μέτρησης, που ανιχνεύει τις ελλείψεις του οργανισμού και τις μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τη διαχείριση της φλεγμονής και την πορεία αυτής της κατηγορίας ασθενειών5-7.
 
Οι μεταβολομικές αναλύσεις είναι μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:
 
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα)
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν τη φλεγμονή και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων. 
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Το είδος των συγκεκριμένων αναλύσεων διαφέρει από τις κοινές εργαστηριακές εξετάσεις. Πρόκειται για υψηλά εξειδικευμένες εξετάσεις, που μετρούν πολύ μικρά μόρια στον οργανισμό και διενεργούνται σε λιγότερα από 10 εργαστήρια παγκοσμίως, με πολύ υψηλά στάνταρ.

Στην Ελλάδα διενεργούνται αποκλειστικά στην κλινική μας.
 
Με τη χρήση των μεταβολομικών αναλύσεων, ανιχνεύονται μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού και καταγράφουν με ακρίβεια τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και επιβαρύνουν την πορεία των αυτοάνοσων και χρόνιων ασθενειών. Τέτοια νοσήματα είναι η νόσος του Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, η ψωρίαση, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος, ο λύκος, η οστεοαρθρίτιδα και άλλα.
 
Σε περίπτωση που δεν εντοπιστούν οι ελλείψεις και οι μεταβολικές διαταραχές που προάγουν τη χρόνια φλεγμονή και εμποδίζουν την επίλυση της, η πορεία της υγείας επιδεινώνεται σταθερά, ενώ μειώνεται σημαντικά η απόκριση σε φαρμακευτικές αγωγές που στοχεύουν στη διακοπή της φλεγμονής, όπως κορτιζόνη, αντιφλεγμονώδη και βιολογικοί παράγοντες. 

Σήμερα η ιατρική διαθέτει περισσότερα εργαλεία από αυτά που διέθετε δέκα ή πέντε μόλις χρόνια πριν.
 
Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις για τη διόρθωση των ελλείψεων του οργανισμού, σε συνδυασμό με τη χρήση νέων αποτελεσματικότερων και πιο φιλικών φαρμακευτικών αγωγών, αλλάζουν την πορεία της νόσου και την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.
 
    Βιβλιογραφικές Αναφορές:
 1. Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors.Margină, D.; Ungurianu, A.; Purdel, C.; Tsoukalas, D.;Sarandi, E.; Thanasoula, M.; Tekos, F.; Mesnage, R.; Kouretas, D.; Tsatsakis, A.Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
 2. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections.Calder, P.C.; Carr, A.C.; Gombart, A.F.; Eggersdorfer, M.Nutrients 2020.
 3. The end of inflammation? New approach could treat dozens of diseases. National Geographic MARCH 4, 2022
 4. Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors. Margină D, Tsoukalas, D.;Sarandi, E.; Tsatsakis, A et a. Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
 5. Targeted Metabolomic Analysis of Serum Fatty Acids for the Prediction of Autoimmune Diseases. Dimitris Tsoukalas, Vasileios Fragoulakis, Evangelia Sarandi et. al. Frontiers in Molecular Biosciences, Metabolomics (6), 2019, November. 
 6. Micronutrient deficiencies in patients with COVID-19: how metabolomics can contribute to their prevention and replenishment. Dimitris Tsoukalas1,2 and Evangelia Sarandi2,3 BMJ Nutri Prev Heal. Nov. 2020
 7. Non-communicable Diseases in the Era of Precision Medicine: An Overview of the Causing Factors and Prospects.Dimitris Tsoukalas, Evangelia Sarandi et. al. Bio#Futures. Springer, Cham. May 2021.


 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.