Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση; 
Γιατί τα Αυτοάνοσα Νοσήματα Βρίσκονται σε Έξαρση

Ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.
Γιατί όμως αυτές οι ασθένειες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια;


Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται στα ίδια τα όργανα και ιστούς που πρέπει να προστατεύσει.
 
Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος, είναι να προστατεύει τον οργανισμό από παθογόνους παράγοντες, όπως μικρόβια και ιούς. Φυσιολογικά, το ανοσοποιητικό όταν αντιλαμβάνεται την παρουσία ξένων στοιχείων, εξαπολύει αντισώματα και λευκά αιμοσφαίρια εναντίον των εισβολέων.

 
Στα αυτοάνοσα νοσήματα ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα αναγνωρίζει κύτταρα και ιστούς του ίδιου του οργανισμού, ως ξένα. Απελευθερώνονται έτσι αντισώματα έναντι των δικών του ιστών, που ονομάζονται αυτο-αντισώματα και επιτίθενται σε όργανα όπως ο θυρεοειδής, οι αρθρώσεις ή το νευρικό σύστημα. Ανάλογα με το όργανο που βάλλεται, εκδηλώνεται και διαφορετικό νόσημα.  

Η απώλεια της ικανότητας του ανοσοποιητικού να διακρίνει τα δικά του κύτταρα από ξένα στοιχεία, προκύπτει κυρίως μέσα από δύο μηχανισμούς:

 1. Απώλεια της φυσιολογικής μεταβολικής ισορροπίας του οργανισμού.
   
 2. Υπερ-δραστήριο ανοσοποιητικό συστήμα.
 
 
Αλλαγές και Διαταραχές του Μεταβολισμού Συνδέονται ¶μεσα με την Ανάπτυξη Αυτοάνοσου Νοσήματος  
 
Νέα στοιχεία καταδεικνύουν ότι διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, έχουν κοινά μεταβολικά χαρακτηριστικά. ¶ρα και κοινούς παράγοντες που προκαλούν τη νόσο.  

Ενισχύεται έτσι η άποψη, ότι οι διαταραχές σε επίπεδο μεταβολισμού, προηγούνται της εμφάνισης αυτοάνοσων. Είναι, δηλαδή, οι διαταραχές του μεταβολισμού που προκαλούν τα αυτοάνοσα και όχι το αντίθετο. Αλλαγές και διαταραχές του μεταβολισμού, συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη αυτοάνοσου νοσήματος. 

Mεταβολικές διαταραχές που είναι κοινές στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως:
 • οι ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά
   
 • η αντίσταση στην ινσουλίνη
   
 • η διαταραχή του μικροβιώματος
   
 • η κακή αντιοξειδωτική κατάσταση του οργανισμού 

προκαλούν αλλαγές στη φυσιολογική σύσταση των κυττάρων του οργανισμού και δυσκολεύουν την αναγνώριση τους από το ανοσοποιητικό σύστημα.Εικόνα 1. Τα αυτοάνοσα οφείλονται σε μεταβολικές διαταραχές που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διαταράσουν τη φυσιολογική ωρίμανση του ανοσοποιητικού συστήματος. De Rosa et al Nature Immunology.    


Παράλληλα, οι ίδιες μεταβολικές διαταραχές προκαλούν υπερ-δραστηριότητα του ανοσοποιητικού, το οποίο παράγει αυτοαντισώματα και επιτίθεται σε δικά του όργανα και ιστούς, στα οποία δεν θα έπρεπε να επιτεθεί.Μεταβολομικές Αναλύσεις Συμβάλλουν στην Αντιμετώπιση των Αυτοάνοσων Νοσημάτων 

Οι εξετάσεις μεταβολομικής εντοπίζουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που είναι κοινές στην πλειοψηφία των ασθενών με αυτοάνοσα νοσήματα και καθοδηγούν το σχεδιασμό του θεραπευτικού πλάνου, με βάση το μοναδικό μεταβολικό προφίλ του κάθε ατόμου. 

Εφαρμόζονται στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ψωρίαση, η ατοπική δερματίτιδα, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (Crohn, Ελκώδης κολίτιδα), η σκλήρυνση κατά πλάκας, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.


Αλλά και σε λιγότερο κοινά αυτοάνοσα όπως η λεύκη, το σύνδρομο Sjogren, η μυασθένεια, η πρωτοπαθής χολική κίρρωση, η αυτοάνοση ηπατίτιδα, το σύνδρομο Αδαμαντιάδη - Μπεχτσέ κ.ά.
 
Επιπρόσθετα, εφαρμόζονται σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα (ασθένειες που διαρκούν πάνω από 3 μήνες), καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο, νοσήματα του γαστρεντερικού, χρόνια κόπωση, παχυσαρκία, ενδοκρινολογικά προβλήματα, καθώς και για πρόληψη.

Το πλεονέκτημα των μεταβολομικών αναλύσεων, είναι ότι το αποτέλεσμα των μετρήσεων συνδυάζει τη γενετική ποικιλομορφία ενός ατόμου, με τις ατομικές επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής, που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση της υγείας του.
   
Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων, με τη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων μικροθρεπτικών συστατικών, βελτιώνει τη συνολική κατάσταση της υγείας και την πορεία της νόσου των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα. 
 
Νέα στοιχεία επιβεβαιώνουν το γεγονός, ότι για να επιτευχθεί μια ουσιαστική βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής, πρέπει ο κάθε ασθενής να αντιμετωπιστεί ως μια μοναδική περίπτωση και να αποκατασταθούν οι μεταβολικές διαταραχές και οι ελλείψεις του οργανισμού σε βασικά θρεπτικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εκδήλωση νόσου. 
 
Η φαρμακευτική αγωγή, η διόρθωση των ελλείψεων και η διατροφή του κάθε ασθενούς, πρέπει να προσαρμόζονται στο μεταβολικό του προφίλ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι αλλαγές και οι βελτιώσεις διατηρούνται μακροπρόθεσμα. 
 
Τα αυτοάνοσα νοσήματα δε θεωρούνται πλέον άλυτες καταστάσεις υγείας που χαρακτηρίζονται από σταθερή επιδείνωση. Συνεχώς περισσότερα εργαλεια, προσθέτονται στη φαρέτρα μας για την αντιμετώπιση τους. Στοχευμένες ιατρικές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, στη διατροφή και στις ελλείψεις του οργανισμού μπορούν να επιφέρουν μακροχρόνια και σημαντική βελτίωση στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

   

 
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους