Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση; 
Γιατί τα αυτοάνοσα νοσήματα βρίσκονται σε έξαρση;

Αυτοάνοσο νόσημα είναι η ασθένεια κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί και δεν αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και ιστούς, και εσφαλμένα τους επιτίθεται.

Ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα.

Γιατί όμως αυτές οι ασθένειες αυξάνονται τα τελευταία χρόνια;

Τα αυτοάνοσα συνδέονται άμεσα με το σύγχρονο βιοτικό επίπεδο και την τεχνολογική πρόοδο, που οδηγεί σε αύξηση παραγωγής και κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών, περιβαλλοντική υποβάθμιση και έναν λιγότερο φυσικό και ανθρώπινο τρόπο ζωής.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε ένα αυτοάνοσο νόσημα. Κάποιοι από αυτούς, όπως η έλλειψη βιταμίνης D, δείχνουν να είναι πιο σημαντικοί, αλλά και πολλοί άλλοι μπορούν επίσης να θεωρηθούν υπεύθυνοι, ανάλογα με την περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ένας είναι ο κοινός παρονομαστής: Ο οργανισμός έχει χάσει, σε κάποιο βαθμό, τη βιοχημική του ισορροπία.

Η φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές της ασθένειας και δύναται να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά δεν προσφέρει οριστική θεραπεία.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα αντιμετωπίζονται με την αποκατάσταση της βιοχημικής ισορροπίας του οργανισμού μας.
Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι η βιοχημική ισορροπία του οργανισμού μας είναι αυτή που μας προστατεύει από ασθένειες και μας διατηρεί υγιείς.

Σήμερα, η Μεταβολομική είναι το εργαλείο που μας επιτρέπει να συλλάβουμε και να καταγράψουμε τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό σε επίπεδο πολύ μικρών μορίων και να τις συγκρίνουμε με αυτές των φυσιολογικών.

Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια που παράγονται σε κάθε ζώντα οργανισμό μέσω της αναπνοής, της πέψης και άλλων λειτουργιών.

Η μέτρηση των επίπεδων αυτών των μορίων βοηθά στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση ασθενειών.
Στην περίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, βοηθά στον εντοπισμό και τη διάγνωση των διαφορετικών αιτίων που ίσως να έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη της ασθένειας.

Παρακολουθεί επίσης τον τρόπο που η φαρμακευτική αγωγή επιδρά στον οργανισμό, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα και την τοξικότητα, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να εξατομικεύει τη θεραπεία.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Χασιμότο, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Κρον, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος, τώρα μπορούν να προσεγγιστούν με έναν διαφορετικό, πιο αποτελεσματικό τρόπο.
 


Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine.
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους