Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Ελληνική Έρευνα: Εφαρμογή της Μεταβολομικής στα Χρόνια και Αυτοάνοσα Νοσήματα

 
Νέα μελέτη για την χρήση της Μεταβολομικής στην Προληπτική Ιατρική και στη διάγνωση και θεραπεία χρονίων νοσημάτων, δημοσιεύτηκε στο International Journal of Molecular Medicine.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την κλινική Metabolomic Medicine με επικεφαλής τον γιατρό και ερευνητή κ. Δημήτρη Τσουκαλά και το Ινστιτούτο Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης με επικεφαλής τον Ακαδημαϊκό, καθ. κ. Αριστείδη Τσατσάκη.

Η Μεταβολομική (Metabolomics) είναι η επιστήμη που ανιχνεύει και μελετά μικρά μόρια στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ταχύτατα αναπτυσσόμενη επιστήμη της Μεταβολομικής είναι πολύτιμο εργαλείο στην αξιολόγηση της επίδρασης παραγόντων όπως η διατροφή, το περιβάλλον, τα φάρμακα και ο τρόπος ζωής στην κατάσταση της υγείας.
 
Η μέτρηση πολύ μικρών μορίων στο αίμα και στα ούρα αντικατοπτρίζει την δραστηριότητα κεντρικών μεταβολικών οδών του ανθρώπινου οργανισμού και χρησιμοποιείται στην αξιολόγηση της κατάστασης της υγείας, των ελλείψεων σε βιταμίνες και την απόκριση του οργανισμού σε τοξικές ενώσεις.

Οι μεταβολομικές αναλύσεις στοχεύουν στην ανεύρεση των αιτιολογικών παραγόντων που προκαλούν τις χρόνιες ασθένειες. Οι χρόνιες ασθένειες -αυτές που διαρκούν πάνω από 3 μήνες- είναι μια πραγματική σύγχρονη μάστιγα και προκαλούν το 90% της θνητότητας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.  

 

Η συγκεκριμένη δημοσίευση είναι κλειδί στο χώρο της μεταβολομικής γιατί καθορίζει τα φυσιολογικά όρια τιμών σε μόρια που μετρήθηκαν σε υγιή άτομα. Ο καθορισμός των φυσιολογικών ορίων επιτρέπει την ευρύτερη χρήση της μεταβολομικής για την αξιολόγηση παθολογικών καταστάσεων όπως τα αυτοάνοσα και άλλα χρόνια νοσήματα.
 
Οι ερευνητές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται να ακολουθήσει σειρά μελετών που θα αφορούν επιπλέον μεταβολίτες αλλά και στοχευμένες παθολογικές καταστάσεις και νόσους.

Στην Υγειά Σας!
 


Application of metabolomics: Focus on the quantification of organic acids in healthy adults.

Tsoukalas D 1-2, Alegakis A1, Fragkiadaki P1, Papakonstantinou E2, Nikitovic D3, Karataraki A2, Nosyrev AE4, Papadakis EG5, Spandidos DA6, Drakoulis N7, Tsatsakis AM1. 

Int J Mol Med. 2017 May 10. doi: 10.3892/ijmm.2017.2983. [Epub ahead of print]
  1. Laboratory of Forensic Sciences and Toxicology, Medical School, University of Crete, Heraklion 71003, Greece.
  2. Metabolomic Medicine Clinic, Athens 10674, Greece.
  3. Laboratory of Anatomy‑Histology‑Embryology, School of Medicine, University of Crete, Heraklion 71003, Greece.
  4. I.M. Sechenov First Moscow State Medical University, Moscow 119048, Russia.
  5. Onassis Cardiac Surgery Centre, Athens 17674, Greece.
  6. Laboratory of Clinical Virology, School of Medicine, University of Crete, Heraklion 71003, Greece.
  7. Research Group of Clinical Pharmacology and Pharmacogenomics, Faculty of Pharmacy, School of Health Sciences, National and Kapodistrian University of Athens, Athens 15772, Greece.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους