Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Γιατί Δυσλειτουργεί το Ανοσοποιητικό Σύστημα
Χρόνια Φλεγμονή
Πώς ο Τρόπος Ζωής Επηρεάζει την Ανάπτυξη Αυτοάνοσου Νοσήματος
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα - Αίτια - Συμπτώματα

Δείτε επίσης

Μην Αποφύγετε τον Ήλιο αυτό το Καλοκαίρι
Αυτοάνοσα Νοσήματα: Τι Καθορίζει την Απόσταση Ανάμεσα στην Υγεία και τη Νόσο
Η Ικανότητα του Οργανισμού να Παράγει Ενέργεια Παίζει Κεντρικό Ρόλο στην Ανάπτυξη Χρόνιων Ασθενειών
Υπέρταση και Αλάτι, Μύθοι και Πραγματικότητες!

Έλληνες Ερευνητές Ανακάλυψαν Φυσική Ουσία που Ενεργοποιεί το «Ένζυμο της Αθανασίας»


H μελέτη αποτελεί τη βάση για την εύρεση νέων μέσων πρόληψης και θεραπείας των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Πρόσφατη επιστημονική δημοσίευση από Έλληνες ερευνητές αναφέρεται στην ανακάλυψη φυσικών ουσιών που ενεργοποιούν το ένζυμο που αναστέλλει τη γήρανση. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Molecular Medicine Reports.

Η γήρανση δεν οφείλεται στην φθορά του σώματος που αυξάνει με την ηλικία, όπως πιστεύαμε μέχρι και λίγα χρόνια πριν. Οφείλεται στη σταδιακή σμίκρυνση των ακραίων τμημάτων των χρωμοσωμάτων, των τελομερών.


 
Το Νόμπελ Ιατρικής 2009 αφορούσε την περιγραφή των μηχανισμών του γήρατος, τη βιολογική του ρύθμιση μέσω των τελομερών, αλλά και την ανακάλυψη του ενζύμου που τα μακραίνει ξανά. Το ένζυμο αυτό ονομάζεται τελομεράση και έχει χαρακτηριστεί ως «το ένζυμο της αθανασίας».

Φυσιολογικά, η τελομεράση αντισταθμίζει τις βλάβες που προκαλούνται στα κύτταρα κατά τη διάρκεια της ζωής. Η ταχύτητα όμως με την οποία καταφέρνει το συγκεκριμένο ένζυμο να επιμηκύνει τελικά τα τελομερή είναι μικρότερη από αυτή με την οποία συρρικνώνονται. Η συρρίκνωση των τελομερών είναι ο βασικός μηχανισμός που προκύπτει η γήρανση και οι ασθένειες που συνδέονται με αυτό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες ενίσχυσης της δράσης της τελομεράσης με τελικό στόχο την αναστολή της ταχύτητας της γήρανσης.

Η ενίσχυση της δράσης της τελομεράσης αναμένεται να έχει σημαντική θεραπευτική εφαρμογή σε νοσήματα που σχετίζονται άμεσα με την αύξηση της ηλικίας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, κάποια αυτοάνοσα νοσήματα και η νόσος Αλτσχάιμερ.

Μια νέα ερευνητική μελέτη με επικεφαλής τον Dr. Δημήτρη Τσουκαλά, έδειξε για πρώτη φορά την ικανότητα ενός συνδυασμού φυσικών ουσιών να ενισχύουν τη δράση της τελομεράσης έως και 9 φορές σε σχέση με κύτταρα που δεν εκτέθηκαν σε αυτήν.
 Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση της τελομεράσης που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα.

_______________
 
Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία πρόκειται για την μεγαλύτερη ενεργοποίηση της τελομεράσης που έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα
_______________

Η μελέτη διενεργήθηκε από την ερευνητική ομάδα της Metabolomic Medicine® σε συνεργασία με επιστήμονες από ελληνικά και διεθνή πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στη μελέτη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι για το επιστημονικό τους έργο καθηγητές Αριστείδης Τσατσάκης και Δημήτρης Σπαντίδος.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανθρώπινα λευκά αιμοσφαίρια όπου καταγράφηκε η δράση της τελομεράσης πριν και μετά την χορήγηση φυσικών μορίων που έχουν ως στόχο να την ενισχύσουν.

Τα πειράματα έγιναν σε ανθρώπινα λεμφοκύτταρα στα οποία είχε προστεθεί μια σειρά φυσικών ουσιών και κατόπιν μετρήθηκε η δράση της τελομεράσης, σε σύγκριση με κύτταρα στα οποία δεν είχε προστεθεί κάποια δραστική ουσία.


Από τους φυσικούς συνδυασμούς μορίων που εξετάσθηκαν, ο πιο ισχυρός ενεργοποιητής ήταν η φόρμουλα 08AGTL η  οποία περιέχει θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και εκχύλισμα από το φυτό Centella Asiatica. Τα κύτταρα με τη φόρμουλα 08AGTL είχαν κατά 8.8 φορές μεγαλύτερη ενεργοποίηση τελομεράσης σε σχέση με αυτά που δεν είχε προστεθεί κάποια δραστική ουσία.

Οι ερευνητές παράλληλα μελέτησαν διαφορετικά φυσικά σκευάσματα και έδειξαν ότι το συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικά εκχυλίσματα αύξησε σημαντικά τη δράση της τελομεράσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι φυσικά μόρια που βρίσκονται στην ελιά, όπως το ολεανολικό οξύ, μπορούν να αυξήσουν τη δράση της τελομεράσης έως και 6 φορές.  

Οι ερευνητές καταλήγουν ότι αυτή η μελέτη αποτελεί τη βάση για την εύρεση νέων μέσων πρόληψης και θεραπείας των ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.www.iatronet.gr Προγραμματισμός Εξετάσεων & Ραντεβού   
Βιβλιογραφική αναφορά:

Discovery of potent telomerase activators: Unfolding new therapeutic and anti-aging perspectives     
Dimitris Tsoukalas, Persefoni Fragkiadaki, Anca Oana Docea, Athanasios K. Alegakis, Evangelia Sarandi, Maria Thanasoula, Demetrios A. Spandidos, Aristidis Tsatsakis, Mayya Petrovna Razgonova, Daniela Calina. Mol. Med. Reports Published online on: August 23, 2019 https://doi.org/10.3892/mmr.2019.10614
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους