Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Είναι Τελικά ο Καρκίνος ένα Δημιούργημα του Σύγχρονου Ανθρώπου;


Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Universita' degli Studi di Napoli, Federico II

Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine, E.I.Nu.M

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο καρκίνος είναι μια σύγχρονη μάστιγα και τείνει συνεχώς αυξανόμενος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας 8 περίπου εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, με πρόβλεψη στα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τους θανάτους από καρδιολογικά νοσήματα και να γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο.

Πρόσφατες όμως έρευνες επιστημόνων ρίχνουν νέο φώς στον τρόπο που βλέπουμε αυτή την σύγχρονη μάστιγα. Το παράδοξο είναι ότι η αυτή η φρέσκια ματιά προέρχεται από το παρελθόν.

Ερευνητές εξέτασαν ιστούς από μούμιες και διαπίστωσαν την πολύ χαμηλή επίπτωση του καρκίνου στην αρχαιότητα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ρόζαλι Ντέιβιντ, συγγραφέα σχετικού άρθρου που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2010 στο Cancer Nature`s Reviews (ένα από τα σημαντίκοτερα περιοδικά για την έρευνα στον καρκίνο παγκοσμίως): «Δεν υπάρχει τίποτε στο φυσικό περιβάλλον που να μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επομένως πρόκειται για μια νόσο που έχει προκληθεί από τον ίδιο τον άνθρωπο, ξεκινώντας από την μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι τις αλλαγές στην διατροφή και στον τρόπο ζωής μας.»   

Οι μελετητές κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα αφού μελέτησαν χιλιάδες δείγματα από ανθρώπους και ζώα της αρχαιότητας. 

Λαμβάνοντας υπόψη:
 
α. την απουσία των σύγχρονων χειρουργικών επεμβάσεων κατά την αρχαιότητα - αυτό σημαίνει ότι όσοι πέθαιναν από καρκίνο θα πέθαιναν με αυτόν χωρίς να έχει αφαιρεθεί. 

και
 
β. την καλύτερη διατήρηση των καρκινικών ιστών από τους φυσιολογικούς μέσα στο χρόνο,
 
τότε αν ο καρκίνος είχε την έκταση που έχει στην σύγχρονη κοινωνία θα εντοπίζαμε πληθώρα περιπτώσεων καρκίνων, σε αρχαιολογικά ευρήματα, ιδιαίτερα σε άτομα που πέθαναν σε μεγάλη ηλικία. Αντιθέτως η ανεύρεση καρκινικών ιστών σε ανθρώπους αλλά και σε ζώα της αρχαιότητας είναι εξαιρετικά σπάνια.

Είναι λοιπόν προφανές ότι παράγοντες που υπήρχαν στην αρχαιότητα και δεν προκαλούσαν καρκίνο τότε – όπως τα μικρόβια, οι ιοί και η κληρονομικότητα – είναι μάλλον απίθανο να μπορούν από μόνοι τους να προκαλέσουν καρκίνο σήμερα.
Ισχύει βέβαια και το ανάποδο.

Οι κύριοι υπαίτιοι του καρκίνου είναι πιθανότερο να βρίσκονται ανάμεσα σε παράγοντες που δεν υπήρχαν παλαιότερα αλλά υπάρχουν μόνο σήμερα ή σε πολύ μεγαλύτερη έκταση όπως:

-       Στρες
-       Παχυσαρκία
-       Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D
-       Έλλειψη μικρο-θρεπτικών συστατικών
-       Επεξεργασμένες τροφές
-       Ζάχαρη
-       Μόλυνση του περιβάλλοντος
-       Ραδιενέργεια
-       Ανθρώπινες πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας
-       Τοξική επιβάρυνση από τεχνητές χημικές ουσίες
-       Έλλειψη άσκησης

Πράγματι όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί με αυξημένη επίπτωση του καρκίνου σε ξεχωριστές μελέτες. Το ευχάριστο είναι ότι στην πλειοψηφία τους οι παραπάνω παράγοντες είναι διαχειρίσιμοι και μπορούμε να τους επηρεάσουμε σε σημαντικό βαθμό.  
 
Από τους 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο που οφείλονται στον καρκίνο, πόσοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε;
  • Βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με μείωση της επίπτωσης των συχνότερων μορφών καρκίνου κατά 50%.
     
  • Αλλαγή του τρόπου ζωής και διατροφής επιφέρει μια μείωση της εμφάνισης καρκίνου της τάξης του 36%.
     
  • Η μειωμένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών και κρεάτων έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέως εντέρου.
     
  • Το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ δηλώνει ότι πληθώρα μελετών έχουν δείξει ότι η άσκηση και το μειωμένο σωματικό βάρος μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο σε ποσοστά από 30-40%>

Αν διαχειριστούμε τους παραπάνω παράγοντες και παράλληλα βελτιστοποιήσουμε τις ελλείψεις του οργανισμού μας σε μικροθρεπτικά συστατικά, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα να νοσήσουμε από καρκίνο.

Στρες και Καρκίνος
 
Το στρες είναι ένας παράγοντας που αναφέρεται από όλους σχεδόν τους ασθενείς που έχουν νοσήσει από καρκίνο. Κατά την προσωπική μου άποψη το στρες είναι η σκανδάλη που ενεργοποιεί την εμφάνιση της νόσου (βλ. Βιολογικοί Μηχανισμοί του Στρες).

Θα πρέπει όμως να υπάρχει μια σημαντικού βαθμού βιοχημική ανισορροπία που μαζί με έντονες καταστάσεις στρες συνθέτουν την νόσο.
 
Συνοψίζοντας
 
Για να είμαστε υγιείς και να μειώσουμε σημαντικά την πιθανότητα του καρκίνου:

  - Θα πρέπει να διατηρούμε βέλτιστα επίπεδα D
 
  - Να προσέχουμε την διατροφή και τον τρόπο ζωής μας

  - Να ασκούμαστε όσο μπορούμε περισσότερο

  - Να καλύψουμε τις ελλείψεις μας σε μικρο-θρεπτικά συστατικά

  - Να λαμβάνουμε μια πολυβιταμίνη με μεταλλικά στοιχεία καθημερινά

και 
καλό είναι να μην τα παίρνουμε όλα τις «μετρητοίς. Είναι αποδεδειγμένο ότι όσο πιο σοβαρά βλέπουμε τα πράγματα τόσο περισσότερες δυσκολίες συναντάμε μπροστά μας.   
 
Όσο πιο μεγάλο και ανίκητο μας φαντάζει ένα πρόβλημα, τόσο μειώνεται και η διάθεση μας να κάνουμε κάτι για να το αντιμετωπίσουμε.

Μια καλύτερη κατανόηση για το τι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο μπορεί να μειώσει σημαντικά τον φόβο να αρρωστήσουμε από αυτόν και αντί να ελπίζουμε να μην μας «τύχει» το κακό, να μας επιτρέψει να κάνουμε κάτι για να βελτιώσουμε τα επίπεδα της υγείας μας.

Ο βαθμός κατανόησης της λειτουργίας του ανθρώπινου οργανισμού αυξάνεται μέρα με την ημέρα και μαζί του και οι δυνατότητες μας να αλλάξουμε πράγματα που μέχρι χτες φάνταζαν ακατανόητα.

Στην Υγειά Σας!   

Πηγές
www.reuters.com/article/idUSN0918012220081209

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/1097-0142(197709)40:3%3C1358::AID-CNCR2820400354%3E3.0.CO;2-J/pdf
www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/prevention/physicalactivity
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18265480
www.americanheart.org/downloadable/heart/1265665152970DS-3241%20HeartStrokeUpdate_2010.pdf
www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1320507/Cancer-purely-man-say-scientists-finding-trace-disease-Egyptian-mummies.html
www.nature.com/nrc/journal/v10/n10/abs/nrc2914.html#a1
jama.ama-assn.org/content/293/2/172.short
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17296473
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17368188
www.thieme-connect.com/ejournals/pdf/hmr/doi/10.1055/s-0030-1268485.pdf
www.webmd.com/breast-cancer/news/20100419/multivitamins-may-cut-breast-cancer-risk
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ειδική Ρευματολόγος
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους