Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα Νοσήματα και Χρόνια Φλεγμονή
Όταν ακούμε τον όρο φλεγμονή το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα σε κάποιο πρόβλημα υγείας. Αν και αυτό είναι σωστό γιατί η φλεγμονή συνδέεται με όλα σχεδόν τα προβλήματα υγείας, υπάρχει όμως ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που συνήθως διαφεύγει. Αυτό που διαφεύγει είναι το γεγονός ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα, αλλά η λύση σε ένα πρόβλημα που προηγήθηκε. 

Παρότι αυτή η διαφορά φαντάζει απλή από μόνη της μπορεί να αλλάξει εντελώς την οπτική τόσο του ασθενούς για το πως βλέπει τη νόσο του αλλά και την ίδια την κλινική αντιμετώπιση του προβλήματος από την πλευρά του γιατρού. Χτυπάμε το χέρι μας και αυτό στη συνέχεια πρήζεται και πονάει. Το πρόβλημα δεν είναι ότι πρήζεται και πονάει. Το πρόβλημα είναι ότι το χτυπήσαμε και προκλήθηκε βλάβη στην περιοχή. Το γεγονός ότι πρήζεται και πονάει είναι η λύση. Αμέσως μετά την βλάβη το σώμα ξεκινά τις διαδικασίες επούλωσης που προβλέπουν την αποστολή μεγαλύτερης ποσότητας αίματος και την χρήση του πόνου ώστε να ακινητοποιηθεί η πάσχουσα περιοχή μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη. Λόγω της αύξησης της αιματικής κυκλοφορίας στην περιοχή προκύπτει πρήξιμο, κοκκίνισμα και είναι πιο ζεστή από τους γύρω ιστούς. 

Ως φλεγμονή ορίζεται λοιπόν η προσπάθεια του οργανισμού να επιδιορθώσει μια βλάβη, και χαρακτηρίζεται από ερυθρότητα, πόνο, οίδημα (πρήξιμο), θερμότητα και απώλεια λειτουργικότητας. Πρόκειται για τα πρώτα κλινικά σημεία που απομνημονεύει κάθε φοιτητής της ιατρικής στο πανεπιστήμιο. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά είναι τα ίδια για όλους τους ιστούς και απλά αλλάζει ο χαρακτήρας και η ένταση ανάλογα με το όργανο που αφορούν. 

Η φλεγμονή γίνεται όμως πρόβλημα όταν το σώμα μας δεν μπορεί να την ολοκληρώσει και να επαναφέρει την φυσιολογική λειτουργία. Αυτό μπορεί να συμβεί για 2 μόνο λόγους:

  • γιατί η ταχύτητα που προκύπτουν οι βλάβες είναι μεγαλύτερη από αυτήν που προλαβαίνει να διορθώσει το σώμα μας
  • δεν υπάρχουν διαθέσιμα όλα συστατικά για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας

Χρόνια και Οξέα Προβλήματα Υγείας

Μέχρι και λίγες δεκαετίες πριν τα νοσήματα και των προβλήματα υγείας ήταν στη πλειοψηφία τους οξέα. Αυτό σημαίνει ότι είχαν μια διάρκεια κάτω των 3 μηνών. Λοιμώδη νοσήματα, πνευμονίες, φυματίωση, χολέρα, τύφος ήταν οι κύριοι παράγοντες νοσηρότητας.

Η εικόνα αυτή έχει αλλάξει και ο κόσμος σήμερα νοσεί και πεθαίνει κυρίως από χρόνια νοσήματα. Το 88% της θνητότητας οφείλεται σε χρόνια νοσήματα.

Η κύρια αιτία χρονίων ασθενειών είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. Πρόκειται για νοσήματα που ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει πλέον τα δικά του όργανα και τους επιτίθεται προκαλώντας μια συνεχή αυτό-άνοση βλάβη. 

Σταδιακά τα κύτταρα μας συσσωρεύουν βλάβες με μεγαλύτερη ταχύτητα από αυτήν που προλαβαίνει ο οργανισμός να διορθώσει. Σε μια τέτοια περίπτωση η φλεγμονή ξεκινάει αρχικά σε κυτταρικό επίπεδο σε χρόνια βάση, όπου είναι ανιχνεύσιμη μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις. Καθώς το σώμα συσσωρεύει βλάβες που δεν μπορεί να επιλύσει, είτε γιατί δεν έχει τα απαραίτητα συστατικά, λόγω του αυξημένου βαθμού επεξεργασίας των τροφών, είτε γιατί η ταχύτητα βλάβης είναι μεγάλη, συσσωρεύει και εστίες φλεγμονών που γίνονται χρόνιες.   

Ο Στόχος της Ιατρικής Σήμερα 

Ο σημερινός στόχος της ιατρικής δεν είναι απλά να διακόψει την διαδικασία της φλεγμονής αλλά να της επιτρέψει να ολοκληρωθεί με την μεγαλύτερη ασφάλεια και τον πιο ανώδυνο τρόπο για τον ίδιο τον ασθενή.

Μέχρι και 50 χρόνια πριν η καλύτερη τότε βιοχημική κατάσταση των ανθρωπίνων σωμάτων επέτρεπε την απλή διαχείριση των συμπτωμάτων από πλευράς του γιατρού. Η ανάρρωση συνίστατο κυρίως σε ξεκούραση, καλή διατροφή και καταστολή των συμπτωμάτων με αντιβίωση, παυσίπονα ή κορτιζόνη μέχρι ο ασθενής να ιαθεί πλήρως. 

Σήμερα που η βιοχημική ισορροπία τόσο του πλανήτη όσο και των έμβιων όντων που τον κατοικούν έχει διαταραχθεί σημαντικά και παρά την ανακάλυψη πιο ισχυρών φαρμακευτικών αγωγών, η καταστολή των συμπτωμάτων από μόνης της δεν αρκεί. Όσο και να καταστέλλουμε τα συμπτώματα, πράγμα πολλές φορές απαραίτητο μέχρι να βελτιωθεί η γενική εικόνα του ασθενούς, δεν φτάνει για να επανέλθει η υγεία.  

Έχω επανειλημμένως σε χιλιάδες περιστατικά διαπιστώσει ότι μόνο με την παράλληλη αποκατάσταση των φυσικών μηχανισμών αυτοίασης, που έχει η φύση προικίσει τον ανθρώπινο οργανισμό, μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερη υγεία.

Στην Υγειά Σας!    
Βιβλιογραφικές Αναφορές 

The Burden of Disease and the Changing Task of Medicine N Engl J Med 2012; 366:2333-2338June 21, 2012
http://drtsoukalas.com/subject.php?id=124 

www.nature.com
www.aarda.org 
http://jn.nutrition.org 

Wound_healing 

http://www.scientificamerican.com/article. 
hmg.oxfordjournals.org 
www.pnas.org/content/109/16/5995 

Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Ειδική Ρευματολόγος
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους