Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα Νοσήματα, που Οφείλεται αυτή Σύγχρονη Πανδημία


Αυτοάνοσα Νοσήματα, που Οφείλεται αυτή Σύγχρονη Πανδημία 

Εντοπίζοντας τα Αίτια

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Τα αυτοάνοσα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στους δικούς του ιστούς και όργανα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τα αίτια των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως, ιοί, βακτήρια, τοξίνες, ψυχοσωματικά αίτια, ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, ορμονικές διαταραχές, έκθεση σε ακτινοβολίες, ελαττωματικά γονίδια και αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε φυσιολογικά ερεθίσματα.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία τα τελευταία 20 χρόνια, με χιλιάδες περιστατικά αυτοανοσίας, έχουμε παρατηρήσει ότι τα αίτια της εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος είναι πράγματι πολυπαραγοντικά και δεν υπάρχει ένας και μόνος παράγοντας που να εξηγεί την ραγδαία εξάπλωση των αυτοάνοσων νοσημάτων, που βιώνουμε στις μέρες μας.

Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη ότι κάποιοι παράγοντες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με άλλους, όπως η βιταμίνη D για παράδειγμα, και ότι διαφορετικοί παράγοντες έχουν διαφορετική επίπτωση σε κάθε περιστατικό.

Γνωρίζουμε για παράδειγμα σήμερα, ότι για κάθε 4 μονάδες (ng/ml) αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής της νόσου κατά 12%. Ενώ η αύξηση 20 μονάδων μειώνει την πιθανότητα υποτροπής στο μισό.

Έχουμε παρατηρήσει επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις η τοξικότητα μπορεί να είναι κυρίαρχη ενώ σε κάποιες άλλες η διαταραχή της χλωρίδας μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, και ούτω καθεξής.

Θα μπορούσε όμως να εντοπιστεί ένας κοινός παρανομαστής σε αυτή την εικόνα;

Αυτό που έχουν κοινό η πλειοψηφία των αυτοάνοσων είναι η απόκλιση του οργανισμού από την φυσιολογική βιοχημική του ισορροπία. Είτε ελλείψεις είτε επιβαρύνσεις του οργανισμού συνδέονται με την εμφάνιση αυτοανοσίας.  

Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι και λίγες δεκαετίες πριν δεν ισχύουν πια. Το περιβάλλον, η τροφή και ο τρόπος ζωής έχουν αλλάξει ριζικά μέσα σε δύο γενειές. Ασθένειες που κάποτε ήταν σπάνιες, απειλούν σήμερα τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Αυτοάνοσων νοσημάτων (AARDA) 1 στους 5 πολίτες πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις Ευρωπαϊκές χώρες.  

Οι προσπάθειες να καταστείλουμε φαρμακευτικά τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε κάθε αυτοάνοσο νόσημα, βελτιώνουν για κάποιο διάστημα την ποιότητα ζωής των ασθενών, δεν μπορούν όμως να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και συχνά καταλήγουν να γίνουν μέρος του προβλήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η προσέγγιση είναι συνήθως μονομερής.

Θα πρέπει σίγουρα να ελέγξουμε τη νόσο και να σταματήσουμε κατά το δυνατόν τις άμεσες επιπλοκές, αυτό όμως δεν είναι πλέον αρκετό. Θα πρέπει παράλληλα να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της φυσιολογικής βιοχημικής ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού.


Από τον Ιπποκράτη στην Σύγχρονη Ιατρική

2500 χρόνια πριν ο πατέρας της ιατρικής περιέγραφε ότι κάθε νόσος οφείλεται στην απώλεια της ισορροπίας των “χυμών” που βρίσκονται στο σώμα. Αντιθέτως η ορθή ανάμειξη αυτών των χυμών η ευκρασία (κράση σημαίνει ανάμιξη) επέφερε την υγεία. Ακόμη και σήμερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιον που έχει καλή υγεία και δεν νοσεί εύκολα λέμε ότι έχει “γερή κράση”.  

Ο Ιπποκράτης δεν είχε στη διάθεση του το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, διατύπωσε όμως με αρκετή ακρίβεια συνθήκες που αποδείχθηκαν πραγματικές μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Υπό την οπτική της σύγχρονης ιατρικής θα λέγαμε ότι η επίτευξη της φυσιολογικής βιοχημικής ισορροπίας είναι το ζητούμενο για να είναι κάποιος υγιής. Μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν αυτή προέκυπτε μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή και διαβίωση στο φυσικό περιβάλλον. Σήμερα η απόκλιση της διατροφής μας από το φυσικό και η αλλοίωση του περιβάλλοντος είναι τέτοιες που η επίπτωση των χρόνιων και των αυτοάνοσων νοσημάτων τείνουν να γίνουν ο κανόνας.

Πράγματι τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται με το βιοτικό επίπεδο και την τεχνολογική πρόοδο. Όσο υψηλότεροι είναι αυτοί οι δύο παράγοντες τόσο μεγαλύτερη  είναι και η επίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και περισσότερη τεχνολογική πρόοδος συνδέονται με μεγαλύτερη επεξεργασία των τροφών, αλλοίωση του περιβάλλοντος και απομάκρυνση από τον φυσικό τρόπο ζωής.


Ο Ιπποκράτης περιγράφει την Ιατρική Ακριβείας (εξατομικευμένη ιατρική) πριν 2500 χρόνια.
Αν μπορούσαμε να δώσουμε με απόλυτη ακρίβεια σε κάθε άτομο τη σωστή αναλογία τροφής και άσκησης, ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο, θα είχαμε ανακαλύψει τον ασφαλέστερο δρόμο προς την υγεία. Ιπποκράτης 


Πώς αξιολογούμε τον βαθμό απόκλισης του κάθε οργανισμού ώστε να δράσουμε για τον επαναφέρουμε προς την φυσιολογική υγιή κατάσταση;    

Metabolomic Analysis® & Αυτοανοσία

Η μεταβολομική είναι ένα νέο εργαλείο της σύγχρονης Ιατρικής Ακριβείας (εξατομικευμένη ιατρική) που μας επιτρέπει να καταγράψουμε τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν σε έναν οργανισμό. Εντοπίζονται χημικές αντιδράσεις που διεκπεραιώνονται φυσιολογικά και άλλες που δυσλειτουργούν. Παρέχονται έτσι πληροφορίες για τα βαθύτερα αίτια της απόκλισης της υγείας από το φυσιολογικό. 

Στόχος της Ιατρικής Ακριβείας είναι η χορήγηση της κατάλληλης αγωγής στον κατάλληλο ασθενή, με βάση τα μοναδικά βιολογικά του χαρακτηριστικά, το ιατρικό ιστορικό του και τον τρόπο ζωής του. 

Οι μεταβολομικές εξετάσεις διαφέρουν από τις κοινές εξετάσεις αίματος γιατί μετρούν τους μεταβολίτες, μικρά μόρια που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό και παρέχουν ακριβείς πληροφορίες για το τι συμβαίνει μέσα στα κύτταρα

Ένας τομέας όπου οι μεταβολομικές εξετάσεις βρίσκουν εφαρμογή είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα. Μπορούν να βοηθήσουν τόσο στη διάγνωση όσο και στην ανεύρεση των διαφορετικών αιτιών που προκαλούν την αυτοανοσία στο κάθε ασθενή.Μέσω της εξέτασης Metabolomic Analysis® που πραγματοποιείται στη κλινική μας, αξιολογείται επίσης η επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής, σε επίπεδο τοξικότητας και αποτελεσματικότητας, ώστε να εξατομικεύσουμε τη θεραπεία.

Νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn,  η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να προσεγγιστούν ολοκληρωμένα. 

Μέσα από την διενέργεια εξειδικευμέων αναλύσεων -Metabolomic Analysis®- εντοπίζονται:
  1. Οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά του οργανισμού στην φυσιολογική βιοχημική του ισορροπία.
     
  2. Αξιολογείται η δράση της φαρμακευτικής αγωγής ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.
Ο θεραπευτικός στόχος δεν είναι όμως να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό σύστημα. Στόχος μας είναι να βρούμε γιατί δεν αναγνωρίζει πλέον τα δικά του όργανα και ιστούς και να το επαναφέρουμε στην αρχική του φυσιολογική λειτουργία. 

Στην Υγειά Σας!

 


Βιβλιογραφικές αναφορές

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20695012
Higher 25-hydroxyvitamin D is associated with lower relapse risk in multiple sclerosis.
Annals of Neurology 2010 Aug;68(2):193-203.

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-unintended-and-deadly-
consequences-of-living-in-the-industrialized-world-5324305/?no-ist
The Unintended (and Deadly) Consequences of Living in the Industrialized World

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841828/
The ‘hygiene hypothesis’ for autoimmune and allergic diseases: an update.
Clin Exp Immunol. 2010 Apr; 160

http://www.aarda.org/autoimmune-information/questions-and-answers/
How many Americans have an autoimmune disease?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1899095/
HMDB: the Human Metabolome Database. Nucleic Acids Res. 2007 Jan; 35

http://genomemedicine.com/series/diseasemetabolomics
Metabolomics of disease Edited by: Dr Timothy Veenstra

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23161693
HMDB 3.0--The Human Metabolome Database in 2013. Nucleic Acids  Res. 2013 Jan;41

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25669996
Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology.
J. Neuroimmunology 2015 Feb 15;279C:25-3

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23688955
Metabolomics in rheumatic diseases: the potential of an emerging methodology for improved patient diagnosis, prognosis, and treatment efficacy. Autoimmun Rev. 2013 Aug;12(10):1022-30.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3886005/
Serum and urine metabolomic fingerprinting in diagnostics of inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2014 Jan 7; 20(1): 163–174.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24933989
Serum metabolome by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) in patients with ulcerative colitis and celiac disease. Eksp Klin Gastroenterol 2013;(12):44-57

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22088923
Med Hypotheses. 2012 Jan;78(1):179-82. doi: 10.1016/j.mehy.2011.10.021. Epub 2011 Nov 15.
Pyridoxal 5'-phosphate (PLP) deficiency might contribute to the onset of type I diabetes.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20519328
Nicotinic acid adenine dinucleotide phosphate-mediated calcium signalling in effector T cells regulates autoimmunity of the central nervous system. Brain. 2010 Jul;133(Pt 7):1930-43.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24277747
Vitamin D deficiency may be a risk factor for recurrent pregnancy losses by increasing cellular immunity and autoimmunity.
Hum Reprod. 2014 Feb;29(2):208-19.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235057
Mechanisms of aluminum adjuvant toxicity and autoimmunity in pediatric populations.
Lupus. 2012 Feb;21(2):223-30.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24628992
Role of oxidative stress and autoimmunity in onset and progression of vitiligo.
Exp Dermatol. 2014 May;23(5):352-3. doi: 10.1111/exd.12372.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22749494   
Mechanisms of environmental influence on human autoimmunity: a National Institute of Environmental Health Sciences expert panel workshop.J Autoimmun. 2012 Dec;39(4):272-84.


Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός-Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ρώμης "La Sapienza"
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
BSc Βiomedical Sciences UCL PhD.c. Nutritional Therapist, Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine, Κάτοχος τίτλου του Institute of Functional Medicine
Ιατρός / Χειρουργός Ιατρικής, Χειρουργικής, Αναισθησιολογίας και Αναζωογόνησης, Επιστήμη της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Παβίας
Ιατρός / Παθολόγος, με εξειδίκευση στην εσωτερική παθολογία στο πανεπιστήμιο της Παβίας, Ιταλία.
Ιατρός / Παιδίατρος, Ιατρικής και χειρουργικής του Πανεπιστημίου της Βερόνα, με ειδίκευση στην παιδιατρική και έμφαση στην αλλεργιολογία και παιδιατρική πνευμονολογία.
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας με μεταπτυχιακό στην εξελικτική βιολογία
Οικονομολόγος Υγείας-Στατιστικός ειδικευθείς στην εξατομικευμένη ιατρική, ερευνητικός συνεργάτης LabHEM (Πανεπιστήμιο Πειραιώς), επ. σύμβουλος Golden Helix Foundation, UK συνεργάτη του University of Oxford, UK
Βιολόγος Διατροφολόγος, Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Πάδοβας, με εξειδίκευσή στην Βιολογία της Υγείας (Health Biology)
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος BSc Dietetics, Coventry University & MSc Human Nutrition with specialization in Clinical Nutrition, University of Glasgow
Δ/νση Προσωπικού και Διοίκησης
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους