Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα νοσήματα, που οφείλεται αυτή η συγχρονη πανδημία;
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Εντοπίζοντας τα Αίτια

Τα αυτοάνοσα αφορούν σε ασθένειες όπου ο ίδιος ο οργανισμός επιτίθεται στους δικούς του ιστούς και όργανα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με τα αίτια των αυτοάνοσων νοσημάτων όπως, ιοί, βακτήρια, τοξίνες, ψυχοσωματικά αίτια, ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά, διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, ορμονικές διαταραχές, έκθεση σε ακτινοβολίες, ελαττωματικά γονίδια και αυξημένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι σε φυσιολογικά ερεθίσματα.

Από την κλινική μου εμπειρία τα τελευταία 20 χρόνια με χιλιάδες περιστατικά αυτοανοσίας, έχω παρατηρήσει ότι τα αίτια της εμφάνισης ενός αυτοάνοσου νοσήματος είναι πράγματι πολυπαραγοντικά και δεν υπάρχει ένας και μόνος παράγοντας που να εξηγεί την πανδημία που βιώνουμε στη σύγχρονη εποχή.

Θα πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη ότι κάποιοι παράγοντες έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε σχέση με άλλους, όπως η βιταμίνη D για παράδειγμα, και ότι διαφορετικοί παράγοντες έχουν διαφορετική επίπτωση σε κάθε περιστατικό.

Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Neurology βρέθηκε ότι για κάθε 4 μονάδες (ng/ml) αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μειώνεται η πιθανότητα υποτροπής της νόσου κατά 12%. Η αύξηση 20 μονάδων μειώνει την πιθανότητα υποτροπής στο μισό.

Έχουμε παρατηρήσει επίσης ότι σε κάποιες περιπτώσεις η τοξικότητα μπορεί να είναι κυρίαρχη ενώ σε κάποιες άλλες η διαταραχή της χλωρίδας μπορεί να είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, και ούτω καθεξής.

Θα μπορούσε όμως να εντοπιστεί ένας κοινός παρανομαστής σε αυτή την εικόνα;

Αυτό που έχουν κοινό η πλειοψηφία των αυτοάνοσων είναι η απόκλιση του οργανισμού από την φυσιολογική βιοχημική του ισορροπία. Είτε ελλείψεις είτε επιβαρύνσεις του οργανισμού συνδέονται με την εμφάνιση τους.  

Πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι και 50 χρόνια πριν δεν ισχύουν πλέον. Ασθένειες που κάποτε ήταν σπάνιες, απειλούν σήμερα τη ζωή και την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο το κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία της Αμερικάνικης Ένωσης Αυτοάνοσων νοσημάτων (AARDA) 1 στους 5 πολίτες πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα. Παρόμοια είναι η εικόνα και στις Ευρωπαϊκές χώρες.  
Οι προσπάθειες να καταστείλουμε φαρμακευτικά τα συμπτώματα που εμφανίζονται σε κάθε αυτοάνοσο νόσημα, βελτιώνουν για κάποιο διάστημα την ποιότητα ζωής των ασθενών, δεν μπορούν όμως να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα και συχνά καταλήγουν να γίνουν μέρος του προβλήματος. Αυτό συμβαίνει γιατί η προσέγγιση είναι συνήθως μονομερής.

Θα πρέπει σίγουρα να ελέγξουμε τη νόσο και να σταματήσουμε κατά το δυνατόν τις άμεσες επιπλοκές, αυτό όμως δεν είναι πλέον αρκετό. Θα πρέπει παράλληλα να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της φυσιολογικής βιοχημικής ισορροπίας.

Από τον Ιπποκράτη στην Σύγχρονη Ιατρική

2500 χρόνια πριν ο πατέρας της ιατρικής περιέγραφε ότι κάθε νόσος οφείλεται στην απώλεια της ισορροπίας των “χυμών”* που βρίσκονται στο σώμα. Αντιθέτως η ορθή ανάμειξη αυτών των χυμών η ευκρασία (κράση σημαίνει ανάμιξη) επέφερε την υγεία. Ακόμη και σήμερα όταν αναφερόμαστε σε κάποιον που έχει καλή υγεία και δεν νοσεί εύκολα λέμε ότι έχει “γερή κράση”.  

Ο Ιπποκράτης δεν είχε στη διάθεση του το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο διατύπωσε όμως με αρκετή ακρίβεια συνθήκες που αποδείχθηκαν πραγματικές μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις. Υπό την οπτική της σύγχρονης ιατρικής θα λέγαμε ότι η επίτευξη της φυσιολογικής βιοχημικής ισορροπίας είναι το ζητούμενο για να είναι κάποιος υγιής. Μέχρι και μερικές δεκαετίες πριν αυτή προέκυπτε μέσα από μια ισορροπημένη διατροφή και διαβίωση στο φυσικό περιβάλλον. Σήμερα η απόκλιση της διατροφής μας από το φυσικό και η αλλοίωση του περιβάλλοντος είναι τέτοιες που η επίπτωση των χρόνιων και των αυτοάνοσων νοσημάτων τείνουν να γίνουν ο κανόνας.

Πράγματι τα αυτοάνοσα νοσήματα συνδέονται με το βιοτικό επίπεδο και την τεχνολογική πρόοδο. Όσο υψηλότεροι είναι αυτοί οι δύο παράγοντες τόσο μεγαλύτερη  είναι και η επίπτωση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Υψηλότερο βιοτικό επίπεδο και περισσότερη τεχνολογική πρόοδος συνδέονται με μεγαλύτερη επεξεργασία των τροφών, αλλοίωση του περιβάλλοντος και απομάκρυνση από τον φυσικό τρόπο ζωής.


Πως μπορούμε όμως να αξιολογήσουμε τον βαθμό απόκλισης του κάθε οργανισμού ώστε να δράσουμε για τον επαναφέρουμε προς την φυσιολογική υγιή κατάσταση;    

Μεταβολομική και Αυτοανοσία

Η επιστήμη της μεταβολομικής είναι μια νέα σχετικά επιστήμη που μας επιτρέπει να καταγράψουμε τις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν σε έναν οργανισμό και στη συνέχεια να τη συγκρίνουμε με το φυσιολογικό.

Το Human Metabolome Project ξεκίνησε το 2007 με στόχο την καταγραφή των μεταβολιτών στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μεταβολίτες είναι μικρά μόρια που παράγονται σε έναν ζωντανό οργανισμό κατά την αναπνοή, την πέψη και άλλες φυσιολογικές λειτουργίες. Η μέτρηση των επιπέδων αυτών των μορίων στο σώμα εφαρμόζεται και βελτιώνει ήδη την διάγνωση και την θεραπεία των ασθενειών.

Ένας τομέας όπου η μεταβολομική βρίσκει εφαρμογή είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα όπου μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διάγνωση όσο και στην ανεύρεση των διαφορετικών αιτιών που προκάλεσαν την αυτοανοσία στο κάθε ασθενή. Μέσω της μεταβολομικής μπορεί ο γιατρός  να διαπιστώσει και την επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής, σε επίπεδο τοξικότητας και αποτελεσματικότητας, ώστε να μπορέσει να εξατομικεύσει τη θεραπεία.

Νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος του Crohn,  η ψωρίαση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα μπορούν να προσεγγιστούν πλέον με διαφορετικό τρόπο.

Μέσα από την μεταβολομική μπορούν

1. Να καταγραφούν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν για να επαναφέρουμε τον οργανισμό στην αρχική βιοχημική του ισορροπία αλλά και
2. Να αξιολογηθεί η δράση της φαρμακευτικής αγωγής ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες.Η ανθρωπότητα μέσα από τις τεχνολογικές εξελίξεις προκάλεσε αλλαγές που αρχίζουν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο πάνω της. Μέσα όμως από την  τεχνολογία έχουμε και τη δυνατότητα να μετρήσουμε και να διορθώσουμε τις βλάβες που έχουμε προκαλέσει στη φύση και σε εμάς τους ίδιους.  

Στην Υγειά Σας!
*το αίμα - η μαύρη χολή - η λευκή χολή - το φλέγμα. 


Βιβλιογραφικές αναφορές

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20695012
Higher 25-hydroxyvitamin D is associated with lower relapse risk in multiple sclerosis.
Annals of Neurology 2010 Aug;68(2):193-203.

http://www.smithsonianmag.com/science-nature/the-unintended-and-deadly-
consequences-of-living-in-the-industrialized-world-5324305/?no-ist
The Unintended (and Deadly) Consequences of Living in the Industrialized World

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841828/
The ‘hygiene hypothesis’ for autoimmune and allergic diseases: an update.
Clin Exp Immunol. 2010 Apr; 160

http://www.aarda.org/autoimmune-information/questions-and-answers/
How many Americans have an autoimmune disease?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1899095/
HMDB: the Human Metabolome Database. Nucleic Acids Res. 2007 Jan; 35

http://genomemedicine.com/series/diseasemetabolomics
Metabolomics of disease Edited by: Dr Timothy Veenstra

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23161693
HMDB 3.0--The Human Metabolome Database in 2013. Nucleic Acids  Res. 2013 Jan;41

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25669996
Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology.
J. Neuroimmunology 2015 Feb 15;279C:25-3

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23688955
Metabolomics in rheumatic diseases: the potential of an emerging methodology for improved patient diagnosis, prognosis, and treatment efficacy. Autoimmun Rev. 2013 Aug;12(10):1022-30.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3886005/
Serum and urine metabolomic fingerprinting in diagnostics of inflammatory bowel diseases. World J Gastroenterol. 2014 Jan 7; 20(1): 163–174.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24933989
Serum metabolome by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) in patients with ulcerative colitis and celiac disease. Eksp Klin Gastroenterol 2013;(12):44-57

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22088923
Med Hypotheses. 2012 Jan;78(1):179-82. doi: 10.1016/j.mehy.2011.10.021. Epub 2011 Nov 15.
Pyridoxal 5'-phosphate (PLP) deficiency might contribute to the onset of type I diabetes.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20519328
Nicotinic acid adenine dinucleotide phosphate-mediated calcium signalling in effector T cells regulates autoimmunity of the central nervous system. Brain. 2010 Jul;133(Pt 7):1930-43.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24277747
Vitamin D deficiency may be a risk factor for recurrent pregnancy losses by increasing cellular immunity and autoimmunity.
Hum Reprod. 2014 Feb;29(2):208-19.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22235057
Mechanisms of aluminum adjuvant toxicity and autoimmunity in pediatric populations.
Lupus. 2012 Feb;21(2):223-30.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24628992
Role of oxidative stress and autoimmunity in onset and progression of vitiligo.
Exp Dermatol. 2014 May;23(5):352-3. doi: 10.1111/exd.12372.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22749494   
Mechanisms of environmental influence on human autoimmunity: a National Institute of Environmental Health Sciences expert panel workshop.J Autoimmun. 2012 Dec;39(4):272-84.


Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM
Ειδικός Γενικός Ιατρός. Μέλος του European institute of nutritional medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Νοσηλεύτρια - Health Coach
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής.
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Διδάκτωρ Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di Napoli, Federico II" Πρόεδρος του European Institute of Nutritional Medicine
Ειδικός Γενικός Οικογενειακός Ιατρός Μέλος του European Institute of Nutritional Medicine
Ενδοκρινολόγος-Διαβητολόγος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM
Ειδικός Γενικός Ιατρός. Μέλος του European institute of nutritional medicine
Μοριακή Βιολόγος, Μεταπτυχιακή Ειδίκευση MSc by Research in Biomedical Sciences, University of Edinburgh. Κάτοχος πιστοποίησης Μεταβολομικής και Διατροφικής Ιατρικής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής, EINuM.
Κλινική Διατροφολόγος Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου "Universita` degli Studi di MIlano" Γεν. Γραμματέας του European Institute of Nutritional Medicine
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obesity. National Centre for Eating Disorders, London U.K.
Νοσηλεύτρια - Health Coach
Υπεύθυνη γραμματείας και εξυπηρέτησης κοινού
Τεχνολόγος εργαστηριακών εξετάσεων
Νοσηλεύτρια
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders & Obestity. National Centre for Eating Disorders, London U.K. Ειδικός Αθλητικής Διατροφής, International Society of Sports Nutrition
Διατροφολόγος Master Practitioner in Eating Disorders and Obesity Κάτοχος τίτλου του European Institute of Nutritional Medicine
Δείτε τους όλους