Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Δείτε επίσης

Αυτισμός
Αυτοάνοσα νοσήματα & στρες
Διάλεξη του Dr. Τσουκαλά στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο
Τι είναι η Μεταβολομική με απλά λόγια - Animation Video

Δείτε επίσης

Αυτισμός
Αυτοάνοσα νοσήματα & στρες
Διάλεξη του Dr. Τσουκαλά στο Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο
Τι είναι η Μεταβολομική με απλά λόγια - Animation Video

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Συνδυαστικές Θεραπείες


Αυτοάνοσα Νοσήματα & Συνδυαστικές Θεραπείες 

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD

Αυτοάνοσα νοσήματα: Τα αυτοάνοσα νοσήματα είναι χρόνιες -με διάρκεια πάνω από 3 μήνες- δυσλειτουργικές καταστάσεις του ανθρώπινου οργανισμού. Προκύπτουν όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν αναγνωρίζει τα δικά του κύτταρα και όργανα και τα “βλέπει” ως ξένα, με αποτέλεσμα να τους επιτίθεται και να τα καταστρέφει. Υπάρχουν καταγεγραμμένα πάνω 80 διαφορετικά αυτοάνοσα νοσήματα, μερικά εκ των οποίων είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Chron, ο ερυθηματώδης λύκος, ο αυτοάνοσος διαβήτης, η κοιλιοκάκη, η ψωρίαση και η αυτοάνοση ηπατίτιδα.

Στο σύνολο τους οι ασθενείς που νοσούν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα είναι πολύ περισσότεροι από όσους νοσούν από καρδιά ή καρκίνο. Σύμφωνα με τον Αμερικάνικο Οργανισμό Αυτοάνοσων Ασθενειών (AARDA), 50 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ πάσχουν από αυτοάνοσα, 22 εκατομμύρια από καρδιολογικά νοσήματα και 9 εκατομμύρια από καρκίνο. Οι αριθμοί είναι αντίστοιχοι και για τον Ευρωπαϊκό πληθυσμό.

Οι περισσότερες ιατρικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα αυτοάνοσα νοσήματα προκαλούνται τόσο από κληρονομική  προδιάθεση όσο και από παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού από τη γέννηση και μετά, όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η άσκηση που έκανε ή δεν έκανε ένα άτομο, το ψυχογενές στρες που βίωσε ή βιώνει, τους τοξικούς παράγοντες που έχει εκτεθεί, την επιρροή του περιβάλλοντος που ζει, τις ελλείψεις σε συστατικά απαραίτητα για τη λειτουργία και την ανάπτυξη του οργανισμού του, την επίδραση των φαρμάκων που έχει λάβει και την επίδραση ιών ή άλλων μικροοργανισμών.

Αναφορικά με το σημείο της κληρονομικής προδιάθεσης γνωρίζουμε πλέον ότι το DNA ενός οργανισμού δεν είναι στατικό, αλλά προσαρμόζεται στο  περιβάλλον και στις συνθήκες που ζει και αναπτύσσεται ένας οργανισμός.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα γονίδια εμπλέκονται στο 20% περίπου των αιτιών των κοινών ασθενειών, ενώ οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λειτουργία του οργανισμού από τη γέννηση και μετά, εμπλέκονται κατά 80%. Αυτή η γνώση μας δίνει μια νέα, πρωτοποριακή προοπτική στους τρόπους αντιμετώπισης  των αυτοάνοσων νοσημάτων, μέσω της Μεταβολικής Επιστήμης.

Precision Medicine

Μεταβολομική: Η Μεταβολομική είναι ένας καινοτόμος κλάδος της Ιατρικής Ακριβείας που εντοπίζει τα βαθύτερα αίτια των αυτοάνοσων ασθενειών και έχει οδηγήσει σε νέες πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση τους. 

Η Μεταβολομική μετράει πολύ μικρά μόρια που λαμβάνουν μέρος στις χημικές αντιδράσεις μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτά τα μικρά μόρια, που ονομάζονται μεταβολίτες, ακολουθούν συγκεκριμένες διαδρομές στον οργανισμό μας (τα μεταβολικά μονοπάτια) και μας δίνουν πληροφορίες για το πώς επηρεάζεται η λειτουργία των γονιδίων, για τους μηχανισμούς των ασθενειών και για την επίδραση που έχουν διαφορετικοί τρόποι ζωής, διατροφικοί παράγοντες, ελλείψεις σε  βιταμίνες και άλλα συστατικά αλλά και το περιβάλλον σε διαφορετικά άτομα.

Τα πιο κοινά μεταβολικά μονοπάτια που εμπλέκονται είναι:
 • Ο μεταβολισμός των λιπιδίων
 • Ο μεταβολισμός της γλυκόζης
 • Ο μεταβολισμός των αμινοξέων
 • Η ανοσολογική απάντηση του οργανισμού
 • Οι αντιφλεγμονώδεις μηχανισμοί
 • Η οξειδωτική βλάβη
O κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ένα πολύπλοκο και μοναδικό βιολογικό σύστημα που πρέπει να το διαχειριστούμε συνολικά ώστε να δώσουμε αποτελεσματικές απαντήσεις και λύσεις. Η Μεταβολομική χρησιμοποιείται σήμερα ευρέως:
 • στη διάγνωση ασθενειών
 • στον εντοπισμό των μεταβολικών αιτιών των ασθενειών
 • στον εντοπισμό αποτελεσματικών θεραπειών που αφορούν τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, τις ελλείψεις του οργανισμού και τη φαρμακευτική έρευνα  και θεραπεία.

Η Θεραπεία

Συνδυαστικές θεραπείες, το επόμενο βήμα: Μέσα στα τελευταία 50 χρόνια οι αλλαγές που επιφέραμε στο οικοσύστημα του πλανήτη, η μείωση της θρεπτικής αξίας των τροφών έως και 20 φορές και η επιβάρυνση της τροφικής αλυσίδας με τοξικά στοιχεία, οδήγησαν στην ουσιαστική αλλαγή της ισορροπίας του ανθρώπινου οργανισμού ως βιολογικό σύστημα. 

Μεταβλητοί εξωγενείς παράγοντες όπως η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το κάπνισμα η άσκηση διαμορφώνουν το 80% των αιτίων για τα χρόνια νοσήματα.

Παλαιότερα αρκούσε η καταστολή των συμπτωμάτων ώστε να επιτρέψει στον ανθρώπινο οργανισμό να επανέλθει σε κατάσταση υγείας. Αυτό όμως το μοντέλο θεραπείας που έφερε θαυματουργά αποτελέσματα στα οξέα νοσήματα όπως η πνευμονία, τα κατάγματα και οι λοιμώξεις δεν λειτουργεί στα χρόνια προβλήματα. 

Δεν αρκεί πλέον η απλή καταστολή των συμπτωμάτων για την θεραπεία των χρονίων ασθενειών. Είναι απαραίτητη η επαναφορά του οργανισμού στη φυσιολογική του ισορροπία. Αυτό επιτυγχάνεται με συνδυαστικές θεραπείες που χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία της σύγχρονης ιατρικής με παρέμβαση:

- στη διατροφή που είναι ιδανική για τον συγκεκριμένο ασθενή 
- στη διόρθωση των ελλείψεων 
- στην σύσταση αλλαγών στο τρόπο ζωής που θα επιφέρουν την μεγαλύτερη αλλαγή στον κάθε ασθενή και νόσο ξεχωριστά  
- την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή 

Είναι απαραίτητη η συνολική μεταβολική προσέγγιση όπου παράλληλα με την ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή σε έναν ασθενή θα πρέπει να θεραπεύσει και τις μεταβολικές διαταραχές που αρχικά προκάλεσαν τη νόσο. Την τελευταία δεκεατία η ομάδα μας καταφέρνει σε σταθερή βάση να βοηθήσει τους ασθενείς μας να:

- ανακτήσουν τον έλεγχο των αυτοάνοσων ασθενειών τους 
- να διαχειριστούν αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και ο ερυθηματώδης λύκος. 
- να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την υγεία τους 
- να αυξήσουν τα επίπεδα ενέργειας τους
- να επιτύχουν και να διατηρήσουν φυσιολογικό βάρος 
- αναστρέψουν το διαβήτη τύπου 2
- να βελτιώσουν την εικόνα σε πολυάριθμες χρόνιες ασθένειες όπως το ευερέθιστο έντερο, ο αυτισμός, η οστεοαρθρίτιδα, η και η νόσος Alzheimer. 
 

Η Mέθοδος

Μεταβολομική και Ιατρική Ακριβείας: Όπως αναφέραμε παραπάνω, οι παράγοντες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη κάθε ασθένειας είναι πολυάριθμοι και μπορούν να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Κάθε ασθενής έχει διαφορετικά γονίδια, έχει ζήσει σε διαφορετικό περιβάλλον, είναι μια μοναδική προσωπικότητα που αντιμετωπίζει διαφορετικά  κάθε κατάσταση, αντιδρά διαφορετικά στις φαρμακευτικές αγωγές και έχει συσσωρεύσει διαφορετικές ελλείψεις και τοξικό φορτίο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Η θεραπεία κάθε ασθενή πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλους αυτούς τους διαφορετικούς παράγοντες και να είναι εξατομικευμένη. Η έμφαση της ιατρικής σήμερα βρίσκεται στην εξατομίκευση της αντιμετώπισης για κάθε ασθενή και η Μεταβολομική είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην εφαρμογή της εξατομικευμένης ιατρικής. Η διενέργεια Μεταβολομικών Αναλύσεων επιτρέπει στο γιατρό να διαμορφώσει εξατομικευμένη  αγωγή με στόχο τη:
 • βέλτιστη διαχείριση των συμπτωμάτων
 • επαναφορά του οργανισμού στη φυσιολογική του κατάσταση
 • βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και ελαχιστοποίηση των παρενεργειών της φαρμακευτικής αγωγής.
Μέσα από την κλινική μας εμπειρία από την χρήση των Metabolomic Analysis® σε χιλιάδες ασθενείς την τελευταία δεκαετία, τόσο στα αυτοάνοσα νοσήματα όσο και στην πρόληψη, έχουμε δει ότι η εξατομικευμένη ιατρική μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε κάθε ασθενή επιπλέον των μεμονωμένων συμπτωματικών θεραπειών.

(¶ρθρο του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά στο Ιατρικό Περιοδικό ΔΥΟ, τεύχος Μαρτίου 2017)
|Βιβλιογραφικές αναφορές
 • Application of metabolomics in autoimmune diseases: Insight into biomarkers and pathology. J. Kang et al. / Journal of Neuroimmunology 279 (2015) 25–32
 • Epigenetic Influences and Disease. Nature Education. Simmons, D. (2008) Epigenetic influence and disease. Nature Education 1(1):6
 • The Effect of Infections on Susceptibility to Autoimmune and Allergic Diseases Jean-François Bach, M.D., D.Sc. N Engl J Med 2002; 347:911-920 September 19, 2002
 • Reversal of cognitive decline: A novel therapeutic program Dale E. Bredesen. AGING, September 2014, Vol. 6 No.9
 • Plasma metabolomic profiles enhance precision medicine for volunteers of normal health. Lining Guo , Thomas Caskey et. al. PNAS E4901–E4910, doi: 10.1073/pnas.1508425112
 • The Epigenetic Basis of Common Human  Disease. Andrew P. Feinberg, MD, MPH. Trans Am Clin Climatol Assoc. 2013; 124: 84–93. PMCID: PMC3715917
 • The treatment strategies of autoimmune disease may need a different approach from conventional protocol: A review. S. Chandrashekara Indian J Pharmacol. 2012 Nov-Dec; 44(6): 665–671. doi: 10.4103/0253-7613.103235 PMCID: PMC3523489
 • Metabolomics in rheumatic diseases: desperately seeking biomarkers. Monica Guma, Stefano Tiziani & Gary S. Firestein. Nature Reviews Rheumatology 12, 269–281 (2016) doi:10.1038/nrrheum.2016.1
 • Potentially modifiable classic risk factors  and their impact on incident myocardial infarction: results from the EPIC-Potsdam study. Heidemann C1, Hoffmann K, Klipstein-Grobusch K, Weikert C, Pischon T, Hense HW, Boeing H. Eur J Cardiovasc Prev Rehabil. 2007 Feb;14(1):65-71.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους