Δημοφιλή Άρθρα

Δημοφιλή Άρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Χρόνια Φλεγμονή


Στην προσπάθεια το σώμα να διορθώσει τη βλάβη που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σε όργανα όπως το δέρμα, τα αγγεία, τα νεφρά και οι αρθρώσεις, προκαλείται φλεγμονή στους αντίστοιχους ιστούς.  

Αυτοάνοσα Νοσήματα & Χρόνια Φλεγμονή

Ελλείψεις του οργανισμού σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και μεταβολικές διαταραχές, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, επιδεινώνουν τη χρόνια φλεγμονή στα αυτοάνοσα νοσήματα. 

Η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής στα αυτοάνοσα με ιατρικές παρεμβάσεις στη διόρθωση των ελλείψεων, στον τρόπο ζωής και στη διατροφή, είναι κεντρικός παράγοντας στην αντιμετώπιση και στην εξέλιξη της πορείας αυτής της κατηγορίας ασθενειών. 


Τα αυτοάνοσα είναι χρόνια φλεγμονώδη νοσήματα, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα πλήττει και καταστρέφει λανθασμένα, ιστούς του ίδιου του οργανισμού.
 
Στην προσπάθεια το σώμα να διορθώσει τη βλάβη που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα, σε όργανα όπως το δέρμα, τα αγγεία, τα νεφρά και οι αρθρώσεις, προκαλείται φλεγμονή στους αντίστοιχους ιστούς.  
 
Όσο πιο μεγάλη η βλάβη σε έναν ιστό ή όργανο του σώματος, τόσο πιο έντονη και η διαδικασία επούλωσης. Στα αυτοάνοσα νοσήματα, η διαδικασία της φλεγμονής δεν ολοκληρώνεται επιτυχώς, παραμένει σε χρόνια βάση και επιδεινώνει τη βλάβη1,2.


 

Εικόνα: Χρόνια φλεγμονή.  Int. J. Environ. Res. Public Health, MDPI (2020).
 

Η χρόνια φλεγμονή είναι κεντρικός παράγοντας που πρέπει να αντιμετωπιστεί στα αυτοάνοσα νοσήματα, καθώς επηρεάζει τη συνολική λειτουργία του οργανισμού. Αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών της νόσου, αλλά και επιπρόσθετων ασθενειών, ιδιαίτερα χρόνιων ασθενειών, διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 
Κατά την τελευταία κυρίως πενταετία, έχει βρεθεί ότι διαταραχές των μεταβολικών διεργασιών, επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι κεντρικός παράγοντας στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων ασθενειών και τη διατήρηση της χρόνιας φλεγμονής που τα συνοδεύει.  
 
Ελλείψεις & μεταβολικές διαταραχές που συμμετέχουν στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι:
 

 • Μεταβολικές διαταραχές που επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή 
   
 • Έλλειψη βιταμίνης D
   
 • Ελλείψεις σε μικροθρεπτικά συστατικά που ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η βιτ. Α, οι βιταμίνες Β6, Β12, C, E, φολικό, μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, το σελήνιο, το μαγνήσιο, ο χαλκός, και τα ω-3 λιπαρά οξέα
   
 • Ψυχογενές στρες 
 
Η χρόνια φλεγμονή επιβαρύνει τις ήδη υπάρχουσες μεταβολικές διαταραχές και προκαλεί νέες, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η δυσλιπιδαιμία και ο διαβήτης, που τροφοδοτούν περαιτέρω τη φλεγμονή και προκαλούν επιπρόσθετες επιπλοκές.
 
Η χρόνια φλεγμονή επιδεινώνει την πορεία την πορεία των αυτοάνοσων και συνδέεται με:

 • την εκδήλωση πόνου 
   
 • με την επιδείνωση των βλαβών στο όργανο στόχο που πλήττει η νόσος
   
 • την επιδείνωση της συνολικής κατάστασης της υγείας 
   
 • το αίσθημα χρόνιας κόπωσης που βιώνουν οι ασθενείς με αυτοάνοσο
   
 • επιδείνωση της διάθεσης
   
 • επιδείνωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη 
   
 • διαταραχή στο μεταβολισμό των λιπιδίων 
   
 • επιδείνωση των συστηματικών βλαβών και πιθανές επιπλοκές της βασικής νόσου
 
Η αντιμετώπιση της χρόνιας φλεγμονής στα αυτοάνοσα νοσήματα είναι κεντρικός παράγοντας στην αντιμετώπιση τους και στην εξέλιξη της πορείας τους. 
 
Η ιατρική παρακολούθηση των ασθενών με αυτοάνοσο πρέπει να συνδυάζει ταυτόχρονα τόσο τη διαχείριση της φλεγμονής και της συμπτωματολογίας της νόσου, όσο και τη διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που οδήγησαν στην ανάπτυξη της.Ειδικές Εξετάσεις Καθορίζουν την Αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεγμονής

Η διενέργεια ειδικών εξετάσεων επιτρέπει στους ασθενείς να εντοπίσουν τις ελλείψεις και τις μεταβολικές διαταραχές που πυροδοτούν και συντηρούν τη χρόνια φλεγμονή και σχετίζονται με την ανάπτυξη αυτοανοσίας.
 
Οι εξετάσεις που διενεργούνται ονομάζονται μεταβολομικές αναλύσεις και απευθύνονται σε ασθενείς με αυτοάνοσο και χρόνιο νόσημα. 
 
Πρόκειται για μια κατηγορία εξειδικευμένων εξετάσεων που ανιχνεύουν περισσότερους από 80 δείκτες, που αφορούν:
 

 • Σε ελλείψεις μικροθρεπτικών συστατικών: ελλείψεις σε βιταμίνη D, βιταμίνη C, σελήνιο, ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 συνδέονται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, της εμφάνισης φλεγμονής και της κατάστασης της υγείας ασθενών με αυτοάνοσο.
   
 • Στην παραγωγή ενέργειας στα μιτοχόνδρια (οργανίδια όπου παράγεται ενέργεια στα κύτταρα): η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία συνδέεται με κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού και του ορμονικού συστήματος και ανάπτυξη αυτοανοσίας. Η μειωμένη απόδοση των μιτοχονδρίων, οδηγεί το ανοσοποιητικό σε υπερ-λειτουργία και σταδιακή έκπτωση της λειτουργίας του.
   
 • Σε δυσχέρεια στο μεταβολισμό των απλών ζαχάρων: κατανάλωση απλών ζαχάρων μεγαλύτερη από αυτή που μπορεί να μεταβολίσει ο κάθε οργανισμός, πυροδοτεί φλεγμονές και είναι σημαντικός δείκτης για την πορεία των αυτοάνοσων.
   
 • Στην αντίσταση στην ινσουλίνη: η ινσουλίνη λειτουργεί ως κατασταλτικός παράγοντας στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης διαταράσσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, επιδεινώνουν την αυτοανοσία και επιταχύνουν την καταστροφή των οργάνων που πλήττονται από το νόσημα. 
   
 • Στο μεταβολισμό των νευροδιαβιβαστών: ουσίες όπως η ντοπαμίνη, η σεροτονίνη και η αδρεναλίνη μεταβιβάζουν μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και ρυθμίζουν τη λειτουργία του νευρικού και ορμονικού συστήματος. Οι μεταβολομικές αναλύσεις παρέχουν ακριβή εικόνα για την έκκριση των συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών.
   
 • Στο μεταβολισμό των λιπαρών οξέων: η σχέση μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών είναι σημαντικός δείκτης για την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τις φλεγμονές, ενώ παράλληλα παίζουν κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής απόκρισης του ανοσοποιητικού συστήματος.
   
 • Στην κατάσταση της μικροβιακής χλωρίδας του οργανισμού: αλλοίωση του μικροβιώματος συνδέεται με επιδείνωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος και της ικανότητας του να ξεχωρίζει μεταξύ των δικών του ιστών και εξωγενών στοιχείων, όπως παθογόνα μικρόβια και ιοί.
 
Τα αποτελέσματα των εξετάσεων αξιολογούνται από την επιστημονική ομάδα της κλινικής μας, ώστε να διαμορφωθεί το θεραπευτικό πλάνο, που ταιριάζει στον κάθε ασθενή. 
 
Μέχρι και λίγα χρόνια πριν, η ακριβής καταγραφή των ελλείψεων σε κάθε άτομο ήταν ιδιαίτερα δύσκολη με τις κλασσικές μεθόδους μέτρησης. Έτσι η διόρθωση τους βασιζόταν σε γενικές οδηγίες. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η ευαίσθητη μέθοδος μέτρησης, που ανιχνεύει μικρά μόρια στον οργανισμό, παρέχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Ο εντοπισμός και η διόρθωση των ελλείψεων και των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή: 
 

 • Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα του ασθενούς
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης επιπλοκών 
   
 • Βελτιώνει την ανταπόκριση στη φαρμακευτική θεραπεία
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άλλου αυτοάνοσου νοσήματος
   
 • Μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακού νοσήματος και διαβήτη
   
 • Μειώνει το αίσθημα κόπωσης και ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας 
   
 • Βελτιώνει το μεταβολισμό του σακχάρου και των λιπιδίων
   
 • Βελτιώνει την πορεία της νόσου 

Συνήθως απαιτούνται 6-8 μήνες για την επίτευξη μιας σημαντικής αλλαγής, ένα έτος για να σταθεροποιηθεί ο οργανισμός σε ένα καλύτερο επίπεδο λειτουργίας και δύο χρόνια για την επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων.

Μέσα από την κλινική μας εμπειρία έχουμε διαπιστώσει ότι η διόρθωση ελλείψεων του οργανισμού σε βιταμίνες και άλλα στοιχεία και η αποκατάσταση των μεταβολικών διαταραχών, βελτιώνουν την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τη φλεγμονή, επιταχύνει τις διαδικασίες επούλωσης και μειώνει τη συμπτωματολογία όπως το αίσθημα πόνου, τη χρόνια κόπωση, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Σταδιακά οι ασθενείς βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, και παρατηρούν μια σταθερή βελτίωση.

 

Βιβλιογραφικές Αναφορές:

 1. Chronic Inflammation in the Context of Everyday Life: Dietary Changes as Mitigating Factors.
  Margină, D.; Ungurianu, A.; Purdel, C.; Tsoukalas, D.;
  Sarandi, E.; Thanasoula, M.; Tekos, F.; Mesnage, R.; Kouretas, D.; Tsatsakis, A.
  Int. J. Environ. Res. Public Health 2020, 17, 4135.
   
 2. Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections.
  Calder, P.C.; Carr, A.C.; Gombart, A.F.; Eggersdorfer, M.
  Nutrients 2020.
Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους
Ας κρατήσουμε επαφή.
Εγγραφείτε στο newsletter και κατεβάστε δωρεάν τον οδηγό για όσους έχουν διαγνωστεί με αυτοάνοσο νόσημα.