Δημοφιλή ¶ρθρα

Δημοφιλή ¶ρθρα

Υπηρεσίες

Αυτοάνοσα & Τρόπος Ζωής


Μπορούμε να Προλάβουμε και να Αναστρέψουμε τα Αυτοάνοσα Νοσήματα;

Συνέντευξη του Dr. Δημήτρη Τσουκαλά στη Βίκυ Σπύρου στην εκπομπή Υγεία και Σπορ της ERA ΣΠΟΡ

Μέρος 3ο 

Β.Σ: Εσείς έχετε εξειδικευτεί στη Μεταβολομική και η κλινική σας προσφέρει υπηρεσίες πάνω σε αυτό το κομμάτι. Θα θέλαμε να μας εξηγήσετε τι είναι η Μεταβολομική.

Δ.Τ: Η Μεταβολομική στην πραγματικότητα είναι μια εξέταση, μια ανάλυση αίματος και ούρων που μετράει μικρά μόρια που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Με βάση αυτή την εξέταση, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια εξατομικευμένη, ακριβή αγωγή που χρειάζεται ο κάθε οργανισμός και πώς αυτή θα «κουμπώσει» στις ελλείψεις, στον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει κάποιος.
 
Β.Σ: Τι μπορεί να μας δείξει αυτή η εξέταση αίματος και ούρων;

Δ.Τ: Πρόκειται για εξετάσεις που μετράνε πολύ μικρά μόρια. Αυτές οι εξετάσεις δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι και 15 χρόνια πριν σε ευρεία κλίμακα. Ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1970 για ερευνητικούς σκοπούς, στη συνέχεια προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και του 2000 άρχισαν να γίνονται πιο προσβάσιμες. Πλέον, την τελευταία 15ετία έχουν αυξηθεί οι κλινικές εφαρμογές τους. Μετρώντας πολύ μικρά μόρια μελετάμε τις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού. Βλέποντας πώς προκύπτουν αυτές οι χημικές αντιδράσεις εντοπίζουμε ποιες διενεργούνται σωστά και ποιες έχουν πρόβλημα, οπότε αντίστοιχα χορηγούμε αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Μας παρέχουν λοιπόν πληροφορίες όχι για την παθολογία όχι για τη νόσο, αλλά για την απόκλιση από τη φυσιολογική λειτουργία. Τι είναι αυτό που λείπει από τον οργανισμό μας και παρεκκλίνει από την ομαλή λειτουργία του και τι χρειάζεται για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Οπότε καθοδηγούν εμάς τους γιατρούς και το σύνολο της θεραπευτικής ομάδας.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτή η προσέγγιση και να αξιολογηθούν αυτές οι εξετάσεις, χρειάζονται πολλαπλές επιστημονικές ειδικότητες. Στην ομάδα μας συμμετέχουν γιατροί, διατροφολόγοι, βιολόγοι, βιοχημικοί, εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή η ομάδα είναι απαραίτητη για να βγάλει τα αποτελέσματα των εξετάσεων, να μπορέσει να τα αξιολογήσει και να δώσει την αγωγή.
 
Β.Σ: Επικεντρώνεστε περισσότερο σε βιταμίνες για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος;

Δ.Τ: Συστήνουμε βιταμίνες, διατροφή και εξατομίκευση της φαρμακευτικής αγωγής.
 
Β.Σ: Συνήθως ο οργανισμός αντιδρά εύκολα σε μια τέτοια ιατρική προσέγγιση;

Δ.Τ: Ο οργανισμός είναι μαζί μας, δεν είναι εναντίον μας. Το σώμα μας είναι γενετικά προγραμματισμένο να είναι υγιές. Όταν θα κοπούμε το δέρμα θα επουλωθεί, εάν πάθουμε ένα κάταγμα επίσης. Σε γενικές γραμμές, όσο η ταχύτητα που προκαλούμε βλάβη στον οργανισμό μας είναι μικρότερη από αυτή που μπορεί να διορθώσει, το σώμα μας έχει την τάση να ισορροπεί στην καλύτερη δυνατή κατάσταση λειτουργίας. Όταν δεν τα καταφέρνει και η ταχύτητα με την οποία του προκαλούμε βλάβη είμαι μεγαλύτερη από την ταχύτητα που μπορεί να επουλώσει, τότε έχουμε νόσο.

Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να βοηθήσουμε και να εκπαιδεύσουμε τα άτομα ώστε να καταλάβουν τι τους προκαλεί βλάβη. Μπορεί κάποιος να βλέπει το φίλο του να τρώει κάτι παραπάνω και να μην τον πειράζει, αλλά κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός. Κάποιος μπορεί να μεταβολίζει καλύτερα τις πρωτεΐνες ενώ κάποιος άλλος τους υδατάνθρακες ή κάποιος άλλος τα λιπαρά. ¶λλοι μπορεί να έχουν μεγαλύτερες ελλείψεις σε κάποια συστατικά ή να λάβουν ένα φάρμακο και να το μεταβολίζουν διαφορετικά, οπότε πρέπει να αλλάξουν αγωγή ή θα πρέπει να βοηθηθεί ο οργανισμός τους να το διαχειριστεί καλύτερα.

Ο κάθε άνθρωπος και ο κάθε οργανισμός έχει ένα μοναδικό βιολογικό αποτύπωμα. Με βάση αυτό, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε και να δώσουμε την κατάλληλη αγωγή, τις οδηγίες και την εκπαίδευση για να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε αυτόν τον άνθρωπο να κάνει σωστή χρήση, σαν να του δίνουμε δηλαδή τις οδηγίες χρήσης για το σώμα του.
Συνήθως οι αγωγές που δίνουμε εμείς έχουν ένα χρονικό ορίζοντα 2 ετών. Βλέπουμε κάποιον πρώτη φορά, του λέμε να επανέλθει σε 3 μήνες, μετά στους 6, μετά στο χρόνο και μετά στη διετία. Οι περισσότερες αλλαγές γίνονται μέσα στο πρώτο εξάμηνο –γι’ αυτό και είναι πιο συχνές το πρώτο αυτό διάστημα οι επισκέψεις- και σταδιακά και το ίδιο το άτομο εκπαιδεύεται και γνωρίζει τι συμβαίνει στο σώμα του, ακούει τα σήματα που του δίνει.
 
Β.Σ: Τους συνταγογραφείς και άσκηση;

Δ.Τ: Ναι φυσικά, αλλά τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται να τη συνταγογραφήσουμε. Αυτό που συμβαίνει με την άσκηση είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν την ενέργεια να μπορέσουν να κάνουν άσκηση. Όταν για παράδειγμα κάποιος θέλει να χάσει βάρος του συστήνουν να κάνει άσκηση. Όμως, δεν μπορεί να χάσει βάρος γιατί δεν ξέρει τι να κάνει, τι ταιριάζει στον οργανισμό του. Προσπαθεί να ελέγξει την πείνα του, όμως η πείνα δεν ελέγχεται. Είναι ένα από τα πιο ισχυρά ένστικτα που μας βοήθησε να επιβιώσουμε ως είδος αυτά τα εκατομμύρια χρόνια. Ενώ λοιπόν το σώμα του δεν έχει τα σωστά συστατικά και είναι εξαντλημένος, πρέπει να κάνει και άσκηση, το οποίο του είναι φυσικά πολύ δύσκολο.

Όταν ο όμως ο οργανισμός έρχεται σε καλύτερη κατάσταση και παίρνει τα συστατικά που χρειάζεται, το άτομο αποκτά ενέργεια και θέλει από μόνο του να κάνει άσκηση. Ασθενείς που παρακολουθούμε πολλές φορές μας έχουν αναφέρει ότι ξεκίνησαν κολύμπι, μαραθώνιο, επειδή ένιωσαν καλά. Ο οργανισμός έχει την τάση όταν αισθάνεται καλά και έχει περίσσεια ενέργειας να θέλει να κάνει άσκηση για να εκτονωθεί. Όταν όμως κάποιος είναι εξαντλημένος και το μόνο που θέλει είναι να «πέσει να πεθάνει» πάνω στο καναπέ του, είναι λογικό να μην θέλει να ασκηθεί, δεν είναι μόνο θέμα πειθαρχίας, είναι να μπορεί και το σώμα να ανταποκριθεί σε αυτό που του ζητάμε.
 
Β.Σ: Μιλάμε λοιπόν για ένα χτίσιμο από την αρχή του οργανισμού μας, σωστά;

Δ.Τ: Ακριβώς, θέλει δουλεία και προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή του ατόμου.
 
Β.Σ: Ο στόχος λοιπόν είναι να ζήσουμε 150 χρόνια με υγεία; Δανείζομαι τον τίτλο του βιβλίου σου, ο οποίος με έχει ιντριγκάρει πάρα πολύ.

Δ.Τ: Ο τίτλος είναι ένα στοίχημα της σύγχρονης ιατρικής, το χρησιμοποίησα στο βιβλίο μου, αλλά δεν είναι μια δική μου ιδέα. Έχουν προηγηθεί εξώφυλλα στο Time που αναφέρουν ότι το παιδάκι του εξωφύλλου θα ζήσει 142 χρόνια, νομπελίστες που έχουν πει ότι πιστεύουν πώς θα φτάσουμε σε αυτές τις ηλικίες. Τα τελευταία εκατό χρόνια έχει διπλασιαστεί η διάρκεια ζωής. Ο μέσος ζωής το 1870 στην Ευρώπη ήταν τα 35 με 40 έτη, τώρα είναι περίπου τα 80. Υπάρχει η γνώση να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διάρκεια ζωής και αυτό αυξάνεται σταθερά. Οι επιστήμονες πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε αυτό το στόχο, μπορεί να μην τον φτάσουμε όλοι μας βέβαια, αλλά γίνονται προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση.
 
Β.Σ: Δεν θα βαρεθούμε να ζούμε 150 χρόνια;

Δ.Τ:  Πιστεύω ότι αυτό δεν θα είναι πρόβλημα, θα βρούμε πράγματα να κάνουμε. Το ζήτημα είναι να είμαστε υγιείς, να
είμαστε σε καλή κατάσταση. Αυτός είναι ο στόχος, να ζούμε 150 χρόνια και να είμαστε υγιείς. Στόχος χιλιάδων επιστημόνων αυτή τη στιγμή στον πλανήτη είναι να ψάξουν να βρουν λύσεις ώστε να ζούμε περισσότερο και να είμαστε σε καλύτερη κατάσταση.
 
Β.Σ: Κλείνοντας θα θέλαμε να δώσουμε 2 συμβουλές στους ακροατές μας, τι να κρατήσουν από όλα όσα είπαμε;

Δ.Τ: Θα δώσω 3 συμβουλές. Η πρώτη είναι να τρώμε πραγματική τροφή, όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική της μορφή. Η δεύτερη είναι να πίνουμε πολύ νερό, το νερό είναι βασικό κομμάτι, σε όλες τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας συμμετέχει το νερό και η τρίτη είναι να περπατάμε, ας κατέβουμε μια στάση νωρίτερα στο λεωφορείο ή να ανέβουμε μια σκάλα, να κάνουμε αυτά τα 10.000 βήματα ημερησίως με κάποιο τρόπο. Αυτά τα 3 απλά πράγματα μπορούν να μας προστατέψουν σημαντικά.
Ένα τελευταίο που θα πρότεινα, είναι η λήψη και μιας απλής και καλής πολυβιταμίνης, γιατί όσο καλή και να είναι η τροφή μας, δεν μπορεί να καλύψει τις ελλείψεις του παρελθόντος και δεν μπορούμε να φάμε τις δεκαπλάσιες φορές για να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις. Επομένως τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη λήψη μιας πολυβιταμίνης μπορούν να μας βοηθήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό.
 
Β.Σ: Δημήτρη πολυτιμότατες οι συμβουλές σου και η συζήτησή μας σήμερα, νομίζω ότι ο καθένας μας οφείλει να προσπαθεί να ζει καλύτερα και όχι να επιβιώνει.

Δ.Τ: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ Βίκυ για την πρόσκληση.  
 
 


Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

Εγγραφειτε στο Newsletter μας και αποκτηστε δωρεαν αποσπασμα του βιβλιου
Συνεργαζόμαστε με ερευνητές και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο για να παρέχουμε τις πιο προηγμένες και ακριβείς αναλύσεις.

Επιστημονική Ομάδα

www.metabolomicmedicine.com Η Επιστημονική Ομάδα της Metabolomic Clinic αποτελείται από εξειδικευμένους κλινικούς ιατρούς που μοιράζονται μαζί σας την εμπειρία τους στην αιχμή της σύγχρονης ιατρικής. Δείτε τους όλους